Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία
  • [02] Ενστάσεις για το αρχείο DNA
  • [03] Μυτιλήνη-Αναστήλωση ελαιοτριβείου
  • [04] ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα δρομολόγια και τιμές

  • [01] Εκθεση ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

    Μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, τον περιορισμό των δαπανών καθώς επίσης και μια σειρά αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα υγείας και της παιδείας, προτείνει μεταξύ άλλων ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της αρκετά καλά.

    Παρ΄όλα αυτά οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη λόγω των μεγάλων ανισορροπιών στον δημοσιονομικό τομέα καθώς και στο εμπορικό ισοζύγιο.

    Επίσης το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας αφήνει ελάχιστα περιθώρια για χειρισμούς στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση.

    Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2009 και το 2010 είναι οι ακόλουθες:

    Για την ανάπτυξη προβλέπει ρυθμό -1,3% και 0,3% το 2010.

    Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και θα φθάσει στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010.

    Για την ανεργία εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 9,5% του εργατικού δυναμικού και στο 10,3% το 2010.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί φέτος στο 1,3% και να διαμορφωθεί στο 1,7% το 2010.

    Αναλυτικότερα ο Οργανισμός σημειώνει ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα.

    Οπως σημειώνεται το υψηλό δημόσιο χρέος που κυμαίνεται γύρω στο 100% του ΑΕΠ και η αύξηση του δημόσιου ελλείμματος σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος απειλούν μακροπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτοί οι παράγοντες αποτυπώνονται και στην αύξηση της διαφοράς των εγχώριων επιτοκίων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους με τα αντίστοιχα γερμανικά.

    Η δημοσιονομική σταθεροποίηση σημειώνει ο Οργανισμός, πρέπει να εστιάζεται τόσο στην πλευρά των εσόδων όσο και στην πλευρά των δαπανών με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

    Ειδικότερα προτείνεται η βελτίωση του συστήματος συλλογής των φόρων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες συνιστάται ο περιορισμός τους με αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του προϋπολογισμού καθώς και πολιτική συγκράτηση των μισθών.

    Παράλληλα προτείνεται η μείωση των επιχορηγήσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις επισημαίνει ο Οργανισμός χρειάζεται να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο, όπως σημειώνεται, ανήκει στα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη καθώς και στο σύστημα υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας σημειώνονται οι αδυναμίες του στο επίπεδο υπηρεσιών καθώς και στο υψηλό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών στις οποίες περιλαμβάνονται παράτυπες πληρωμές ενώ το ποσοστό των δαπανών που διατίθενται για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι από τα χαμηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός προτείνει τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών για την υγεία και ζητά μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο την ποιόηττα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες όσο και στη διοίκηση των νοσοκομείων όσο και στον αυστηρό έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών.

    Σε ό,τι αφορά το σύστημα εκπαίδευσης ο Οργανισμός σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με αυτά άλλων χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Και προτείνει μεταξύ άλλων, μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη μεγαλύτερη αυτονομία των σχολείων και των πανεπιστημίων καθώς και την αξιολόγηση της απόδοσης των καθηγητών και άλλα μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης.

    Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ και τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Οι προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών, για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2010, με αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 10% την ίδια περίοδο, αύξηση του ελλείμματος στο 7,5% και αύξηση του δημοσίου χρέους στο 115% του ΑΕΠ το 2010, σε συνδυασμό με την επισήμανση ότι η κρίση ανταγωνιστικότητας θα διατηρηθεί και μετά το 2014, δεν αφήνουν πλέον περιθώρια περαιτέρω ωραιοποίησης της κατάστασης και παρερμηνειών.

    Για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία αξιόπιστου κυβερνητικού σχεδιασμού και οικονομικής πολιτικής, ικανής να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, αυτά που από την αρχή του έτους τονίζαμε και συνεχίζουμε να τονίζουμε:

    - Τα μέτρα για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βρίσκονται σε απόγνωση.

    - Οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται.

    - Η ανυπαρξία ρυθμιστικού πλαισίου, ικανού να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να εγγυηθεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακυρώνει εκατοντάδες νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

    - Η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ και η επιδοματική λογική που διέπει τη διαχείρισή του, ακυρώνουν τις απαραίτητες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

    - Η συνεχής φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την ώρα που οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές ευνοούν τα υψηλά εισοδήματα και τους ΄΄ημετέρους΄΄, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης και σημαντική υστέρηση των εσόδων.

