Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη
  • [02] Αλλαζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [03] Ρύθμιση οφειλών σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  • [04] Προσλήψεις στη ΔΕΗ
  • [05] Από τη ζεστή Μεσόγειο... στα σκανδιναβικά δάση, χωρίς να φύγεις από τη Ροδόπη!
  • [06] Από την Κηφισιά στο Φάληρο
  • [07] Μεταρρυθμίσεις στην υγεία

  • [01] Ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη

    Την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

    Αυτό συνέβη, γιατί από τη βιβλιογραφία, όπως εξήγησαν, προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία.

    Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το νέο εμβόλιο θα έλθει στην Ελλάδα σε δύο παρτίδες.

    Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδίως αυτήν που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Εξήγησε, ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.

    Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 21. Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και όπως είπαν και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό.

    Η Ελλάδα, λαμβάνει μέτρα, σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε, ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

    Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων έγινε κατανοητό, ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης στον ελληνικό χώρο.

    [02] Αλλαζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την αλλαγή του νόμου "περί ευθύνης υπουργών" μετά από σχετική εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός, ζητούν με επιστολή τους που παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Δένδιας, αντίστοιχα.

    Στην επιστολή τους οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι «η Επιτροπή με βάση και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, πάντοτε βεβαίως στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

    «Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά και να διευκολύνουμε γενικότερα το έργο της, καθ' όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό», καταλήγουν οι κύριοι Παυλόπουλος και Δένδιας.

    Ο κ. Σιούφας, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Απόστολο Σταύρου, ενώ την απέστειλε ταυτόχρονα και στα μέλη της, ζητώντας την άμεση σύγκλησή της «προκειμένου να επιληφθεί του σοβαρού αυτού ζητήματος».

    [03] Ρύθμιση οφειλών σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 Ν.3762/09 (ΦΕΚ 75 τ.Α΄ - 15-05-09) παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι 30/6/2009. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

    1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

    2. Υπαγωγή στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των απαιτητών εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί: α) των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009), β) των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100,00 β¬.

    - Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

    - Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    [04] Προσλήψεις στη ΔΕΗ

    Με νέες προκηρύξεις το 2009 και το 2010 η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 2.300 ατόμων ενώ στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη άλλων 2.297 θέσεων βάσει των προκηρύξεων του 2007 και του 2008.

    Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται: ?αναγνωρίζοντας το γεγονός του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού της, της απώλειας τεχνογνωσίας, λόγω της αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση, αλλά και της αναγκαιότητας τήρησης των κανόνων ασφαλούς εκτέλεσης της εργασίας, και αφού έλαβε υπόψη τις πρόσφατα αναθεωρημένες ανάγκες της Επιχείρησης σε νέους εργαζόμενους από τις Μονάδες της, θα υλοποιήσει κατά το 2009 και 2010 τις παρακάτω προσλήψεις:

    2.035 προσλήψεις από την Προκήρυξη 1/2007

    142 προσλήψεις από την Προκήρυξη 2/2007

    120 προσλήψεις από την Προκήρυξη 1/2008

    277 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009

    300 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009

    241 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009

    460 νέες προσλήψεις για την Γενική Διεύθυνση Διανομής με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009

    Επιλεγμένες νέες προσλήψεις για τις λοιπές Γενικές Διευθύνσεις της Επιχείρησης με νέα Προκήρυξη το 2009

    Επιπλέον των παραπάνω, θα προκηρυχθούν περίπου 1.000 ακόμα νέες θέσεις μέσα στο 2010.

