Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εισαγγελέας ΑΠ για ημιυπαίθριους
  • [02] Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από νεροποντή
  • [03] Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης
  • [04] ΗΠΑ-Ερευνούν υποθέσεις κακοποίησης
  • [05] "Να συγκληθεί η Βουλή"
  • [06] "Είναι η ώρα της ευθύνης"
  • [07] "Ερωτήματα"
  • [08] Ανακοινώνονται οι βάσεις
  • [09] Στις φλόγες και η Ιβηρική
  • [10] Θα κυνηγήσει το "θαύμα"

  • [01] Ο εισαγγελέας ΑΠ για ημιυπαίθριους

    Νόμιμες χαρακτηρίζονται με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε οι μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων τους, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

    Η γνωμοδότηση του κ. Τέντε, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις δηλώσεις των ημιυπαίθριων χώρων, συνιστά απάντηση προς τους συμβολαιογράφους της χώρας, στο ερώτημα που υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 29-7-2009, ζητώντας να διευκρινιστεί αν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (άρθρα 40 και 41 του Ν.3775/2009) επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων που άλλαξαν χρήση των χώρων τους.

    Όπως εκτιμά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ακόμη και προ της τροποποίησής του με τις νέες διατάξεις, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, σε καμιά περίπτωση αλλαγής χρήσης αυθαιρέτων κτισμάτων δεν προέβλεπε ως κύρωση την απαγόρευση της μεταβίβασης και μάλιστα με τη συνέπεια της ακυρότητας της συμβολαιογραφικής πράξης.

    Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τέντες, σύμφωνα με τον Ν.1577/1985 (ΓΟΚ), ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νέο νόμο, η αλλαγή χρήσης κτιρίου ή μέρους του χωρίς άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας χαρακτηρίζεται αυθαίρετη.

    Οι κυρώσεις που προβλέπει, ωστόσο, αφορούν μόνο σε επιβολή προστίμου ή κατεδάφιση, αλλά όχι στην απαγόρευση της μεταβίβασης του ακινήτου.

    [02] Θεσσαλονίκη: Προβλήματα από νεροποντή

    Σταδιακή αποκατάσταση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και της σηματοδότησης γίνεται την ώρα αυτή, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, μετά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα από νωρίς τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος βροχής που έπεσε μέσα σε 2,5 ώρες, από τις 3:30 τα ξημερώματα μέχρι τις 6:00 το πρωί, έφτασε στα 50 χιλιοστά.

    Προβλήματα από τη συσσώρευση υδάτων αντιμετωπίζονται στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος της Μπότσαρη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΕΚΟ, επί της οδού Μοναστηρίου.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 40 κλήσεις άντλησης υδάτων από υπόγεια.

    Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στην περιοχή της Περαίας, αλλά και στην Άσσυρο.

    Η βροχή προκάλεσε μικροπροβλήματα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η κατάσταση είναι ομαλή στην Ανατολική Μακεδονία, αλλά και στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

    [03] Νέο σοβαρό κρούσμα της γρίπης

    Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται διασωληνωμένος 25χρονος άνδρας, Αλβανός υπήκοοος, ο οποίος νόσησε από τον ιό της νέας γρίπης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο νεαρός άνδρας παρουσίασε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και η κατάστατη της υγείας τους είναι κρίσιμη.

    Ο ασθενής, ο οποίος κατοικεί στην Ελλάδα, πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και φέρει μόνιμο βηματοδότη.

    [04] ΗΠΑ-Ερευνούν υποθέσεις κακοποίησης

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοινωθέν του πως πρόκειται να διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η CIA για να αποσπάσει ομολογίες, στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών της ανακρίσεων.

    Των ερευνών θα προΐσταται ο εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, σημαίνον στέλεχος του υπουργείου. Αποστολή του είναι να ερευνήσει εάν νυν, ή πρώην, πράκτορες της CIA και ιδιωτικές υπεργολαβικές εταιρείες παρέβησαν τη νομοθεσία κατά τον χειρισμό υπόπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνταν σε άλλα κράτη.

    Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προτιμητέο στην περίπτωση αυτή είναι η πρόληψη, παρά η τιμωρία παραβάσεων του παρελθόντος. Ο Χόλντερ διευκρινίζει πως πρόκειται για μία απλή προκαταρκτική έρευνα.

    «Έχω την πλήρη διαίσθηση πως η απόφασή του να ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Δεδομένων όμως όλων των στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, μου είναι απόλυτα σαφές πως η έρευνα αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη οδός που μου επιβάλλεται να επιλέξω», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Χόλντερ.

