Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ντ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον Αμπάς
  • [02] ΔΕΗ - Διάψευση για αυξήσεις τιμολογίων
  • [03] Οn line σύνδεση ταμειακών μηχανών
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Ελευσίνα
  • [05] Εικόνες από την ελληνική ιστορία και παράδοση
  • [06] "Εγώ είμαι η υπουργός"
  • [07] Καταστροφές και θύματα

  • [01] Η Ντ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον Αμπάς

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στην ηγεσία της Φατάχ.

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση της αρχής των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο Αμπάς τις τελευταίες εξελίξεις στον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο, αλλά και τα περιθώρια προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [02] ΔΕΗ - Διάψευση για αυξήσεις τιμολογίων

    Η ΔΕΗ διέψευσε, με ανακοίνωση, πληροφορίες που μεταδόθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και εγκρίθηκαν bonus σε στελέχη της Επιχείρησης.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

    -Καμμία απολύτως αύξηση στα τιμολόγια της δεν έχει ζητήσει η ΔΕΗ.

    -Κανένα απολύτως bonus δεν έχει εγκριθεί για στελέχη της. Αντίθετα, οι αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, του αντιπροέδρου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου μειώθηκαν ήδη κατά 60%, το οποίο έχει συνδεθεί με την επίτευξη πολύ υψηλών στόχων.

    -Η Επιχείρηση ενέκρινε για έξι στελέχη ηθικές και υλικές αμοιβές (ένα μηνιαίο μισθό) για τη συμβολή τους στους τομείς ευθύνης τους.

    [03] Οn line σύνδεση ταμειακών μηχανών

    Την επιγραμμική (on line) σύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων της χώρας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), προωθεί το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της υπηρεσίας της on line προαναφερόμενης σύνδεσης.

    Στόχος του νέου μέτρου είναι να παρέχεται άμεση ενημέρωση προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων και να καταπολεμηθεί δραστικά η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

    Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο στάδια: στο πρώτο θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να υλοποιηθεί η ανωτέρω υπηρεσία και στο δεύτερο θα κληθούν να υποβάλουν την τελική προσφορά τους οι ενδιαφερόμενοι βάση της λύσης ή των λύσεων που θα έχουν επιλεγεί από την αναθέτουσα αρχή.

    Ήδη εκπονείται το σχέδιο της σχετικής προκήρυξης το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2009.

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Ελευσίνα

    Σε οικογενειακή τραγωδία φαίνεται να εξελίσσεται ο τραγικός θάνατος των δύο παιδιών που βρέθηκαν στραγγαλισμένα στο σπίτι τους στην Ελευσίνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η Αστυνομία, φαίνεται ότι τα δύο αδέλφια, ένα 10χρονο αγόρι και ένα 8χρονο κορίτσι, τα σκότωσε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η ίδια η μητέρα τους, 35 χρόνων.

    Στη συνέχεια, η 35χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς την Ιερά Οδό, όπου έπεσε σε διερχόμενο αμάξι προκειμένου να βάλει τέλος στη ζωή της.

    Η γυναίκα νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σε σοβαρή κατάσταση, στο Τζάννειο Νοσοκομείο.

    Τα δύο παιδιά τα βρήκε μία γειτόνισσα σκεπασμένα πάνω στο κρεβάτι τους, η οποία και ειδοποίησε την Αστυνομία, ενώ για το τραγικό συμβάν έχει ενημερωθεί και ο πατέρας των παιδιών.

    [05] Εικόνες από την ελληνική ιστορία και παράδοση

    Εικόνες από την ελληνική ιστορία και παράδοση "ξεπηδούν" μέσα από τα ομοιώματα από φελιζόλ, που φτιάχνει τα τελευταία χρόνια ο 81 ετών Απόστολος Γκαντζιός από τα Τρίκαλα, προσπαθώντας να απεικονίσει αυτά που διαβάζει και μελετά δεκαετίες τώρα και αφορούν την πορεία του ελληνικού έθνους, από το 1821 μέχρι τον 20ο αιώνα.

