Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάρρευση πολυκατοικίας
  • [02] "Την αγαπούσε ο λαός της"

  • [01] Κατάρρευση πολυκατοικίας

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, σκοτώθηκαν όταν κτίριο στην πόλη Καράτσι του νότιου Πακιστάν κατέρρευσε χθες Σάββατο, τραυματίζοντας ακόμα οκτώ ενοίκους του, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

    Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Χατζούρ Μπαζάρ. Όλοι οι όροφοι της 5ώροφης πολυκατοικίας κατέρρευσαν, παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

    "Ανασύραμε 13 σορούς, οκτώ άνθρωποι είναι τραυματισμένοι", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ιρφάν Μεάο στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι οκτώ γυναίκες και δυο παιδιά.

    Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών ανέφερε ότι τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται.

    "Ερευνούμε τα αίτια, το κτίριο μπορεί να είχε υποστεί ζημιές εξ αιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων του μουσώνα τον περασμένο μήνα", είπε ο Ντιλαουάρ Χαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως η επιχείρηση διάσωσης συνεχιζόταν.

    Εξήγησε ότι ενδέχεται να βρίσκεται τουλάχιστον άλλη μια σορός στα συντρίμμια.

    Τον περασμένο μήνα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις του μουσώνα που έπληξαν το Καράτσι στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τους τραυματισμούς εκατοντάδων.

    [02] "Την αγαπούσε ο λαός της"

    Την Κορασόν Ακίνο αγαπούσε ο λαός της και θαύμαζε ο κόσμος για το θάρρος της, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενκφράζοντας τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της πρώην προέδρου των Φιλιππινών.

    "Η Κόρι Ακίνο ήταν αγαπητή στο έθνος της και την θαύμαζε ο κόσμος για το μεγάλο της θάρρος μετά την δολοφονία του συζύγου της και αργότερα στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της χώρας. Συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στις Φιλιππίνες ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης από ένα απολυταρχικό καθεστώς με πίστη στη χώρα της και στο λαό της", τόνισε η κα Κλίντον.

    Η Κορασόν Ακίνο, ηρωίδα της επανάστασης του 1986 με τη "δύναμη του λαού", πέθανε έπειτα από μάχη 16 μηνών με τον καρκίνο του εντέρου.

    "Η μητέρα μας απεβίωσε ειρηνικά στις 3:18 π.μ. (22:18 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) από καρδιοπνευμονική ανακοπή", είπε ο γιος της, γερουσιαστής Μπενίνιο Ακίνο Τζούνιορ, στην εθνική τηλεόραση.

    Η 76χρονη Ακίνο διαγνώστηκε με την ασθένεια το Μάρτιο του περασμένου χρόνου και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και χειρουργείο. Εισήχθη στο νοσοκομείο τον Ιούνιο.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε 10ήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο της πρώην προέδρου.

    Η Αρόγιο, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, εξήρε την Ακίνο για την αποκατάσταση "της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο έθνος μας σε μια εποχή μεγάλου κινδύνου".

    "Το έθνος μας θα θρηνήσει το χαμό της", ανέφερε η Αρόγιο σε δήλωσή της. "Ανακοινώνω. . . μια 10ήμερη περίοδο εθνικού πένθους".

    Η Ακίνο ηγείτο των κινητοποιήσεων εναντίον της Αρόγιο και είχε καλέσει επανειλημμένως τη σημερινή πρόεδρο να παραιτηθεί, καθώς η πρώην προστατευόμενή της κυβερνά επί εννέα χρόνια, που σημαδεύτηκαν από μαζικά φαινόμενα διαφθοράς και καταγγελίες περί αθέμιτου πλουτισμού μελών της οικογένειάς της.

    Η πρώην νοικοκυρά που νίκησε τη δικτατορία

    Η Κορασόν "Κόρι" Ακίνο θα μείνει στην ιστορία ως μία πρώην νοικοκυρά που έφερε το τέλος σε μία εικοσάχρονη δικτατορία.

    Η Ακίνο εισήλθε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του συζύγου της, γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Μπενίνιο "Νινόι" Ακίνο, στις 21 Αυγούστου 1983, ο οποίος προκάλεσε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του τότε δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος.

    Το Φεβρουάριο του 1986, η Ακίνο ηγήθηκε εκατομμυρίων συμπατριωτών της σε μία "λαϊκή εξέγερση" τεσσάρων ημερών που ανάγκασε τον ηλικιωμένο ισχυρό άνδρα και την οικογένειά του να διαφύγουν και να εξοριστούν στη Χαβάη. Υπηρέτησε ως πρόεδρος των Φιλιππίνων έως το 1992.