    Ο ίδιος τόνισε πως η απόφασή του βασίζεται στα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε το 2004 ο γενικός επιθεωρητής της CIA, και η οποία καταγράφει μία σειρά από παραβάσεις των ανακριτικών αρχών. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα σήμερα.

    [05] "Να συγκληθεί η Βουλή"

    Συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, θα παραχωρήσει στις 12:30 το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητά άμεση σύγκληση της Βουλής, ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Στην επιστολή της, η κ. Παπαρήγα, χαρακτηρίζει τραγικές και κρίσιμες τις ώρες που ζούμε "με τις καταστροφικές πυρκαγιές να έχουν μετατρέψει τη βορειοανατολική Αττική σε Κρανίου τόπο και τα πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν να καταστρέφουν τα εναπομείναντα δάση της χώρας, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και υπηρεσίες".

    Τέλος, ζητεί από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για την κατάσταση, τις αιτίες και τα μέτρα που ελήφθησαν και άλλα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών.

    "Να ενοικιαστούν αεροπλάνα"

    "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στην όποια βοήθεια έρθει από το εξωτερικό αλλά άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να υπολογίσει το κόστος, να ενοικιάσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα από το εξωτερικό ικανά να συμβάλλουν στην πυρόσβεση, προκειμένου να σωθούν τα εναπομείναντα δάση και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι κίνδυνοι σε βάρος ανθρώπινων ζωών και περιουσιών".Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωση της.

    "Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στις υποδομές και στα μέσα της πυρόσβεσης", καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαρήγα.

    [06] "Είναι η ώρα της ευθύνης"

    Με αποκλειστικό θέμα τις πυρκαγιές συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα προβεί σε δηλώσεις.

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα συζήτησης τις πυρκαγιές στην Αττική, ζητά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ.Τσίπρας τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη σημερινή, όσο και τις επόμενες κυβερνήσεις, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπενθυμίζει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και την Πάρνηθα και επισημαίνει ότι "σήμερα δυο χρόνια μετά είμαστε για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Βλέπουμε για μια φορά ακόμα τον φυσικό πλούτο να καταστρέφεται, ζωές και περιουσίες να απειλούνται και να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών".

    "Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις", τόνισε σε δηλώσεις του μετά την περιοδεία του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ο κ. Α. Τσίπρας.

    "Για άλλη μια φορά, βλέπουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας να βρίσκεται στο έλεος της καταστροφής, βλέπουμε σπίτια και ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν και να εναποθέτουμε τις ελπίδες στον άνεμο και φυσικά στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών. Δυστυχώς είμαστε για ακόμα μια φορά απροστάτευτοι από την φυσική καταστροφή και δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα από τα παθήματα των προηγούμενων ετών", ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολύ σοβαρές τομές στη θεσμική θωράκιση ώστε να κοπεί η όρεξη των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων και πρόσθεσε ότι "συνεχίζουμε να μην έχουμε δασικούς χάρτες, να νομιμοποιούνται αυθαίρετα, να οικοδομούν πάνω στα καμένα".

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    "H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ασυγχώρητη γι' αυτό που έγινε" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Π. Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να ακούμε σήμερα ότι φταίει ο ισχυρός άνεμος. Ναι, είναι τεράστιος εχθρός ο ισχυρός άνεμος, δυσκολεύει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να έχουμε πολιτική προστασία, κυβέρνηση, πρωθυπουργό μέχρι τα 6 μποφόρ και μετά τα 7 μποφόρ να υπάρχει αυτό το χάος που υπήρξε".

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να γίνει έρευνα η οποία να μην περιοριστεί μόνο στην έναρξη της πυρκαγιάς, που βεβαίως χρειάζεται να γίνει, αλλά να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι αυτή η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Γραμματικό, κάλυψε μια έκταση, γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας που φθάνει τα 300.000 στρέμματα και πέρασε από το έδαφος 15 και πλέον Δήμων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι πρέπει να δούμε τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου πολιτικής προστασίας, με τη συμβολή και των δήμων σε νέες ιδέες και σκέψεις. Ένα σχέδιο που θα εκφράζει την εποχή μας, θα είναι αποτελεσματικό, θα έχει ηλεκτρονικά συστήματα και μέσα νέας τεχνολογίας αλλά και χωροταξικές ρυθμίσεις τέτοιες που να μην επιτρέπουν την έκταση των πυρκαγιών στο βαθμό που βλέπουμε σήμερα. Επίσης είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα πλήξουν τα συμφέροντα όπως:

    - Η άμεση κατάργηση των οικοπεδικών συνεταιρισμών, που μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε δεκάδες και εκατοντάδες μικρά «βατοπέδια» μέσα στην Αθήνα.

