Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα
  • [02] Eμβολιασμός για τη νέα γρίπη

  • [01] Προς συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία "START" για περικοπές στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο, το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

    "Γίνεται ήδη προετοιμασία. Μία καλή αρχή μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα συναντηθούν και εγκαίρως θα έχουμε ένα έγγραφο", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας εξάλλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την απόφασή του να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, απόφαση την οποία χαρακτήρισε "συνετή".

    Αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για να βοηθήσει το Ιράν να λάβει "τη σωστή απόφαση" για τα πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    "Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα σύστημα κινήτρων που θα επιτρέπουν στο Ιράν να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε το Ιράν να λάβει τη σωστή απόφαση", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στις προτάσεις για τον τερματισμό του αδιεξόδου που έχουν προκαλέσει οι πυρηνικές φιλοδοξίες της.

    "Το Ιράν παραβιάζει πολλές από τις διεθνείς δεσμεύσεις του", δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον Μεντβέντεφ.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις γνωρίζουν πως οι κυρώσεις είναι μία πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. "Εάν θέλουν να δοκιμάσουν για άλλη μία φορά αποτυχημένες πολιτικές, είναι δικό τους θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο Μοτακί, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Εξάλλου, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ επιθυμεί, σύμφωνα με δηλώσεις του, να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους πυρηνικούς ειδικούς της χώρας του και ξένους ομολόγους τους, κυρίως αμερικανούς, προκειμένου να διαλυθεί κάθε υποψία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    "Γιατί να μη τους αφήσουμε απλώς να καθίσουν και να συζητήσουν για να δούμε σε τί μπορεί να καταλήξουν; Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό", δηλώνει ο ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, Τετάρτη, στο αμερικανικό έντυπο Newsweek και στην εφημερίδα Washington Post.

    Μια τέτοια συνάντηση θα συνιστούσε την πρώτη του είδους της.

    Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα προτείνει στους Αμερικανούς την αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο χρειάζεται για την κάλυψη των ιατρικών του αναγκών.

    Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί από ανώτερο ιρανό διπλωμάτη κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη με τις έξι χώρες που έχουν επιφορτιστεί με τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο (Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

    "Πιστεύω ότι είναι μια πολύ συνετή πρόταση, που θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να αρχίσει" να εγκαθιδρύεται ένας δεσμός εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και να "αρχίσει μια συνεργασία", σημείωσε.

    Περίπου 20 ιατρικά προϊόντα παρασκευάζονται σήμερα σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ραδιενεργών ισοτόπων, τα οποία αποσκοπούν στην έκδοση διαγνώσεων και τη θεραπεία ασθενειών, εξήγησε ο Αχμαντινεζάντ.

    Το Ιράν εφοδιάστηκε με τον αντιδραστήρα αυτόν από τις ΗΠΑ πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    "Θέλουμε να αποκτήσουμε τα πυρηνικά αυτά υλικά για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα", σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε.

    Ο Αχμαντινεζάντ επανέλαβε εξάλλου ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση πυρηνικού όπλου. "Πιστεύουμε ουσιαστικά ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν ατομικές βόμβες", σημείωσε, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ρητώς ότι η Τεχεράνη δεν θα επιζητήσει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

    Οι δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται ότι το Ιράν επιθυμεί την απόκτηση πυρηνικού όπλου, κάτι το οποίο αρνείται η Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητείται η εγκαθίδρυση ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου.

    Η απόφαση 1887, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου να γίνει παγκόσμια.

    Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό, στην οποία προεδρεύει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας "Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο".

    Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόζει μέτρα σε αυτούς που παραβιάζουν τις πυρηνικές τους υποχρεώσεις αν οι ενέργειές τους καθοριστεί ότι συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

    Το ερχόμενο έτος θεωρείται κρίσιμο για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ομπάμα, λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής.

    "Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιτυχείς", δήλωσε προς το Συμβούλιο.

    Είναι η πέμπτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντάται σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή του το 1946 και η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος προεδρεύει συνόδου του.

    Δέσμευση για το κλίμα

    Οι ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες "καθυστερούσαν" στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή πέρασαν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μοιραστεί και με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο την πράσινη τεχνολογία.

    "Θα προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρές περικοπές στις εκπομπές αερίων ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε για το 2020 και πιθανώς και για το 2050", τόνισε ο κ. Ομπάμα στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε, επίσης, "να εργαστεί προσωπικά" υπέρ της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "τούτο πρέπει να γίνει με τρόπο ισορροπημένο και υποστηρικτικό".