    - Η διόγκωση των δημοσίων δαπανών σε διψήφιους ρυθμούς, παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο, συμβάλλουν στον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος.

    Ο ελληνικός λαός απαιτεί πλέον υπεύθυνη διακυβέρνηση. Ζητά να ληφθούν, γρήγορα, τα απαραίτητα μέτρα για δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε βιώσιμη βάση και να προωθηθούν οι απαραίτητες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις. Να ληφθούν, άμεσα, μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Να συνεισφέρουν όλοι ισότιμα στην κοινή προσπάθεια, με βάση την φοροδοτική τους ικανότητα. Ο ελληνικός λαός ζητά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς".

    Σε δήλωσή του για την έκθεση του ΟΟΣΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ κ. Μάκης Μαϊλλης αναφέρει: " Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι ο λαός μόνο χειρότερα θα δει από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος.

    O γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ.Βίτσας, σχετικά με τις πληροφορίες για την έκθεση του ΟΟΣΑ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Ο ΟΟΣΑ προτείνει να διαλύσουμε την κοινωνία. Γυρίζουμε την πλάτη στις προτάσεις του. Εμείς εργαζόμαστε για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική και το δικομματικό τοπίο. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα. Σήμερα χρειάζεται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές και στήριξη της απασχόλησης, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις, να ενισχυθεί το εισόδημα του λαού και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να αυξηθούν και όχι να μειωθούν οι συντάξεις, να στηριχθούν οι μικροί δανειολήπτες, να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, να μπει νέο πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α. Αυτός είναι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με τις προτροπές του ΟΟΣΑ, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: "Κάθε μέρα που περνάει οι προτροπές, οι οδηγίες και οι εντολές διεθνών φορέων όπως του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα έχουν το ίδιο μονότονο περιεχόμενο: όλο και σκληρότερα μέτρα. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, συνεχίζοντας την πολιτική του κ. Σημίτη, ενταφιάζει κάθε ελπίδα για έξοδο απ' την κρίση".

    -

    [02] Ενστάσεις για το αρχείο DNA

    Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε γνωμοδότηση της για το σχέδιο διατάξεως του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά την ανάλυση DNA και τη δημιουργία αρχείου γενετικών αποτυπωμάτων, επισημαίνει ότι η επίμαχη τροπολογία πρέπει να συμπληρωθεί προκειμένου να εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές που απορρέουν από το άρθρο 9 Α Σ και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Οι κυριότερες παρατηρήσεις της Αρχής είναι:

    - Θα πρέπει να αποτυπωθεί θετικώς στο νόμο ότι η γενετική ανάλυση επιτρέπεται, εφόσον η ταυτοποίηση του προσώπου δεν προκύπτει, ήδη, από άλλα αποδεικτικά μέσα.

    - Συρρίκνωση του κατάλογου των αξιόποινων πράξεων, είτε με περιορισμό του καταλόγου των εγκλημάτων μόνο στα κακουργήματα, είτε θα τηρούνται στη βάση δεδομένων τα γενετικά αποτυπώματα όσων κατηγορούνται για εγκλήματα ιδιαίτερης βαρύτητας.

    - Να μην είναι δυνατή η εκ πλαγίου διεύρυνση του καταλόγου αξιόποινων πράξεων.

    - Διαγραφή από τη βάση γενετικών αποτυπωμάτων των προσώπων που αθωώθηκαν αμετάκλητα, ενώ τήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων των προσώπων που καταδικάσθηκαν αμετάκλητα, για συγκεκριμένο διάστημα μετά την έκτιση της ποινής.

    - Μη τήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων ανηλίκων έως 13 ετών στους οποίους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, αλλά τήρηση για ανηλίκους άνω των 13 ετών που καταδικάστηκαν αμετάκλητα, για μικρότερο χρονικό διάστημα απβ ότι στην περίπτωση ενήλικων καταδικασθέντων.

    - Πρέπει να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις τήρησης των αταυτοποίητων γενετικών αποτυπωμάτων, ώστε να μη χρησιμοποιούνται για την εξιχνίαση άλλων εγκλημάτων όσων προβλέπονται στην τροπολογία. Επιτρέπεται, ωστόσο, να αποθηκεύονται με ελαστικότερες προϋποθέσεις.