    Η Ακίνο θεωρείτο σύμβολο της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλαβε πολλές διακρίσεις για το ρόλο της στην ανατροπή της δικτατορίας. Το περιοδικό "Τάιμ" την είχε ανακηρύξει Γυναίκα της Χρονιάς το 1986 και το 1987 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    Στις Φιλιππίνες, τη στήριξή της επιδίωκαν συχνά πολιτικοί, τοπικοί αξιωματούχοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την εξουσία. Πιστή καθολική, θεωρείτο επίσης ηθική πυξίδα για πολλούς συμπατριώτες της.

    Η Ακίνο υπήρξε σφοδρή επικρίτρια της προέδρου Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, την οποία είχε αρχικά υποστηρίξει το 2001. Απέσυρε την υποστήριξή της και ηγήθηκε των εκκλήσεων για την παραίτησή της αφότου η πρόεδρος κατηγορήθηκε για ευρεία νοθεία στις εκλογές το Μάιο του 2004.

    Ως πρόεδρος, η Ακίνα συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους και ανοίγοντας το προεδρικό παλάτι έτσι ώστε ο κόσμος να δει τις υπερβολές του Μάρκος και της κάποτε ισχυρής συζύγου του Ιμέλντα.

    Γεννημένη στην ελίτ των γαιοκτημόνων των Φιλιππίνων, κόρη ενός ιδιοκτήτη ζαχαροφυτειών, η Ακίνο έλαβε καθολική εκπαίδευση κατ΄οίκον, αποφοίτησε το 1953 από το κολέγιο Mount Saint Vincent στη Νέα Υόρκη με πτυχίο στα Γαλλικά και τα Μαθηματικά και ένα χρόνο αργότερα εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή, επιστρέφοντας στη Μανίλα για να παντρευτεί τον Μπενίνιο Ακίνο.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου 1972, ο Μπενίνιο Ακίνο, που ήταν τότε γερουσιαστής, συνελήφθη από τον Μάρκος υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Πέρασε οκτώ χρόνια σε μια στρατιωτική φυλακή και η Κορασόν Ακίνο έγινε η επικεφαλής μιας οικογένειας με πέντε παιδιά.

    Το 1980, ο Ακίνο αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα επόμενα τρία χρόνια η οικογένεια έμεινε στο προάστιο Νιούτον της Βοστόνης.

    Ο Ακίνο επέστρεψε στη Μανίλα το 1983, αλλά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ κατέβαινε με στρατιωτική συνοδεία από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο.

    Μετά το θάνατό του οι οπαδοί του στράφηκαν προς τη χήρα του.

    Η Κορασόν Ακίνο έλεγε πως δεν ήταν η δολοφονία του συζύγου της, αλλά τα οκτώ, σχεδόν, χρόνια κράτησής του που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω της - αυτό που χαρακτήριζε ως "αφύπνισή" της. Συχνά επίσης έλεγε πως ό,τι υποστηρίζει το οφείλει στο σύζυγό της.

    "Ό,τι γνωρίζω, το έμαθα από τον Νινόι", έλεγε.

    Το Σεπτέμβριο του 1986, η Κορασόν Ακίνο μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό αφότου ανήλθε στην εξουσία. Εϊχε συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο και την επομένη εκφώνησε με μεγάλη επιτυχία μία ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

    Ως πρόεδρος δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ειρήνη στις Φιλιππίνες. "Όπως ήρθα στην εξουσία με ειρήνη, έτσι θα μείνει", είπε καταχειροκροτούμενη.

    "Πριν από τρία χρόνια είπα 'Ευχαριστώ, Αμερική, για το καταφύγιο από την καταπίεση'", είπε στους βουλευτές. "Σήμερα, λέω: ελάτε μαζί μας, Αμερική, καθώς θα οικοδομούμε ένα νέο σπίτι για τη δημοκρατία... έτσι ώστε να στέκει ως λαμπρή απόδειξη της δέσμευσης των δύο εθνών μας στην ελευθερία".

    Γερουσιαστές και βουλευτές, πολλοί φορώντας κίτρινες κορδέλες προς τιμήν της Κορασόν Ακίνο, διέκοψαν την ομιλία της, συνολικής διάρκειας 23 λεπτών, 11 φορές χειροκροτώντας και όταν τελείωσε την επευφήμισαν για περισσότερο από τρία λεπτά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 August 2009 - 6:30:19 UTC