Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [02] "Να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες"
  • [03] Στην Ιταλία ο Καντάφι

  • [01] Μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

    Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ασχολήθηκε με το θέμα της λαθρομετανάστευσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η Σύνοδος αυτή ήταν κι η αιτία σύγκλησης της Κυβερνητικής Επιτροπής, είπε ο κ. Παυλόπουλος, αποσυνδέοντας τη σύγκληση του οργάνου με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την επικαιρότητα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και έτσι φθάσαμε, όπως είπε, στο Σύμφωνο για τη μετανάτευση και το άσυλο.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής καθώς και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στόχος είναι να μετατραπεί η "Φρόντεξ" σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε χώρα χωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και πολιτική από την ΕΕ.

    Ανέφερε επιπλέον ότι θα προωθηθεί η μεταφορά των γραφείων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους που θα καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας, πως θα δημιουργηθεί τζαμί και στο Σχιστό θα φτιαχτεί μουσουλμανικό νεκροταφείο.

    Επίσης ανέφερε ότι θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

    Ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλέμπορους και οι ποινές από βαθμό πλημμελήματος θα γίνουν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής στους οποίους θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες.

    [02] "Να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες"

    Τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Ιουνίου συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, κατά τη συνεδρίασή της, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η αριστερά δεν πήγε καλά σε όλη την Ευρώπη και χαρακτήρισε ως δυσοίωνη εξέλιξη τη μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δυνάμεις της ακροδεξιάς ενισχύθηκαν.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι κάτι το διαφορετικό, ότι ήταν η μόνη δύναμη που είχε πρόγραμμα για την αντιμετωπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η λειτουργία του ΣΥΝ και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν διακυβεύεται η πολιτική γραμμή του κόμματος, αλλά "είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και παραλείψεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος".

    Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής δήλωσε σήμερα:

    "Συζητάμε με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο στη βάση ενός εκλογικού αποτελέσματος, που αποτελεί υποχώρηση από τις προσδοκίες και τους στόχους που είχαμε θέσει. Έτοιμες και εύκολες απαντήσεις δεν βοηθούν την αναγκαία σε βάθος μελέτη των πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, προκειμένου να διαμορφώσουμε, με τη συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς, το σχέδιο ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών".

    Δηλώσεις και εκτιμήσεις μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έκαναν μέλη του οργάνου.

    Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ είπε:

    "Με συλλογικό τρόπο αναζητούμε αδυναμίες και παραλείψεις χωρίς να αμφισβητείται η βασική πολιτική επιλογή να βρισκόμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και απέναντι στην κυβέρνηση, στις δυνάμεις της οικονομικής κρίσης και της ακροδεξιάς".

    Ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε:

    "Σοβαρά πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν από τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής μας γραμμής όλο το προηγούμενο διάστημα και η εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού που εκφράστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιό μας υπήρξαν οι βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής μας υποχώρησης. Φαίνεται, όμως, πώς αυτές τις εκτιμήσεις δεν τις συμμερίζεται η ηγεσία του κόμματος η οποία και εμμένει στην γραμμή της".

    Ο Δ. Στρατούλης δήλωσε:

    "Συζητήσαμε σήμερα με αλληλεγγύη και ενότητα για τις αιτίες του μη ικανοποιητικού για μας εκλογικού αποτελέσματος και για τις αναγκαίες διορθώσεις και μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αμφισβητείται ο κεντρικός πολιτικός στόχος του για ενότητα όλης της Αριστεράς και της Οικολογίας".

    Τέλος ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε:

    "Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν πρέπει να διαπράξει το σφάλμα του κ. Καραμανλή δηλαδή να πει ότι "πήραμε το μήνυμα,συνεχίζουμε την ίδια πολιτική". Χρειάζεται με ειλικρίνεια να υπάρξει ανάληψη των πολιτικών ευθυνών για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, διορθωτικά μέτρα και αλλαγή πορείας".

  • ** Στην Κρήτη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα περιοδεύσει στο Ρέθυμνο, τον ορεινό Μυλοπόταμο και το Ηράκλειο.

    [03] Στην Ιταλία ο Καντάφι

    Ο λίβυος ηγέτης συνταγματάρχης Καντάφι κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν παρέδωσαν το Ιράκ στην Αλ Κάιντα.

