Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Siemens: Απολογείται ο Θ.Τσουκάτος
  • [02] Ημερίδα για την Ενέργεια
  • [03] Συνδρομή της ΕΕ στην Ελλάδα
  • [04] Ομπάμα για απόσυρση από Ιράκ
  • [05] "Νέα επίθεση στους εργαζόμενους"
  • [06] "Να ριχθεί φως"
  • [07] "Να λάμψει η αλήθεια"
  • [08] Η ώρα των μηχανογραφικών
  • [09] Νέο εισιτήριο
  • [10] ΕΕ:Παγκόσμια "μαύρη λίστα"

  • [01] Siemens: Απολογείται ο Θ.Τσουκάτος

    Απολογείται σήμερα ο Θ.Τσουκάτος, στον ανακριτή για την υπόθεση Siemens. Οι κατηγορίες εις βάρος του αφορούν στο ποσό του 1 εκατ. μάρκων, που φέρεται να έλαβε το 1999 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

    Κατάθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, που ερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Ζίμενς (Siemens), έδωσαν χθες οι πρώην υπεύθυνοι του ταμείου του ΠΑΣΟΚ κκ Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου.

    Οι δύο μάρτυρες κλήθηκαν ενόψει της αυριανής απολογίας του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέλαβε το 1999 ένα εκατομμύριο μάρκα από τα λεγόμενα μαύρα ταμεία της επιχείρησης, χρήματα που υποστηρίζει ότι είχε δώσει στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αυγερινός και η κ. Παπαχρήστου είχαν κληθεί να καταθέσουν και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε για την υπόθεση ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Εξερχόμενοι σήμερα του ανακριτικού γραφείου οι δυο μάρτυρες, είπαν ότι κατέθεσαν στον ανακριτή τα ίδια πράγματα που είχαν υποστηρίξει και στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ότι δηλαδή, ο κ. Τσουκάτος τότε έδινε χρήματα στα ταμεία του κόμματος προερχόμενα από εισφορές, κλπ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το επίμαχο ποσό κατατέθηκε στα ταμεία του κόμματος και υπό ποία μορφή.

    Νωρίτερα, με βούλευμά του (αριθμός 1327/09) το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έφεση που ασκήθηκε κατ' εντολήν του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που διέταξε τη χορήγηση όλων των εγγράφων της δικογραφίας στον κατηγορούμενο κ. Γιώργο Σκαρπέλη.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κατηγορούμενος πρέπει να διευκολύνεται στην ανεύρεση του αποδεικτικού υλικού που κρίνει αναγκαίο για την απόδειξη των ισχυρισμών του, ενώ επικαλείται την αρχή της ισότητας των όπλων ανάμεσα στην κατηγορούσα αρχή και τον κατηγορούμενο και την ανάγκη να είναι η ανάκριση "απαρεγκλίτως φανερή".

    Σήμερα το βράδυ, ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Ν. Ζαγοριανός αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία με τον εισαγγελέα εφετών αρμόδιο για θέματα εκδόσεων κ. Ευ. Παντιόρα προκειμένου να έχουν συνεργασία με τους εισαγγελείς του Μονάχου για το θέμα της έκδοσης του κατηγορούμενου στην υπόθεση Μ. Χριστοφοράκου.

    [02] Ημερίδα για την Ενέργεια

    Τις νέες επενδυτικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα χαρτογράφησαν οι ομιλητές στην ημερίδα "Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης" που διοργάνωσε η εφημερίδα "Απογευματινή", υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας και με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    Πολλαπλή είναι η στόχευση της νέας φιλόδοξης πολιτικής που εδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Αφενός η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και η συμβολή στην ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης, με τις μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνή-Χάσκοβο και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream να αποτελούν "απτά τεκμήρια της βούλησης για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας", τόνισε στον γραπτό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "προωθούμε στην πράξη τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επενδύοντας σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πατρίδας μας και, ταυτόχρονα, εστιάζουμε σε δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας". Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει, τέλος, ότι "στην κοινή και διαρκή αυτή προσπάθεια η ιδιωτική πρωτοβουλία ήδη ανταποκρίνεται με επιτυχία στον αναβαθμισμένο της ρόλο", καθώς "μια σειρά από μεταρρυθμίσεις δίνουν την ευκαιρία σε ιδιώτες να προχωρήσουν με ασφάλεια σε επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας".

