Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για θέματα Άμυνας
  • [02] "Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] ΚΚΕ για τις απελάσεις
  • [05] Συνέρχεται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Πρόταση συνεργασίας

  • [01] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για θέματα Άμυνας

    Θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συνέρχεται, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12.00. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασίας με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση προς τον κ.Αντώναρο, αν το ΚΥΣΕΑ θα πάρει αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει αυτή την εντύπωση.

    Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Φίσερ.

    Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φίσερ και κάλυψε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής έθεσε στη συνομιλία θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά.

    Συνεργασία με υπουργό Πολιτισμού

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, είχε χθες ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς τόνισε, ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει σε λίγες μέρες μια μοναδική στέγη πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο.

    Ηδη, πρόσθεσε, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με πολύ θετικό τρόπο ρίχνουν το φως τους πάνω στην Ελλάδα, πάνω στην Ακρόπολη και πάνω στα αριστουργήματα του Μουσείου.

    Εχουμε κάνει, είπε, όλη την προετοιμασία που απαιτείται και γι'αυτήν ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά, το Σάββατο.

    Ο κ. Παντερμαλής από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα είναι λαμπρά, αλλά συγχρόνως θα είναι οικεία, αφού εκτός από τους επίσημους, τρεις ημέρες θα δέχεται τον ανώνυμο πολίτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και αν θα έρθουν κάποια μέρα στο Μουσείο, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, ενώ σε άλλο ερώτημα για την κρίση στη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού είπε, "είναι πολύ σημαντικό το θέμα για να πούμε ο,τιδήποτε άλλο".

    Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι την Τρίτη στις 12.00 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σε ερώτηση αν το ΚΥΣΕΑ θα πάρει αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση απάντησε πως δεν έχει αυτή την εντύπωση.

    Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Φίσερ.

    Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φίσερ και κάλυψε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής έθεσε στη συνομιλία θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά.

    Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επανέλαβε σήμερα πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

    Η Ελλάδα, είπε, επέμεινε ώστε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο και αυτό οριστικοποιήθηκε με την επιστολή προς τον κ. Φίσερ.

    "Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών", σημείωσε.

    Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

    Το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, γίνεται αντιληπτό σε μακρινές χώρες, που είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς την ιδιαιτερότητά του.

    Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών,ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις.

    Αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

    "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες".

    Επεσήμανε ότι τίποτα από αυτά που οργανώνονται, με πλήρη σεβασμό στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύουν για κάθε πολίτη, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξυπνά κάποιες άλλες μνήμες.

    "Άλλες εποχές. Δεν ισχύουν βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία είναι αποδεδειγμένη η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους", τόνισε.

    Παράλληλα είπε ότι τα θέματα αυτά είναι φυσικό να συζητούνται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

    Είναι πρόωρο, είπε, κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων. Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.

    "Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

  • ** Την Παρακευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    [02] "Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία"

    "Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία και κυβερνητική απάντηση δεν υπάρχει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος στοιχεία για αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 228% σε σχέση με τον Μάιο του 2008 και για ύπαρξη ακάλυπτων επιταγών ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου 2009.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε επίσης στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η μεγαλύτερη υποχώρηση της απασχόλησης στις χώρες της ευρωζώνης σημειώνεται στην Ισπανία, την Σλοβακία και την Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "το χειρότερο δεν είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά ότι ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική, καθώς ο πρωθυπουργός στις 5 Ιουνίου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνολογεί (για την οικονομία), ενώ σε χθεσινή του συνέντευξη στο "Βήμα" ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ή μειώνουμε το έλλειμμα ή βουλιάζουμε".

    "Το δίλλημα είναι ή αλλάζουμε κυβέρνηση, ή βουλιάζουμε" επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για τη λαθρομετανάστευση

    "Είτε οι ευρωπαίοι ομόλογοί μας δεν τα έλαβαν υπόψη τους αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, είτε κάνει κάτι "στραβά" η ελληνική κυβέρνηση", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς αυτούς και στον Τσέχο προεδρεύοντα της ΕΕ και στις δύο παραγράφους του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την λαθρομετανάστευση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρονται οι λέξεις Ελλάδα και Τουρκία, ενώ δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο από το ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος και μεγαλύτερη προσπάθεια της Frontex."

