Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • [02] Ελεύθερος υπό όρους ο Θ.Τσουκάτος
  • [03] Προσβασιμότητα Δημόσιων Υπηρεσιών

  • [01] Η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

    Η πλήρωση των κενών θέσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο του του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, συνήλθε η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Τα νέα πρόσωπα που θα πληρώσουν τις κενές θέσεις στον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρότασή του για τους νέους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

    Ειδικότερα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Καλαμίδας και αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου οι Αρεοπαγίτες Διονύσης Γιαννακόπουλος, Μίμης Γραμματικούδης, Δημήτρης Πατινίδης και Θεοδώρα Γκορίνη.

    Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επελέγη ο Ιωάννης Τέντες.

    Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σύμβουλοι Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Νίκος Σακελλαρίου, Δημήτρης Πετρούλιας και Αθανάσιος Ράντος.

    Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγησαν ο Θεοχάρης Δημακόπουλος και ο Διονύσης Λασκαράτος.

    Στις 12.30, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χ.Πέτερινγκ.

    Συνάντηση με Μπαρόζο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ακολούθως συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό, με την παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος είπε πως οι συναντήσεις των δύο «είναι πυκνές, συχνές» και πως η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και τις προοπτικές, οι οποίες υπάρχουν. Εθίγη δε, και το Κυπριακό.

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι ο κ. Μπαρόζο επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε επιτόπου ενημέρωση για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στο νησί.

    Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του "Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος" κ. Ανδρέα Δρακόπουλο.

    Ομιλία στο ΕΛΚ

    «Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    «Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία», είπε ο κ.Κ.Καραμανλής και πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες».

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή».

    Χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

    «Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη», είπε και διευκρίνισε: «Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην παράνομη μετανάστευση «που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

    «Η χώρα μας -είπε- σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το πρόβλημα αφορά όλους, αφού οι μη νόμιμοι μετανάστες κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών για την αντιμετώπισή της».

    Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της FRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

    Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών».

    «Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών», υπογράμμισε.

    Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως «αξιολογούμε το μήνυμά τους» και σημείωσε: «Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών».

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

    [02] Ελεύθερος υπό όρους ο Θ.Τσουκάτος

    Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της Siemens, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

    Ο κ. Τσουκάτος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Τσουκάτος, από τις 4.2.1999 έως τις 25.5.1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων, έλαβε ποσό 1.000.000 μάρκων, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ και άλλα πρόσωπα άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση.

    Ο κ. Τσουκάτος παρέδωσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο αρνείται ολοκληρωτικά όπως αναφέρει, τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο "εντυπωσιακά αόριστο, απολύτως ξένο προς εμέ και αντίθετο ως προς όλα τα στοιχεία της δικογραφίας".

    Όπως αναφέρει στο υπόμνημα, δέχθηκε τον κ. Χριστοφοράκο στο κομματικό του γραφείο, σε ραντεβού που κλείστηκε υπηρεσιακά στις 20 Οκτωβρίου 1998 και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα πολιτικού περιεχόμενου.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, ο κ. Χριστοφοράκος εξέφρασε σε εκείνο το ραντεβού την επιθυμία της εταιρίας που εκπροσωπούσε, να συμβάλλει στην ενίσχυση του κόμματος ενόψει της οικονομικής εξόρμησης για το Συνέδριο και τις Ευρωεκλογές, χωρίς όπως τονίζει, να ζητήσει απολύτως κανένα αντάλλαγμα ή να το συνδέσει με οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα.

    "Αποδέχθηκα την πρόταση, υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων -πλην αν η προέλευσή τους ήταν από ύποπτο χώρο ή παράνομες δραστηριότητες ή αν συνοδευόταν με ανταλλάγματα - τούτο δε, γιατί κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις - πληρωμές) του κόμματος".

    Όπως αναφέρει ο κ. Τσουκάτος σε άλλη επίσκεψή του, ο κ. Χριστοφοράκος του προσδιόρισε το ακριβές ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

    Ο κ. Τσουκάτος αφού αναφέρει ότι παρέδωσε τα ποσά στο κόμμα, με αντίστοιχη καταστροφή των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης τονίζει στο υπόμνημά του: "Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων επίσημη θέση του κόμματός μου υπήρξε πως "από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία δεν προκύπτει η κατάθεση του ποσού στο ταμείο". Αυτό είναι αληθές. Ούτε και θα μπορούσε να προκύπτει από τα επίσημα βιβλία. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου. Η νέα ηγεσία όμως του κόμματος, όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά. Πάνω από όλα, θεωρώ πως έπρεπε να ακούσει και εμένα. Γνωρίζουν οι πάντες άριστα, καμιά μεγάλη χορηγία (άνω του τότε νομίμου ορίου των 10.000.000 δρχ. και σήμερα των 15.000 ευρώ) δεν αναγραφόταν στα επίσημα βιβλία. Αν συνέβαινε, τα βιβλία θα απορρίπτονταν κατά το νόμιμο έλεγχό τους από τη Βουλή και οι συνέπειες θα ήταν πέραν των ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση κατά 50% της ετήσιας κρατικής χορηγίας (σήμερα 22 εκατ. ευρώ)".