    "Το Ιράκ ήταν ένα φρούριο για την τρομοκρατία, με τον Σαντάμ Χουσέιν η Αλ Κάιντα δεν μπορούσε να μπει εκεί. Τώρα, χάρη στην αμερικανική επέμβαση μπαίνει κανείς στο Ιράκ σα να μπαίνει σε μύλο και από αυτή την κατάσταση επωφελείται η Αλ Κάιντα", είπε ο Καντάφι μιλώντας σε συγκέντρωση ιταλών γερουσιαστών στη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο λίβυος ηγέτης καταδίκασε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση κατά της χώρας του το 1986, παρατηρώντας ότι συμπεριφέρθηκαν τότε σαν "μπιν Λάντεν".

    "Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην επίθεση των Αμερικανών το 1986 στα σπίτια μας και τις τρομοκρατικές ενέργειες του μπίν Λάντεν;" διερωτήθηκε.

    "Είμαστε κατά της τρομοκρατίας και την καταδικάζουμε", συνέχισε, "πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους αυτού του ολέθριου φαινομένου".

    "Πρέπει να συνομιλήσουμε ακόμα και με το διάβολο αν χρειαστεί, προσπαθώντας να καταλάβουμε την τρομοκρατία", είπε ακόμα.

    Ο Καντάφι εκφώνησε την ομιλία του σε μία βοηθητική αίθουσα της Γερουσίας, μετά τις διαμαρτυρίες ιταλών κοινοβουλευτικών για την παρουσία ενός "δικτάτορα", όπως τον αποκάλεσαν, στην καρδιά των δημοκρατικών θεσμών.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία, το επίσημο μέρος της οποίας ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ (Παρασκευή), ο Καντάφι αναμένεται αργότερα σήμερα να μιλήσει σε συγκέντρωση φοιτητών, αλλά η επίσκεψή του στο πανεπιστήμιο της Ρώμης έδωσε αφορμή για νέες αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας του σπουδαστικού κόσμου.

    Φοιτητές ανήρτησαν πανό με συνθήματα κατά της επίσκεψης Καντάφι, ενώ ορισμένοι άλλοι άναψαν καπνογόνα, απομακρύνθηκαν όμως από την αστυνομία σε απόσταση ασφαλείας.

    "Μια νέα σελίδα φιλίας άνοιξε"

    Το πρωί ο ηγέτης της Λιβύης συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. ιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την άποψη ότι "η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει και μια νέα σελίδα φιλίας άνοιξε", με την "ιστορική", όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, Ιταλία.

    "Χαιρετίζουμε αυτή τη νέα γενιά των Ιταλών η οποία με το μεγάλο της θάρρος κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα του παρελθόντος. Αυτή οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Λιβύη", συμπλήρωσε

    "Εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις αποζημιώσεις αφού για αυτό που έκανε η αποικιοκρατική Ιταλία στους ανθρώπους της Λιβύης δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Όμως η συνθήκη φιλίας αποτελεί σημάδι ότι η Ιταλία καταδικάζει την αποικιοκρατία, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν και αυτό είναι που μου επέτρεψε να έλθω εδώ σήμερα", δήλωσε τέλος ο Λίβυος ηγέτης.

    Τον Καντάφι υποδέχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε ότι «με τον τρόπο αυτό, κλείνει μια μακρά και οδυνηρή περίοδος των σχέσεών μας με την Λιβύη».

    Η Λιβύη ήταν ιταλική αποικία ως το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόσφατα, ο συνταγματάρχης Καντάφι, ζήτησε επιπλέον αποζημιώσεις, τις οποίες η Ρώμη αποφάσισε να συμψηφίσει, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία σημαντικών οδικών αρτηριών της βορειοαφρικανικής χώρας.

    Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα, Λυβική και Ιταλική ακτοφυλακή, κατάφεραν συνεργαζόμενες να περιορίσουν σημαντικά της αποβιβάσεις λαθρομεταναστών στη Σικελία και στη νησίδα Λαμπεντούζα.

    Αύριο το απόγευμα, ο Μουαμάρ Καντάφι, θα μεταβεί στο πολιτικό ίδρυμα «Italianieuropei», του οποίου προεδρευει ο Ντβ Αλέμα , για ανοικτή συζήτηση με θέμα τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

    Το Σάββατο, ο Μουαμάρ Καντάφι θα παραμείνει στη Ρώμη και κατά πάσαν πιθανότητα, θα έχει κάποιες κατ' ιδίαν συναντήσεις στην ιδιωτική του σκηνή (τη μεταφέρει σε όλα του τα ταξίδια), που έχει στηθεί σε κεντρικό πάρκο της ιταλικής πρωτεύουσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2009 - 14:30:24 UTC