    Ερωτηθείς τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου όταν λέει περί μηδενικής ανοχής στην λαθρομετανάστευση και πως θα το πετύχει, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "εννοεί μια πολιτική που στοχεύει να ενσωματώσει στην ελληνική κοινωνία τους νόμιμους μετανάστες, ενώ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης εννοεί φύλαξη των συνόρων, ύπαρξη κέντρων υποδοχής, ενεργοποίηση υπαρχουσών διμερών συμφωνιών και ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το ζήτημα αυτό".

    "Θέλουμε μια χώρα στην οποία να υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες που να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, γιατί είναι πλούτος για την κοινωνία, δεν θέλουμε να υπάρχουν λαθρομετανάστες", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι "η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν γίνεται με μαγικό τρόπο, αλλά με ενεργοποίηση διμερών συμφωνιών, γρήγορη επαναπροώθηση και συγκεκριμένη πολιτική στα κέντρα υποδοχής".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με οποιαδήποτε διαδικασία επαναπροώθησης ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "εμείς συμφωνούμε με οποιαδήποτε διαδικασία σέβεται τον νόμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, δείχνει την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στον μετανάστη και κάνει διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό πρόσφυγα και τον λαθρομετανάστη".

    "Δεν συμφωνούμε με αδιάκριτες επιχειρήσεις τύπου "σκούπα", καθώς και μόνο η λέξη δείχνει ότι προσπαθεί να "σπρώξει τα προβλήματα κάτω από το χαλί" και όχι να τα αντιμετωπίσει",πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η λαθρομετανάστευση συζητιέται για λάθος λόγους γιατί το πρόβλημα το έχει η ΝΔ στις σχέσεις της με τον ΛΑΟΣ", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι μετά τις ευρωεκλογές αντί να αναδεικνύονται ζητήματα που προέκυψαν από τις ευρωεκλογές,κυριαρχεί η αντιπαράθεση ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ."

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για έγκαιρη εκ μέρους του προειδοποίηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είναι απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και κινείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους".

    Κληθείς να σχολιάσει φαινόμενα πολυφωνίας στο ΠΑΣΟΚ με διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του, αντί μιας "συντεταγμένης" πορείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν βλέπω τέτοια φαινόμενα, βλέπω στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λένε την άποψή τους και καλά κάνουν".

    "Από εκεί και πέρα τα ζητήματα τίθενται από μόνα τους. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η ΝΔ το φέρνει στην επικαιρότητα γιατί έχει πρόβλημα με τον κ. Καρατζαφέρη. Εμείς τοποθετούμαστε επί της ουσίας των ζητημάτων", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ -ΛΑΟΣ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "μας φοβίζει η συνέχιση μιας διακυβέρνησης που πάει πίσω τον Έλληνα πολίτη".

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη του Λεωνίδα Κύρκου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ είπε ότι "είναι συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, άρα αναμένουμε κάποιου είδους συμπόρευση είτε γενική, είτε ειδικότερη".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετούμενος "γενικότερα" με αφορμή την επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου προς τον πρωθυπουργό είπε ότι "τον πολίτη τον ενδιαφέρει η αλλαγή πολιτικής.Τα υπόλοιπα αφορούν την ΝΔ".

  • *** "Περιμένουμε την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες του Νίκου Δένδια, ενώ πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχε ζητήσει την σύγκλιση της Επιτροπής για αντίστοιχα θέματα που είχε απορρίψει η κυβέρνηση".

    Η υπόθεση Siemens

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν υπάρχουν προβληματισμoί από την εξέλιξη της υπόθεσης Siemens, καθώς "ανοίγει" το κεφάλαιο των σχέσεων με τον ΟΤΕ, είπε ότι "δεν μας προβληματίζει τίποτα πέρα από το να κάνει η Δικαιοσύνη την δουλειά της, εφόσον δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την σύσταση Εξεταστικής στην Βουλή".

