Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ναι» των συνέδρων στην εκλογή από τη βάση
  • [02] Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
  • [03] Ποινική δίωξη για το φονικό αέριο
  • [04] G20: Μέτρα στήριξης της οικονομίας
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Τα τσιφλικόσπιτα του νομού Καρδίτσας
  • [07] Αφροαμερικανοί κατά Ομπάμα
  • [08] Είκοσι χρόνια μετά...

  • [01] «Ναι» των συνέδρων στην εκλογή από τη βάση

    Εγκρίθηκε από το συνέδριο η ομόφωνη πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για την αλλαγή καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί από τη λαϊκή βάση, με ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

    Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Αύριο συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου με πολιτικές ομιλίες των συνέδρων.

    Έκκληση για ενότητα από τον Κ.Καραμανλή

    Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ στο ΣΕΦ, και τόνισε ότι «ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη και την υποστήριξη όλων, θα είναι ο πρόεδρος όλων και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών και στις αποφάσεις του, που ακολούθησαν.

    «Στις εκλογές είχα θέσει, ως μείζον ζήτημα, την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είχα καταθέσει σχέδιο, που πιστεύω ότι αποτελεί τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την εξασφάλιση νέας προοπτικής. Οι πολίτες δεν το ενέκριναν, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για όλους και πιο πολύ για μένα. Υπήρχε για μένα ένας τίμιος και υπεύθυνος δρόμος. Ανέλαβα τις ευθύνες και δρομολόγησα τις διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», τόνισε.

    Πρόσθεσε δε, ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων δέχθηκε να παραμείνει ως την εκλογή αρχηγού από τη λαική βάση και ακολούθησε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που επικύρωσε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

    «Το έκτακτο συνέδριο δρομολογεί τη διαδικασία για εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή βάση του κόμματος, η εξέλιξη αυτή συνιστά άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προοπτική», είπε και εξήγησε την αλλαγή της αρχικής του απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να προσαρμόζονται και να διαμορφώνουν πολιτικές που οδηγούν σε μία καλύτερη προοπτική, να παίρνουν θέση γι αυτά, που γίνονται γύρω μας, χωρίς λαικισμό, χωρίς να κάνουν την εξουσία αυτοσκοπό, να αποδεικνύουν συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και να είναι φορείς αλλαγών».

    «Το συνέδριο -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση, να τροποποιήσει τις διατάξεις για αλλαγή προέδρου από τη λαική βάση, από εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι και από εκείνους που θα θελήσουν να εγγραφούν την ημέρα της εκλογής. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας, ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, οικοδομεί μία νέα συλλογική δυναμική και μία δυναμική συλλογικότητα. Η επιτυχία είναι υποχρέωση όλων. Η διαδικασία οργανώνεται με τρόπο, που οδηγεί σε αδιάβλητο αποτέλεσμα».

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ακόμη πιο κρίσιμα είναι τα θέματα, η ουσία, οι συμπεριφορές, ο πολιτικός λόγος, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία. Σ΄αυτή τη διαδικασία δεν χωρούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αντεγκλίσεις, αιτιάσεις. Οι στόχοι είναι κοινοί, αφορούν την οργάνωση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής».

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι πρώτες αποφάσεις δεν φωτίζουν τα πράγματα» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις, που υιοθετούνται οι θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και περιπτώσεις, όπου η κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε στις προεκλογικές της τακτικές, όπως στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να πλήττεται ο εμπορικός κόσμος, η οικονομία, και να πλήττεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας».

    Είπε, επίσης, ότι «βασικοί τομείς της κρατικής δραστηριότητας δεν λειτορυγούν, λόγω απουσίας πολιτικού δυναμικού», αναφερόμενος στην έλειψη γενικών γραμματέων.

    «Χρειάζεται επαγρύπνιση και προσήλωση στην θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης», τόνισε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, όταν ήταν πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αναπτύξαμε δύσκολες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες στην οικονομία και οι οποίες, είτε θα υιοθετηθούν, είτε θα παρθούν αργότερα πιο σκληρά μέτρα».

    Επανέλαβε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπονται από την επόμενη κυβέρνηση, κατάργηση προγραμμάτων, ρεβανσισμοί και τεχνιτοί διαχωρισμοί.

    Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έβαλε τις κόκκινες γραμμές και ότι τις υπερασπίστηκε και θα τις υπερασπιστεί με το ίδιο πάθος και ως αντιπολίτευση.

    «Αντιστεκόμαστε στις ανιστόρτητες εμμονές της ηγεσίας των Σκοπίων, δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα επιτάσσουν οι δεεθνείς συνθήκες στα ελληνοτουρκικά.

    Κάνοντας, τέλος, την αυτοκριτική του είπε ότι «υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στα πεντέμισι χρόνια. Δυσαρέστησα κάποιους από εσάς, δεν επιδίωξα να είμαι αλάθητος, κύριο μέλημά μου ήταν να μην κάνω λάθη, που θα έβλαπταν τον τόπο, έβαζα πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδίωξα την εξουσία για την εξουσία, για κάποιους ήταν μειονέκτημα, για μένα έμπνευση και μονόδρομος».

    Κλείνοντας, τόνισε:

    «Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι από την θέση του προέδρου στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Ευχαριστώ τους ανθρώπους, που μου έδωσαν την δυνατότητα να υπηρετήσω την Ελλάδα, ως πρωθυπουργός. Δεν σας αποχαιρετώ, θα είμαι μαζί σας. Θα είμαι δίπλα στον νέο πρόεδρο του κόμματος, στους νέους αγώνες και στις νέες νίκες».

    Η Ντόρα Μπακογιάννη

    «Η παρουσία όλων μας κάνει την καρδιά της παράταξης να χτυπά δυνατά στους ρυθμούς της νέας εποχής, που αρχίζει στις 29 του μηνός. Στέκομαι μπροστά σας με πλήρη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών. Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κόμμα για να περιορίσουμε τον εαυτό μας σε μικρά οράματα», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά. «Θα βρούμε το βηματισμό μας», είπε.

    Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ, αναφέρθηκε στον Κωσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος «πριν 35 χρόνια, όταν ίδρυσε τη ΝΔ, έδωσε την αίσθηση του καθήκοντος, ως το πολιτικό στίγμα της παράταξης».

    «Πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν υποτάσσεται σε προσωπικές πικρίες καμουφλαρισμένες με υπερπατριωτισμό. Αυτή η καθαρή στάση απένατι σε κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία θα είναι η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη της παράταξης. Αυτή την πολιτική ευθυνης δεσμεύομαι να ακολουθήσω», τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε για «ακραία ανισότητα, που δημιουργεί προβλήματα στα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας».

