Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις"
  • [02] "Ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Μονόδρομος η ψήφος στο ΚΚΕ"
  • [05] "Ασπίδα η Αριστερά"

  • [01] "Δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις"

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κοζάνη θα μιλήσει το βράδυ ο πρωθυπουργός.

    Διάλογο με τους πολίτες των δυτικών προαστίων της Αθήνας είχε χθες ο κ. Κώστας Καραμανλής σε εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Γ.Ρίτσος» στο Αιγάλεω. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους πολίτες στις οποίες έδωσε απαντήσεις.

    Συγκεκριμένα ρωτήθηκε για το ΕΤΑΚ σε σχέση με την κατάργηση ΦΜΑΠ και τόνισε ότι είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο το ΕΤΑΚ γιατί φορολογούνται όλοι, ανάμεσά τους και η Εκκλησία και οι υπεράκτιες εταιρείες, ενώ εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα από το ΕΤΑΚ είναι πάνω από 300 εκ. το χρόνο ενώ τα έσοδα από ΦΜΑΠ θα είναι μόνο 170 εκ. είπε ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν απαντά στο πως θα επαναφέρει την φορολόγηση, και είπε ότι «ακούμε λόγια του αέρα, ασάφειες, αοριστίες με τη λογική να λέμε τα ευχάριστα και μετά έχει ο θεός».

    Για την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με εκλογές τον Μάρτιο και όπως είπε δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα στη δίνη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Γνώμονας της απόφασής του είναι το εθνικό συμφέρον είπε.

    Για τα 28 δισ. ευρω στις τράπεζες ο πρωθυπουργός είπε ότι στην κρίση έπρεπε να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τόνισε ότι ακούγονται πολλά λαϊκίστικα, διευκρινίζοντας ότι μόνο 5 δισ. ευρω πήγε για ενίσχυση της ρευστότητας και τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις. Από το δανεισμό το δημόσιο παίρνει 500 εκ. το χρόνο και γίνεται αυστηρός έλεγχος στη διαχείριση των ποσών, είπε. Αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΜΕ είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί 50 χιλ. επιχειρήσεις και σε 5 μήνες θα ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες, ενώ το συνολικό ποσό εγγυοδοσίας φτάσει τα 9,5 δισ. Παραδέχτηκε επίσης ότι χρειάζεται διαρκή πίεση στις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε ότι το θέμα είναι να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του δημόσιου τομέα που είναι η αναπαραγωγή των ελλειμμάτων και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Άρα το ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι είχαμε μείωση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις και μεσαία εισοδήματα, ενώ έφερε παράδειγμα έναν υπάλληλο που παίρνει 15 χιλ. το χρόνο με δυο παιδιά και ο οποίος πλήρωνε 670 φόρο στο παρελθόν και τώρα 260. Μείωση δηλαδή 65%, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καταπολέμησης φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε τεκμήρια διαβίωσης.

    Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στα ΑΕΙ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις.

    Στην ερώτηση «γιατί να μην ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μας δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αντί για πάγωμα μισθών» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πάγωμα μισθών είναι μια δύσκολη θέση και δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπήρχε ειδική πρόνοια μέχρι τα μεσαία στρώματα των μισθωτών.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι με το πάγωμα μισθών αυτό το χρόνο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλόμισθους μέχρι 12.500 ευρω, ύψους 500 ευρω. Το ΠΑΣΟΚ λέει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και δεν είναι ούτε 150 ευρω το χρόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία. Θα υπάρχει μέριμνα για τους αδύναμους αλλά έχουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Για τους συμβασιούχους στα "stage" είπε ότι είναι μια ευκαιρία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να αποκτήσει ο εργαζόμενος κατάρτιση, εμπειρία κλπ. "Υπάρχει νομικό πρόβλημα για μονιμοποίησή τους, αλλά προσμετράται η εμπειρία του stage στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και δίνει πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιο που δεν έχει την ευκαιρία" είπε ο κ.Καραμανλής.