    - Η εκτός σχεδίου δόμηση με ταχύτατο χρονοδιάγραμμα κατάργησή της.

    - Η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    - Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας το οποίο επεκτείνει τους οικισμούς σε βάρος της δασικής περιοχής και

    - Η απόσυρση του σχεδίου ΠΔ για τον Υμηττό η οποία είναι καταστροφική.

    [07] "Ερωτήματα"

    Υπό την προεδρία του κ. Γ. Καρατζαφέρη συνεδρίασε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.με θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές. Κατά τη συνεδρίαση εξετάσθηκε ο τρόπος δράσης του κόμματος και οι πρωτοβουλίες του για την ανακούφιση των πληγέντων καθώς και η συμβολή του σε ζητήματα πρόληψης νέων πυρκαγιών.

    "Κάηκαν περιουσίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος της μάχης να μη χαθούν ζωές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι "έχουν υπάρξει κενά στο συντονισμό" και "καθυστέρηση στην πρώτη επιχείρηση της Αεροπορίας κατά ένα δίωρο".

    Επιπλέον, από το μέτωπο της φωτιάς της Ροδόπολης και του Διονύσου όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με δηλώσεις του, επανέλαβε την πρότασή του για "μόνιμη, σταθμευμένη δύναμη κατάσβεσης στη Μάλτα, για να μπορεί να καλύπτει όλες τις χώρες της Μεσογείου, που έχουν ανάγκη".

    "Ερωτήματα ανακύπτουν για τον χειρισμό και τον συντονισμό της όλης κατάστασης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Αϊβαλιώτης.

    [08] Ανακοινώνονται οι βάσεις

    Σήμερα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά τις 10 το πρωί, να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (http://www.ypepth.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Πληροφορίες για τις βάσεις και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Πρακτορείου (http://www.ana-mpa.gr/anaweb/)

    Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

    [09] Στις φλόγες και η Ιβηρική

    Πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου φέτος έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης, ανακοίνωσαν πυροσβέστες και αξιωματούχοι.

    Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν μια πυρκαγιά στην περιφέρεια Μπραγκάντσα της βόρειας Πορτογαλίας. Δύο άλλες πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στις περιφέρειες Μπραγκάντσα και Γκουάρντα.

    Ισπανία: Περιορίστηκε η φωτιά

    Η πυροσβεστική κατόρθωσε χθες να περιορίσει την καταστροφική πυρκαγιά που από την Κυριακή κατέστρεψε πάνω από 900 εκτάρια δασικής έκτασης σε εθνικό δρυμό στη βορειοδυτική Ισπανία, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τοπικοί παράγοντες.

    Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής στον εθνικό δρυμό της Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στην επαρχία της Θαμόρα, κατέκαψε 7400 στρέμματα δασικής έκτασης και 1700 στρέμματα καλλιεργειών, τόνισε τοπικός αξιωματούχος.

    Στα καταφύγια του εθνικού δρυμού, που εκτείνεται στα σύνορα με την Πορτογαλία, κατοικούν λύκοι, αγριογούρουνα και ζαρκάδια.

    Οι αρχές είχαν προχωρήσει την Κυριακή στην εκκένωση της κοινότητας Καμπάνας ντε Αλίστε και έκλεισαν ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των πόλεων Θαμόρα και Οουρένσε. Η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους για την πρόκληση της πυρκαγιάς, ανακοίνωσε το σώμα.

    [10] Θα κυνηγήσει το "θαύμα"

    Με στόχο το καλύτερο δυνατό, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται σήμερα στην Μαδρίτη από την Ατλέτικο, στον δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων για τους αγώνες κατάταξης του Τσάμπιονς Λιγκ. Η νίκη των «ροχιμπλάνκος» στο ΟΑΚΑ με 3-2 δεν αφήνει περιθώρια στον Παναθηναϊκό, που θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τις αμυντικές αδυναμίες της ισπανικής ομάδας, σε μία προσπάθεια να κυνηγήσει το θαύμα. Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Σεριφ Τιρασπολ και με δεδομένο το νικηφόρο 2-0 στην Μολδαβία, η αναμέτρηση έχει αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.

    Από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις ξεχωρίζουν οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ με την Κοπεγχάγη που θα πάει στην Κύπρο για να υπερασπισθεί το 1-0 και της Φιορεντίνα με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας που θα επιδιώξει να νικήσει στην Φλωρεντία για να πάρει την πρόκριση. Τέλος, με το «ένα πόδι» στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, είναι η Ζυρίχη, η Άρσεναλ, η Στουτγάρδη και η Λιόν, ενώ ασφαλές προβάδισμα έχουν η Ντέμπρετσεν και η Μακάμπι Χάιφα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2009 - 6:30:30 UTC