    - Πρέπει να προβλεφθεί ρητώς ότι η λήψη και η ανάλυση του γενετικού υλικού από τους ανακριτικούς υπαλλήλους να αποφασίζεται από το δικαστικό συμβούλιο ή τουλάχιστον από τον εισαγγελέα με ειδική διάταξη.

    - Σε τυπικό νόμο ή προεδρικό διάταγμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της αστυνομίας, θα πρέπει να προβλεφθούν ως προς το αρχείο γενετικών αποτυπωμάτων: α) ο σκοπός της διαβίβασης και της επιγραμματικής πρόσβασης των γενετικών αποτυπωμάτων, ο οποίος θα πρέπει να συμπίπτει με τον σκοπό, για τον οποίο επιτρέπεται η αρχική αποθήκευσή τους, β) οι δημόσιες αρχές που έχουν πρόσβαση στο αρχείο ή προς τις οποίες επιτρέπεται διαβίβαση, γ) τα δικαιώματα πρόσβασης και αντίρρησης των υποκειμένων των δεδομένων, δ) οι διαδικασίες διαγραφής και κλειδώματος των δεδομένων και ε) τα κατάλληλα μέτρα φυσικής και λογικής ασφάλειας του αρχείου, ώστε να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, η τροποποίηση και διαβίβαση των δεδομένων και να ελέγχεται κάθε επέμβαση σε αυτά.

    [03] Μυτιλήνη-Αναστήλωση ελαιοτριβείου

    Εγκαινιάζεται, σήμερα Σάββατ, στις 9 το βράδυ, παρόντος του Προέδρου της Βουλής Δημητρίου Σιούφα το ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, στη Μυτιιλήνη.

    Πρόκειται για ένα βιομηχανικό μνημείο που ανοίγει ξανά τις πόρτες του σαν μουσείο. Παίρνοντας έτσι και πάλι ζωή μετά από πολλές δεκαετίες που παρέμεινε κλειστό.

    Χάρη στις εργασίες αναστήλωσης, που επί τρία χρόνια πραγματοποιούνταν στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου με πρωτοβουλία της Εταιρίας "Αρχιπέλαγος", που έχει και τη διαχείρισή του, το ιστορικό ελαιοτριβείο έχει μετατραπεί, πλέον, σε χώρο μνήμης και παράδοσης, που καλεί όλους να το επισκεφθούν, προκειμένου να ενημερωθούν για την ιστορία και τη διαδικασία παρασκευής του ελαιολάδου, αλλά και να θαυμάσουν τα έργα που φιλοτέχνησαν για τη μόνιμη έκθεσή του, γνωστοί καλλιτέχνες.

    Το ιστορικό "Ελαιοτριβείο Βρανά", είναι ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια, της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα στη Λέσβο. Κτισμένο το 1887 στο ανατολικό άκρο του Παπάδου της Γέρας - που από στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ήδη ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Γέρας και οικονομικό κέντρο μιας περιοχής με μακραίωνη ελαιοκομική παράδοση - από τον προύχοντα Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το ελαιοτριβείο λειτούργησε συνεχώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    Μέσα στα χρόνια αυτά, κατάφερε να φέρει την πρόοδο στο χωριό του Παπάδου, να κάνει το λάδι ισχυρό και εμπορεύσιμο προϊόν στην ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να ανοίξει δρόμους για να συνδεθεί ο Παπάδος με τις αγορές της Κωνσταντινούπολης και της θάλασσας του Μαρμαρά. Άλλωστε, κατά τις περιόδους παραγωγής το εργοστάσιο έσφυζε από ζωή, αφού την περίοδο της ελαιοκομίας εργάζονταν 10-12 άτομα, ενώ οι απασχολούμενοι έφταναν συνολικά τους 20.

    Το "Ελαιοτριβείο Βρανά" είναι ένα επιβλητικό βιομηχανικό συγκρότημα, χτισμένο από τοπική μαρμαρόπετρα. Η μορφολογία και η λειτουργική διάρθρωση των κτιρίων του, δείχνει την οικονομική ευρωστία του πρώτου ιδιοκτήτη του, αλλά και την επιθυμία του να δημιουργήσει μια παραγωγική μονάδα, που θα επιζούσε μέσα στο χρόνο. Ο δρόμος που οδηγεί και σήμερα στα κτίριά του, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του, αφού κατά μήκος του υπήρχαν το καφενείο, η μεγάλη είσοδος προς το κτήμα, το λεβητοστάσιο, το μηχανοστάσιο, το κεντρικό κτίριο παραγωγής, η κύρια αποθήκη ελαιολάδου και οι αποθήκες του καρπού, καθώς και δύο άλλα μικρότερα κτίσματα, που χρησιμοποιούνταν ως γραφείο και αποθήκη. Απέναντι από τη στρογγυλή, πανύψηλη καμινάδα του ελαιοτριβείου βρισκόταν η ανοικτή στέρνα που κάλυπτε τις ανάγκες του εργοστασίου σε νερό, στο δυτικό μέρος της οποίας διακρίνεται ακόμη το ηλιακό ρολόι, που δεν σταμάτησε να μετρά το χρόνο από τότε που χτίστηκε το εργοστάσιο.