    Στον δικό του γραπτό χαιρετισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς προέβη στην εκτίμηση ότι με τη χρήση των τοπικών ανανεώσιμων πηγών μπορούν να επιτευχθούν στην Ελλάδα οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, ότι ο στόχος υψηλής προτεραιότητας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι η διαφοροποίηση των διαδρομών και των προμηθειών υπηρετείται στην περίπτωση της Ελλάδας από την κατασκευή των νέων αγωγών, των ITGI και South Stream, που "δίνουν πράγματι στη χώρα τη δυνατότητα να καταστεί κόμβος και πηγή διαφοροποίησης για τη Μεσόγειο και ειδικά για τα Βαλκάνια".

    Η ενέργεια είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε, στην πρώτη κεντρική ομιλία της ημερίδας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης.

    "Η ΔΕΗ μπορεί να είναι το όχημα για μια πιο ενεργή παρουσία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα στα νότια Βαλκάνια", δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Ως προς τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε ότι για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI) "κάποια στιγμή το φθινόπωρο θα έχουμε να πούμε περισσότερα" ενώ, αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Κομοτηνή-Χάσκοβο ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, στις 13 Ιουλίου, θα συζητήσει με τον Ρουμάνο ομόλογό του το ενδεχόμενο επέκτασης του εν λόγω αγωγού μέχρι τη Ρουμανία.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ - με βασικό κριτήριο το όφελος για το Δημόσιο, όπως τόνισε ο ίδιος - αναμένει να φέρουν, μέχρι τέλος καλοκαιριού, οι σύμβουλοι προτάσεις για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στον τομέα του πετρελαίου, βασική συνιστώσα της πολιτικής του υπουργείου είναι η προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων - το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει, επιπλέον, σε νέους γύρους παραχωρήσεων - καθώς και η έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών. "Σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα ώστε ο Ελληνας καταναλωτής να είναι προστατευμένος", δήλωσε ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Στον τομέα της "πράσινης" ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για προετοιμασία νομοσχεδίου που δίνει έμφαση στην αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά με στόχο τη διευκόλυνση της αδειοδότησης. Τέλος, αναφέρθηκε στη προώθηση μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας (νόμο για προώθηση συμπαραγωγής, πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και χώρων, πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και γραφείων που είναι στα σκαριά και πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών κλιματιστικών).

    "Η ΔΕΗ πρέπει να υπερβεί το ρόλο του εθνικού πρωταθλητή και να γίνει ισχυρός παίκτης σε περιφερειακό επίπεδο", τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προχώρησε στη συνέχεια σε επισκόπηση του επιχειρηματικού σχεδίου 2009-2014 της επιχείρησης, το οποίο θα υποστηριχθεί από σύνολο επενδύσεων ύψους 13,277 δισ. ευρώ. "Η ΔΕΗ υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ στη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος.

    Στα θέματα ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και στις διασυνδέσεις αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού στη ΔΕΠΑ κ. Β. Τσομπανόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδα-Ιταλία (IGI) "προπομπό ευρύτερων διασυνδέσεων". Στα σχέδια της ΔΕΠΑ περιλαμβάνεται και η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ο κ. Β. Τσομπανόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΣΦΑ κ. Δ. Καρδοματέας προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση των κύριων έργων της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι "στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα χώρα διαμεταφοράς και όχι μόνον χώρα απόληξης". Ο κ. Καρδοματέας είπε ότι η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Κρήτη - η μελέτη βιωσιμότητας του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη - θα λύσει για πάντα το πρόβλημα τροφοδοσίας της Κρήτης και με αυτό το έργο η Κρήτη θα απαλλαγεί δια παντός από το πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προέβη, επίσης, στην εκτίμηση ότι "είναι εφικτός ο στόχος της κάλυψης των αναγκών σε φυσικό αέριο ενός εκατομμυρίου πολιτών το 2010" και ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους και έλληνες επενδυτές για τις τρεις ΕΠΑ.

    "Δεν βλέπω τίποτα που μπορεί να σταματήσει το έργο μιας και φτάσαμε ως εδώ", είπε ο γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας "ΕΛΠΕ Α.Ε. - ΘΡΑΚΗ Α.Ε." και διευθυντής της Trans-Balkan Pipeline HELLAS κ. Χρήστος Δήμας, αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. "Το έργο θα είναι αποτελεσματικό, καθώς οι μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στο Βόσπορο θα είναι υπερβολικά μεγάλες το 2020", είπε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχω υπόψη μου έργο στην Ελλάδα που να έχει ξεκινήσει με τέτοιο βαθμό διαβούλευσης".