    «Για μένα, η άρση αυτής της αδικίας είναι το βασικότερο κίνητρο να είναι κανείς στην πολιτική. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Ιδεολογία μας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμό,ς τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε».

    Η υποψήφια αρχηγός του κόμματος υπεραμύνθηκε των πολιτικών, που ακολούθησε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα είναι υποψηφιος πρωθυπουργός και οφείλει να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να πούμε αλήθειες».

    Προτεραιότητα της ΝΔ, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη- είναι η καταπολεμηση της ανεργίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα πρέπει να προτείνει μια στρατηγική, ένα πλέγμα πολιτικών με όλες τις παραγωγικές ομάδες της κοινωνίας.

    «Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει τη ΝΔ να τον εκφράσει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ανέτοιμο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Όσα ειχαμε πει, θα επιβεβαιωθούν σύντομα. Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει το λαϊκισιμό του, έρχεται. Δικό μας καθήκον να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα. Από τις 30 Νοεμβρίου σηκώνουμε τα μανίκια. Σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε μια γροθιά. Σύντομα θα έχετε μια ενωμένη ΝΔ. Το πάρτυ τελειώνει. Η παράταξη έχει μέλλον αν κάνουμε πιο συλλογική τη λειτουργία μας», τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πορεία της στην παράταξη της ΝΔ, αλλά και στο κυβερνητικό της έργο, εμφανιζόμενη ενωτική.

    «Ποτέ δεν έβαλα τον εαυτό μου εις βαρός της παράταξης. Στάθηκα δίπλα στον Κώστα Καραμανλή στις δύσκολες στιγμές. Δεν ζητώ τη στήριξή σας. Ζητώ να με κρίνετε γι αυτά που μπορώ να δώσω στην παράταξή μας. Απευθύνομαι και στην καρδιά και στο μυαλό. Θέλω στη στήριξή σας, επειδή συμφωνείτε με την πολιτική μου πρόταση, να αλλάξει η ΝΔ, να διευρύνουμε την πολιτική μας. Να ξαναβρούμε τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία. Δεν μπορούμε να περιχαρακωθούμε. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε πιο τολμηροί. Χρειαζόμαστε νέα γλώσσα. Χάσαμε μια εκλογή, δεν μπορούμε να χάσουμε μια γενιά. Να γίνουμε σύντομα η κυρίαρχη πολιτικη δύναμη του τόπου. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς», τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις της για ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ, όπως η εκλογή του προέδρου του κόμματος κάθε 4 χρόνια.

    Η Κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η ενότητα, καθώς -όπως είπε- ακόμα και αν δεν εκλεγεί, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, ενώ αν εκλεγεί, θα εργαστεί συλλογικά.

    «Από τη στάχτη θα γεννηθεί μια νέα εποχή με οδηγό τον κόσμο της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Όπου χτυπάνε οι καρδιές των νεοδημοκρατών. Σηκώστε τη σημαία με πίστη, με ανθρωπιά, με φιλότιμο να σηκώσουμε και πάλι το γαλάζιο», κατέληξε.

    Ο Αντώνης Σαμαράς

    Με σύνθημά του την «ελπίδα για το μέλλον», μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ. «Βρίσκομαι να σας μιλήσω για ελπίδα και προοπτική, χειροπιαστη ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική, δεν ήρθα να σας μιλήσω για μένα, ούτε για τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

    Τόνισε πως «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η δική μας η ψυχή να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης» και εκτίμησε ότι «μπορούμε πολλά περισσότερα απ΄ όσα χάσαμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του λαού να δώσουμε νέα πνοή στη Δημοκρατία».

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η παράταξη δεν έφτασε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, είμαστε για να μιλήσουμε για τις προπτικές της αναγένησής μας, να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να πάψουμε να φοβόμαστε μην μας κακοχαρακτηρίσουν ο αντίπαλοί μας».

    «Φοβόμαστε να υπεραπιστούμε καμιά φορά τις ιδέες μας. Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, η αγάπη για την πατρίδα. Παντού, πριν ξεσπάσει η κρίση, όλη η κουβέντα γινόταν για ανταγωνιστικότητα κόντρα στην κρατικιστική λογική. Δεν μπορεί αλλού οι φιλελεύθερες ιδέες να κερδίζουν τις κοινωνίες και οι σοσιαλιστές να βρίσκονται σε πτώση και στην Ελλάδα να υφιστάμεθα τις συνέπεις μιας βαριάς ήττας. Η ήττα μπορεί να μετατραπεί σε σύντομη παρένθεση» είπε.

    Έκανε λόγο για «ανταγωνιστικότητα παντού, «διάχυση της ανάπτυξης» και «ευκαιρίες για όλους» τα οποία, όπως τόνισε, είναι τα προτάγματά του.

    «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμος παντρεύει την αναπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως «η πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή, που αυτοτροφοδοτείται, ενώ χαρακτήρισε «αοριστίες των σοσιαλιστών τα περί πράσινης ανάπτυξης, που δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη».

    Αναφέρθηκε δε, στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποδομήσουν τα έθνη. Παρέπεμψε στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι «η αγάπη για την δκιά τους πατρίδα ήταν το κοινό τους στοιχειο».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, είπε πως είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε μεγάλους ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ «που πούλησε την περιουσία του για να κρατήσει όρθια τη ΝΔ».

    «Ο Καραμανλής μού έμαθε να κοιτάω μακριά, όπως κοιτούσε εκείνος, όταν έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Προτείνω να συνδυάσουμε τις παρακαταθήκες και τη σοφία αυτών των δυο ηγετών», είπε.

    Χαρακτήρισε δε, «ψεύτικο» το δίλημμα, να κρατήσουμε τις διαχρονικές αξίες, ή να ενστερνιστούμε σύγχρονες αντιλήψεις ζητώντας από τους νεοδημοκράτες να το απορρίψουν. «Πρέπει να συνθέσουμε αυτά τα δύο» είπε.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εκδικητικότητα και για φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κάλεσε να γνωρίζει ότι «θα βρει την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, όποια κι αν είναι αυτή, δυναμικά μια γροθιά μαζί του».

    «Δεν καλούμαστε απλώς να βγάλουμε τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά αυτόν που θα μας οδηγήσει στη νεά μεταπολίτευση. Μόνο όποιος κερδίσει τη μάχη των ιδεών, μπορεί να κερδίσει τη μάχη της πολιτικής. Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος», τόνισε ο κ. Σαμαράς διευκρινίζοντας πως δεν θέλει «κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες».