    Πέρα από την πρόσληψη των παραπάνω 4.600 περίπου νέων εργαζομένων μέσα στο επόμενο διάστημα, η Διοίκηση της ΔΕΗ προσβλέπει, επίσης, στη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών προκήρυξης-πρόσληψης, καθώς επίσης και στη βελτίωση της ίδιας της διαδικασίας. Έτσι, θα εξασφαλιστεί η πρόσληψη των νέων εργαζομένων με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

    ?Είναι γεγονός ότι οι περίπλοκες διαδικασίες της Προκήρυξης 1/2007, όπου η διαχείριση 55.000 υποψηφίων - που επί της ουσίας, μέσω της πολλαπλής επιλογής θέσεων, αντιστοιχούν σε περίπου 550.000 υποψηφιότητες - η διαδικασία της εκδίκασης των ενστάσεων, ο έλεγχος της νομιμότητας και άλλες διαδικασίες, που στοχεύουν στην εξασφάλιση ποιοτικών και άρτιων αποτελεσμάτων, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην πρόσληψη των 2.035 νέων εργαζομένων. Για το γεγονός αυτό, η Επιχείρηση εκφράζει την λύπη της για την ταλαιπωρία των υποψηφίων, αλλά και για την καθυστέρηση της ενδυνάμωσης των Μονάδων της με νέο ανθρώπινο δυναμικό,? αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

    [05] Από τη ζεστή Μεσόγειο... στα σκανδιναβικά δάση, χωρίς να φύγεις από τη Ροδόπη!

    Υπάρχει ένα βουνό στη Βόρεια Ελλάδα, που διατηρεί ζωντανά "απολιθώματα" της τρίτης Εποχής των Παγετώνων στις απότομες πλαγιές του! Ένα βουνό που δεν πάγωσε, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, μέχρι τα κεντρικά Βαλκάνια, ήταν θαμμένη στους πάγους και τεράστιες ομάδες ζώων από το Βορρά -μαζί τους και σπόροι φυτών που είχαν καταναλώσει- μετανάστευαν προς Νότο, καταδιωκόμενα από τους παγετώνες.

    Το βουνό αυτό δεν είναι άλλο από τη Ροδόπη -τμήμα της οποίας βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους.

    Εκεί, χάρη στο θαύμα της Πλειστοκαίνου, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει -σε μια απόσταση περίπου 100 χλμ- όλο το φάσμα χλωρίδας της Ευρώπης, από τη ζεστή Μεσόγειο των αειφύλλων πλατυφύλλων, μέχρι τη Ρωσία και την παγωμένη Σκανδιναβία, με τα ψυχρόβια κωνοφόρα, την ερυθρελάτη, τη δασική πεύκη και τη σημύδα (το δάσος σημύδας της Ροδόπης αποτελεί το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους).

    «Η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη σε ενδημικά είδη χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, σημειώνοντας ότι η περιοχή του ορεινού όγκου της Ροδόπης έχει ερευνηθεί μόνο αποσπασματικά.

    Η Ροδόπη αποτελεί μόνο έναν από τους μαγευτικούς προορισμούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η ευρύτερη περιοχή έχει επίσης να παρουσιάσει το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας (Φρακτού), τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Λειβαδείτη-Τραχωνίου, σπήλαια με αξιοσημείωτα είδη ζωής, πέτρινα κάστρα και αρχοντικά, «αγκαλιασμένα» με άγριους βράχους και μοναδικές γιορτές (όπως το Αντάμωμα των Σαρακατσάνων).

    Από τις ακτές της Μεσογείου ?στα σκανδιναβικά δάση, χωρίς να φύγεις από τη Ροδόπη!

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δασοπόνος Κώστας Βιδάκης επισημαίνει: «όλες οι ζώνες βλάστησης έχουν εκπροσώπηση στην περιοχή. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στις ακτές Ροδόπης, Ξάνθης ή Καβάλας, εκεί που σκάει το κύμα. Οδηγείτε προς βορρά. Αφού περάσετε το υδροχαρές δάσος του Νέστου και διασχίσετε τα ομώνυμα στενά με αγριελιές, κουμαριές, πουρνάρια και φράξους, ανηφορίζετε προς τα δάση δρυός, τα οποία θα ακολουθήσει η οξιά και μαζί της τα δάση ερυθρελάτης, ελάτης και πεύκης».