    Στις νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την εκμετάλλευση δύο νέων κοιτασμάτων (Βόρειος Πρίνος και Εψιλον) αναφέρθηκε, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Μ. Ρήγας, ενημερώνοντας ότι ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η πρώτη γεώτρηση.

    [03] Συνδρομή της ΕΕ στην Ελλάδα

    Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στον Ταύρο ξεκίνησε χθες η ξενάγηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό για να καταλήξει λίγο μετά τη μία στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Εκεί μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Πρέσβης κ. Κ. Μπίτσιος.

    «Είναι πρώτη φορά που Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκύβει τόσο κοντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε στην κοινή συνέντευξη ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι

    «έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή που διαμορφώθηκε στο Παρίσι βάσει του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

    Ιεραρχώντας αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον στην ενίσχυση του FRONTEX λέγοντας ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε EUROPOL και να έχει τη δυνατότητα ακριβώς να επιβλέπει τα σύνορα της Ευρώπης και δεύτερον στην υποχρέωση των χωρών από τις οποίες φεύγουν οι μη νόμιμοι μετανάστες, να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να είναι δυνατή η επαναφορά αυτών των ανθρώπων με όρους ασφαλείας.

    Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο κ. Μπαρό ευχαρίστησε όλους και δήλωσε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι προκειμένου με τα ίδια του τα μάτια να δει πως έχουν τα πράγματα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές υπηρεσίες μέσω του γραφείου που θα γίνει στα τέλη του έτους, ενώ παράλληλα κατορθώσαμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό που επιτρέπει την εξέταση αιτήσεων ασύλου όχι στο κράτος της πρώτης εισόδου, αλλά σε άλλο κράτος μέλος».

    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πεισθεί η Τουρκία να ελέγξει τις αναχωρήσεις ατόμων από τις ακτές της με κατεύθυνση την Ελλάδα».

    [04] Ομπάμα για απόσυρση από Ιράκ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις μεγάλες και τις μικρότερες πόλεις του Ιράκ ως ορόσημο αλλά προειδοποίησε για "δύσκολες μέρες" που έρχονται.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανταποκρίθηκαν στο χρονοδιάγραμμα της 30ης Ιουνίου για να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση τους από τις αστικές περιοχές και να παραδώσουν τον πλήρη έλεγχο στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Όλα τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από το Ιράκ μέχρι το 2012.

    [05] "Νέα επίθεση στους εργαζόμενους"

    Περιοδεία σε Ηλεία και Αχαΐα πραγραματοποιεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Λάππα Αχαϊας και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε χωριά της Ηλείας, χώρους δουλειάς και συγκέντρωσης μεταναστών.

    Το απόγευμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Βάρδα Ηλείας και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Αμαλιάδα.

    ΚΚΕ για προεδρική εκλογή

    "Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια και σταθερή. Δεν ψηφίζει πρόεδρο Δημοκρατίας, ανεξάρτητα ποιο πρόσωπο προτείνεται, γιατί αυτός είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ διαμορφώνει τις επιλογές του με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων που έρχονται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τις εκλογές, αλλά τώρα να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Για οικονομική πολιτική

    "Οι διαρθρωτικές αλλαγές - μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να πάρει το επόμενο διάστημα είναι η συνέχεια της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, που με συνέπεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ικανοποιήσουν τις όλο και πιο αντιδραστικές ανάγκες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Τονίζει ότι "τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, όσο η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της δεν βρίσκουν απέναντί τους ένα ισχυρό, οργανωμένο και αποφασισμένο εργατικό κίνημα να την αντιπαλέψει και να την ανατρέψει".

    Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους "να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τώρα. Εγκαταλείποντας την μοιρολατρία να παλέψουν με τη δική τους συμμαχία, μαζί με το ΚΚΕ, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία".

    Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της ευθύνονται για την όξυνση του μεταναστευτικού, αφού υποστηρίζουν τους πολέμους και τη ληστεία των λαών της Ασίας και της Αφρικής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και αναφέρει ότι "η αλληλεγγύη της ΕΕ, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός ως λύση για το μεταναστευτικό, είναι η αλληλεγγύη των εκμεταλλευτών και στρέφεται κατά όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας".

    Λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, καταλήγει το ΚΚΕ.

    [06] "Να ριχθεί φως"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, θα παραχωρήσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία - η πολιτική ομηρία των εργαζομένων".

