Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι
  • [02] Σχέδιο νόμου για τα καμένα

  • [01] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής "απέστειλα σήμερα στον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και στους τέσσερις εγκύρως υποβαλόντες υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κόμματος, το τελικό κείμενο της πρότασης προς έγκριση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αφορά τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, τα σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος".

    Ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε ότι "η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε κατά πιστή εφαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου" και "δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους υποψηφίους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη, προτάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι "πέραν της προτάσεως για τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, στον Πρόεδρο του Κόμματος και στους τέσσερις υποψηφίους για την Προεδρία του Κόμματος απεστάλη, επίσης, και ο κανονισμός εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, τον οποίον επίσης θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος".

    Ο Δημ. Σιούφας τόνισε ότι η ΝΔ "προχωρά συντεταγμένα στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου με τρόπο που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της".

    Στις 31 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

    Περιοδεία της Ντ. Μπακογιάννη στην Πιερία

    Περιοδεία στο νομό Πιερίας πραγματοποίησε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε σε μέλη και στελέχη του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης και επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει και πάλι η ΝΔ η μεγάλη παράταξη που θα κυβερνήσει εκ νέου τη χώρα και ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν. Επισήμανε πως αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν μπορεί με θαύματα να εξαφανίσει τη διαφορά των 10 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και με τη βοήθεια των μελών κα στελεχών θα τα καταφέρει.

    Σε συνέντευξή της στην ΕΤ-3 είπε πως σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά η ίδια έχει γυρίσει σελίδα και «δεν έχει νόημα να θυμόμαστε αυτά που μας πληγώνουν». Για τη ΝΔ τόνισε πως δεν είναι διχασμένη. Είναι λαβωμένη, είναι πικραμένη και χρειάζεται αναγέννηση και όχι επανίδρυση, είπε.

    Στην Πιερία επισκέφθηκε το ρέμα Ξηρολάκκι, που υπερχείλισε, καλλιεργημένες εκτάσεις που πλημμύρισαν στις διασταυρώσεις προς Βροντού και Αγιο Σπυρίδωνα και τον ποταμό Αίσωνα. Ενημερώθηκε από το νομάρχη Γιώργο Παπαστεργίου για την έκταση των ζημιών και την πορεία των ερευνών για τον αγνοούμενο, ενώ συνομίλησε με κατοίκους και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

    Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που ξεκινά με εφαλτήριο την Καλαμάτα την προεκλογική του πορεία για την προεδρεία της ΝΔ και περιμένω είπε να μου δώσετε δύναμη. Πρέπει, σημείωσε, να συσπειρωθούμε αυτοί που στεναχωρήθηκαν και που έφυγαν προς αλλά κόμματα ή απείχαν από τις τελευταίες εκλογές και αυτοί, είπε, είναι ένα μεγάλοι ποσοστό που πρέπει να τους αφυπνίσουμε και να ξαναγυρίσουν. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το κύριο μέλημα μας για να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας.

    Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση, πρόσθεσε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και κάλεσε τους δυσαρεστημένους να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ είπε βρίσκεται μπροστά στις υποσχέσεις του και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει.

    Τέλος, έκανε πάλι αναφορά στο θέμα των stage λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκοψε τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν θα το επιτρέψουμε, οι χιλιάδες αυτοί νέοι θα έχουν την συμπαράσταση μας.

    Δήλωση Π. Ψωμιάδη

    Να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που έχει διατυπώσει ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο, να ψηφίσει όποιος θέλει, μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στην ελληνική κοινωνία. Να δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης και σε ερώτηση αν θα στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στον β΄ γύρο, απάντησε: «Ας φτάσουμε στο νήμα του πρώτου γύρου και εν συνεχεία... Είναι κλειστά τα χαρτιά του Ψωμιάδη».

    Σε ότι αφορά το θέμα των προγραμμάτων σταζ παρατήρησε: «Να είναι πολύ προσεκτική η ΝΔ και να μην ομιλεί. Αυτά που έπρεπε να κάνει δεν τα έκανε και σήμερα φτάσαμε, δυστυχώς, σε αυτό το αποτέλεσμα».

    [02] Σχέδιο νόμου για τα καμένα

    Η αυξημένη προστασία των καμένων δασών και των δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, επιδιώκεται με το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις βασικές ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση καθώς και η σύσταση Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Κατεδαφίσεων για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις.

    Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αφενός, την κήρυξη υπό κτηματογράφηση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ισχύουσας ρύθμισης που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, αφετέρου.

    Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

    Ειδικότερα, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία την οποία προσδιορίζεται χρονικά στο άρθρο 5.

    Εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.

    Επίσης για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.

    Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες. Για την πλήρη προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και αποφυγή των παράνομων καταπατήσεων κλπ., ορίζονται χρόνοι θεώρησης ,ανάρτησης, εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών.

    Τέλος, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3208/2003, οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, το γνωστό 25% κάλυψη, 3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.

    Είναι γνωστό ότι υπάρχει η 202/2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και η υποβολή του Προδικαστικού Ερωτήματος του ΣτΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το θέμα αυτό καθώς και η εμπλοκή στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχαν ολοκληρωθεί λόγω της απόφασης αυτής. Στόχος μας είναι η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες- δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2009 - 15:30:25 UTC