    Για την λαθρομετανάστευση είπε ότι είναι θέμα που αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα και τόνισε ότι πιέστηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η ΕΕ για να φέρει πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.

    «Είμαι ειλικρινής. Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ότι μπορούμε κάνουμε μόνοι μας. Είχε σημαντικό αποτέλεσμα η πολιτική μας στην Αθήνα (Αγ. Παντελεήμονα) και στην Πάτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μια χώρα δέχεται τέτοια κύματα, καταλαβαίνετε ότι για να ανακοπεί αυτή η τάση είναι αδύνατο» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπογραφής συμφωνιών επανεισδοχής και τόνισε ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με τις συμφωνίες που υπέγραψε, και στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ονοματίστηκε δυο φορές.

    Γιατί το πάγωμα των μισθών θα βοηθήσει να βγούμε από την κρίση; Γιατί δεν παγώσατε τα τέλη κυκλοφορίας και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ; ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Απάντησε ότι εάν παγώσουν τα τιμολόγια ΔΕΚΟ θα αυξηθούν τα ελλείμματα και όλοι μας θα τα πληρώσουμε πάλι.

    «Στις δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές. Δύσκολες αλλά λιγότερο επαχθείς είναι οι πολιτικές που προτείνουμε. Δεν είναι ευχάριστο να παγώνεις τον μισθό. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθούς. Ξέρω ότι λέω στους έλληνες δυσάρεστα και κανένας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου και να λέει δυσάρεστα αλλά είναι αναγκαία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει σχέδιο παρά μόνο ένα συνονθύλευμα από εύκολες υποσχέσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει την δύσκολη πραγματικότητα αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση «έπρεπε να καεί η Αθήνα για να αποφασίσετε αλλαγή στο άσυλο;» ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο άσυλο, άλλαξε ο νόμος, έγινε πιο ευέλικτος, αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν αποφεύγουν να το κάνουν, όπως είπε. Η εξήγηση, πρόσθεσε, είναι απλή, την άλλη μέρα θα πρέπει να συμβιώσουν με αυτούς που κάνουν αυτές τις πρακτικές. Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη και για συνολική επανεξέταση του ζητήματος του ασύλου διότι σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στη διακίνηση ιδεών ούτε στην ελευθερία σκέψης και άποψης.

    «Με άλλοθι το άσυλο γίνονται ασχήμιες στα ΑΕΙ και σε κάποια υπήρχαν οπλοστάσια. Το 2009 δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοια θέματα. Ναι απόλυτο σεβασμό στην άλλη άποψη, αλλά καμία ανοχή σε ζητήματα καταστροφικής μανίας. Ήμουν πολύ πιο καλοπροαίρετος μέχρι να δω τι έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο» είπε ο κ.Καραμανλής. Έθεσε και το θέμα ρύθμισης του προβλήματος του κλεισίματος των δρόμων από μικρές διαδηλώσεις και είπε ότι δεν μπορεί 20-30 άνθρωποι να καταλύουν το κέντρο.

    «Σεβασμός στο δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά δεν γίνεται εμποδίζονται οι πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους» τόνισε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί είναι φίλοι και προστάτες των πολιτών και όχι εχθροί και αντίπαλοι και κατηγόρησε όσους ενθαρρύνουν αυτή την άποψη.

    Αναφερόμενος στα ανείσπρακτα χρέη, είπε ότι στα χαρτιά 31 δισ. είναι πολλά. Στην πραγματικότητα είναι ανείσπρακτα γιατί τα περισσότερα προέρχονται από το δημόσιο και από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει και παραπλανά όταν λέει ότι θα εισπράξει τα χρήματα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η λύση, μπορεί να έχουμε έσοδα, αλλά δεν είναι η λύση. «Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να δούμε αθροιστικά όλες τις πολιτικές και σε βάθος χρόνου» είπε αναφερόμενος στο πόσα θα εξοικονομήσει το δημόσιο από την προτεινόμενη πολιτική του.