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για οικονομική ενίσχυση του κόμματος, ενώ όπως τόνισε, στην οικονομική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και στην οικονομική επιτροπή "δεν ήμουν μόνος μου, μόνος μου βρίσκομαι εδώ".

    Ο συνήγορός του κ. Τουσκάτου, Διονύσης Γκούσκος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως "αρχή της δικαίωσης του κ. Τσουκάτου, ενώ επανέλαβε ότι αυτό που συνέβη στην υπόθεση ήταν μια παράνομη μεν, αλλά χρηματοδότηση κόμματος".

    Κατάθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή, έδωσαν χθες οι πρώην υπεύθυνοι του ταμείου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου.

    Οι δύο μάρτυρες, που κλήθηκαν ενόψει της σημερινής απολογίας του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου, είχαν κληθεί να καταθέσουν και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε για την υπόθεση ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

    Εξερχόμενοι του ανακριτικού γραφείου, είπαν ότι κατέθεσαν στον ανακριτή τα ίδια πράγματα που είχαν υποστηρίξει και στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, ότι δηλαδή, ο κ. Τσουκάτος τότε έδινε χρήματα στα ταμεία του κόμματος προερχόμενα από εισφορές, κλπ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το επίμαχο ποσό κατατέθηκε στα ταμεία του κόμματος και υπό ποία μορφή.

    Στο μεταξύ, με βούλευμά του (αριθμός 1327/09) το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έφεση που ασκήθηκε κατ' εντολήν του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που διέταξε τη χορήγηση όλων των εγγράφων της δικογραφίας στον κατηγορούμενο κ. Γιώργο Σκαρπέλη.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο κατηγορούμενος πρέπει να διευκολύνεται στην ανεύρεση του αποδεικτικού υλικού που κρίνει αναγκαίο για την απόδειξη των ισχυρισμών του, ενώ επικαλείται την αρχή της ισότητας των όπλων ανάμεσα στην κατηγορούσα αρχή και τον κατηγορούμενο και την ανάγκη να είναι η ανάκριση "απαρεγκλίτως φανερή".

    Τέλος, σήμερα το βράδυ, ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Ν. Ζαγοριανός αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία με τον εισαγγελέα εφετών αρμόδιο για θέματα εκδόσεων κ. Ευ. Παντιόρα προκειμένου να έχουν συνεργασία με τους εισαγγελείς του Μονάχου για το θέμα της έκδοσης του κατηγορούμενου στην υπόθεση Μ. Χριστοφοράκου.

    [03] Προσβασιμότητα Δημόσιων Υπηρεσιών

    Στις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την απρόσκοπτη και αυτόνομη συμμετοχή και τη διασφάλιση συνθηκών που εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται και το «Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημόσιων Υπηρεσιών και Υποδομών», το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «το οποίο συνιστά το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, περιλαμβάνονται τα ερωτηματολόγια προσβασιμότητας που συνέταξε η Επιτροπή, τα οποία διακρίνονται σε τρεις τύπους (κτιριακών υποδομών, εξωτερικών χώρων και μεταφορών)». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό «περιλαμβάνεται επίσης ένα αναλυτικό εγχειρίδιο μεθοδολογίας, στο οποίο παρέχονται οι αναγκαίες κατευθύνσεις και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωσή τους. Επιπροσθέτως, παρατίθενται ως παράρτημα η ισχύουσα νομοθεσία και γραφικές απεικονίσεις υποδειγμάτων προσβάσιμων υποδομών».

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, «πρόθεσή μας είναι ν' αποτελέσει το εγχειρίδιο αυτό ένα χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο, τόσο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχετικών ελέγχων όσο και για την πληρέστερη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ακώλυτης και αυτόνομης προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες ΟΤΑ».

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα για «την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισότητα όλων των πολιτών στην πράξη και αυτό διότι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες αποτελεί ένα αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για τη διασφάλιση, κατ' επέκταση, της ακώλυτης και ισότιμης πρόσβασής του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας».

    Προηγουμένως, ο κ. Παυλόπουλος είχε επισημάνει ότι «με αφετηρία την παραδοχή ότι οι οποιεσδήποτε θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας στερούνται αποτελεσματικότητας, εάν δεν προβλεφθούν μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή τους στην πράξη, προχωρήσαμε στη σύνταξη Διϋπουργικής Επιτροπής, με σκοπό την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2009 - 10:30:22 UTC