Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας"
  • [02] "Ενότητα δράσης"
  • [03] "Αποτελεσματική αστυνομία"

  • [01] "Η τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας"

    «Είτε ανακαλύπτουμε το μήλο, όπως ο Αδάμ, είτε φέρνουμε τη δύναμη της φωτιάς στην κοινωνία, όπως ο Προμηθέας, είτε ανακαλύπτουμε τη δύναμη του ατόμου, όπως ο Αϊνστάϊν, είτε το Facebook και το Google, πρέπει να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε, πώς να χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη και να ενδυναμώσουμε τις κοινωνίες μας προς όφελος του δημόσιου καλού, των πολιτών και του περιβάλλοντος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, που συνδιοργανώνουν το «University of Fraser Valley» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα πολιτικό δίλημμα, που πρέπει όλοι να απαντήσουμε και κυρίως οι εκπαιδευτικοί» και χαρακτήρισε το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, «συγκεντρωτικό και κεντρικά ελεγχόμενο, γιατί έχουμε την ανάγκη να ελέγχουμε τη δύναμη και την ανάγκη αλλαγής, που νιώθουν οι νέοι άνθρωποι».

    Πρόσθεσε δε, ότι τα σχολεία βρίσκονται μακριά από την καθημερινή εμπειρία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μη βρίσκουν λόγο να είναι στο σχολείο, το οποίο χαρακτήρισε «στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

    «Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και το διαδίκτυο, επίσης δεν είναι ουδέτερο. Είναι ιστός, αλλά μπορεί να γίνει ιστός αράχνης», είπε ο κ. Παπανδρέου και αρίθμησε δέκα σημεία σχετικά με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Παιδεία.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για δημιουργία «κοινού πλούτου πληροφοριών», «ανάπτυξη και αξιοποίηση του ωκεανού πληροφοριών», «ικανότητα αξιολόγησης και κριτικής αντιμετώπισης της πληροφορίας που λαμβάνουμε» και «ικανότητα σύνθεσης πληροφοριών ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία και εφαρμογής της γνώσης».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει και θα δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας, όχι μόνο για την αγορά, αλλά και ως κοινωνικό εργαλείο. Συνεχίζοντας, μίλησε για την ικανότητα της συλλογικής μάθησης σε αντίθεση με την εξατομικευμένη.

    «Ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ώστε να βρούμε λύσεις στα κοινά προβλήματα», είπε και πρόσθεσε ότι «οι νέες δυνατότητες θα έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση και την αξιοποίηση του ταλέντου τού καθενός», καθώς «η τεχνολογία ως ικανότητα για δύναμη μπορεί και πρέπει να γίνει σημαντική δύναμη για δημοκρατική επανάσταση».

    Μετά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου πήρε μέρος σε συζήτηση, με θέμα το Ανοικτό Σχολείο στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού της Κέρκυρας.

    Ομιλία σε κομματικά στελέχη

    «Πετύχαμε πολύ σημαντική νίκη στις ευρωεκλογές που ανέδειξε τη νέα προοπτική όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά για ολόκληρη την χώρα μας, δίνοντας το μήνυμα οτι υπάρχει εναλλακτική λύση την οποία ενσαρκώνουν οι προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση με κομματικά στελέχη στην Κέρκυρα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι "έχουμε μπροστά μας και τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει αυτές να γίνουν το συντομότερο".

    «Ηδη βρισκόμαστε εδώ και πολλούς μήνες σε ένα προεκλογικό κλίμα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό και στόχευση και μέσα από μία πελατειακή διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού παραπαίει», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια έκανε λόγο για «κρίση που έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, θεσμών και αξιών, μέσα από την πελατειακή διαχείριση και αυτή την πρωτοφανή έξαρση διαφθοράς παντού».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους πέντε εθνικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «κάτι το οποίο οι Κερκυραίοι μπορούν να οραματιστούν έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας». Επιπλέον είπε οτι η Κέρκυρα «τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί» και κατηγόρησε για αυτό την κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, «ασχολείται μόνο με πελατειακές διευθετήσεις, ποιος θα πάρει ποιο έργο, πως θα μοιράσουν τα λάφυρα του κρατικού μηχανισμού, χωρίς σχέδιο και με αποτέλεσμα το βιός του ελληνικού λαού να πηγαίνει στράφι είτε στη σπατάλη είτε στη διαφθορά».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε οτι το σύνθημα «ή βουλιάζουμε ή αλλάζουμε» είναι πραγματικότητα και όχι απλώς ένα προεκλογικό σύνθημα και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει πάρει μία πορεία, που πρέπει να αλλάξει αλλιώς θα βουλιάξουμε». Κατέληξε δε, λέγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ «εγγυάται την αλλαγή αυτής της πορείας βάζοντας πρώτα τον πολίτη».

    -

    [02] "Ενότητα δράσης"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε σήμερα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του κόμματος, στον Περισσό.

    Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα δήλωσε πως «είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια οργανωτικής διάσπασης στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνο και τηλεόραση» και εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ για ενιαία έκφραση των εργαζομένων σε σωματεία και ομοσπονδία, ανεξάρτητα αν δουλεύουν σε κρατικά μέσα ή ιδιωτικά, ανεξάρτητα από τη μορφή και το είδος των εργασιακών σχέσεων.

    «Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, για την απόκρουση της αντιδραστικής πολιτικής, που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους διευθυντές και ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γίνεται καλά η δουλειά τους, με ένα προσωπικό, όμως, που θα είναι όμηρος των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων και με καταφανή τάση την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ παλεύει, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γράφονται στα σωματεία».

    Επιπλέον, είπε ότι «βεβαίως θα συμπαρασταθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, όχι με τους μισθούς πείνας, που καθόρισε η ΓΣΕΕ, αλλά με βάση τις πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δήλωσε πως τα μέλη της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν την κ. Παπαρήγα για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις απολύσεις στον κλάδο.

    [03] "Αποτελεσματική αστυνομία"

    Με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) συναντήθηκε το πρωί ο Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Την πρόταση του Συνασπισμού για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι "με την ευκαιρία της επίσκεψης και συνομιλίας με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, θέλουμε να επαναφέρουμε την πρότασή μας για μια εναλλακτική πολιτική παρέμβαση του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου οι τράπεζες να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας καρτέλ σε βάρος των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου".

    Επεσήμανε, ότι "οι τραπεζίτες αντί να καταθέτουν προτάσεις εξυγίανσης με στόχο να μεταφέρουν τις ζημιές τους στους εργαζόμενους, πρέπει να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ. Να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μην δημιουργούν κοινωνική αναταραχή με προτάσεις εκβιαστικής εξόδου".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα.

    Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με θέμα "Αποτίμηση αποτελεσμάτων ευρωεκλογών - Προετοιμασία του κόμματος για το επόμενο διάστημα" συνεδριάζει το Σάββατοκύριακο, 11 και 12 Ιουλίου, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν, το Σάββατο το πρωί, με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 July 2009 - 12:30:28 UTC