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παύλος Μελάς, ο Ελευθέριος Ντάσκας, αλλά και σύγχρονους της πιο πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του έθνους, ιδίως στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, "μένουν" στο εργαστήριο του Απόστολου Γκαντζιού.

    Ξεχωριστή θέση κατέχει η Σοφία Βέμπο και "πώς να μην έχει", λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο δημιουργός της, "αφού με τα τραγούδια της και το πάθος της έδωσε κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο". Σε περίοπτη θέση είναι και η μορφή του τσολιά, συμβόλου της ελληνικής παλικαριάς.

    Σήμερα μπορεί να μετρά ήδη οχτώ και πλέον δεκαετίες ζωής, αλλά η αρχή της ενασχόλησής του με το αντικείμενο έγινε από την τρυφερή ηλικία των παιδικών του χρόνων, όταν στη Δ' δημοτικού ακόμη, απεικόνισε με επιτυχία, σε ηλιογραφία, τον Ρήγα Φεραίο.

    Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να "κυνηγήσει" το όνειρό του και να ασχοληθεί με τη ζωγραφική ή κάτι άλλο που να έχει σχέση με την απεικόνιση προσώπων, καθώς, όπως μας λέει, ο πόλεμος, η φτώχεια, οι υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια τον απέτρεψαν να κάνει κάτι ουσιαστικό, που θα ανταποκρινόταν στις επιθυμίες του.

    Τα χρόνια πέρασαν, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τη μεγάλη του αυτή αγάπη κι έτσι, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο και πάρα πολύ διάθεση, ασχολείται με την απεικόνιση των πιο σημαντικών προσώπων της ελληνικής ιστορίας, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το φελιζόλ.

    Για να ολοκληρώσει ένα ομοίωμα, χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα, αλλά αυτό δεν τον πτοεί.

    Στο εργαστήριό του, όπου εκθέτει, παράλληλα, τα έργα του, πλάι στα μεγάλα ιστορικά πρόσωπα, ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετά ομοιώματα που απεικονίζουν πρόσωπα της ελληνικής υπαίθρου, αλλά μιας άλλης εποχής.

    Η εικόνα ανδρών και γυναικών να χρησιμοποιούν τους πατροπαράδοτους τρόπους καλλιέργειας της γης, πριν από την "εισβολή" της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία, είναι, άλλωστε, κάτι που έχει βιώσει κι ο ίδιος, γι' αυτό και αποτελεί, όπως μας λέει, κάτι ξεχωριστό γι' αυτόν.

    Ο Απόστολος Γκαντζιός δεν πρόκειται να κατασκευάσει κάποιο ομοίωμα, αν δεν έχει μελετήσει πολύ καλά την ιστορία του προσώπου που αναπαριστά, ενώ στο πίσω μέρος του έργου του, πάντα βάζει μια "πινελιά" που έχει σχέση με το ιστορικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο έδρασε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

    "Θέλω ν' αφήσω κάτι στον κόσμο από αυτά τα λίγα που εγώ έζησα ή διάβασα", σημειώνει ο Απόστολος Γκαντζιός, ο οποίος μας εκμυστηρεύεται κι ένα του παράπονο. Αν και, όπως αναφέρει, πήρε πολλές υποσχέσεις πως όλα αυτά τα έργα θα φιλοξενηθούν σε κάποιο μουσειακό χώρο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν σταματά να ελπίζει και με μια δόση αισιοδοξίας λέει πως περιμένει τ' όνειρό του αυτό να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.

    Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως καταδεικνύουν στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αύξηση των Λαογραφικών Μουσείων και μουσειακών συλλογών αλλά και ποικίλων δράσεων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά είναι θεαματική τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, στη Θεσσαλία υπάρχουν περί τα 40 Λαογραφικά Μουσεία και μουσειακές συλλογές. Περίπου το 49% των Λαογραφικών Μουσείων και συλλογών που υπάρχουν στη Θεσσαλία κατανέμεται, γεωγραφικά, στο νομό Μαγνησίας. Ο νομός Λάρισας κατέχει το περίπου 30% αυτών, το αντίστοιχο ποσοστό στο νομό Καρδίτσας είναι 13%, ενώ ο μικρότερος αριθμός Λαογραφικών Μουσείων και μουσειακών συλλογών βρίσκεται στο νομό Τρικάλων.