    Υπάρχουν δυο δρόμοι κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο ένας ανηφορικός δύσκολος αλλά βγάζει στη λύση. Και ο άλλος ο εύκολος που λέει ότι όλα μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί και εάν ακολουθηθεί, το πρόβλημα να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στους δυσαρεστημένους με την ΝΔ να επιστρέψουν και είπε ότι καταλαβαίνει πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν και πικράθηκαν, αλλά όταν έρχεται η ώρα πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες και να βλέπεις ποιος μπορεί να κάνει πράξη εκείνα που λέει.

    Δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ

    "Είναι σαφής η εικόνα επικράτησης της συγκεκριμένης και υπεύθυνης πρότασης της ΝΔ σε σχέση με την ασάφεια, την παραπλάνηση και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ηταν καταλυτική και αποφασιστική η παρουσία του Κώστα Καραμανλή", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα των δύο τηλεμαχιών.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της εξωτερκής πολιτικής τόνισε πως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και υπευθυνότητα και σημείωσε: "Ποιος ξεκίνησε να βάζει στην προεκλογική αρρένα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που στην πρώτη του συγκέντρωση έβαλε θέμα αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη; Δεν ήταν ο κ. Παπανδρέου που με συνεντεύξεις του κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή για απεμπόληση του βέτο στα ελληνοτουρκικά;"

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού και τις αποδόσεις γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών, απάντησε: "Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει προπαγάνδα με παράνομους πράκτορες στοιχημάτων είναι δικό του θέμα. Εμείς κάνουμε πολιτική".

    Με αφορμή το προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, ο κ. Κουτσάκος κατηγόρησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για μεγάλη επιχείρηση συνειδητής εξαπάτησης των ελλήνων πολιτών.

    Αναφέρθηκε ένα προς ένα στα εφτά σημεία του φυλλαδίου του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα όσα υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ έχουν, ήδη, γίνει πράξη ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

    Ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος:

    Σημείο πρώτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Προστατεύουμε την κύρια κατοικία απαγορεύοντας κατασχέσεις για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει το ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια,καθώς επίσης έχει αυξήσει το όριο του ακατάσχετου της μοναδικής κατοικίας από 10.000 σε 20.000 ευρώ.

    Σημείο δεύτερο: Το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλει ότι "απαγορεύουμε να βγαίνει το ακίνητο σε πλειστηριασμό σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική όσες φορές και αν πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι εμείς έχουμε αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό από το 2008 με το νόμο 3714, ο οποίος ορίζει ότι ως τιμή προσφορά για τον πλειστηριασμό ακινήτων ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό του με αντικειμενικά κριτήρια.

    Σημείο τρίτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Βάζουμε φραγμούς στις απαράδεκτες πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών.

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι εμείς αντιμετωπίσαμε την αυθαιρεσία των εισπρακτικών εταιριών με το νόμο 3758 το 2009.

    Μεταξύ άλλων, είπε, προβλέπει ότι απαγορεύεται ρητά η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις ιδιωτικές εταιρίες, οριοθετούνται αρχές βάσει των οποίων οι εταιρίες αυτές δρουν, απαγορεύεται η όχληση των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες ενώ καταγράφεται και μια ενδεικτική σειρά αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών. Με τον ίδιο νόμο απαγορεύεται η πρόσβαση στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ ή σε άλλα αρχεία για τα στοιχεία του οφειλέτη.

    Σημείο τέταρτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Καταργούμε οριστικά τον ανατοκισμό".

    Η αλήθεια είναι είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των ανατοκισμών και των πανωτοκίων με το νόμο 3259/2004.

    Σημείο πέμπτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Βάζουμε τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις και την παραπλανητική διαφήμιση".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με το νόμο 3587/2007 επι τη βάσει του οποίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αναγραφή γενικών όρων συναλλαγών (ψιλά γράμματα) που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.Σε συμβάσεις που συνάπτουν πιστωτικά ιδρύματα με δανειολήπτες και αφορούν 1. συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, 2. Συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών και 3. συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως. Πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος ότι παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας πετύχαμε την απόρριψη της προσφυγής τους.

    Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει επίσης: "παγώνουμε τις δανειακές υποχρεώσεις ως το τέλος του 2009 και δίνουμε δυνατότητα αναχρηματοδότησης οφειλών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής".

    Η αλήθεια είναι, είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης παγώνουν όλοι οι πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε και μία αντίφαση μεταξύ των όσων λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του φυλλαδίου. Ειδικότερα είπε ότι στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε πει ότι παγώνουν οι δανειακές υποχρεώσεις για έναν χρόνο, ενώ το φυλλάδιο του που μοιράζεται πόρτα- πόρτα σε όλους τους πολίτες μιλάει για πάγωμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Είναι σκοτεινή προπαγάνδα ή μεγάλο ψέμα, ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσύρουν το φυλλάδιο.

    Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια περί διαδοχής στη ΝΔ και περί εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, είπε πως αφορούν τους σεναριογράφους και όσους είναι θεατές αυτών των σεναρίων. "Οι πολίτες δεν παρακολουθούν και δεν επηρεάζονται από αυτά τα σενάρια τα οποία τροφοδοτούν τις συζητήσεις στους καφενέδες", πρόσθεσε.

    [02] "Ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον"

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η κλιματική αλλαγή και οι προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νέα Υόρκη, όπου προήδρευσε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «επιτυχία ότι η Επιτροπή Stiglitz για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G20, που γίνεται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές τις μέρες» και πρόσθεσε ότι «τα δυο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σ' ένα πολύ απλό στόχο: να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον».

    Υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας, των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα αυτών των επιτροπών, αλλά και θα έλεγα όλων των προοδευτικών, σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο, τα βάρη, για να πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα και τη βιωσιμότητα. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας, όμως είναι πολύ σημαντικά και για την Ελλάδα».

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

    Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον ("Επιτροπή LAGOS/PERSSON"). Όπως σημειώνεται, πρόκειται για τα αποτελέσματα της συστηματικής δουλειάς ενός χρόνου των δύο αυτών Επιτροπών, τα οποία θα οδηγήσουν σε "πολύτιμα συμπεράσματα" και για το μοντέλο της "Πράσινης Ανάπτυξης".

    Επίσης, συζητήθηκαν: α) το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της μεγάλης Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, β) οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και, γ) οι προτεραιότητες των σοσιαλιστών σε σχέση με την Συνάντηση Κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20).

    Οι προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα δυο αυτά κρίσιμα ζητήματα με αιχμή το ζήτημα της Βιώσιμης Παγκόσμιας Κοινωνίας θα παρουσιάσουν στην Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη, ενώ το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην επίσημη Συνάντηση Κορυφής της G-20.

    Αναφερόμενος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην απουσία της Ελλάδας από την φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είπε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Προεδρείου με ηγέτες και προσωπικότητες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Επίσης, παρέστη σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στον κ. Παπανδρέου στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.

    Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμμετείχαν τα τακτικά μέλη του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και προσκεκλημένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Ο εφησυχασμός είναι εκείνος που μας φοβίζει", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε ότι είναι ένα πράγμα η δημοσκοπική υπεροχή, αλλά το σημαντικό είναι η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου.

    "Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία",πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς που αποδίδει τις φήμες ότι μπορεί τον Μάρτιο να διεξαχθούν πάλι εκλογές είπε ότι "πιθανόν στην ανάγκη να εφευρεθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες οποιοδήποτε σωσίβιο μπορεί να υπάρξει ως επιχείρημα για να πείσει ένα σκληρό πυρήνα της ΝΔ να την ξαναψηφίσει".

    Στο μεταξύ,επιχείρηση εκφοβισμού του κόσμου με τους φόρους, τα εισοδήματά του και τα εθνικά θέματα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ασχολείται μόνο με το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού "μάχη οπισθοφυλακής".