    Οι αποθήκες των ελιών κατεδαφίστηκαν το 1985, όταν ο χώρος δόθηκε από την οικογένεια Βρανά στην Κοινότητα Παπάδου.

    Το 1999, πέντε μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρίας "Αρχιπέλαγος" - η οποία ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να συμβάλει στη θωράκιση του ευαίσθητου χώρου του Αιγαίου, μέσω του πολιτισμού και της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης - αγόρασαν το ελαιοτριβείο, κλειστό και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου επάνω του. Έξι χρόνια αργότερα, το δώρισαν στο "Αρχιπέλαγος", με σκοπό να διασωθεί το ιστορικό αυτό βιομηχανικό συγκρότημα και να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και έρευνας, της βιομηχανικής ιστορίας του Αιγαίου.

    Η εταιρία "Αρχιπέλαγος", είχε εντάξει ως πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμά της, τα τελευταία χρόνια, το έργο της ανάδειξης αυτού του μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικού μνημείου. Η αναστήλωση και η μετατροπή του ελαιοτριβείου Βρανά σε μουσείο αποτέλεσε, σύμφωνα με την ίδια, το δυσκολότερο και ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που σχεδίασε και υλοποίησε, μέσα στα δώδεκα χρόνια ύπαρξής της.

    Η εκπόνηση της μελέτης για την αναστήλωση και τη μετατροπή του ελαιοτριβείου σε μουσείο, ολοκληρώθηκε το 2005. Την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε και το αναστηλωτικό έργο στις εγκαταστάσεις του.

    Στο χώρο του ελαιοτριβείου που χρησίμευε και για την παραγωγή σαπουνιού, βρέθηκαν το 2004 στοιβαγμένα και σκεπασμένα με πέτρες και λάσπη, τα λογιστικά βιβλία του εργοστασίου, ανάμεσα στα οποία πρόχειρα ημερολόγια, κοστολόγια, λογιστικά βιβλία, αντίγραφα επιστολών της περιόδου 1895 - 1940, κλπ., τα οποία συγκροτούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα αρχεία ελαιοπαραγωγικής μονάδας που σώζονται στην Ελλάδα. Τα βιβλία αυτά - 112 στον αριθμό - συντηρήθηκαν στο Εργαστήριο Συντήρησης Χάρτου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα αποτελούν το αρχείο που βρίσκεται στο ισόγειο.

    Στο χώρο της σημερινής κύριας εισόδου, σε ειδική προθήκη εκτίθενται παλιά αντικείμενα, όπως μικρά πήλινα βάζα, σιδερένια ή μπρούτζινα σκεύη, τσίγκινα τενεκεδάκια συσκευασίας ελαιολάδου, από εταιρίες της Μυτιλήνης, κλπ., ενώ σε κάθε χώρο απεικονίζεται φωτογραφικά η πριν την αναστήλωση κατάσταση του συγκροτήματος.

    Οι επισκέπτες του Ελαιοτριβείου - Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα, επιπλέον, να θαυμάσουν τους πίνακες που φιλοτέχνησαν, ειδικά για τον χώρο αυτόν, με θέματα εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική του ελαιοτριβείου, αλλά και από το ιερό δέντρο της ελιάς, οι ζωγράφοι Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σάββας Γεωργιάδης, Γιάννης Λασιθιωτάκης, Μιχάλης Μαδένης, Γιάννης Μιγάδης, Σωτήρης Σόρογκας, Νίκος Στεφάνου, Νίκος Στρατάκης, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης. Τα έργα των 14 δημιουργών, θα αποτελέσουν τη μόνιμη έκθεση που θα στεγαστεί στο χώρο του παλιού λεβητοστασίου του συγκροτήματος και η οποία θα έχει τίτλο "Ματιές σ΄ ένα μνημείο".