  • ** "Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει συζήτηση πάνω στο είδος του πολιτεύματος", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου για καθιέρωση Προεδρικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, "ενδιαφέρουσα την συζήτηση".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάδειξης του κ. Κ. Σημίτη στην προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι "έχουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συζήτηση είναι άκαιρη. Αν ο κ. Παπούλιας επιθυμεί να είναι ξανά πρόεδρος θα τον στηρίξουμε. Αν δεν επιθυμεί θα αποφασίσουμε εκείνη την στιγμή".

  • ** "Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη, ενώ οι εξηγήσεις της είναι αναντίστοιχες των προβλημάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, κάνοντας λόγο για έλλειψη προσωπικού και υλικών μέσων "καθώς το προσωπικό υπολείπεται κατά 3500 πυροσβεστών, το 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πεπαλαιωμένα, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 3 ελικόπτερα, ενώ τα προβλήματα προσπαθούν να αντιμετωπιστούν με 5500 συμβασιούχους".

  • ** "Όλοι προσβλέπουμε σε ωραία εγκαίνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ πρόσθεσε ότι "ξεκίνησε ως όραμα της Μελίνας Μερκούρη".

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μοχλός αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσαρμπόπουλο (10:00:00, Ταϋγέτου 23 Παλαιό Ψυχικό, Γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για τον απολογισμό του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2000-2008 (10:00:00, Αθήνα/λεωφ. Μεσογείων 56, Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου θα είναι ομιλητής στο 10ο Διεθνές Venture Capital Forum, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Invest in Greece με το ΤΑ.ΝΕ.Ο (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) και το δίκτυο ΠΡΑΞΗ (10:00:00, Αθήνα/Hilton)

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα, "η επιλογή των νέων Ευρωπαίων Αστροναυτών και η ελληνική συμμετοχή", θα παραχωρήσει ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, στην αίθουσα συγκλήτου του Πανεπιστημίου (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ. )

  • Συνέντευξη Τύπου υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη με θέμα "Ταυτοποίηση κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας" (11:00:00, Αθήνα)

  • Συνάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα με τον Κινέζο ομόλογό Ουάγνκ Γκουοτσίνγκ (Wang Guoqing), παρουσία του πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας Λουό Λιντσουάν (Luo Linquan) (11:00:00, Αθήνα/ΓΓ Επικοινωνίας)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη (11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου της εταιρίας ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΑΕ (12:00:00, Αθήνα/The Mall)

  • Συνέντευξη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της κλιματικής αλλαγής (12:00:00, Αθήνα/Κτήριο ΤτΕ)

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης με τους δημοσιογράφους στο δημαρχείο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Συνέντευξη Τύπου για ταινία αφιερωμένη στον Μπελογιάννη (12:00:00, Αθήνα/"Ιανός")

  • Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (12:00:00, Αθήνα/Βουλή - Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ). Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "Γιώργος Ξένος - Γεωμετρία εν αναμονή" (12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλου (12:30:00, Αθήνα/υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης )

  • Συνάντηση Κ.Παπούλια με προεδρείο Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (12:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση φωτογραφίας του Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Struth (14:00:00, Αθήνα/Νεοφύτου Δούκα 4 )

  • Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία της ΕΔΑ. Την παρουσίαση του βιβλίου θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Αυγής, Αριστείδης Μανωλάκος (19:00:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ Παπαθανασίου θα απονείμει τα "Βραβεία ΕΒΕΑ" (20:00:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ)

  • Βουλή 18:00 (α' τμήμα) Επίκαιρες ερωτήσεις 9:00 (α' τμήμα) Συζήτηση του σχεδίου νόμου: "Λειτουργική Τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις" (1/2), Βουλή, Κοινοβουλευτικοί

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2009 (τελική φάση)

    [04] ΚΚΕ για τις απελάσεις

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, προέβη σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, για "απελάσεις μεταναστών-προσφύγων, με ειδική πτήση τσάρτερ προς το Πακιστάν, σε συνεργασία με τον πρεσβευτή της χώρας".