    «Αντί να παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και να μην ξέρουμε τί θα γίνει με τον κ. Χριστοφοράκο, εμείς ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της Siemens, καθώς, όπως είπε, «με βάση την κοινοτική νομοθεσία, από τη στιγμή που η ίδια η εταιρία έχει αποδεχθεί ότι υπάρχει ένα πρόβλημα διαφθοράς και προσπάθειας εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, έχουμε τη δυνατότητα να παγώσουμε όλες τις προμήθειες».

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στις γερμανικές αρχές, ώστε ο Χριστοφοράκος να εκδοθεί, να ριχθεί φως, να αρχίσει η πολιτική ζωή να αποκαθίσταται και όσοι έχουν ευθύνες, πρόσωπα και κόμματα στα πλαίσια του δικομματισμού, να τις αναλάβουν».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να μείνει ανοιχτός ο φάκελος της Κ. Κούνεβα και να ξαναρχίσει η ανάκριση, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι επί του θέματος αναμένει μια απάντηση από τους αρμόδιους.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι «δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για δουλεία, ή για μεσαίωνα για την κατάσταση, που υπάρχει σχετικά με τον τομέα της καθαριότητας ακόμη και στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μέσα στον "Ερυθρό Σταυρό" να πληρώνεται μια καθαρίστρια 600 β¬, να δουλεύει τρεις βάρδιες και να κοιμάται στο νοσοκομείο. Δεν μπορεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον "Ευαγγελισμό", καθαρίστρια να δηλώνεται ότι παίρνει 1.700β¬, να κάνει δουλειά για 1.700β¬ και στην πραγματικότητα να εισπράττει 600 ⬻.

    Για την επίλυση των προβλημάτων των καθαριστριών, αλλά και άλλων εργαζομένων, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης

    [07] "Να λάμψει η αλήθεια"

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, για την υπόθεση SIEMENS, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Ο κ. Χριστοφοράκος είχε εγκαταστήσει στο γραφείο του εσωτερικό κύκλωμα τηλεοράσεως. Έχει καταγράψει πρόσωπα και συζητήσεις. Είναι απαραίτητο να βρεθούν τα DVD.Η οποιαδήποτε απόπειρα συγκαλύψεως και αποσιώπησης των πραγματικών γεγονότων ναρκοθετεί την ποιότητα της Δημοκρατίας. Πιστεύω, ότι οι αντιστεκόμενες σε πειρασμούς πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να συντονιστούν πέραν από κόμματα και αγκυλώσεις. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει».

    Σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με την ευκαιρία της επίσκεψης Μπαρόζο στα Κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι " το κλειδί της επίλυσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι οι Βρυξέλλες. Ή θα απορροφήσει η Ευρώπη τους επιπλέον μετανάστες, ή θα εξαναγκάσει την Τουρκία να τους πάρει πίσω. Με ευχολόγια, με λόγια και με φανφάρες, το θέμα δεν λύνεται. Ο Αγ. Παντελεήμονας πνίγεται. Η Πάτρα δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα νησιά μας είναι κάτω από τον ζυγό των λαθρομεταναστών. Ας καταλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. "Τέρμα τα παρακάλια, απαίτηση και λύση"».

    Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ

    Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 ανοίγει τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 11:00 και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

    [08] Η ώρα των μηχανογραφικών

    Από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα μπορούν οι υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, δηλώνοντας σε ποιες σχολές επιθυμούν να φοιτήσουν με σειρά προτίμησης.

    Στο μεταξύ, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται μέχρι τις 4 Ιουλίου, και όλες οι βαθμολογίες των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι τελικές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου.

    [09] Νέο εισιτήριο

    Ένα νέο εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, διάρκειας τριών ημερών και κόστους 15 ευρώ θα κυκλοφορήσει ο ΟΑΣΑ από σήμερα, 1η Ιουλίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα παραμένουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα.

    Το νέο εισιτήριο (Tourist Ticket), ισχύει για 3 ημέρες από την πρώτη επικύρωση κατά την πρώτη επιβίβαση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Επίσης ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή 400 "ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ".

    Η πώληση του 3μερου εισιτηρίου των 15 β¬ θα γίνεται από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΕΘΕΛ στο αεροδρόμιο, του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ στο αεροδρόμιο και στους σταθμούς "ΛΑΡΙΣΗΣ" και "ΠΕΙΡΑΙΑΣ", από το ΜΕΤΡΟ στο σταθμό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" και από τον ΗΣΑΠ στους σταθμούς "ΠΕΙΡΑΙΑΣ" και "ΟΜΟΝΟΙΑ".