    Αναφέρθηκε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, λέγοντας ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω, ενώ στην περιπτωσή της ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση. Ζήτησε ακολούθως να γίνει συνέδριο θέσεων και αρχών ως το Μάρτιο προκειμένου «να αναδιοργανωθουμε,να δώσουμε λόγο στα μέλη μας. Φωνή στα μέλη λόγο στη βάση».

    Χαρακτήρισε πηγή δύναμης και σφραγίδα ενότητας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, προτείνοντας αναβάθμιση του ρόλου των νέων και των γυναικών.

    «Ο πήχης του δημοσίου ήθους θα πάει πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη, και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πλήγωσαν όλους και αφορούν πολύ λίγους», είπε και πρόσθεσε πως «πάνω από τους μισούς απ΄όσους δεν μας ψήφισαν, στράφηκαν στην αποχή. Αυτοί δεν προσχώρησαν σε άλλη παράταξη, και είναι περισσότεροι από όσους έφυγαν. Δεν μπορούμε να κυνηγούμε οριακούς ψηφοφόρους, όταν αδειάζουν οι δεξαμενές της δικής μας παράταξης», αναφερόμενος στο παράδειγμα των εκλογών στις ΗΠΑ, «όπου στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό ψηφοφόρο και είχε μαζί της και τα ΜΜΕ. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε τον μόνιμο και να κυνηγάμε τον ευκαιριακό. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει. Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο».

    Κλείνοντας, πρότεινε να διαλέξουν οι νεοδημοκράτες αυτόν που τους εκφράζει περισσότερο:

    «Σκεφτείτε ποιός μπορεί να εκφράσει τις παραδοσιακές αξίες, να φέρει πίσω τον πυρήνα των οπαδών, που χάσαμε, ποιός θα πει "όχι" σε ένα σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο Καραμανλής. «Όποιος και να βγει, η ενότητα είναι πάνω απ΄ όλους μας».

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Σκληρή κριτική στα πρόσωπα, που πλαισίωναν τον Κ. Καραμανλή, όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, άσκησε στην διάρκεια του Έκτακτου Συνεδρίου, στο ΣΕΦ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε κριτική, γιατί αν τα ρίξουμε κάτω από το χαλί, τότε κάποιοι μας κοροϊδεύουν και τελειώσαμε», είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Δεν θέλω μόνο το χειροκρότημα και την καρδιά σας θέλω και την ψήφο σας».

    Ο κ. Ψωμιάδης στράφηκε εναντίον των «πριγκήπων της ΝΔ», λέγοντας:

    «Με ρωτούν σε ποιόν θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκηπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό νεοδημοκράτη, τον απλό λαό της ΝΔ. Άκουγα ότι είμαι γραφικός, πάντα μιλούσα λαϊκά, μπεσαλίδικα και θεσσαλονικιώτικα. Μιλάω χωρίς στρογγυλέματα, δεν ήμουν εγώ γραφικός, κάποιοι άλλοι ήταν γραφικοί, ανίκανοι και τραγικοί και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

    Ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για «λάθος νοοτροπίες, αλαζονεία, προσωπικές συμπεριφορές, κακή επικοινωνιακή πολιτική, που διέκοψαν την επαφή με τον κόσμο της ΝΔ, και έφεραν το βαρύ αποτέλεσμα στις εκλογές» και πρόσθεσε:

    «Σήμερα, δεν έχουν θέση στελέχη και διορισμένοι, που τους τίμησε ο Καραμανλής και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της παράταξης».

    Ο κ. Ψωμιάδης «φωτογράφισε» πολλούς από εκείνους, που κάθονταν στις πρώτες σειρές των συνέδρων.

    «Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η ΝΔ μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας», είπε.

    Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της πιο ανοικτής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού:

    «Να ψηφίσουν στην εκλογή αρχηγού και εκείνοι, που μας καταψήφισαν. Αν δεν εκφράσουμε την κοινωνία, τότε η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη και θα ιδρύσει άλλον φορέα. Έχει πολλά σάπια φρούτα η παράταξη και πρέπει να τα κόψουμε». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για την πατρίδα την οικογένεια, τη θρησκεία, τη νεολαία και έκανε ειδική αναφορά στο Σκοπιανό.

    «Όχι στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια», τόνισε και έκλεισε καλώντας τους δύο συνυποψηφίους του στο βήμα, για να χαιρετίσουν μαζί και οι τρεις τους συνέδρους.

    Το συνέδριο ξεκίνησε με τις ομιλίες των κκ Σούφια και Ζαγορίτη.

    «Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου προπάθησε, ώστε οι σημερινές διαδικασίες να διεξαχθούν με τρόπο άψογο», τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή πως «η εκλογή προέδρου από τη βάση αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ανοίγει δρόμους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, είναι μια κατάκτηση προοπτικής για την παράταξη» και κατέληξε: «Οι μερες του Συνεδρίου, αλλά και οι επόμενες μέρες, είναι μέρες ευθύνης. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι».

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ζαγορίτης τόνισε ότι «καλούνται σήμερα οι σύνεδροι να πάρουν σοβαρές αποφάσεις» και έκανε αναδρομή στις ηγεσίες του κόμματος.

    Υπογράμμισε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής επί της εισήγησης της Οργανωτικής Επιτροπής, σήμερα το συνέδριο καλείται να εγκρίνει τις αλλαγές. Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε τα σημεία του καταστατικού, που θα αναθεωρηθούν.

    «Εφόσον εγκριθεί από το συνέδριο, οφείλουμε όλοι να κινητοποιήσουμε τη λαική μας βάση, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία», είπε και πρόθεσε πως «όσοι περισσότεροι προσέλθουν να ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη για την παράταξη».

    «Στον δρόμο για την εκλογή απαιτείται ομοψυχία. Πρέπει να βαδίσουμε συντεταγμένα. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί και τώρα και την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Ζαγορίτης.

    Τοποθετήσεις συνέδρων

    Τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητα του από την κούρσα της διαδοχής, παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Μιλώντας από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδηση του.

    «Βρίσκομαι μπροστά σας. Χωρίς εγωιστικές διεκδικήσεις. Με ανησυχία. Η κατάσταση, που επικράτησε στη σύνοδο της ΚΕ, με οδήγησε στην απόφασή μου να αποσυρθώ. Αντιστάθηκα στην πίεση να προσλάβει η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Θεώρησα τη συμμετοχή φίλων μου προϋπόθεση για ενεργοποίηση της βάσης. Αισθάνομαι δικαιωμένος για την εμμονή μου για την ανταπόκριση από τη βάση».