    Ακόμη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις αναφορές του πρωθυπουργού για επιβολή φόρων από το ΠΑΣΟΚ αν το τελευταίο γίνει κυβέρνηση, αναγιγνώσκοντας εν συνεχεία σειρά φόρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε: "Αυτή η κυβέρνηση έρχεται και μιλά για φόρους;".

    Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο πρωθυπουργός "ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "πάντως μεσαίο εισόδημα δεν είναι η περίπτωση κάποιου που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, διαθέτει σπίτι 1 εκ. ευρώ και έχει 100.000 ευρώ μερίσματα".

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της μεσαίας οικογένειας", προσθέτοντας ωστόσο ότι "οι πολίτες γνωρίζουν, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ξεκάθαρο στο ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά".

    "Θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, των μεγαλομετόχων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος στη συνέχεια έθεσε πέντε ερωτήματα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με πρώτο "γιατί η ΝΔ δεν λέει καθαρά ότι η πολιτική της απέτυχε;".

    "Γιατί η ΝΔ δεν λέει ποιους ευνόησε η πολιτική της, ότι το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση έχει ήδη χρεοκοπήσει, ότι τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι τα επιδόματα αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γιατί δεν λέει ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα, αν ποτέ ήταν κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να στηρίξει τα χρεωμένα νοικοκυριά, να προστατεύσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η φορολογική δικαιοσύνη και η ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι επενδύσεις", ήταν τα επόμενα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να απαντήσει",πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να εξειδικεύσει περαιτέρω την πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "πόσο πιο συγκεκριμένο να γίνει όταν λέμε πχ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής λέει πάγωμα μισθών;".

    Επεσήμανε ότι με βάση τα πέντε νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου.

    Το επιχείρημα της ΝΔ για το "συγκεκριμένο" εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως "φύλλο συκής της ΝΔ για να ξεχάσει ο κόσμος αυτά που έχει κάνει".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξέρει τι θα "παραλάβει" ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "η τόνωση της οικονομίας θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου περί "αθλιότητας των stage" αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις, μία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όπου, από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage εκ των οποίων "σχεδόν οι μισοί μετά τις 4/9" και η άλλη στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο Αγρίνιο όπου υπηρετούν 7 και εκπαιδεύονται 27 με stage, με τους 22 "μετά τις 4/9".

    "Αυτή η αθλιότητα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, να βγούν και να διαψεύσουν τα στοιχεία, να απολογηθούν και να σταματήσουν" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί απολύτως την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, "ότι κατά 90% οι πόροι των stage είναι από εθνικά κονδύλια" και επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών.

    Οι "άγονες γραμμές" είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των υποχρεώσεών μας στους συμπολίτες μας και στο πλαίσιο της ΕΕ,είπε ερωτηθείς για τα προβλήματα των αερομεταφορών.

    "Η θέση μας ήταν αντίθετη με την συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης, είμαστε υπέρ του να υπάρχει ένας δημόσιος χαρακτήρας, άρα με αυτή την λογική θέλουμε να ξαναδούμε αυτές τις συμφωνίες για να ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή λιμενεργατών του ΟΛΠ που ζητούν το "πάγωμα" της εγκατάστασης της Cosco.

    Ερωτηθείς αν στην επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει υπόψη του ότι η Κίνα είναι μια από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη, είπε: "νομίζω ότι έχουμε μάλλον καλή αντίληψη των εξελίξεων στον κόσμο, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει αυτό επανειλλημμένα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι θέση θα έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αν το Κίνημα θα αναθεωρήσει την απόφασή του 2002 για πώληση των Ναυπηγείων, είπε ότι "παρακολουθούμε τις κινήσεις που γίνονται με μεγάλη ανησυχία, έχουμε μια συνολική λογική για την ανάγκη στήριξης όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και μέσα σε αυτή εντάσσεται και η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα πόλο σε ένα πολύ σημαντικό κλάδο για τη χώρα και ο οποίος συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια".

    Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας δήλωσε ότι "παρακολουθούμε όλοι μας με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις έρευνες της αστυνομίας γύρω από τις εγκληματικές ενέργειες των τελευταίων ημερών".