    Η Αβερλία: Ένα ζωντανό απολίθωμα της εποχής των Παγετώνων

    Στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα επτά τοπικά ενδημικά είδη φυτών με πολύ περιορισμένη εξάπλωση, σύμφωνα με την κα Σωτηριάδου.

    Κι αν το λευκό "Εντελβάις" των Αλπεων θεωρείται γενικά δυσπρόσιτο άνθος, η Αβερλία της Ροδόπης («Haberlea rhodopensis») είναι εξαιρετικά σπάνια και απαντάται επίσης σε βραχώδεις και απότομες πλαγιές.

    Το φυτό αυτό κατάφερε να επιβιώσει σαν ζωντανό απολίθωμα για εκατομμύρια χρόνια απομονωμένο σε αυτά τα βουνά, ενώ οι πλησιέστεροι συγγενείς του έχουν προ πολλού εξαφανιστεί!

    Πάνω στην οροσειρά βλασταίνουν επίσης ο όμορφος Κρίνος της Ροδόπης (lilium rhodopaeum), η Soldanella rhodopaea, οι αγριοβιολέτες Viola ganiatsasii και Viola rhodopeja, η Anthemis orbelica και η Anthemis stribrnyi?

    Στη γλώσσα των αριθμών, στον βοτανικό παράδεισο Ελλάδας-Βουλγαρίας, που εμπεριέχει και το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας μας (Φρακτού) και το σημαντικότερο του είδους του στην Ευρώπη (στο Παρανέστι), εκτιμάται ότι απαντώνται περί τα 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη, αν και δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή.

    Δέντρα ύψους όσο δύο Λευκοί Πύργοι

    Το δάσος του Φρακτού, που ένα κομμάτι του είναι εντελώς παρθένο και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ένταξή του στον κατάλογο περιοχών παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, ανακαλύφθηκε ?τυχαία, στο τέλος της δεκαετίας του 1970.

    Στο παρθένο δάσος έχουν εντοπιστεί δέντρα εκατοντάδων ετών, ενώ κάποια -έστω ελάχιστα- εξ αυτών είναι άνω των 50 μέτρων, δηλαδή πάνω από μιάμιση φορά το ύψος του Λευκού Πύργου (30 μέτρα)!

    «Η ηλικία κάποιων δέντρων οξιάς στην περιοχή εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 350 έτη», σημειώνει η κα Σωτηριάδου, υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή του Παρανεστίου υπάρχουν δύο καταφύγια άγριας ζωής: του Παρθένου Δάσους, έκτασης 53.122 στρεμμάτων και της Αετοράχης (32.500 στρ.).

    Στην ευρύτερη προστατευτική ζώνη του δάσους αναπαράγονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών, ενώ ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους όλα τα σπάνια είδη Ελλάδας και Ευρώπης.

    Στη Ροδόπη ζει και το απειλούμενο αγριόγιδο, ο πληθυσμός του οποίου εκτιμάται σε 70-80 άτομα, κινούμενα σε ομάδες των 5-15 μελών. «Η πληθυσμιακή πυκνότητα του αγριόγιδου στην περιοχή είναι από τις υψηλότερες του ελληνικού χώρου (3,5-4 άτομα / km2)», επισημαίνει η κα Σωτηριάδου, επικαλούμενη τη μελέτη «Χρήση ενδιαιτήματος από το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) στην οροσειρά της Ροδόπης».

    Γερμανοί φοιτητές και ξένοι ερευνητές στο δάσος

    Στο δάσος του Φρακτού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ η είσοδος σε αυτό επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Διεύθυνση Δασών Δρυμών και Θήρας) για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας. Η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων και απάντησης είναι σχετικά σύντομη. Την τελευταία πενταετία εκδόθηκαν περίπου 10 άδειες εισόδου στο δάσος, για ξένους κυρίως ερευνητές, ενώ φοιτητές γερμανικών σχολών έχουν από έτη υλοποιήσει την πρακτική άσκησή τους στο Παρθένο Δάσος, συνοδευόμενοι από καθηγητές τους.