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «είναι ακόμα πολλά τα εμπόδια για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Θέλησα να αποσυνδέσω τις θέσεις μου για υπέρβαση της κρίσης από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, γιατί ο ελληνικός λαός μάς γύρισε την πλάτη».

    Επιπλέον, έκανε μικρή διαδρομή στα λάθη της ΝΔ και μίλησε για «δείγματα αλλαζονίας».

    «Πιστέψαμε ότι στο μέλλον θα μας οδηγούσε η κυριαρχία μας. Μπερδέψαμε τις αξίες με τα αξιώματα. Η προσωποποίηση των πραγμάτων θα είναι ένα έγκλημα. Θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε.

    Κλείνοντας την ομιλία του, απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της διαδοχής, εμφανίστηκε, όμως, ενωτικός.

    «Μια και εννιαία πρέπει να μείνει η παράταξή μας. Δεν χωρούν διαχωρισμοί», υπογράμμισε.

    «Γεράσαμε και δεν αρέσουμε, πρέπει να επανιδρυθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος», τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Θέλουμε ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, που θα είναι εγκλωβισμένο σε ποσοστά, ή ένα κόμμα πλατύ, πολυσυλλεκτικό που να διασφαλίζει προοπτική εξουσίας;», έθεσε το ερώτημα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τοποθετηθούμε σε ουσιαστικά ζητήματα».

    «Το αποτέλεσμα των εκλογών αδικεί την παράταξη και την προσφορά μας στον τόπο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να ξαναγίνει η ΝΔ το μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα που οδήγησε τον τόπο στις μεγάλες επιλογές».

  • ** Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με τοποθετήσεις των συνέδρων.

  • ** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    [02] Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε χθες στον αρχαιολογικό χώρο στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, η τελετή έναρξης του 27ου Κλασικού Μαραθώνιου Δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την αφή της φλόγας και την εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας -σκυταλοδρομίας, η οποία ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα στο στάδιο του Μαραθώνα, απ΄όπου θα ξεκινήσουν, σήμερα στις 9 το πρωί, οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση.

    Με την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στο στάδιο από τον δήμαρχο Μαραθώνα, Σπυρίδωνα Ζαγάρη, και ακολούθως, εγκαινίασε το μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου με τα περίπου 3.000 εκθέματα του κλασικού αθλήματος.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετακης, η υφυπουργός Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, οι πρόξενοι Γερμανίας, Σλοβενίας, Ινδίας και άλλων χώρων, οι πρόεδροι ΑΙΜΣ και ΣΕΓΑΣ.

    Η κα Γκερέκου, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού γεγονότος της μάχης του Μαραθώνα για τη χώρα και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Υποράμμισε ότι «η ιστορία της χώρας μας "γέννησε" την ιδέα του μαραθώνιου αγώνα, ενός αγώνα υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων για ελευθερία και δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «ως πολιτεία, στηρίζουμε και επενδύουμε σε αυτόν τον αγώνα και σε ανάλογες εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ, που αναδεικνύουν διαχρονικά τις πανανθρώπινες αξίες».

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των αθλητικών οργανώσεων και ο δήμαρχος της πόλης μίλησαν, επίσης, για την ιστορική σημασία της μάχης και του μαραθώνιου δρόμου, ευχόμενοι «η καθιέρωση της φλόγας να αποτελέσει φόρο έμπνευσης, ανάδειξης και μετάδοσης των μηνυμάτων της δύναμης, της ελπίδας και της άμιλλας».

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με χορογραφία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Γκεσούλη και χορευτές της Δημοτικής Επιχείρησης Μαραθώνα, τους οποίους συνεχάρη ο κ. Παπούλιας.

    Στο μουσείο, ο κ. Παπούλιας απένειμε τα μετάλλια στους νικητές του πρώτου θαλάσσιου μαραθωνίου (Σεπτέμβριος 2009) με θερμές ευχαριστίες προς τον πρόεδρο του θεσμού, Ανδρέα Ποταμιάνο. Ακολούθως, ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια και πρωταθλήτρια μαραθωνίου δρόμου (Ατλάντα '96), Μαρία Πολύζου, η οποία τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τις συλλογές και τα μετάλλια νικητών μαραθωνοδρόμων, που αποτελούν αντικείμενα «κατάθεσης ψυχής, τα οποία μεταδίδουν το μήνυμα της επιμονής, της υπομονής, της δύναμης και της νίκης».

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Η οργανωτική επιτροπή ζητά την κατανόηση όλων των οδηγών για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σήμερα από την τροχαία στους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Παλλήνης, Ραφήνας, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Αθήνας καθώς και στην κοινότητα Πικερμίου.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τους δρόμους που θα διέλθουν οι αθλητές και θα ισχύσουν από το πρωί μέχρι και τη λήξη των αγώνων, που υπολογίζεται στις 15.30. Σταδιακά όμως μετά το πέρασμά τους στη Μαραθώνια διαδρομή, θα δίνονται από την τροχαία οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

    Η διαδρομή των αθλητών στο Μαραθώνιο: Μαραθώνας, Λ. Μαραθώνος, είσοδος στον Τύμβο (αριστερό ρεύμα), έξοδος από Τύμβο (δεξιό ρεύμα), Λ. Μαραθώνος, ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, Λ. Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας, Β. Σοφίας, Ηρώδου του Αττικού, Παναθηναϊκό στάδιο.

    Η διαδρομή των αθλητών στα 5 χλμ: Β. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό στάδιο), Ριζάρη, Β. Σοφίας, Λ. Αμαλίας, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή), Β. Όλγας, Παναθηναϊκό στάδιο.

    Η διαδρομή των αθλητών στα 10 χλμ: Β. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό στάδιο), Β. Σοφίας, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Μεσογείων, ανισόπεδος κόμβος Κατεχάκη, Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή), Λ. Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, κόμβος Λ. Κηφισίας/Αλεξάνδρες,Β. Σοφίας, Ηρώδου του Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο.

    [03] Ποινική δίωξη για το φονικό αέριο

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για σωματική βλάβη από αμέλεια, άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του 34χρονου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους, από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, δύο νεαροί άνδρες.

    Ο 34χρονος επιχειρηματίας μετήχθη το μεσημέρι στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία απήγγειλε σε βάρος του τις δύο παραπάνω κατηγορίες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά την άσκηση των διώξεων, ο 34χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά το θάνατο των δύο νεαρών, ηλικιών 27 και 28 ετών, που βρέθηκαν σε διάστημα 24ωρων ωρών νεκροί σε ξεχωριστά δωμάτια του ξενοδοχείου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την περίπτωση της αναισθησιολόγου-ενοίκου του ίδιου ξενοδοχείου, που αισθάνθηκε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις της.

    Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η δικογραφία που υποβλήθηκε στην εισαγγελία, κρίθηκε «ημιτελής» και για αυτό αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Α.Τ. Πανοράματος, που ανέλαβε την προανάκριση για την υπόθεση, ώστε να επισυναφθούν τόσο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, όσο και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που είναι σε εξέλιξη.

    Μετά τη συμπλήρωση της δικογραφίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφασίσει είτε για την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δικάσιμο, είτε για την παραγγελία τακτικής ανάκρισης.

    Σε ό,τι αφορά την προανάκριση, ο 34χρονος εξέφρασε τη λύπη του για τους δύο τραγικούς θανάτους, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τα συμβάντα. Φέρεται δε, να ισχυρίστηκε ότι οι τεχνικοί, που εγκατέστησαν πριν από τέσσερα χρόνια στο ξενοδοχείο του τον καυστήρα φυσικού αερίου, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν χρειάζεται να γίνεται ετήσια συντήρηση.

    Είπε, μάλιστα, ότι απασχολεί στο ξενοδοχείο του δύο ειδικούς, που μεριμνούν για τεχνικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον εξοπλισμό της επιχείρησής του.

    Στο μεταξύ, τα επόμενο 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας για την προσωρινή «σφράγιση» του ξενοδοχείου.

    [04] G20: Μέτρα στήριξης της οικονομίας

    Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 που συνεδρίασαν χθες στο Σεντ 'Αντριους στη Σκοτία συμφώνησαν να συνεχίσουν την πολιτική υποστήριξης της οικονομίας, όσο η παγκόσμια ανάκαμψη δεν έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου.

    "Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται ύστερα από τα συντονισμένα μας μέτρα κατά της κρίσης", αναφέρουν οι υπουργοί της G20 προσθέτοντας ότι "η ανάκαμψη είναι αβέβαιη και εξακολουθεί να εξαρτάται από τις πολιτικές υποστήριξης, ενώ το υψηλό επίπεδο ανεργίας παραμένει μια μείζονα ανησυχία".

    Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα για την αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν στις χώρες τους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

    Οι υπουργοί της G20, στην οποία μετέχουν οι πλούσιες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του πλανήτη, αποφάσισαν να ορίσουν τον Ιανουάριο την ημερομηνία της προσεχούς συνεδρίασής τους.

    Θα πρέπει σε αυτή την ημερομηνία να έχουν ρυθμίσει το δικό τους πλαίσιο εργασίας στο θέμα της οικονομίας πριν από μια πρώτη συλλογική αξιολόγηση, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ορίστηκε τον Απρίλιο. Κατόπιν, θα πρέπει να έχουν "αναπτύξει ένα σύνολο επιλογών όσον αφορά την οικονομική πολιτική", τις οποίες θα παρουσιάσουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 στον Καναδά, τον Ιούνιο του 2010. Νέες συστάσεις και μια νέα αμοιβαία αξιολόγηση θα γίνουν το Νοέμβριο, με την ευκαιρία μιας δεύτερης συνόδου κορυφής στη Νότια Κορέα.

    Οι πλούσιες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες της G20 είχαν αποφασίσει στη σύνοδό τους, τέλη Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και μάλιστα να δεχτούν το δικαίωμα επιτήρησης από τους εταίρους τους για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνουν την οικονομία τους.

    Η άσκηση της πολυμερούς επιτήρησης θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο ακριβής ρόλος του οποίου στο συγκεκριμένο θέμα ακόμη συζητείται.

    Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες στη Ασία και στη Λατινική Αμερική δείχνουν απρόθυμες όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στις οικονομικές τους υποθέσεις, εξήγησε εκπρόσωπος ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη G20.

    Το ΔΝΤ άφησε κακές αναμνήσεις στην Ινδονησία ή στην Αργεντινή, όταν οι χώρες αυτές βίωναν διάφορες κρίσεις.

    Στο ΔΝΤ ανατέθηκε κατά τη σύνοδο του Πίτσμπουργκ να παρακολουθεί τις ανισότητες και να προχωρεί σε συστάσεις οικονομικής πολιτικής στις χώρες που θα πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Ωστόσο το μέγεθος των εξουσιών του ΔΝΤ στο θέμα αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

    Για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης

    Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 τάχθηκαν υπέρ μιας "φιλόδοξης" συμφωνίας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν με ποιά οικονομικά μέσα και χρηματοδοτήσεις θα επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στο Σεντ 'Αντριους της Σκοτίας.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε για την καταπολέμηση της απειλής της αλλαγής του κλίματος και να εργαστούμε με προοπτική μια φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη", δήλωσαν οι υπουργοί, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου.

    "Συζητήσαμε επιλογές όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και αναγνωρίσαμε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων αυτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία", επισημαίνουν.

    Ωστόσο στη σύνοδο δεν καταρτίστηκε κατάλογος με συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    "Δεν καταλήξαμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση", είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιώντας ότι η διάσκεψη στην "Κοπεγχάγη δεν πρέπει να αποτύχει".

    "Επιβολή φόρου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές"

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν κάλεσε χθες τις χώρες της G20 να εξετάσουν την επιβολή ενός φόρου για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μεταξύ των άλλων μέτρων που μπορεί να ληφθούν με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ο Μπράουν πραγματοποίησε χθες ξαφνική επίσκεψη το Σεντ Αντριους στη Σκοτία, όπου διεξήχθη η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η G20 θα πρέπει να "συζητήσει για ένα καλύτερο κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο που να αντανακλά την παγκόσμια ευθύνη των χρηματοπιστωτικών θεσμών απέναντι στην κοινωνία".

    Ο Μπράουν υπογράμμισε ότι "οιαδήποτε μέτρα εξεταστούν κατά τη σύνοδο, αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέσσερις βασικές αρχές, κυρίως να είναι "παγκόσμια" καθώς θα εφαρμόζονται από όλα τα υπεύθυνα χρηματοπιστωτικά κέντρα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ελβετία", να μην προκαλούν "έλλειψη ισορροπίας" και να "στηρίξουν τη δράση που έχει ήδη αναληφθεί για να ενισχυθεί η σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας".

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή. "Ο Γκόρντον Μπράουν επισήμανε ότι οι τράπεζες ίσως σύντομα θα πρέπει να πληρώσουν" και "ένας φόρος στις τράπεζες θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να συμβάλλουν για να επιδιορθωθούν οι ζημιές που προκάλεσε η απληστία τους", δήλωσε ο Μαξ Λόουσον, εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

    "Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων καθημερινών ανθρώπων", πρόσθεσε.

