Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υγειονομική θωράκιση της χώρας""
  • [02] "Εχουμε πάρει τις αποφάσεις μας"
  • [03] Νέα δημοσκόπηση
  • [04] Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Κορινθία
  • [05] Ατζέντα 2/8/2009
  • [06] "Να πατώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"
  • [07] "Ριζοσπαστική αλλαγή"
  • [08] "Παταγώδης αποτυχίο"
  • [09] Καταστροφική πυρκαγιά

  • [01] "Υγειονομική θωράκιση της χώρας""

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι κατ' εντολήν του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι, ακόμα και εκείνοι που παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος, ο δε αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια.

    Ανέφερε ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο και τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει όταν υπάρξει τυπικά έγκριση από την Ευρώπη.

    Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός δια νόμου και θα γίνεται αφού πρώτα θα έχει συμπληρωθεί σχετική αίτηση, ενώ ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί με κάποια ιεράρχηση, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει προτεραιότητα.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε στον πρωθυπουργό και στα μέλη της Επιτροπής το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα.

    Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, σύμφωνα δε με το ακραίο σενάριο μπορεί να νοσήσει παγκοσμίως το 30% ή το 40% του πληθυσμού, προσθέτωντας πως "η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή" και για αυτό "δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας. Δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας".

    "Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μέλημα μας η διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύψουμε στοιχεία" πρόσθεσε ο υπουργός και στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινάει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.

    "Η καλλιέργεια πανικού κι η ανεύθυνη πολιτικολογία που παρατηρήθηκε πριν από λίγο καιρό γύρω από τη νέα γρίπη, υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και την παραγωγική διαδικασία του τόπου", τόνισε.

    Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Σχετικά με το ζήτημα των σχολείων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρισκεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργείο Παιδείας και η κατάσταση θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση την εξέλιξη του προβλήματος, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.

    Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, επαναδιαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όπως ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν από την επίσημη ευρωπαϊκή και διεθνή έγκριση χρήσης του.

    Επίσης ανέφερε ότι χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντιικά φάρμακα και υλικό.

    Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κατά 100 των κλινών εντατικής θεραπείας. Επίσης δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο.

    Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά και τόνισε πως το 95% των συνολικών κρουσμάτων έχει ιαθεί.

    "Η κυβέρνηση κι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως", υπογράμμισε.

    "Η πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο ακόμη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνει Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Η ζωή στην κοινωνία συνεχίζεται κανονικά" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Σε άλλο δε σημείο της ενημέρωσής του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως έστω και τώρα είναι θετικό που η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργοποιήθηκε σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

    Παράλληλα ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνισε ότι "εμείς δεν θα παρασυρθούμε από αυτή την αντιπαράθεση", ενώ πρόσθεσε πως το Εθνικό Σχέδιο θα δοθεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου και στην περίπτωση που κάποιο κόμμα θελήσει περαιτέρω ενημέρωση, θα την έχει.

    Σε ό,τι αφορά το διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου που είπε ότι του έχει τελείωσει το επίχρισμα, ο Δημ. Αβραμόπουλος απάντησε πως "όφειλε ο ίδιος ο διοικητής να έχει φροντίσει γι'αυτό" και πρόσθεσε ότι "οι διοικητές δεν τοποθετούνται εκεί για να λένε τον πόνο τους,αλλά για να λύνουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί".

    Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1135, για πληροφορίες σε πολίτες και φορείς.

    [02] "Εχουμε πάρει τις αποφάσεις μας"

    Την απόφασή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή τηυν εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη Real News.

    "Εχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Προσφυγή στο λαό διότι η χώρα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο" τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου και ξεκαθαρίζει πως με αυτή τη θέση "είναι απολύτως συντεταγμένο το ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ.Παπανδρέου δηλώνει σίγουρος για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και οριοθετεί τη σχέση της δικής του κυβέρνησης με τα συμφέροντα κατά προφανή αντιδιαστολή με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    "Χειραγώγηση της πολιτικής ζωής απο κανέναν! Εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων όχι! Καθαροί κανόνες -καθαρές σχέσεις και ο καθένας στον ρόλο του" τονίζει με έμφαση και προσθέτει πως ένα απο τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών για τον λαό θα είναι: "Θέλει κυβέρνηση που χρωστά και εξαρτάται ή κυβέρνηση που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον;"

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται προσωπικά και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι στο θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης "μου δημιούργησε την εντύπωση ενός πρωθυπουργού που δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας γύρω του".

    [03] Νέα δημοσκόπηση

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, που φτάνει τις 4,9 μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής». Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 31,2% έναντι 26,3% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 7,6%,, ΛΑΟΣ 5%, ΣΥΝ 4,4% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι. Στο ερώτημα πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, το 46,8% δηλώνει στο τέλος της τετραετίας και το 44,2% το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Τέλος, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 42% αξιώνει από τον πρωθυπουργό σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

    [04] Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Κορινθία

    Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο Μαμψό Κορινθίας, ενώ σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας χθες το μεσημέρι και δίνουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνέδραμαν δύο αεροσκάφη "καναντέρ" και τρία ελικόπτερα.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 6 χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χωριό Παναγίτσα του δήμου Λεβιδίου στην Αρκαδία.

    Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με οχτώ οχήματα, ένα αεροσκάφος "Πετζετέλ", δύο καναντέρ, ένα ελικόπτερο, πεζοπόρο τμήμα και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο γιατί βρίσκεται σε δασική έκταση κοντά στο Μαίναλο.

    [05] Ατζέντα 2/8/2009

    Αθλητική αντζέντα

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Φινλανδίας (9ος αγώνας της χρονιάς)

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA), ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Πρωί (10:00)

    400μ. μικτή ατομική (Α) --Αλυφαντής--

    400μ. μικτή ατομική (Γ)

    4Χ100μ. μικτή ομαδική (Α) --Εθνική ομάδα--

    Απόγευμα (19:00)

    50μ. ύπτιο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    50μ. πρόσθιο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    400μ. μικτή ατομική (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    50μ. ελεύθερο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    1.500μ. ελεύθερο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    400μ. μικτή ατομική (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    4Χ100μ. μικτή ομαδική (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    [06] "Να πατώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

    «Το βασικό είναι η οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς για τα δικαιώματα των εργαζομένων και όποτε γίνουν οι εκλογές, να πατώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ» δήλωσε ο Μάκης Μαΐλης σχολιάζοντας τα εκλογικά σενάρια.

    Εξάλλου, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το ελλείμματα του προϋπολογισμού αναφέρει:

    «Δεν δημιουργούν τα ελλείμματα οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο τον πλούτο, βρίσκονται σε καθεστώς εκμετάλλευσης και επιπλέον υπερφορολογούνται άμεσα και έμμεσα. Τα ελλείμματα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών και των ποικίλων κινήτρων που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή την πολιτική, που συναποφασίζουν στην ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζουν εναλλάξ ως κυβέρνηση, πρέπει να ανατρέψουν με την ενιαία πάλη τους η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι»

    [07] "Ριζοσπαστική αλλαγή"

    «Οι προτάσεις που περιέχει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν συνιστούν έναν δρόμο διεξόδου από την κρίση και την ύφεση αλλά μια συνταγή γενικής κοινωνικής κατεδάφισης, η οποία αντιπροσωπεύει ένα εφιαλτικό μέλλον για τον ελληνικό λαό και πρώτα απβ όλα για τον κόσμο της εργασίας και για την νεολαία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Ο κ.Λαφαζάνης θεωρεί ότι «οι συνταγές του ΟΟΣΑ υπήρξαν πάντα το ανομολόγητο πρόγραμμα προσανατολισμού τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και καταλήγει:

    «Αυτή την ώρα ο τόπος, για να βγει από την κρίση και να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες, χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και να επιχειρήσει μια βαθιά ανατροπή. Ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και ανατροπή του δικομματικού τοπίου, για μια μεγάλη ριζοσπαστική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

    [08] "Παταγώδης αποτυχίο"

    "Η παταγώδης αποτυχία του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του στα οικονομικά οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σημειώνει: "Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύεται και έτσι η πιθανότητα αδυναμίας καταβολής των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου είναι πλέον αυξημένη".

    Σχολιάζοντας το σχέδιο αντιμετώπισης της νέας γρίπης ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε: "Ακούμε για εμβολιασμό, αλλά μόλις ένα μήνα πριν την περίοδο εξάρσεως της γρίπης δεν έχουμε ακούσει το ακριβές πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλαδή ποιοί θα προηγηθούν, με ποιά σειρά θα γίνει αυτός ο εμβολιασμός κ.ο.κ. Όταν μιλάμε για εμβολιασμό 11 εκ. ανθρώπων θα πρέπει να είχε ανακοινωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο αντιμετωπίσεως της γρίπης, γιατί αυτό που ανακοινώθηκε είναι μάλλον ένα ευχολόγιο".

    [09] Καταστροφική πυρκαγιά

    Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να εγκαταλείψουν την Παρασκευή το βράδυ τις εστίες τους στη νήσο Λα Πάλμα των ισπανικών Καναρίων Νήσων, καθώς οι φλόγες από τις εκτεταμένες πυρκαγιές που κατακαίουν την περιοχή κατέβηκαν προς τα πεδινά.

    Οι αρχές τόνισαν πως εστάλησαν εσπευσμένα στρατιωτικές δυνάμεις από τη γειτονική νήσο Τενερίφη για να συνδράμουν στη μάχη κατά της πυρκαγιάς, η ένταση της οποίας ενισχύεται από τους δυνατούς ανέμους. Τα αίτια της πυρκαγιάς ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί.

    Η ισπανική ραδιοφωνία μεταδίδει πως 1.000 εκτάρια δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί σε διάστημα μόλις ολίγων ωρών. Οι κάτοικοι που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φιλοξενούνται προσωρινά σε κλειστά γυμναστήρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 August 2009 - 4:30:30 UTC