    Επεσήμανε στον υπουργό ότι "αυτή η πράξη είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν από το αυταρχικό, αμερικανόδουλο καθεστώς του Πακιστάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι από τους απελαθέντες κανένας δεν είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

    Κατά την άποψη του ΚΚΕ, "αυτό το γεγονός δεν αποτελεί καμιά εγγύηση ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν. Άλλωστε είναι δεδομένη η απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να χορηγούν πολιτικό άσυλο και είναι γνωστά τα χίλια μύρια εμπόδια που βάζουν για την χορήγησή του".

    ΚΚΕ για πυρκαγιές

    Η νέα φωτιά στον Υμηττό αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος κάθε λογής καταπατητών.

    Ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να επιτρέψει άλλο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα. Τα δάση τα πυρπολεί η πολιτική που επιτρέπει την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων και που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας -πυρόσβεσης.

    [05] Συνέρχεται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Με θέμα "Προγραμματισμός πρωτοβουλιών την τρέχουσα περίοδο" συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΟ Αλ. Αλαβάνος θα κάνει δηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, κ. Τσαρμπόπουλο Γιώργο, στα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Με την έγκριση, με μεγάλη πλειοψηφία, τόσο της εισήγησης, όσο και του κλεισίματος του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με τη συμμετοχή των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών, με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Αντίθετα καταψηφίστηκε το κείμενο που κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της ΚΠΕ, κατά τη διήμερη συζήτηση μίλησαν 125 στελέχη του ΣΥΝ. Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί στις οργανώσεις και τις Νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, η ΚΠΕ θα συνέλθει εκ νέου.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της, αμέσως μετά τη λήψη των εργασιών της ΚΠΕ τονίζει ότι πρότεινε η αναζήτηση των αιτίων της εκλογικής ήττας να στραφεί στην πολιτική γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα. Πρότεινε αλλαγές στην πολιτική και τις συνεργασίες του κόμματος, απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες στο πλαίσιο της γενικής μας κατεύθυνσης. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΚΠΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές, επισημαίνει η ανακοίνωση και εκτιμά ότι "το μήνυμα της κάλπης δεν ελήφθη".

    Αλ. Τσίπρας: "Χωρίς αλλαγή πολιτικής"

    Με αυστηρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων στο πλαίσιο του Συνασπισμού, με την δήλωσή ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΝ, αλλά χωρίς αλλαγή πολιτικής, με τη βεβαιότητα ότι ο χώρος της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς δεν πρόκειται να καταστραφεί και με την διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει επειδή τον έχει ανάγκη η κοινωνία, ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας έκλεισε τη διήμερη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Κύριο χαρακτηριστικό της διήμερης συζήτησης ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΥΝ, της Ανανεωτικής Πτέρυγας και του Αριστερού Ρεύματος με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα και με το κείμενο που είχε καταθέσει ζητούσε αλλαγή πολιτικής, ενώ το Αριστερό Ρεύμα αντέτεινε ότι αλλαγή πολιτικής συντελείται στα συνέδρια και υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε κοινή δήλωση δέκα νομαρχιακών επιτροπών του Συνασπισμού που επισημαίνουν ότι η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε σε αρρωστημένο κλίμα, επικρίνουν την λειτουργία των τάσεων και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

    Ο κ. Τσίπρας στην καταληκτική ομιλία του υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη , καθώς όπως είπε το παιχνίδι έχει στρωθεί στο συντηρητικό στρατόπεδο στο οποίο βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το μόνο αντίβαρο σε αυτή την πραγματικότητα είναι η πολιτική του ΣΥΝ και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο χώρος της Αριστεράς μπορεί να ηττήθηκε αλλά δεν πρόκειται να καταστραφεί. Δεν καταστράφηκε, πρόσθεσε, όταν είχε ποσοστά κάτω του 2% και δεν καταστράφηκε γιατί τον χώρο αυτόν τον είχε και τον έχει ανάγκη η κοινωνία.

