Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο εξάμηνο για εθνικά θέματα
  • [02] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"

  • [01] Κρίσιμο εξάμηνο για εθνικά θέματα

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Μετά το πέρας της συνεργασίας, η κ. Μπακογιάννη είπε σε δηλώσεις της ότι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι το επόμενο εξάμηνο είναι γεμάτο προκλήσεις για τα εξωτερικά μας θέματα.

    Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στο Κυπριακό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο Σκοπιανό έγινε ήδη η συνάντηση Νίμιτς - Βασιλάκη και σήμερα ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχει επίσης και το θέμα της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τα σενάρια περί εκλογών η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να δουλέψει αποτελεσματικά. Οι συζητήσεις περί εκλογών δεν απασχολούν το λαό και είναι τελείως περιττές τόνισε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Στ.Καλαφάτη για μετεγκατάσταση ΔΕΘ

    Συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το θέμα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καλαφάτης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα πορίσματα και τις γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας επιτροπής η οποία συστάθηκε για να επιβλέψει και να οργανώσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης της ΔΕΘ ενώ τόνισε ότι το έργο είναι ύψιστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης είπε ακόμη ότι ο χώρος που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

    Είπε ακόμη ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα γίνει σε περιοχές ή της δυτικής ή της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

    Νομοσχέδια για ενίσχυση επιχειρηματικότητας

    Με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, που διήρκεσε δύο ώρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει δύο νομοσχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

    Το πρώτο, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα και το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, θα αφορά την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων είναι ξεπερασμένο, όπως είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συμφιλιώσουμε το περιβάλλον με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι σήμερα απαιτούνται από 14 έως 18 διαφορετικά βήματα για να ιδρυθεί μια εταιρία και αυτό πέρα από την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να περιοριστούν τα βήματα σε τέσσερα, είπε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι αυτά δεν είναι λόγια αλλά είναι συγκεκριμένα βήματα που κάνει η κυβέρνηση, για να βελτιώσει την καθημερινότητα.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα για την ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο 2009 ρίχνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

    Για Χριστοφοράκο

    Ο Υπουργός Ανάπτξης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Χριστοφοράκου, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Το ΠΑΣΟΚ θέτει ερωτήματα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ θα έπρεπε να απαντήσει το ίδιο πρώτα σε ερωτήσεις, όπως το τι γίνεται με τον Τσουκάτο και γιατί υπέγραψε τις συμβάσεις με τη Ζίμενς.

    [02] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"

    "Αποδίδω ύψιστη σημασία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, και για μας, είναι πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια, η ευνομούμενη πολιτεία", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, πολύ χρήσιμη τη δουλειά του κ. Ρακιντζή για τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία αποτυπώνεται και σε σχετική έκθεση επί της οποίας ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης που είχε από τον κ. Ρακιντζή, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ότι μια κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο οφείλει να χτίζει πάνω σε αυτά που παρέλαβε και όχι να καταστρέφει ,και επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε όσα θετικά παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και τις ανεξάρτητες αρχές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, αυτό που έχει πει και στο παρελθόν, ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της χώρας, εδραιώνουν το αίσθημα της αδικίας, ενώ ξεπερνούν πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, ότι προκειμένου να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, όπως "επανίδρυση", αλλά λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης με σεβασμό στον πολίτη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και επεσήμανε, ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στο έργο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τέλος, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να αποδίδουν ουσιαστικό έργο, πρέπει να είναι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητοι από τα κόμματα και την εκάστοτε εξουσία.

  • **Συνάντηση με τον Γερουσιαστή του Μιζούρι, Κρίστοφερ Μποντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα, πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Γ.Παπανδρέου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 August 2009 - 12:30:18 UTC