Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ: Πανδημία γρίπης
  • [02] MARFIN-LAIKI: Μεταφορά έδρας

  • [01] ΠΟΥ: Πανδημία γρίπης

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού του για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, στο 6, που είναι το ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακάς του και υποδηλώνει πανδημία γρίπης, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική κυβέρνηση.

    Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας Μαρία Λάρσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα "μετά την απόφαση του ΠΟΥ να ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού του για πανδημία στο 6 για την γρίπη Α (Η1Ν1)", αναφέρει η σουηδική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

    Νωρίτερα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού δρ. Μάργκαρετ Χαν θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) όσον αφορά την επιδημία της γρίπης Α (H1N1).

    [02] MARFIN-LAIKI: Μεταφορά έδρας

    Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η τράπεζα θέλει να μεταφέρει την έδρα της, επειδή ζητά χαλαρότερη εποπτεία και επειδή το κυπριακό πλαίσιο είναι αυστηρό, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MARFIN-LAIKI Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής. Υποστήριξε, εξ άλλου, πως θεωρεί ότι υπάρχουν ελλείμματα στο εποπτικό σύστημα της Κύπρου και γενικότερα στο περιβάλλον για δράση των επιχειρήσεων.

    Ο κ.Βγενόπουλος απαρίθμησε τα θεσμικά κενά, τα οποία, κατά την εκτίμηση της MARFIN-LAIKI, υπάρχουν στο σύστημα και τα οποία «καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Κύπρο». Επιπλέον, έκανε σύγκριση του θεσμικού εποπτικού πλαισίου, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο μπορεί να είναι επαρκώς αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει κάποια τοπικά χαρακτηριστικά, που σε κάποια σημεία το κάνουν πιο χαλαρό και σε κάποια άλλα πιο αυστηρό». Πρόσθεσε δε ότι στην Κύπρο το εποπτικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό, γιατί, εκτός από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση, πρέπει να γίνεται και σε ατομική βάση. Είπε, επίσης, ότι στην Κύπρο το ποσό της επένδυσης αφαιρείται από την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, όπως για παράδειγμα, όταν η τράπεζα αγοράσει μια θυγατρική στη Σερβία 200 εκατ. ευρώ, τα ποσά αυτά αφαιρούνται από την κεφαλαιακή βάση.

    «Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων», είπε, ότι «στην Κύπρο λαμβάνεται υπόψη το 100% των μη πραγματοποιηθέντων κερδών, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 45% και με αυτήν την έννοια το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό». Ο κ. Βγενόπουλος άφησε αιχμές για τις καθυστερήσεις των κυπριακών εποπτικών αρχών, σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια, και τόνισε ότι τον Ιούλιο του 2008 ανέφεραν στη Κεντρική Τράπεζα τους όρους, με τους οποίους θα λειτουργήσει η τράπεζα και μόλις την περασμένη εβδομάδα τους ειδοποίησαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τους καλέσουν για να δουν ακόμη το θέμα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και για τα θέματα ρευστότητας, αφού, όπως είπε, εδώ και ένα χρόνο εκκρεμεί το αίτημα της τράπεζας για υιοθέτηση και στην Κύπρο των cover bonds και με το σχέδιο να βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποιήσεις μέσω ελληνικών και ξένων τραπεζών και όχι μέσω κυπριακών κάτι που θα έδινε ρευστότητα στο σύστημα, είπε, προσθέτοντας ότι όταν αγοράσεις ομόλογα, ο συντελεστής στάθμισης είναι 100% και στην Ελλάδα 150%.

    Ο κ. Βγενόπουλος έκανε αναφορά και στη λήψη αποφάσεων από μεμονωμένα πρόσωπα όπως π.χ. ο διοικητής της ΚΤ, λέγοντας ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει 13μελές ΔΣ που αποφασίζει, έχει δύο υποδιοικητές και ένα διευθυντή εποπτείας, ενώ στην Κύπρο οι αποφάσεις της ΚΤ λαμβάνονται μόνο από το Διοικητή. Επίσης αναφέρθηκε και στην παροχή πληροφοριών για μεγάλους δανειζόμενους και καταθέτες σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η πληροφόρηση να δόθηκε στο βασικό τους ανταγωνιστή. Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι όταν η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύσει μια θυγατρική στην Ελλάδα, τα έξοδα εποπτείας τα αναλαμβάνει αυτή ενώ στην Κύπρο τα επωμίζεται η τράπεζα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου έξοδα 380 χιλ.ευρώ για την τράπεζα.

    Σε άλλο σημείο ο Α. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου δεν αντιμετωπίζει την Μαρφίν- Λαϊκή " με δικαιοσύνη και ισονομία" έφερε ως παράδειγμα το αίτημα της τράπεζας για μικρή εξαίρεση από την κλειστή περίοδο αγοράς μετοχών τη στιγμή που τα χρηματιστήρια κατέρρεαν.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, σχολιάζοντας το αίτημα για κατάργηση της κλειστής περιόδου , εξήγησε πως πρόκειται για μια περίοδο ευαίσθητη, παραμονές ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αν αφήναμε την Μαρφίν, πρόσθεσε, να αγόραζε μετοχές θα ήταν παράνομο με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2009 - 16:30:21 UTC