    Γενικά η περιοχή της Ροδόπης προσελκύει πολλούς Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι κατατάσσονται πρώτοι στη λίστα των ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με στοιχεία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι. Ακολουθούν: Σουηδία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Τσεχία και Ν.Αφρική. Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή στις ιστοσελίδες:www.paranesti.gr και www.paranestitourism.gr

    Διαμονή

    Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται στην περιοχή του Φρακτού παρά μόνο σε ειδικό χώρο, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του δασικού εργοταξίου, κατόπιν άδειας και συνεννόησης με το Δασαρχείο Δράμας.

    Ειδικότερα στις λυόμενες εγκαταστάσεις του Φρακτού, επιτρέπεται η διαμονή στον ξενώνα (παρέχεται δωρεάν μόνο στέγη και 18 κρεβάτια σε τέσσερα δωμάτια) και η κατασκήνωση σε χώρο μόνο του εργοταξίου Φρακτού. (τηλ. 2521057829-21 και fax: 2521057705, e-mail :dasdrama@otenet.gr). Eπίσης, ο επισκέπτης μπορεί να μείνει στα δυο ξενοδοχεία της περιοχής "FILOXENIA" www.philoxeniadrama.gr και "ΝΕΣΣΟΣ" www.hotelnessos.gr

    Το μονότοξο γεφύρι Αρκουδορέματος και η μονή του Βράχου

    Αξιοθέατα αποτελούν η περιοχή του οικισμού της Πρασινάδας με την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παλιοί εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, τα Στενά του Νέστου ποταμού και γεφύρια που άλλοτε συνέδεαν τους παλιούς οικισμούς και τα οδικά δίκτυα . Τέτοια γεφύρια συναντά ο επισκέπτης στους οικισμούς Κρήνης και Πρασινάδας, στο ρέμα της Πεύκης στην περιοχή Ζαρκαδιάς, στο Πεχάν και ειδικότερα στο ρέμα Θερμιών, στο Στραβόρεμα (πέντε γεφύρια) και στο ρέμα Φαρασινού (τρία γεφύρια). Στο Αρκουδόρεμα βρίσκεται το πρώτο μονότοξο γεφύρι, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στην Ανατολική Μακεδονία.

    Οι 40.000 επισκέπτες του «Μααρά»

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (ή σπήλαιο Μααρά»), στον δήμο Προσοτσάνης, στα 25 χλμ από τη Δράμα. Το σπήλαιο -που δέχεται περί τους 40.000 επισκέπτες ετησίως- παρουσιάζει μεγάλη φυσική ομορφιά και έχει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον: η προϊστορία της περιοχής, σύμφωνα με απόλυτες χρονολογήσεις του εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής "Δημόκριτος", αγγίζει τα 30.000 χρόνια!

    Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ανακαλύφθηκαν Παλαιολιθικά-Παλαιοντολογικά ευρήματα και ευρήματα Νεολιθικής εποχής. Επίσης στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο σώζονται τμήματα διπλού οχυρωματικού περιβόλου των ύστερων ρωμαϊκών ή βυζαντινών χρόνων.

    «Η αίθουσα των τροχών»

    Πολύ πριν γίνει γνωστό το σπήλαιο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γνώριζαν μια μικρή σπηλιά, τη σημερινή «αίθουσα του τροχού». Στο σημείο αυτό, αρχές 19ου αιώνα, κατασκευάσθηκε ένα σύστημα ύδρευσης. που αποτελούνταν από ένα υδροτροχό διαμέτρου 8 μέτρων στο εσωτερικό της σπηλιάς και ένα δίκτυο κτιστών αγωγών μήκους 6,5 χλμ.

    Αργότερα, το σύστημα συμπληρώθηκε με δεύτερο υδροτροχό διαμέτρου 4 μέτρων. Η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υδροδότησης και άρδευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έθεσε τους (σωζόμενους σήμερα) τροχούς σε αχρηστία.

