Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης
  • [02] Στη Βηθλεέμ ο κ.Γ.Παπανδρέου
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Καβγάς για την εξουσία"
  • [05] "Νέα σκληρά μέτρα"
  • [06] "Κοκκορομαχίες"
  • [07] Πολυτεκνικά επιδόματα

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης θα έχει ο πρωθυπουργός στις 14.00. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, κ.Σταύρο Δήμα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κώστας Καραμανλής.

    Μετά το τέλος της συνάντησης και μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ.Παπαθανασίου δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει κάθε όριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας. "Ενώ αναγνωρίζει πράγματι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, δεν έχει στηρίξει ούτε ένα μέτρο από αυτά που έχουμε λάβει". Ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο κ.Παπανδρέου δεν είχε καταθέσει ούτε μία πρόταση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αντίθετα, είπε, έχει καταψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για την οικονομία και σημείωσε πως "αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι οι αντιφάσεις και οι αοριστολογίες του ΠΑΣΟΚ και του κ .Παπανδρέου αλλά ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και αυτό το σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση".

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ.Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να έχουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, και πως οι αλλάγες και οι μεταρρυθμίσεις θα βασίζουν την ανάπτυξη της χώρας όχι σε δάνεια και κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις, στην παιδεία και στην καλύτερη λειτουργία του κράτους. "Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις", επισήμανε, ενώ για την πορεία του προϋπολογισμού εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα ανατραπεί γιατί θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση ασχολείται με τον παρόντα χρόνο και τις πραγματικές προοπτικές και πως εκείνοι που δεν ασχολούνται με αυτά, ασχολούνται με εκλογές. Για την πορεία του τουρισμού είπε πως τα καταστροφολογικά σενάρια της αρχής της χρόνου, ευτυχώς δεν έχουν επαληθευθεί και ότι παρά την οικονομική συγκυρία που υπάρχει τα πράγματα βαδίζουν ικανοποιητικά.

    Ανέφερε πως αναμένεται πτώση φέτος για όλες τις χώρες της Μεσογείου και ότι εμείς παλεύουμε μεταξύ μονοψήφιου και διψήφιου αριθμού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που ακούγαμε στην αρχή του χρόνου.

    [02] Στη Βηθλεέμ ο κ.Γ.Παπανδρέου

    Στη Βηθλεέμ θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Θα παραστεί στο συνέδριο της Φατάχ, προσκεκλημένος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής από την πλευρά των προσκεκλημένων. Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουντ Αμπάς.

    Δήλωση Παπανδρέου για την οικονομία

    «Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του στην ιστοσελίδα του κόμματος για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι "αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής».

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «το δίλημμα των εκλογών - "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" - είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας».

    «Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η ανασυγκρότηση της χώρας, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει «με ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο παρέχει ρευστότητα στην αγορά και αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, επενδύει στην παιδεία και την έρευνα, στην πράσινη ανάπτυξη, αίρει τα αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με τη στήριξη της απασχόλησης - επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Με ένα σχέδιο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές».

    «Δεδομένου του σημερινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού», συνεχίζει, «θα χρειαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας της Ε.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών, θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων και ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. Μία χρηστή διαχείριση, ώστε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και του επιστρέφονται σε υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους».

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ «θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία - αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, και επιβαρυμένη τόσο από τη διεθνή κρίση όσο και από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας» και καταλήγει:

    «Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις αυτές. Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θα υποστείλουμε τις φιλοδοξίες μας. Γιατί δεν είναι ο καιρός απλώς για μία καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές. Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τα στελέχη να τις κάνουμε».

    Δηλώσεις Μ.Καρακλιούμη

    Εδώ και πέντε χρόνια η πολιτική της ΝΔ στην οικονομία δεν έχει αποδώσει, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού της Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν βλέπει για ποιο λόγο θα μπορούσε αυτή η πολιτική να αποδώσει τώρα.

    Η κ. Καρακλιούμη ανέφερε, επίσης, ότι στην οικονομία έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η αγορά βιώνει μια ασφυκτική κατάσταση με ακάλυπτες επιταγές,υπάρχει μεγάλη μείωση του τζίρου και πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας.

    Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει δημοσιονομική κατάρρευση,ενώ ο δανεισμός κινείται πολύ πιο πάνω από τον στόχο, καθώς έχει ήδη φθάσει στο 136% του στόχου, ενώ την ίδια στιγμή άλλες οικονομίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται περίπου στο 70% του στόχου τους.

    Αναφερόμενη, εξ άλλου, στα έσοδα η κα Καρακλιούμη τόνισε ότι φαίνεται πως πρόκειται για ένα απύθμενο βαρέλι, παρ' ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τρεις φορές φοροεισπρακτικά μέτρα.

  • ** Σχετικά με το θέμα της νέας γρίπης τόνισε ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει ψυχραιμία από την πλευρά της κυβέρνησης και επέκρινε το υπουργείο Παιδείας ότι αντί να διατυπώνει μέτρα διατυπώνει ιδέες προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τα μέτρα που πρότεινε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αννα Διαμαντοπούλου για τα σχολεία και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα σχεδιαστούν με βάση επιδημιολογικούς κανόνες, που θα οριστούν από τους επιστήμονες και θα κοινοποιηθούν στο υπουργείο.

    Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει και ένα σχέδιο αναπλήρωσης χαμένων εκπαιδευτικών ωρών αν κλείσουν τα σχολεία.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ) για τα κυβερνητικά μέτρα, στο ΕΚΘ (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΚΘ, 7ος ορ)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με θέμα την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα (1:00:00, Αθήνα/ΥΠΑΝ)

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση για θέματα γρίπης των χοίρων (11:00:00, Ηράκλειο)

  • Συνέντευξη Τύπου της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά" στο χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου «REMEZZO» στην παραλία της Αρετσούς Καλαμαριάς (2:00:00, Θεσσαλονίκη/Αρετσού).Σημείωση: Θέμα της συνέντευξης είναι: «Η παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς μετά τις τελευταίες εξελίξεις»

  • Σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας (12:00:00, Αθήνα/υπουργείο Δικαιοσύνης)

  • Συνεργασία πρωθυπουργού με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα (12:00:00, Αθήνα)

  • Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας θα εγκαινιάσει το νέο λιμάνι Αγιόκαμπου. Επίσης θα έχει συναντήσεις με φορείς της παράκτιας ζώνης του νομού Λάρισας (12.00, Λάρισα/Αγιόκαμπος )

  • Συνεργασία πρωθυπουργού με υπ. Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια (14:00:00, Αθήνα)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου θα μετάσxει στο συνέδριο της Φατάχ, στη Βηθλεέμ

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Συνέντευξη Τύπου Κετσπάγια ενόψει του αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας - 17:30:00, Πειραιάς/Γηπ. Καραϊσκάκη (GRC)

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό κορασίδων (ΣΤ΄ όμιλος, 2η ημέρα): Ελλάδα-Γαλλία - 21:15:00, Νάπολη (ITA)

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄ προκριματικός, β΄ αγώνας): Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας - 21:45:00, Αθήνα/ΟΑΚΑ (GRC)

  • Πάλη-Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων

    [04] "Καβγάς για την εξουσία"

    Χρειάζεται αλλαγή πορείας στην οικονομία, όμως αλλαγή πορείας σημαίνει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, σε σύγκρουση με το σημερινό δρόμο που συμφέρει τα μονοπώλια" προσθέτει ο κ. Μαΐλης.

    Την κυβέρνηση της ΝΔ διευκολύνει όποιο κόμμα τάσσεται υπέρ του Μάαστριχτ, υπέρ του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, υπέρ της μερικής απασχόλησης. Τη διευκολύνει όποιο κόμμα υπογράφει μέσω των συνδικαλιστών του στη ΓΣΕΕ 1 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο. Ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι τέτοιο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι φυσικά το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, διευκολύνει τη ΝΔ και υπηρετεί το κεφάλαιο μαζί της, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

    "Ο μεταξύ τους καβγάς αφορά μόνο στο πάπλωμα της κυβερνητικής εξουσίας. Έτσι, είτε η ΝΔ κυβερνά είτε το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια από τα ίδια. Συμφέρον του λαού είναι να αποδυναμώσει και τους δύο και να ταχθεί με το ΚΚΕ", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σε άλλη δήλωσή του ο κ. Μαΐλης τονίζει πως «οι εργαζόμενοι να βρεθούν τώρα σε καθολική συστράτευση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όποτε γίνουν εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα».

    [05] "Νέα σκληρά μέτρα"

    Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα επισκεφθεί σήμερα ο κ.Αλέξης Τσίπρας. Θα έχει συνάντηση με τη διοίκησή του για θέματα του νοσοκομείου αλλά και για θέματα αντιμετώπισης του νέου ιού της γρίπης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί αμέσως μετά με το Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων.

    «Το κρίσιμο θέμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές δεν είναι μια νέα κυβέρνηση "μια από τα ίδια", αλλά να ηττηθούν οι δυνάμεις που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα και να ενισχυθεί η ριζοσπαστική αριστερά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ριζική, πραγματική αλλαγή στην πορεία της χώρας» σχολίασε ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέας Καρίτζης, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

    "Οι συσκέψεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να κρύψουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και την πρόθεσή της να πάρει νέα σκληρά μέτρα το φθινόπωρο. Με εφαλτήριο τη ΔΕΘ πρέπει να γιγαντωθεί η αντίσταση των εργαζομένων και της νεολαίας στην πολιτική που γέννησε και υποδαυλίζει την κρίση οδηγώντας σε απόγνωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού", δήλωσε ο κ.Καρίτζης αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ.Γ.Παπαθανασίου.

    [06] "Κοκκορομαχίες"

    «Αντί να κοκκορομαχούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι της οικονομικής τραγωδίας, ο κ. Καραμανλής και (ο διάδοχος των «εκσυγχρονιστών») κ. Παπανδρέου, να καθίσουν μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να βρουν κοινές συνιστώσες που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Γ.Παπανδρέου και Γ. Παπαθανασίου για την οικονομία.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Τουριστικής Aνάπτυξης κ. Μαρκόπουλου, δήλωσε τα εξής:

    «Οι άδηλοι πόροι υποχωρούν και στους τρεις πυλώνες. Ο τουρισμός, ο οποίος κρατούσε μέχρι πρόσφατα, έχει πάρει κι αυτός την κατιούσα, τροφοδοτώντας το έλλειμμα το οποίο επιμένει να παραμένει σε πρωτόγνωρα επίπεδα».

    [07] Πολυτεκνικά επιδόματα

    Από 6 έως 14 Αυγούστου θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε περίπου 430.000 οικογένειες τα πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2000 ευρώ) του δ' διμήνου του 2009.

    Στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 131.923.863,93 β¬.

    Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας

    1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.

    Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου.

    Το ως άνω επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

    2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

    3. Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

    α) Οι Έλληνες πολίτες.

    β) Οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας.

    γ) Οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    δ) Οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες.

    ε) Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968).

    στ) Οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975).

    ζ) Αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).

    η) Οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

    Δικαιολογητικά -διαδικασία χορήγησης:

    Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α) Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,

    β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

    Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2009 - 4:30:28 UTC