    -

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο ΝΔ, Αθήνα/Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

  • Ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραστεί στην τελετή του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ - 11:00:00, Αθήνα/Αεροδρόμιο Δεκέλειας

  • Ο Υπουργός Εργασίας Α Λοβέρδος και ο πρόεδρος της εργατικής κατοικίας θα παραδώσουν το σπίτι στην Κων/να Κούνεβα - 11:00:00, Αθήνα/Πειραιώς 40

  • Χαιρετισμός ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, σε εκδήλωση "Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες" Γερμ. Σχολής Αθηνών και Ελληνογερμανικής Αγωγής - 14:00:00, Αθήνα/Τεχνόπολις

    Αθλητική ατζέντα

  • Στίβος-Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας-Πανελλήνιο πρωτάθλημα και δρόμοι 5 & 10 χλμ - 09:00:00, Εκκίνηση του Μαραθωνίου από Μαραθώνα, τερματισμός στο Παναθηναϊκό στάδιο

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 8η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Παναιγιάλειος-Παναχαϊκή

    Βύζας Μεγάρων-Αίας Σαλαμίνας

    Κόρινθος-Καλλιθέα

    Ατσαλένιος-Χαϊδάρι

    Ολυμπιακός Χερσονήσου-Σαρωνικός

    Αγία Παρασκευή-Ζάκυνθος

    ΠΑΟ Ρουφ-Κεραυνός Κερατέας

    Ασπρόπυργος-Παναργειακός

  • Ρεπό: Πλατανιάς Χανίων

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 8η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Δόξα Κρανούλας-Βισαλτιακός

    Μακεδονικός-Νίκη Βόλου

    Αναγέννηση Επανωμής-Φωκικός

    Βέροια-Εορδαϊκός

    Θερμαϊκός-Καστοριά

    Κοζάνη-Οδυσσέας Αναγέννησης

    Πυρσός Γρεβενών-Αναγέννηση Γιαννιτσών

    Τρίκαλα-ΠΑΟ Νέων Επιβατών

  • Ρεπό: Εθνικός Φιλιππιάδας

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (8η αγωνιστική) - 15:00:00,

    Πανσερραϊκός-Δόξα Δραμας

    Καλαμάτα-Ρόδος

    Ολυμπιακός Βόλου-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός

    Διαγόρας-Κέρκυρα

    ΟΦΗ-Παναιτωλικός

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών (3ος γύρος, β΄ αγώνας): Κούμπαν Κράσνονταρ-ΑΣΕ Ορμή - 15:00:00, Κράσνονταρ (RUS)

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (6η ημέρα) - 16:00:00,

    Αναγέννηση Βυρ.-Ποσειδών Λουτρ.

    Αρίων Πτολεμαϊδας-Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-3η Αγωνιστική: Αρης-Παναθηναϊκός - 17:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (10η αγωνιστική),

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 14:30 ΝOVA

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 14:30 ΝΕΤ

    ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 16:45 ΝOVA

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 19:00 NOVA

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Β΄ προκριματική φάση, 3η ημέρα),

    1ος ΟΜΙΛΟΣ (Πάτρα)

    10:00 ΝΕ Πατρών-Ματαρό

    2ος ΟΜΙΛΟΣ (Μπρέσια, Ιταλία)

    11:00 Παναθηναϊκός-Γαλατάσαραϊ

    3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ριέκα, Κροατία)

    11:30 Ντιναμό Μόσχας-Βουλιαγμένη

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-4η Αγωνιστική,

    12:00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-Ολυμπιακός Βόλου

    12:00 Ολυμπιάδα Λάρισας-Πανιώνιος

    12:00 Απόλλων Καλαμαριάς-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

    12:00 Άρης-Παλαιό Φάληρο

    17:00 ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ-Αθηναϊκός

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων,

    15:30 Αλκμααρ-Φέγενορντ

    17:00 Γουέστ Χαμ-Εβερτον

    20:00 Ντιγιαρμπακιρσπόρ-Γαλατάσαραϊ

    20:00 Ντιναμό Βουκ.-Ραπίντ Βουκ.

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (5η ημέρα), 19.00 Πανελλήνιος - Παναθηναϊκός

    -

    [06] Τα τσιφλικόσπιτα του νομού Καρδίτσας

    Τέσσερα είναι τα πλέον σημαντικά κονάκια (τσιφλικόσπιτα) στο νομό Καρδίτσας, τα οποία διακρίνονται για τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Σε ειδική έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, με τίτλο "Οδοιπορικό στα μνημεία του νομού Καρδίτσας", παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν το κάθε κονάκι, με στοιχεία του αρχιτέκτονα-μηχανικού, Δημήτρη Παλιούρα.

    Κονάκι Αγναντερού

    Το κονάκι Αγναντερού είναι χτισμένο σ' ένα μεγάλο οικόπεδο στα ανατολικά όρια του οικισμού. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων τσιφλικόσπιτο, διώροφο, λιθόκτιστο και στεγασμένο με ξύλινη τετράκλινη στέγη, καλυμμένη με κοίλα κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

    Στη νοτιοδυτική του γωνία προβάλλει ο αμυντικός πυργίσκος, ενώ μαρτυρείται η ύπαρξη ενός δεύτερου, ο οποίος κατεδαφίστηκε γύρω στα 1940.

    Κτίστηκε την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οχυρής κατοικίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, στην περιοχή της πεδινής Θεσσαλίας.

    Στην αρχική του μορφή είχε αμυντική οργάνωση, με ελάχιστα μικρά παράθυρα στο ισόγειο, που πληθαίνουν εντυπωσιακά στον πάνω όροφο, πολλές πολεμίστρες περιμετρικά του κτιρίου, ενισχυμένη εξώπορτα με μεταλλικό έλασμα και αμυντικούς πυργίσκους διάτρητους από πολεμίστρες, που συμπλήρωναν την αμυντική του θωράκιση.

    Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής όψης και έχει τοξωτή διαμόρφωση, με καλοδουλεμένο λίθινο περιθύρωμα, το οποίο φέρει λιθαναάλυφο διάκοσμο από ροζέτες, πεντάλφες κ.ά..

    Το κονάκι αυτό αγοράστηκε από τον Εφέντη Χρηστάκη Ζωγράφο, πλούσιο Βορειοηπειρώτη και Εθνικό Ευεργέτη, μαζί με το τσιφλίκι της περιοχής, προφανώς λίγο πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στα 1881, όταν πολλοί Τούρκοι εκποιούσαν τις περιουσίες τους και μετακόμιζαν σε άλλες, ασφαλέστερες γι' αυτούς, περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Στο κονάκι αυτό διέμεινε από την άνοιξη του 1879 έως το 1889 και ο συγγραφέας Χρήστος Χρηστοβασίλης, όταν εξορίστηκε από την Ήπειρο και εργάστηκε ως γραμματέας πλάι στο θείο του Σπυράκη Βασιλείου, που ήταν επιστάτης στα κτήματα του Χρηστάκη Ζωγράφου.

