Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 29 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου
  • [02] Συνθήκη Λισαβόνας: Υπέγραψε ο Κλάους
  • [03] Να "παγώσει" η σύμβαση
  • [04] Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας
  • [05] Το κλίμα στο επίκεντρο

  • [01] Στις 29 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου

    Στις 29 Νοεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, όπως αποφάσισε σήμερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ύστερα από συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή και με τους υποψήφιους για την ηγεσία.

    Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και η εταιρία η οποία θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

    Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας και θα περνούν, έτσι, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος.

    Το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου. Το συνέδριο θα αρχίσει το Σάββατο στις 11 το πρωί με ομιλίες των Δημήτρη Σιούφα, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κώστα Καραμανλή, των υποψηφίων για την ηγεσία και ακολούθως των στελεχών που θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο.

    Χθες, απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος της κρίσης που υπάρχει στο κόμμα, μετά τη συντριπτική ήττα της παράταξης. Την ίδια ώρα, με περιοδείες συνεχίζουν τον εσωκομματικό προεκλογικό τους αγώνα οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, ενόψει και της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του δήλωσε:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

    Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

    Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    "Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του που τον οδήγησαν στις σημερινές του αποφάσεις. Θέλω όμως να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας. Την επόμενη μέρα της ΝΔ θα είμαστε όλοι μαζί. Θα είμαστε όλοι εκεί! Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο", δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι», ανέφερε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Το σεβασμό, αλλά και τη θλίψη του για την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ν.Δ., εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επισήμανε ότι έχει επικροτήσει θέσεις του Δ. Αβραμόπουλου και πρόσθεσε πως «στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού».

    Ως προς τη δική του υποψηφιότητα, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και σημείωσε: «Θα μείνω μέχρι το τέλος γιατί έμαθα να πολεμάω. Θα μείνω γιατί είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά». Ο κ. Π. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί σήμερα, στις 19.00, τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο του διαλόγου με αφορμή την εκλογή προέδρου του κόμματος. Ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει και σε ραδιοφωνική εκπομπή στο διαδυκτιακό ONNED RADIO.

    [02] Συνθήκη Λισαβόνας: Υπέγραψε ο Κλάους

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπέγραψε σήμερα τη Συνθήκη της Λισαβόνας και είναι ο τελευταίος ηγέτης της ΕΕ που την επικυρώνει.

    Νωρίτερα σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η Συνθήκη συνάδει με τους νόμους της Τσεχίας.

    "Ανακοινώνω ότι υπέγραψα τη Συνθήκη της Λισαβόνας σήμερα και ότι πρόκειται να σεβαστώ απολύτως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου", ανέφερε ο κ. Κλάους σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απ' ευθείας από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας.

    "Με την ισχύ της εν λόγω Συνθήκης η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να είναι ένα κυρίαρχο κράτος", επισήμανε ο κ. Κλάους ο οποίος δεν επιθυμούσε την υπογραφή της.

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ, λίγο μετά την ανακοίνωση του Κλάους ότι η Συνθήκη θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο η Ιανουάριο.

    "Ο δρόμος ήταν ένας μαραθώνιος εμποδίων αλλά το τελευταίο εμπόδιο ξεπεράστηκε τώρα", είπε σε συνέντευξή του.

    [03] Να "παγώσει" η σύμβαση

    Να παγώσει εδώ και τώρα η σύμβαση παραχώρησης και να μην εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, η κινέζικη εταιρεία Cosco, ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Πειραιά, ο επικεφαλής, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα η αντζέντα διαπραγμάτευσης με την Cosco καθώς, όπως τόνισε, απαιτείται να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οι αποφάσεις να ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

    Επιπλέον, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ασάφεια στην πολιτική της για το μέλλον του εμπορικού λιμανιού» και επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Cosco είναι «αποικιοκρατικού χαρακτήρα», αφού παραχωρεί φορολογικά και άλλα προνόμια στην κινεζική εταιρεία, γεγονός για το οποίο έχει ζητήσει εξηγήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που παρατηρήθηκαν από το πρωί σ΄ολόκληρη τη χώρα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, με πλημμύρες δρόμων και υπόγειων διαμερισμάτων, καθώς και με πτώσεις δένδρων και αποκολλήσεις πινακίδων και τεντών, στην κεντρική κυρίως, Ελλάδα.

    Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική είναι οι περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.

    Ειδικότερα, στην Ηλεία, ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε περισσότερα από 30 δένδρα, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο επτά κοινοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας. Συνεργεία της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή, αλλά και στα Κρέστενα, όπου, επίσης, έπεσαν 14 δένδρα, στον Πύργο δέκα και στην Αμαλιάδα τέσσερα. Για την απομάκρυνση επτά ξεριζωμένων δένδρων έσπευσαν συνεργεία της ΠΥ και στην Πάτρα, καθώς επίσης και στο Μεσολόγγι, όπου έπεσαν τέσσερα δένδρα.

    Επιπλέον, στο Μεσολόγγι οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε απάντληση υδάτων σε πέντε περιπτώσεις, στο Αγρίνιο σε 25 και στη Ναύπακτο σε άλλες πέντε, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω πλημμύρας σε δρόμο, χρειάστηκε η επέμβαση των Πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από τα αυτοκίνητά τους.

    Στην Αττική, το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΥ δέχθηκε 15 κλήσεις για κοπές ξεριζωμένων δένδρων, αλλά και για απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων (πινακίδων, τεντών κ.λπ.), που αποκολλήθηκαν από τον δυνατό αέρα. Στην Αθήνα, το τμήμα της οδού Πειραιώς από την Π. Ράλλη έως και τη Χαμοστέρνας παραμένει αποκλεισμένο, λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος από την παρατεταμένη βροχή.

    Σύμφωνα, πάντως, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το σκηνικό της κακοκαιρίας, που κινείται από ΝΔ προς ΒΑ, αναμένεται να αλλάξει. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιασθεί βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εξασθένηση των ανέμων.

    [05] Το κλίμα στο επίκεντρο

    Η πρόοδος στην επίτευξη ενός συμφώνου για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία διεξάγεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξενεί τη σύνοδο για πρώτη φορά από τη θέση αυτή και αναμένεται να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων συνομιλητών του για επιτακτική περιβαλλοντική δράση ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

    Οι Ευρωπαίοι θα βολοδοσκοπήσουν τον Ομπάμα, ώστε ο τελευταίος να τους πείσει πως όντως εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφήν στο γραφείο του Ομπάμα έως τον Δεκέμβριο.

    Απεναντίας, οι 27 της ΕΕ συνέκλιναν σε μία συμφωνία για το ποσό (100 δισ. ευρώ έως το 2020) που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αλλαγές στο κλίμα-ένα θέμα κομβικό, αλλά συνάμα και ακανθώδες για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος του ποσού, που είναι πρόθυμες να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό.

    Οι ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεξετάσουν επίσης τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση, όπως η τρέχουσα που αφαιμάσσει τις οικονομίες τους. Στο σημείο αυτό καταγράφονται απτές κινήσεις από το Κογκρέσο, το οποίο έχει εγκρίνει νομοθετικά μέτρα για την κατανάλωση, τον έλεγχο των υπέρογκων αμοιβών σε εταιρικά στελέχη και τα hedge funds.

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει άλλο ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου, όπως επίσης και οι συνομιλίες με το Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Αισιοδοξία για το κλίμα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη θα καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία, αλλά παραδέχτηκε πως δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα.

    Ο Ομπάμα δήλωσε πως το θέμα των κλιματικών αλλαγών κυριάρχησε στη συνάντησή του με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    "Πιστεύουμε πως αν όλες οι χώρες θεωρήσουν ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι μια μοναδική ευκαιρία, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια σημαντική συμφωνία, όχι σε μια συμφωνία που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντική πρόοδο", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

    Από την πλευρά του ο Ράινφλεντ επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σήμερα Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντηθεί και πάλι με τον σουηδό πρωθυπουργό, αλλά και με τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 17:30:28 UTC