    Η ζωή μέσα στο σπήλαιο έχει ιδιαίτερη σημασία. Από τις περιβαλλοντικές μελέτες προέκυψε ότι στο σπήλαιο φωλιάζουν ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων μια εξαιρετικά σπάνια πετροκαραβίδα. Πρόκειται κυρίως για μικροπανίδα (μαλάκια, γαιοσκώληκες, κολεόπτερα, αραχνίδια κ.α.) ενώ τα γνωστά είδη για το ευρύ κοινό είναι τα ψάρια και οι νυχτερίδες.

    Σήμερα προς χρήση έχει δοθεί τουριστική διαδρομή 500 μέτρων, ενώ στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου λειτουργούν καταστήματα εστίασης και χώροι αναψυχής.

    Επισκέπτες από Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία, Ισραήλ, Καναδά

    Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη (Δ.Ε.Τ.Α.Σ.Π.Α), Κυριάκος Παπαδόπουλος, πέρυσι επισκέφτηκαν το Σπήλαιο 39.770 άτομα, εκ των οποίων περίπου 5.000 ξένοι, κυρίως Βούλγαροι (4.000), αλλά και Γερμανοί και Κύπριοι.

    Στη διάρκεια του 2008 καταγράφηκαν επίσης μεμονωμένοι επισκέπτες από πολύ μακρινές περιοχές της υφηλίου, όπως Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία και Συρία.

    Η τιμή του εισιτηρίου για τους μεμονωμένους επισκέπτες είναι 7 ευρώ, για γκρουπ άνω των 25 ατόμων 5 ευρώ, για ανήλικους, φοιτητές, πολύτεκνους και μέλη ΚΑΠΗ 4 ευρώ, για σχολικές εκδρομές γυμνασίων-λυκείων 3 ευρώ και δημοτικών 2 ευρώ, ενώ για φιλοξενούμενους-ιδρύματα η είσοδος είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες: , τηλέφωνα 25220 60460 (Εκδοτήριο Σπηλαίου) και 25220 60122 (Γραφείο Δ.Ε.Τ.Α.Σ.Π.Α.).

    [06] Από την Κηφισιά στο Φάληρο

    Την Κατασκευή Κεντρικού Ποδηλατόδρομου από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο, μήκους 26,6 χιλιομέτρων, που θα περνά μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους, προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που παρουσίασε στους ποδηλατικούς φορείς ο υπουργός Γ. Σουφλιάς.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση του ποδηλάτου στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας. Στόχος του σχεδιασμού του υπουργείου είναι να διαμορφωθούν:

    1ον: ο κεντρικός υπερτοπικός άξονας για το ποδήλατο στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο διά μέσου των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας,

    2ον: ένα γενικό κατευθυντήριο πλαίσιο για όλους τους φορείς (ιδίως ΟΤΑ) που προτίθενται να υλοποιήσουν τοπικούς άξονες για το ποδήλατο, έτσι ώστε οι προσπάθειές τους να μην έχουν τον αποσπασματικό χαρακτήρα που παρουσιάζουν σήμερα.

    Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη μετεπιβίβαση από το ποδήλατο στο μετρό και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν, κατά το δυνατόν, σε όλους τους σταθμούς του μετρό ειδικοί χώροι φυλασσόμενης στάθμευσης ποδηλάτων».

    Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιείται ως εξής:

    1) Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ανατίθεται η μελέτη του κεντρικού άξονα ποδηλατοδρόμων του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω δύο προγραμμάτων που θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερτοπικού αυτού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τμήματα, νότιο και βόρειο τμήμα.

    Το κατ' αρχήν προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 7 εκατ. ευρώ για το σύνολο του άξονα και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

    Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός υπερτοπικού άξονα ποδηλάτου μήκους 26,6 χλμ., με κατεύθυνση Βορρά - Νότου, που θα συνδέει την Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ) με τη θάλασσα (Φαληρικός όρμος) διά μέσου των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας. Στον άξονα αυτόν θα αρθρώνονται τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων αρμοδιότητας των Δήμων.