    Κονάκι Προδρόμου

    Το κονάκι του Προδρόμου είναι χτισμένο στα ανατολικά όρια του οικισμού, πάνω στο λόφο του Αγίου Ιωάννη και αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της δυτικής Θεσσαλίας. Χτίστηκε πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους στα 1881 και ήταν ιδιοκτησία του Εκρέμ Mπέη.

    Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές κτίριο, με προεξέχοντα τριώροφο πύργο, ο οποίος χρησίμευε και ως παρατηρητήριο των γειτονικών εκτάσεων που ανήκαν στο τσιφλίκι.

    Η κάτοψή του έχει σχήμα πεπλατυσμένου σταυρού και διαθέτει δύο εισόδους. Η μία βρίσκεται στον πύργο του κτιρίου, όπου ήταν χωροθετημένο και το κλιμακοστάσιο για την κάθετη επικοινωνία των ορόφων και η δεύτερη, η βοηθητική, στην ανατολική κεραία του σταυρού, όπου υπήρχε η κουζίνα του σπιτιού.

    Οι όψεις του ήταν λιτές και στην αρχική τους μορφή διαμορφώνονταν από τα ορατά υλικά δομής τους, ενώ προοριζόταν να επιχριστεί ολόκληρο. Πιθανώς, όμως, να μην ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή του, λόγω των πολεμικών γεγονότων της εποχής.

    Το κτίριο αυτό ήταν υπερσύγχρονο για την εποχή του, με τουαλέτα στο εσωτερικό του και ειδικό σύστημα καθαρισμού της, κουζίνα και δεξαμενή νερού με ειδικό σύστημα περισυλλογής του νερού της βροχής.

    Κονάκι Αστρίτσας

    Η Αστρίτσα είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Φύλλου, έχει περί τους 200 μόνιμους κατοίκους και απέχει από την πόλη της Καρδίτσας περίπου 23 χλμ.. Αποτελεί ένα τυπικό χωριό του θεσσαλικού κάμπου, χωρίς κανένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή πολεοδομικό ενδιαφέρον, αφού όλα σχεδόν τα κτίσματά του έχουν ανανεωθεί μετά το 1950.

    Το μόνο παλιό και αξιόλογο κτίσμα που σώζεται στο χωριό είναι το κονάκι "Κοέν", χαρακτηριστικό τσιφλικόσπιτο του κάμπου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καραγιώτα. Είναι κτισμένο στο κέντρο του χωριού, στη μέση ενός μεγάλου οικοπέδου, ελεύθερο από άλλα κτίσματα γύρω του. Είναι ογκώδες σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίσματα του χωριού και δεσπόζει σ' αυτό, δηλώνοντας έτσι την αίγλη και την υπεροχή του τσιφλικά έναντι των υποτελών κολίγων. Πρόκειται για μία πλούσια κατασκευή, καθώς είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από καλοδουλεμένους λίθους, υλικό δυσεύρετο και ακριβό εκείνη την εποχή στον κάμπο. Κατασκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ενδεχομένως από Τούρκους τσιφλικάδες της περιοχής, οι οποίοι, φεύγοντας το 1881 με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, πούλησαν το τσιφλίκι τους στον Εβραίο Ηλία Κοέν. Στη συνέχεια, το 1920, λίγο πριν από τις απαλλοτριώσεις των μεγάλων τσιφλικιών της Θεσσαλίας, αγοράστηκε από την οικογένεια Καραγιώτα, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται μέχρι σήμερα.

    Πρόκειται για διώροφη, λιθόκτιστη οικοδομή που στην αρχική της μορφή ήταν στεγασμένη με ξύλινη τετράκλινη στέγη, καλυμμένη με χειροποίητα κεραμίδια βυζαντινού τύπου, η οποία σήμερα έχει καταστραφεί.

    Είναι λιτό στη μορφολογία του, χωρίς πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία και η πρόσοψή του διαμορφώνεται από την καλά αρμολογημένη λιθοδομή, τις καλοδουλεμένες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και από τα ανοίγματα που είναι συμμετρικά τοποθετημένα στον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας. Στο κέντρο του ισογείου υπάρχει η μοναδική είσοδος του σπιτιού. Πάνω από την είσοδο του κτιρίου, στην αρχική του μορφή, υπήρχε μικρό ξύλινο μπαλκόνι, το οποίο σήμερα έχει καταστραφεί.

    Κονάκι Λαζαρίνας

    Στη μέση ενός μεγάλου και κατάφυτου από αιωνόβια δένδρα οικοπέδου, στη Λαζαρίνα της Καρδίτσας, βρίσκεται το κονάκι του μεγαλοκτηματία Ζωγράφου, το οποίο αποτελείται από την κυρίως κατοικία και τα βοηθητικά του προκτίσματα, τις αποθήκες, το εργοστάσιο επεξεργασίας ρυζιού κ.ά., στα οποία σήμερα στεγάζεται η επιχείρηση της "ΙΠΠΟ-ΤΟΥΡ".

    Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν μας είναι γνωστή. Μπορούμε, όμως, να το τοποθετήσουμε χρονολογικά, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την απόκτηση της γης από την οικογένεια Ζωγράφου.

    Το κτίριο αυτό υπήρξε κατοικία του Γεωργίου Ζωγράφου, ο οποίος έφερε στη Λαζαρίνα την επιστημονική καλλιέργεια της γης, της δενδροκομίας και της κτηνοτροφίας και ίδρυσε τα Ζωγράφεια εργοστάσια σακχάρεως, ορύζης και βάμβακος.

    Υπήρξε διδάκτωρ του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μονάχου και επί σειρά ετών Βουλευτής Καρδίτσας και Αθηνών, υπουργός Εξωτερικών, Γενικός Διοικητής του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και Συνδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.

    Το κτίριο του κονακιού είναι μεγάλων διαστάσεων, διώροφο, με σοφίτες και ενισχυμένο στη νοτιοδυτική γωνία του με πολυγωνικό πύργο, διάτρητο από πολεμίστρες για την αμυντική του θωράκιση.

