Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο Οικονομία και Τουρισμός
  • [02] Έως 22/8 η απόσυρση κλιματιστικών
  • [03] "Αλλαγή πορείας"

  • [01] Στο επίκεντρο Οικονομία και Τουρισμός

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Μετά το τέλος της συνάντησης και μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ.Παπαθανασίου δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει κάθε όριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας. "Ενώ αναγνωρίζει πράγματι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, δεν έχει στηρίξει ούτε ένα μέτρο από αυτά που έχουμε λάβει". Ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο κ.Παπανδρέου δεν είχε καταθέσει ούτε μία πρόταση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αντίθετα, είπε, έχει καταψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για την οικονομία και σημείωσε πως "αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι οι αντιφάσεις και οι αοριστολογίες του ΠΑΣΟΚ και του κ .Παπανδρέου αλλά ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και αυτό το σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση".

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ.Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να έχουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, και πως οι αλλάγες και οι μεταρρυθμίσεις θα βασίζουν την ανάπτυξη της χώρας όχι σε δάνεια και κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις, στην παιδεία και στην καλύτερη λειτουργία του κράτους. "Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις", επισήμανε, ενώ για την πορεία του προϋπολογισμού εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα ανατραπεί γιατί θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση ασχολείται με τον παρόντα χρόνο και τις πραγματικές προοπτικές και πως εκείνοι που δεν ασχολούνται με αυτά, ασχολούνται με εκλογές. Για την πορεία του τουρισμού είπε πως τα καταστροφολογικά σενάρια της αρχής της χρόνου, ευτυχώς δεν έχουν επαληθευθεί και ότι παρά την οικονομική συγκυρία που υπάρχει τα πράγματα βαδίζουν ικανοποιητικά.

    Ανέφερε πως αναμένεται πτώση φέτος για όλες τις χώρες της Μεσογείου και ότι εμείς παλεύουμε μεταξύ μονοψήφιου και διψήφιου αριθμού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που ακούγαμε στην αρχή του χρόνου.

    [02] Έως 22/8 η απόσυρση κλιματιστικών

    Στις 22 Αυγούστου, αντί για τις αρχές Δεκεμβρίου, θα λήξει το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων ενώ ο προϋπολογισμός του σχεδόν τριπλασιάστηκε. Παράλληλα ο μέσος όρος των πωλήσεων νέων συσκευών έχει μειωθεί σημαντικά, σε 1.500 περίπου την ημέρα από 4.000 κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος πράγμα που δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της ζήτησης έχει καλυφθεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης:

    -Μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

    -Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση που θα φθάσει σε 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 προβλέπεται να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό στόχο 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

    -Η δημόσια δαπάνη για την επιδότηση της απόσυρσης πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια, και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί.

    Ωστόσο δίνεται περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών και όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, να μπορέσουν να το πράξουν.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό", επιδοτεί κατά 35 % την αγορά καινούργιου κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ταυτόχρονα αποξήλωση και ανακύκλωση του παλιού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών (Help-Desk), στο τηλέφωνο 801-11-15300 καθώς και στην ιστοσελίδα www.allazoklima.gr την οποία κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 άτομα, μεταξύ αυτών και καταναλωτές από 52 ξένες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρο κλπ).

    [03] "Αλλαγή πορείας"

    Χρειάζεται αλλαγή πορείας στην οικονομία, όμως αλλαγή πορείας σημαίνει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, σε σύγκρουση με το σημερινό δρόμο που συμφέρει τα μονοπώλια" προσθέτει ο κ. Μαΐλης.

    Σε άλλη δήλωσή του ο κ. Μαΐλης τονίζει πως «οι εργαζόμενοι να βρεθούν τώρα σε καθολική συστράτευση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όποτε γίνουν εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 August 2009 - 12:30:22 UTC