    [10] ΕΕ:Παγκόσμια "μαύρη λίστα"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταρτισθεί μία "παγκόσμια μαύρη λίστα" των επικίνδυνων αεροπορικών εταιρειών.

    "Η ιδέα μου είναι να προτείνω μία παγκόσμια μαύρη λίστα παρόμοια με τη μαύρη λίστα που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Αντόνιο Τατζάνι.

    Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι θα υποβάλει επίσημα αυτή την πρόταση σε λίγες ημέρες όταν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (IOCA).

    Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες ότι το μοιραίο Airbus που συνετρίβη με 153 επιβαίνοντας, είχε προκαλέσει το 2007 έρευνα σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της εταιρείας Yemenia.

    Οπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία, "τον Ιούλιο του 2007 αυτό το αεροπλάνο μας έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουμε σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Yemenia".

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη πραγματοποίησαν 24 επιθεωρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, οι οποίες έδειξαν ότι οι προδιαγραφές της εταιρείας σημείωσαν βελτίωση.

    Η εταιρεία Yemenia πάντως δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

    Ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη σήμερα υποβλήθηκε σε λεπτομερή επιθεώρηση το Μάιο υπό την επίβλεψη της Airbus.

    "Ήταν μια συνολική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη με ειδικούς από την Airbus", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ο Χάλεντ Ιμπραήμ αλ-Ουαζίρ από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. "Έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές".

    Σώθηκε 14χρονη

    Ένα δεκατετράχρονο κορίτσι είναι τελικά το μοναδικό άτομο- προς το παρόν- το οποίο έχει εντοπιστεί ζωντανό στα ανοιχτά των Κομορών μετά από την συντριβή του αεροσκάφους Α310 της Yemenia Air και νοσηλεύεται στο Μορονί, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Αμπντίλαχ Μούγκνι αλλά και την εκπρόσωπο της Ερυθράς Ημισελήνου των Κομορών, Ραμουλάτι Μπεν Αλι.

    "Το νεαρό κορίτσι ηλικίας 14 ετών έφτασε στο νοσοκομείο Ελ Μάαρουφ. Μάς είπαν ότι η κατάσταση της δεν είναι ανησυχητική" δήλωσε η εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το μόνο άτομο που έχει εντοπιστεί ζωντανό προς το παρόν από τα σωστικά συνεργεία που δρουν στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον κ. Μούγκνι, οι πληροφορίες που ήθελαν ένα πεντάχρονο αγόρι να είχε βρεθεί να επιπλέει στην θάλασσα είναι λανθασμένες.

    Το κορίτσι που περιγράφεται ως "παιδί θαύμα" δεν είχε τις αισθήσεις του όταν εντοπίστηκε από ένα σκάφος του λιμενικού των Κομορών, αλλ' επέπλεε χάρη στο σωσίβιο που φορούσε.

    Τα σωστικά συνεργεία την μετέφεραν στο νοσοκομείο καθώς υπέφερε από υπερκόπωση.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι --μέχρι στιγμής-- έχουν βρεθεί τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί.

    Το αεροσκάφος Α310- 300 της Yemenia Air κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά των Κομορών την ώρα που πραγματοποιούσε ελιγμό με σκοπό να προσεγγίσει το αεροδρόμιο του Μορονί, δήλωσε ο Ντομινίκ Μπισερό.

    "Αυτό δείχνει ότι κατά την διάρκεια ενός ελιγμού το αεροπλάνο κατέπεσε" ανέφερε ο κ. Μπισερό, απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνεδρίαση της Βουλής.

    Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ακόμη ότι το αεροδρόμιο του Μορονί στις Κομόρες είναι "μέτρια εξοπλισμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα", ενώ υπενθύμισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες.

    Ο Ντομινίκ Μπισερό δήλωσε ακόμη ότι το Α310- 300 της Yemenia Air, το οποίο μετέφερε 153 άτομα, είχε απαγορευθεί να εκτελεί πτήσεις στην Γαλλία λόγω "παρατυπιών", που είχε εμφανίσει εδώ και αρκετά χρόνια.

    "Πριν από μερικά χρόνια αυτό το αεροπλάνο το είχαμε αποκλείσει από το εθνικό έδαφος, επειδή εντοπίσαμε ότι παρουσίαζε ορισμένο αριθμό παρατυπιών στα όργανα του" υπογράμμισε ο κ. Μπισερό, τονίζοντας όμως ότι η Yemenia Air δεν βρίσκεται στην "μαύρη λίστα" των αεροπορικών εταιρειών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2009 - 6:30:32 UTC