    Ο όγκος του διασπάται σε επιμέρους τμήματα, ισόγεια, διώροφα και τριώροφα, σε εσοχή και προεξοχή, δημιουργώντας μια έντεχνη πλαστικότητα στη διάρθρωση των όγκων του και ένα παιχνίδισμα γραμμών και σχημάτων, τα οποία εναρμονίζονται απόλυτα με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στο ισόγειο είναι χωροθετημένα τα δωμάτια των επισκεπτών, το γραφείο του ιδιοκτήτη, η κουζίνα, οι χώροι υποδοχής και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Ο όροφος αποτελούσε τον κύριο χώρο διαμονής των ιδιοκτητών, ενώ στη σοφίτα διέμενε το υπηρετικό προσωπικό.

    Στο κτίριο αυτό, κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στεγάστηκε το στρατηγείο των Εγγλέζων στην περιοχή και μία πτέρυγά του διαμορφώθηκε σε νοσοκομείο.

    Από το κτίριο αυτό πέρασε και ο Άρης Βελουχιώτης με τους Ιταλούς αιχμαλώτους, τους οποίους έκλεισε στους στάβλους και στο περιβόλι του κονακιού.

    [07] Αφροαμερικανοί κατά Ομπάμα

    Καταγγέλλοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισαν εκπρόσωπο "της ισχύος των λευκών με μαύρο πρόσωπο", εκατοντάδες αφροαμερικανοί έκαναν χθες Σάββατο πορεία στο Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ κι απαίτησαν να επιστρέψουν οι αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    Ήταν η πρώτη διαδήλωση αφροαμερικανών εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα μετά την -χαρακτηρισθείσα ιστορική- ανάληψη των καθηκόντων του την 20ή Ιανουαρίου.

    Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον πρόεδρο για τη συνέχιση της "ιμπεριαλιστικής" πολιτικής της Ουάσινγκτον σε διεθνές επίπεδο.

    "Αναγνωρίζουμε ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα είναι η λευκή ισχύς με μαύρο πρόσωπο", δήλωσε ο Ομάλι Γιεσιτέλα, ιστορικό στέλεχος του κινήματος των μαύρων για τα πολιτικά δικαιώματα και πρόεδρος της συμμαχίας Black is Back, που διοργάνωσε την κινητοποίηση.

    "Είναι ένα εργαλείο των ιμπεριαλιστών εχθρών μας. . . ζητάμε την ελευθερία μας. Και ζητάμε ο Ομπάμα να αποσύρει όλα τα στρατεύματα [των ΗΠΑ] από το Αφγανιστάν αμέσως".

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης από τον Ομπάμα να καταργήσει την Africom, την αμφιλεγόμενη Διοίκηση Αφρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια" από τη Βενεζουέλα και υπέρ της κατάργησης των εμπάργκο σε βάρος της Κούβας και της Ζιμπάμπουε.

    Ο Τσαρλς Μπάρον, δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Υόρκη, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων, του κινήματος που έδρασε από την δεκαετία του 1960 ως εκείνη του 1970, επιτέθηκε στον πρόεδρο λέγοντας πως αψηφά τα δεινά των αφροαμερικανών.

    "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτόν. . . τα περί ελπίδας και αλλαγής δεν έγιναν πραγματικότητα για τους μαύρους", είπε ο Μπάρον στο Γαλλικό Πρακτορείο στην διάρκεια της διαδήλωσης.

    "Χαιρόμαστε που ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το λευκό μονοπώλιο στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν ζητούσαμε μια αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου μόνο στο χρώμα, από το λευκό στο μαύρο, ζητούσαμε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και στην εσωτερική πολιτική", πρόσθεσε.

    "Όταν ένας μαύρος με εκμεταλλεύεται όπως ένας λευκός, δεν λιγοστεύει ο πόνος", κατέληξε.

    Οι διαδηλωτές κάλεσαν ακόμα να απελευθερωθεί άμεσα ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας Μουμία Άμπου-Τζαμάλ, που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1982 στην εσχάτη των ποινών.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Άμπου-Τζαμάλ να επανεκδικαστεί η υπόθεσή του, επικυρώνοντας τη θανατική ποινή που του επιβλήθηκε.

    Οι μαύροι Αμερικανοί ψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τον Δημοκρατικό Ομπάμα στις περυσινές εκλογές, όταν κέρδισε το Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν.

    Περίπου το 13% των πολιτών των ΗΠΑ είναι αφροαμερικανοί.

    [08] Είκοσι χρόνια μετά...

    Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα που ράγισε το τείχος του Βερολίνου και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας θα συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

    Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου που για 28 χρόνια βρισκόταν στο κέντρο της διαιρεμένης πόλης.

    Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

    Ο ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

    Οι μάρτυρες των γεγονότων του 1989 θα είναι επίσης παρόντες. Ανάμεσα τους, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η Μαριάν Μπίρτλερ, που ερευνά τα αρχεία της Στάζι, της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

    Πριν από αυτά, η Αγγελα Μέρκελ θα επιστρέψει στο πρώην συνοριακό φυλάκιο της γέφυρα της οδού Μπορνχόλμερ που ήταν το πρώτο σημείο, το οποίο άνοιξε τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου λίγο μετά τη λανθασμένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ανατολικής Γερμανίας ότι από εκείνη τη στιγμή αίρεται η απαγόρευση πραγματοποίησης ταξιδιών.

    Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία ήταν ανάμεσα στο εκστατικό πλήθος εκείνης της βραδιάς και ο Γκορμπατσόφ με το Βαλέσα θα τη συνοδεύσουν καθώς θα ξαναζεί τις αναμνήσεις της.

    Χίλιες γιγάντιες "πέτρες" θα στηθούν κατά μήκος του αρχικού τείχους, δημιουργώντας ένα φράγμα από την Πλατεία Ποτσντάμερ, ένα χιλιόμετρο νότια της φημισμένης πύλης μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου, στο βόρειο τμήμα της πλατείας.

    Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι "πέτρες" θα πέσουν σαν ντόμινο για να συμβολίσουν τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1989 στην Πολωνία και οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτώντας το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

    Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα εκτελέσει το τραγούδι του We Weren't Born To Follow (δεν γεννηθήκαμε για να ακολουθούμε), το οποίο γράφηκε για την περίσταση και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του Βερολίνου Πολ βαν Ντικ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ύμνο που έγραψε για το γεγονός με τίτλο We Are One, ενώ η νύχτα θα ολοκληρωθεί με επίδειξη πυροτεχνημάτων.

    Τις προηγοιύμενες ημέρες, όσοι βρέθηκαν στο Βερολίνο μπόρεσαν να δουν τις ύψους 2,5 μέτρων "πέτρες", τις οποίες διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη

    Οι πέτρες είναι κατασκευασμένες από πολυστυρένιο και χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 November 2009 - 5:30:32 UTC