    Και πρόσθεσε:

    "Ελπίζουμε ότι οι έρευνες αυτές θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πράγματα και περιμένουμε τα πορίσματα. Μέχρι τότε, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω στο ζήτημα αυτό".

  • ** "Έχετε ακούσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στην ανάγκη όλα τα στελέχη μας να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, μακρυά από οποιαδήποτε αλαζονεία ή διάθεση σύγχυσης της προσφοράς τους στον τόπο με την προσωπική τους διαδρομή", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις διατυπωθείσες ανησυχίες για "αλαζονεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ" εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου.

  • ** Για τεράστιο ηθικό ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή του προέδρου του ΟΕΚ σε δανειολήπτη σχετικά με την δυνατότητα που έχει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου του,κατόπιν παρέμβασης της κ. Πετραλιά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατήρησε τις επιφυλάξεις του καθώς όπως είπε δεν έχει υπόψη του την επιστολή,προσθέτοντας ότι αν οι ημερομηνίες στην επιστολή είναι όπως αναφέρθηκαν τότε και αυτό "εντάσσεται στις καταγγελίες που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό".

  • ** Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς με αφορμή σχετική τοποθέτηση του κ. Μ. Χρυσοχοίδη με την οποία "εμμένει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "μηδενική ανοχή" στους μετανάστες "χωρίς χαρτιά"", είπε ότι "η θέση μας είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία".

  • ** Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξανασκέφτεται την στάση του στο θέμα ανάρτησης "γιγαντοαφισών", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "είναι θέση αρχής και δεν θα την αλλάξουμε".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Αγώνας Υπεραποστάσεων-«Σπάρταθλον 2009» (07:00:00, Αθήνα- Ακρόπολη)

  • Συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (10:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Απασχόλησης)

  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο του εργοστασίου (10:30:00, Ερμού 35, Μεταμόρφωση).Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) και το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιριών (ΣΥΑΕ)

  • Την Υφυπουργό Χωροταξίας της Κυβέρνησης Βικτώρια Αυστραλίας Τζένη Μικάκου θα δεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στο γραφείο του (10:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

  • Συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την παρουσίαση του έργου «Ρωμαϊκή Αγορά» του Μάνου Χατζιδάκι στο πλαίσιο των «Δημητρίων» (13:30:00, Θεσσαλονίκη/Κουντουριώτου 17). Σημείωση:Το έργο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 27 του μήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη

  • Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στην Πάτρα (18:00:00, Πάτρα). Στις 18:00 στην Πάτρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στο ξενοδοχείο «Galaxy». Στις 20:30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης θα περιοδεύσει διαδοχικά την Παρασκευή 25-09-2009 στο Καστελόριζο, τη Ρω και την Σύρο. Στις 12:30 θα βρεθεί στο Καστελόριζο. Στην συνέχεια, θα φτάσει στην Ρω όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της "Κυράς της Ρω".Στις 17.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Σύρο και αργότερα θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

  • Ομιλία του Ζακ Λανγκ (Jack Lang) , με θέμα : "Οι μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής" (19:00:00, Αθήνα/Γαλλικό Ινστιτούτο )

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή (19:30:00, Κοζάνη)

  • Προεκλογική ομιλία Γ. Παπανδρέου (19:30:00, Ηράκλειο)

  • Προεκλογική ομιλία Αλέξη Τσίπρα (20:30:00, Ιωάννινα). 14:30 Συνέντευξη Τύπου: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (3η ημέρα): Δόξα Δράμας-Πιερικός - 16:00:00, Τηλεοπτική κάλυψη από το CONN-X

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ελλάδας (α` φάση): Προαγγελία

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (1η ημέρα)-Προαγγελία

  • Χάντμπολ-Α1 Γυναικών (2η ημέρα)-Προαγγελία

    [04] "Μονόδρομος η ψήφος στο ΚΚΕ"

    Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ θα επισκεφθεί, στις 10.30 το πρωί, η κ. Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο του εργοστασίου.

    Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) και το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιριών (ΣΥΑΕ).

    Το απόγευμα, θα βρίσκεται στην Πάτρα. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ, θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Γεωργίου.

    Η γγ του ΚΚΕ μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στη Νίκαια κάλεσε τα λαϊκά στρώματα "να μη πέσουν στη λούμπα του δικομματικού καυγά" και χαρακτήρισε την ψήφο στο ΚΚΕ "μονόδρομο" επισημαίνοντας ότι "αν στις 4 Οκτώβρη δεν έχει ενισχυθεί το ΚΚΕ θα έχει μπει ένα νέο εμπόδιο στο λαϊκό κίνημα, μια νέα θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων".

    "Εμπιστευτείτε μας για να διώξουμε μια θηλιά, γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε με το ΛΑΟΣ, ούτε με τους Οικολόγους, ούτε με αυτούς που διέσυραν την ιδέα της ανανέωσης και του ριζοσπαστισμού".

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ακόμη ότι "στις 4 του Οκτώβρη δεν μπορεί οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, τα μικρομάγαζα να ψηφίσουν τα ίδια κόμματα με τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τα τρωκτικά, τα λαμόγια και τους ομοτράπεζους".

    Ιδιαίτερη κριτική έκανε προς το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των stage λέγοντας "είναι ντροπή να μιλάει ο Γιώργος Παπανδρέου για τα stage, όταν είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ τα καθιέρωσε, τα νομιμοποίησε και τα εφάρμοσε στην τοπική αυτοδιοίκηση". Και χαρακτηριστικά πρόσθεσε απευθυνόμενη και στους δύο ηγέτες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ότι "αν είναι παλικάρια να πάνε στους ιδιώτες επιχειρηματίες να τους πιέσουν για την κατάργηση των stage".

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αυτοδύναμης κυβέρνησης για να ξεκαθαρίσει ότι "αυτός είναι δικός τους πονοκέφαλος. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε οδοστρωτήρας και με 151 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ θέλει την αυτοδυναμία για να έχει σιγουριά, να μην υφίσταται λαϊκή πίεση, ούτε να αναγκαστεί να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους και το ΛΑΟΣ. Προτιμά την αυτοδυναμία και μετά να τραβήξει τα μικρά κόμματα σε ευρύτερη συνεργασία".

    Για το λόγο αυτό, όπως υποστήριξε, "τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μία αδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση και ένα ισχυρό ΚΚΕ, που θα αποδείξει ότι πιο μαχητικά και αποφασιστικά και με λιγότερα κουσούρια και αδυναμίες θα βρει νέους τρόπους ανασύνταξης του κινήματος".

    [05] "Ασπίδα η Αριστερά"

    Στα Ιωάννινα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρές επιχειρήσεις. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

    «Σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στην Αριστερά είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ψήφος στην Αριστερά σημαίνει κάτω τα χέρια από την κοινωνία, σημαίνει κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Σημαίνει κάτω τα χέρια από τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον. Ψήφος στην Αριστερά σημαίνει αλλαγή στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Μην τους ανέχεστε άλλο, αποδυναμώστε τους. Δώστε δύναμη στη φωνή σας και στις αγωνίες σας και ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «άσφαιρη» την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε ανειλικρινή τη στάση του πρωθυπουργού να θέσει υποψηφιότητα και με το ψηφοδέλτιο της Λάρισας, μιλώντας για «εκτροπή». Αν ήταν ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, είπε, δεν θα έμπαινε αυτός επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λάρισας. Θα έβαζε επικεφαλής τα καρτέλ και τους μεσάζοντες, για να εκλεγούν χωρίς σταυρό. Γιατί αυτοί θα εξακολουθήσουν να διαμορφώνουν την αγροτική πολιτική.

    Κάλεσε τους αγρότες να πουν το «μεγάλο όχι». «Ήρθε η ώρα να πείτε ``ναι`` σε μία άλλη πολιτική για τον αγροτικό κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε:. «Μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες και το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους».