    Πολλά από τα τοπικά Λαογραφικά Μουσεία και μουσειακές συλλογές λειτουργούν υπό την αιγίδα των Δήμων (π.χ. το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Τρικαίων-Τρίκαλα), ενώ και οι ιδιώτες, τόσο με ίδια μέσα όσο και με διάφορες άλλες χορηγίες, στηρίζουν τη λειτουργία τέτοιων μουσείων και συλλογών.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Εγώ είμαι η υπουργός"

    Η συνήθως νηφάλια στις δημόσιες εμφανίσεις της, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ξιφούλκησε εναντίον κονγκολέζου φοιτητή, ο οποίος τη ρώτησε σχετικά με τις απόψεις του συζύγου της και πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, απαντώντας του κοφτά: «δεν είναι ο σύζυγός μου υπουργός Εξωτερικών, εγώ είμαι».

    «Θέλεις να απαντήσω για το τι πιστεύει ο σύζυγός μου;», ρώτησε οργισμένη η Χ.Κλίντον τον φοιτητή από την Κινσάσα, ο οποίος τόλμησε να ρωτήσει τι σκέφτεται ο Κλίντον σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε η ΛΔ του Κονγκό με την Κίνα.

    «Εάν θέλετε να με ρωτήσετε τη γνώμη μου, θα σας πώ τη γνώμη μου, αλλά δεν πρόκειται να μιλώ για λογαριασμό του συζύγου μου», τόνισε η Κλίντον, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στη συμφωνία για την υποδομή εξόρυξης ορυκτών, η οποία έχει ανησυχήσει το ΔΝΤ.

    Ο Μπίλ Κλίντον έστρεψε στο πρόσωπό του τους προβολείς της διεθνούς διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα, και έκλεψε το ενδιαφέρον από την αφρικανική περιοδεία της συζύγου του, καταφέρνοντας να επιτύχει σε μυστική αποστολή του στη Βόρειο Κορέα την απελευθέρωση δύο κρατουμένων Αμερικανών δημοσιογράφων.

    [07] Καταστροφές και θύματα

    Μέχρι και 100 άνθρωποι μπορεί να έχουν θαφτεί από την κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφώνας Μορακότ στο χωριό Χσιαολίν της νότιας Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

    "Εκατό άνθρωποι μπορεί να θάφτηκαν ζωντανοί" ανέφερε η εθνική υπηρεσία διάσωσης, που συντονίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

    Νωρίτερα, τα ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 600 αγνοούμενους, ωστόσο οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν αυτόν τον αριθμό.

    Σήμερα το πρωί επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. "Το σπίτι μου χάθηκε. Μείναμε παγιδευμένοι επί τέσσερις ημέρες και ήμασταν τρομοκρατημένοι", δήλωσε ένας από τους διασωθέντες.

    Από το πέρασμα του τυφώνα από την Ταϊβάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι ενώ άλλοι 62 αγνοούνται.

    Τουλάχιστον επτά πολυκατοικίες θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπη, μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας στην πόλη Πενγκσί της ανατολικής Κίνας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", τόνοι λάσπης και βράχοι από το βουνό, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη, κάλυψαν έξι ή επτά τετραόροφες πολυκατοικίες.

    Οι διασώστες έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής έξι ενοίκους από τα κτήρια. Ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων.

    Το τηλεοπτικό κανάλι Phoenix του Χονγκ Κονγκ έδειξε εικόνες στις οποίες διακρίνονται αστυνομικοί και διασώστες στο σημείο της καταστροφής, που έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης.

    Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στην περιοχή εξαιτίας του τυφώνα Μορακότ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 2009 - 6:30:26 UTC