    "Θα συνεργαστώ με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, για να ξαναπάρει μπροστά η διεθνής οικονομία, όσο πιο ισορροπημένα και όσο πιο υποστηρικτικά" μπορεί αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί, δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Θα πασχίσουμε και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν και να (ξανα)δημιουργηθεί ζήτηση", πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα. "Αλλά τούτο", υπογράμμισε ταυτοχρόνως, "σημαίνει νέους κανόνες, ενίσχυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου όλων των σημερινών χρηματοπιστωτικών κέντρων (υπό το πρίσμα τού εποπτικού ρόλου, που θα πρέπει να τα διακρίνει στο μέλλον) , ούτως ώστε να τερματιστούν και η απληστία, και οι υπερβολές και οι καταχρήσεις, που όλες μάς οδήγησαν στην (οικονομική) καταστροφή, προκειμένου επίσης να παρεμποδίσουμε--για πάντα--την επανάληψη" παρόμοιων καταστάσεων, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Τέλος παρέπεμψε στις επικείμενες εργασίες της ομάδας κρατών G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

    "Εκεί, στο Πίτσμπουργκ, εμείς θα συνεργαστούμε με τους ηγέτες των ισχυρών οικονομιών για μία διεθνή ανάπτυξη ισορροπημένη και διαρκή", προέτρεψε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Σύνοδος της Ομάδας των 20

    Οι ηγέτες των 20 πρώτων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται σήμερα στο Πίτσμπουργκ για να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως ως προς τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Έναν χρόνο περίπου μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης από το 1929 παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη στιγμή που αρχίζει να είναι ορατό το τέλος της ύφεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, επισημαίνει στο μήνυμα χαιρετισμού της συνόδου κορυφής ότι η διεθνής κοινότητα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

    "Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε ότι η αποστολή μας δεν έχει επιτελεσθεί", αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του καλώντας τους προσκεκλημένους του να επεξεργασθούν έναν νέο κώδικα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιου είδους κρίσης.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών, θα συνέλθουν στο κέντρο διασκέψεων του Πίτσμπουργκ, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας στην Πενσιλβανία, η οποία έχει στραφεί προς την πράσινη οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, ενός από τους στόχους της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 , η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ως προς τα τραπεζικά μπόνους, άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Ομάδας των 20, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. "Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία", είπε.

    Η μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει πηγή τριβών μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

    Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, στην επιδίωξή τους να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής τους κοινότητας, όπως και η Βρετανία.

    "Υπάρχουν τεράστιες αντιστάσεις στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι τράπεζες αναπαράγουν πρακτικές που οδήγησαν στο πρόσφατο χάος. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να έχουν τεράστιες απολαβές, τη στιγμή που εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους", τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Από το ίδιο βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της ρύθμισης όλων των κέντρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, κατά τρόπον ώστε να τεθεί τέλος στην απληστία, στις υπερβολές και στις καταχρήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή και ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μια τέτοιας κρίσης.

    Άλλη πηγή διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την διασφάλιση της εξόδου από την κρίση, που φέρνει αντιμέτωπη τη Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο και φοβούνται την άνοδο της ανεργίας.

    Οι χώρες της Ομάδας των 20 θα ασχοληθούν με τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

    -

    [02] Eμβολιασμός για τη νέα γρίπη

    Τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης.

    Προτεραιότητα θα έχουν όλα τα παιδιά άνω των έξι μηνών αλλά και ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, οι έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης, όσοι εργάζονται σε χώρους με παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών και οι επαγγελματίες υγείας.

    Αυτές οι ομάδες εκτιμώνται από το υπουργείο Υγείας σε δύο εκατομμύρια άτομα. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν με το νέο εμβόλιο της γρίπης, ο υγιής πληθυσμός ηλικίας 15 με 40 ετών και τέλος τα υγιή παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών.

    Οποιος εμβολιάζεται θα είναι υποχρεωμένος να υπογράφει δήλωση συναίνεσης καθώς αυτή είναι μία τακτική που αφορά κάθε νέο φάρμακο που μπαίνει στην αγορά όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας της γρίπης καθηγήτρια κα Ελένη Γιαμαρέλου.

    Διευκρινίσθηκε ακόμα μετά τις σημερινές συσκέψεις πότε θα κλείνουν τα σχολεία:

    - Μία τάξη θα κλείνει όταν υπάρχουν σε αυτή ένα με πέντε παιδιά τα οποία εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα γρίπης και πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.

    - Αν υπάρχουν δύο με τρεις τάξεις κλειστές θα κλείνει όλο το σχολείο και αν το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων που βρίσκονται σε ένα κτιριακό σχολικό συγκρότημα εμφανίζει πρόβλημα με τη γρίπη θα κλείνει το σύνολο του συγκροτήματος.

    Όσον αφορά την πορεία της νέας γρίπης στη χώρα μας ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. κ. Π. Ευσταθίου είπε ότι τρία άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έξι άτομα είναι στο στάδιο της αποθεραπείας, 56 έχουν εμφανίσει την επιπλοκή της πνευμονίας από τα οποία όμως τα 46 έχουν γίνει ήδη καλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 16:30:27 UTC