    Αναφορά έκανε και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, που ανέκυψε εκ νέου στην επικαιρότητα λόγω των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τάχθηκε κατά της εκτροπής και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν περιμένουμε την εκτροπή του Αχελώου για να ποτιστούν τα χωράφια, δεν θα υπάρχουν πια αγρότες για να καλλιεργούν, θα έχουν εκτραπεί όλοι».

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα των stage, χαρακτηρίζοντας ως «αθλιότητα» αυτό που συμβαίνει. «Δύο χρόνια τώρα έχουμε μαλλιάσει τη γλώσσα μας να καταγγέλλουμε αυτή τη σύγχρονη μορφή ανασφάλιστης εργασίας, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως κατάρτιση. Και που με το πρόσχημα της κατάρτισης, τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με δεκάδες χιλιάδες νέους, ομήρους των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων. Προφανώς, τα stage είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, νόμιμα και ηθικά και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι νόμιμα και ηθικά για τον δημόσιο τομέα, αλλά είναι για τον ιδιωτικό», υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, το κάλπικο δικομματικό σκηνικό πρέπει να ανατραπεί.

    «Γιατί το καλό του τόπου δεν είναι το καλό των τραπεζών. Είναι η στήριξη των ανέργων, η πολιτική για νέες θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας. Η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου. Η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Γιατί το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λυθεί με τη λεηλασία των κοινωνικών πόρων. Γιατί τα δάση, οι παραλίες, το περιβάλλον δεν είναι για πούλημα. Γιατί το μέλλον της κοινωνίας δεν είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο ακροδεξιός λαϊκισμός, με τον οποίο φλερτάρουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί ο δημόσιος τομέας δεν είναι μαγαζί του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Και την κοινωνία δεν μπορεί να την κυβερνάει η Siemens και η κάθε Siemens, με τον τρόπο που όλοι είδαμε. Γιατί χρειάζεται να ξαναβρούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας. Και να ανοίξουμε νέους δρόμους στη ζωή, στη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Οι προτάσεις για τους αγρότες

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσίασαν στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο αγρότης, μέλος της θεματικής επιτροπής αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, και ο Βάιος Αναγνωστόπουλος, κτηνοτρόφος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καρδίτσας.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει και μία αντιπολίτευση, που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι με το επιχείρημα ότι έχει να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με το επιχείρημα ότι αποκλείεται να είμαστε τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν εστιάσει όλο το ενδιαφέρον τους στην οικονομία «ξεχνώντας ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι» και τόνισε πως «εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και οι άλλοι για κόστη και ζημιές».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς -όπως υποστήριξε- μειώθηκαν οι αγρότες και πως «ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει κάτω από το 10%».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως ο αγροτικός κόσμος δεν διεκδικεί πια κάποιες καλύτερες τιμές για να βγει ο χειμώνας, αλλά αγωνιά για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα των πατεράδων και των παππούδων τους, ή αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα αστικά κέντρα.

    Στο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε, η βασική αρχή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια μορφή γεωργίας, πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια, που στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργατών γης, εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, σέβεται τους φυσικούς πόρους, απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος», τονίστηκε κατά την παρουσίαση και δόθηκαν οι κατευθύσεις για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες είναι:

  • Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

  • Ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

  • Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.

  • Δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

  • Έλεγχος της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

  • Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση των παραγωγών στη μεταφορά του προϊόντος, στην αγορά ζωοτροφών και αύξηση της εθνικής καλλιέργειας με έλεγχο της σύστασης τους.

  • Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).

  • Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.

  • Ορθή διαχείριση υδάτων. Μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

  • Στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο.

  • Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων, ισχυρών, διαφανών, αποδοτικών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

  • Αποτροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και τα «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κ.ά.)

  • Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

  • Αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων στο επίπεδο των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α.

  • Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης και των οικονομικών μεταναστών στην γεωργία με διασφάλιση ίσων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 4:30:33 UTC