    Κάνοντας μια προσπάθεια να ωθήσει τη συζήτηση στο μέλλον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ήττα στις ευρωεκλογές αλλά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές και μια πιθανή νέα ήττα δεν θα αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά όλους.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε με μεγάλη ένταση για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος σημειώνοντας ότι θύμιζε "Βαβυλωνία αυτό που εξέπεμπε προς τα έξω", ενώ απαντώντας έμμεσα στον θόρυβο που προκλήθηκε με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αντεπιτέθηκε στην κριτική που του ασκήθηκε τονίζοντας ότι ο ίδιος μετά το 11% που πήρε ως υποψήφιος δήμαρχος επέλεξε να μην θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής προκειμένου να δράσει στον Δήμο, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να κάνει πολιτική καριέρα. Επίσης, είπε ότι η ανάδειξη των ευρωβουλευτών, κυρίως του ΣΥΝ, έγινε με βάση το καταστατικό που δεν αμφισβήτησε κανείς και στο τέλος, είπε, μια δημοκρατική διαδικασία μετατράπηκε σε πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος κυρίως στην Ανανεωτική Πτέρυγα, διερωτήθηκε "τι προτείνετε", αφού ούτε θέμα ηγεσίας έθεσε, ούτε συνέδριο ζήτησε για αλλαγή πολιτικής και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος.

    Αναφερόμενος στις οργανωτικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός επισημαίνοντας ότι χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Για την λειτουργία των τάσεων διερωτήθηκε αν είναι ρεύματα ιδεών ή μηχανισμοί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την προεκλογική περίοδο που τα μέλη του κόμματος αγωνίζονταν "στην Κουμουνδούρου επικρατούσε σιωπή".

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει για τον έχει ανάγκη η κοινωνία επισημαίνοντας και εκεί την ανάγκη βελτιώσεων.

    Κατά τη συζήτηση όπως προαναφέρθηκε επικράτησε αντιπαράθεση μεταξύ των τάσεων .

    Ο κ. Λαφαζάνης στην τοποθέτηση του επέκρινε την Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί ενώ ζητά αλλαγή πολιτικής δεν θέλει συνέδριο, ενώ έκανε λόγο και για διγλωσσία των στελεχών της.

    Ο κ. Δ. Παπαδημούλης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθαρή ήττα και ζήτησε αλλαγή πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη. Είπε επίσης ότι δεν βοήθησε , αντίθετα το θέμα της εκπροσώπησης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ο θόρυβος που προκλήθηκε, ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ούτε ανατροπής των αποφάσεων του συνεδρίου, αλλά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

    Ο απερχόμενος Γραμματέας Ν. Χουντής στην ομιλία του απέκρουσε τις αιτιάσεις και του Λ. Κύρκου για το ευρωψηφοδέλτιο λέγοντας ότι ο ίδιος κρατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ιστορικού ηγέτη μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

    [06] Πρόταση συνεργασίας

    Πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ καταθέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το ερώτημα είναι «ή κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή κυβέρνηση Παπανδρέου».

    «Λέω λοιπόν στον κ. Καραμανλή. Πάμε να κυβερνήσουμε με 160 βουλευτές και ο κ. Καραμανλής απαντά: βμόνος μου κι ας πάω στους 85β. Αυτό λοιπόν το βγινάτιβ του Καραμανλή αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές» τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας εξάλλου στην υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Μπακογιάννη, που τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι «είμαι τόσο αυθεντικός λαϊκιστής που εγώ και η οικογένειά μου δεν ορμήσαμε ακάθεκτοι στις αποθήκες της Siemens [..] Η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι εκβιάζοντας τον Κ. Καραμανλή θα γλιτώσει τον έλεγχο. Όταν μιλήσει η παρέα της -κ.κ. Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Δημητριάδης-, δεν θα έχει που να κρυφτεί. Καλύτερα λοιπόν βκαιροσκόποςβ παρά κερδοσκόπος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 4:30:26 UTC