    Στην πανηγυρική εκδήλωση των εγκαινίων του αναστηλωμένου ελαιοτριβείου, η οποία, εκτός από ξενάγηση - περιήγηση του κοινού στους χώρους του θα περιλαμβάνει και γιορταστική μουσική παράσταση "Ονείρου Ελλάς", με το συγκρότημα "Cafe Aman του Φέρρη", θα παραστούν, εκτός από τον Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Εταιρίας "Αρχιπέλαγος" σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο αντιπρόεδρός της, ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    Η ξενάγηση στους χώρους του ελαιοτριβείου - μουσείου θα γίνεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, με ειδικά μηχανήματα που οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται κατά την είσοδο.

    [04] ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα δρομολόγια και τιμές

    Τη νέα δρομολογιακή και τιμολογιακή πολιτική της, που θα εφαρμόζεται από σήμερα 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε η εταιρία επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

    Όσον αφορά τη δρομολογιακή πολιτική, βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλέγματος των δρομολογίων είναι τα εξής: Εξασφαλίζεται η καθολική υπηρεσία, δηλαδή κάθε περιοχή της Ελλάδας με σιδηροδρομικό δίκτυο εξυπηρετείται σιδηροδρομικά, αυξάνεται η δυναμικότητα των δρομολογίων αιχμής, αναπτύσσονται περαιτέρω τα προαστιακά δρομολόγια και σε περιοχές πέραν της Αττικής, διασυνδέονται τα αρτηριακά με τα περιφερειακά δρομολόγια, με τα δεύτερα να λειτουργούν τροφοδοτικά των πρώτων και εξασφαλίζονται όλες οι υπηρεσίες που απορρέουν από τον ιστορικά καταξιωμένο ρόλο του σιδηρόδρομου, όπως οι στρατιωτικές μετακινήσεις και οι νυκτερινές υπηρεσίες.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πλεονεκτήματα του νέου δρομολογιακού πλέγματος μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω: Εξασφαλίζονται πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι, εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επίσης, μεγιστοποιείται η ασφάλεια, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αναπαύσεις του προσωπικού αιχμής, συχνότερη συντήρηση του τροχαίου υλικού, κλπ, βελτιώνεται η συνέπεια των δρομολογίων, αφού αποσυμφορείται σε ικανό βαθμό ο βασικός άξονας και αναβαθμίζεται η ποιότητα της μετακίνησης (βελτιωμένο τροχαίο υλικό, καθαρότερα τρένα, κλπ).

    Σημειώνεται ότι στο βασικό άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας), όπου και κινείται η συντριπτική πλειοψηφία της επιβατικής βάσης (πλέον του 80% των επιβατών), τα δρομολόγια διατηρούνται ή και ενισχύονται με επιπλέον οχήματα στους συρμούς.

    Σημαντικό στοιχείο για την αναβάθμιση των δρομολογίων της Πελοποννήσου αποτελεί το γεγονός ότι από το Σάββατο 01 Αυγούστου αποδίδεται στην κυκλοφορία και η γραμμή Κορίνθου - Άργους / Ναυπλίου - Τρίπολης. Οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα δρομολόγια, που τους ενδιαφέρουν, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στον τηλεφωνικό αριθμό 1110 ή στους κατά τόπους σταθμούς.

    Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, από 1ης Αυγούστου τίθενται, επισης, σε ισχύ και τα νέα τιμολόγια για τις επιβατικές μεταφορές. Εκτός των εισιτηρίων των προαστιακών μετακινήσεων (συμπεριλαμβανομένης και της Λάρισας - Θεσσαλονίκης) που παραμένουν σταθερά σε χαμηλή τιμή, τα υπόλοιπα εισιτήρια του σιδηροδρόμου αυξάνονται κατά 7% έως 33% - ανά περίπτωση και ανά κατηγορία εισιτηρίου.

    Παράλληλα, με τις αλλαγές στο πλέγμα των δρομολογίων της και τα τιμολόγια των εισιτηρίων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη δρομολογήσει σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων αλλαγών στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυριότερες αλλαγές είναι: Η δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων, μέσω ΑΤΜ τραπεζών, η ριζική αναμόρφωση των σημείων πώλησης στα κέντρα των πόλεων, νέες υπηρεσίες, μέσω σταθερού και κινητού τηλεφώνου, η βελτίωση των βξενοδοχειακώνβ υπηρεσιών επί των τρένων και η αναθεώρηση πολιτικής αποζημιώσεων των επιβατών για καθυστερήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 August 2009 - 6:30:26 UTC