    Η επιλογή του άξονα έγινε μετά τη σχετική διερεύνηση των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του συλλόγου «Ποδηλάτες της Αθήνας», διότι:

    - Αποτελεί έργο υπερτοπικής κλίμακας, κατάλληλο να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής για το ποδήλατο στην Αθήνα.

    - Θα καλύψει ανάγκες καθημερινής μετακίνησης από και προς το Κέντρο της Αθήνας και θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους με το νέο κέντρο πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου.

    - Έχει αναγνωρίσιμη χάραξη, διότι ακολουθεί τη γραμμή του ηλεκτρικού, την κοίτη του Ιλισού. Αυτή η γραμμή, με τις ήπιες κλίσεις της, ταυτόχρονα προφυλάσσει πλευρικά τον άξονα ποδηλατοδρόμων και καθιστά τη διαδρομή υλοποιήσιμη και ασφαλή.

    - Θα εξυπηρετεί ανάγκες μετεπιβίβασης σε 16 σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού.

    - Παράλληλα, προχωρεί ο σχεδιασμός του δικτύου αξόνων για το ποδήλατο στην Αθήνα, που θα συνδέονται με τον κεντρικό άξονα ποδηλατοδρόμων. Ήδη ανατέθηκε και εκπονείται σχετικό πρόγραμμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προτάσεις έχουν ήδη καταθέσει οι ποδηλάτες της Αθήνας.

    [07] Μεταρρυθμίσεις στην υγεία

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποδύθηκε χθες σε μία μεγάλη προσπάθεια να σαγηνεύσει τους αμερικανούς γιατρούς προκειμένου να ξεπερασθούν οι δισταγμοί τους για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος υγείας, χωρίς την οποία -όπως υποστηρίζει-η οικονομία αντιμετωπίζει ίδιους κινδύνους με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Ο Ομπάμα έχει δεσμευθεί στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα φέρει προς ψήφιση στο Κογκρέσο τη μεταρρύθμιση πριν τα τέλη του 2009. Ωστόσο, το λόμπι των γιατρών είναι παντοδύναμο, και ο Ομπάμα προσπάθησε να τους προσεταιρισθεί και μίλησε στο Σικάγο ενώπιον της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης της μεγαλύτερης στις ΗΠΑ.

    Ο Ομπάμα επί μακρόν παρέθεσε τις προκλήσεις και έκανε έναν παραλληλισμό με την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα, τη General Motors, η οποία μόλις κατέθεσε τον προϋπολογισμό της, και τόνισε πως μέγα τμήμα των προβλημάτων της εταιρείας αυτής προέρχονταν από το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της.

    «Εάν δεν προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας μας, η Αμερι0κή μπορεί να βαδίσει στον ίδιο δρόμο με τη GM: να πληρώνει όλο και περισσότερα, και σε αντάλλαγμα να λαμβάνει όλο και λιγότερα, με αποτέλεσμα να βρεθεί πανί με πανί», τόνισε.

    Ο Ομπάμα περιέγραψε την τρέχουσα πραγματικότητα του συστήματος, στο οποία εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να πληρώσουν μία ασφάλεια νοσηλείας διότι είναι πλέον πανάκριβες, όπου οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να κλείσουν, ή να απολύουν υπαλλήλους λόγω του μεγάλου κόστους των ασφαλιστικών καλύψεων, όπου το κράτος -που ήδη έχει αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις-θα αντιμετωπίσει οσονούπω το ενδεχόμενο να πληρώσει για την κάλυψη των ηλικιωμένων και των ανθρώπων με επείγουσες ανάγκες τόσα, όσα πληρώνει για τους εξοπλισμούς.

    Ο Ομπάμα επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες αυξάνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε 46 εκατ. Αμερικανούς που τη στερούνται (δηλ. το 15% του πληθυσμού).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 6:30:27 UTC