Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι
  • [02] Στην Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
  • [03] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού
  • [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ
  • [05] Μακρινίτσα: Το "μπαλκόνι του Πηλίου"
  • [06] "Βαθαίνει η ύφεση"
  • [07] Στο επίκεντρο το έλλειμμα
  • [08] Συστάσεις για εμβολιασμό

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι

    Τα μεσάνυχτα λήγει η απεργία των λιμενεργατών, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσαν Επιμελητήρια, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.Το Πρωτοδικείο αναμένεται να εκδόσει σήμερα την απόφαση.

    Οι εξελίξεις στη απεργία των λιμενεργατών εξετάστηκαν στη συνάντηση των Θ. Πάγκαλου και Χ.Παμπούκη με τον Κινέζο πρέσβη.

    Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ αναλαμβάνει σήμερα ο κ. Γ. Ανωμερίτης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική τροπή, που έχει πάρει το ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «γνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, που είναι η δυναμική της αγοράς, και τα εργασιακά ζητήματα, το όλο ζήτημα ήδη αντιμετωπίζεται και παίρνει μια νέα δυναμική και με τον ορισμό, σήμερα, του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους και να εξηγηθεί ότι πρέπει να λήξει η απεργία».

    Σε ερώτηση για το αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, έχει ειδικό ρόλο επί του θέματος, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι οι ρόλοι είναι συγκεκριμένοι και διακριτοί και πρόσθεσε ότι «στον ΟΛΠ πηγαίνει ο κ. Ανωμερίτης, την ευθύνη για την πολιτική της Ναυτιλίας την ασκεί η κα Κατσέλη, ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, όπου υπάρχουν ζητήματα, να παρεμβαίνει».

    Σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο ακόμα και αν δεν λήξει η απεργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «διάλογος είναι σε εξέλιξη ούτως ή άλλως» και πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου, ώστε να ανοίξει ξανά το λιμάνι. Κάλεσε δε, «όλους τους παράγοντες, τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και κυρίως, τους εργαζόμενους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους».

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «και πριν και μετά τις εκλογές μιλάμε για μια σύμβαση, που δεν μας ικανοποιεί» και ότι «από εκεί και πέρα, όμως, έχει κυρωθεί και έχει γίνει νόμος. Ωστόσο, δεν σταματάμε την προσπάθειά μας να τη βελτιώσουμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος».

    "Προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού, που τίθενται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας. Οι ολίγοι, ειδικά όταν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών", δήλωσε η κ. Λούκα Κατσέλη.

    [02] Στην Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με διαδικασία κανονισμού αρμοδιότητας παρέπεμψε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στο ΜΟΔ Άμφισσας την εκδίκαση τη υπόθεσης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την ανθρωποκτονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια.

    Το Ποινικό Τμήμα με την 2082/2009 απόφαση εγκρίνει την πρόταση του εισαγγελέα ΑΠ Ι. Τέντε για την παραπομπή τη υπόθεσης στο ΜΟΔ Άμφισσας.

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι κατά την ποινική δικονομία επιτρέπεται η παραπομπή μιας υπόθεσης σε άλλο ομοειδές δικαστήριο όταν υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σοβαροί λόγοι που ανάγονται στη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Τέτοιοι λόγοι συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά το Ποινικό Τμήμα ΑΠ και τον εισαγγελέα ΑΠ, αφού είναι γνωστά στο Πανελλήνιο τα γεγονότα που ακολούθησαν το περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του μαθητή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

    Αναφέρεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας τόνισε σε έγγραφό της ότι υπάρχουν στο διαδίκτυο ανακοινώσεις που παροτρύνουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες του περασμένου Δεκεμβρίου έξω από το δικαστήριο και την πόλη της Χαλκίδας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Και επισημαίνονται οι σοβαροί κίνδυνοι εκτεταμένων επεισοδίων στη Χαλκίδα και διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ακόμα, αναφέρεται ότι ανάλογος φόβος για επεισόδια εξέφρασε εγγράφως ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας και ότι οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι επιτείνονται λόγω της γειτνίασης της Χαλκίδας με τη Αθήνα και της εύκολης πρόσβασης σε αυτήν.

    [03] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, σταδιακή επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιάσει ο καιρός.

    Σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι με ένταση έως 8 μποφόρ.

    Αύριο, Τετάρτη, τα προαναφερθέντα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ.

    Ηδη, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη ΓΓΠΠ και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Για τους παραπάνω λόγους η ΓΓΠΠ, προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα Μέτρα αυτοπροστασίας*.

    Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη ΓΓΠΠ.

  • Σημείωση: Μέτρα Αυτοπροστασίας διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    [04] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ

    Ο πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. υπέβαλε στους αρμόδιους υπουργούς την παραίτησή του.

    Το πλήρες κείμενο της παραίτησης του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, έχει ως εξής:

    «Με τις Α.Π. 920-23/10/09 και Α.Π. 940-04/11/09 επιστολές μου, σας επεσήμανα μερικά από τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

    Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία -είτε προφορικώς είτε εγγράφως- από πλευράς σας.

    Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε ημέρα που περνά πολλαπλασιάζει και διογκώνει τα προβλήματα.

    Κατόπιν αυτού και καθώς ανέμενα για μακρύ και εύλογο χρονικό διάστημα την εκ μέρους σας πρωτοβουλία, θεωρώ ότι η περαιτέρω παραμονή μου ουδέν προσφέρει στη δημόσια Ρ/Τ και για το λόγο αυτό σας υποβάλλω με την παρούσα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου Δ.Σ. & Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Παρακαλώ να με αποδεσμεύσετε το ταχύτερο δυνατό, ορίζοντας το πρόσωπο, το οποίο θα ενημερώσω και στο οποίο θα παραδώσω».

    [05] Μακρινίτσα: Το "μπαλκόνι του Πηλίου"

    Τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξή της χρονολογούνται περί το 1204. Έκτοτε, εμφανίζεται με κυρίαρχο πάντα ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού. Ο λόγος, για την ιστορική Μακρινίτσα, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας, το Βόλο (απέχει 18 χιλιόμετρα περίπου) και χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Αρχοντικά, δυο Πύργοι, μοναδικές οχυρωματικές κατοικίες του τέλους του 17ου αιώνα και των αρχών του 18ου, καλντερίμια, παραδοσιακές πέτρινες κρήνες, λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια, πλατείες συνθέτουν την "εικόνα" της ιστορικής περιοχής.

    Η φυσική της θέση (σ.σ.σχεδόν κάθετα και αμφιθεατρικά έχει αναπτυχθεί ο οικισμός) της έχει προσδώσει και την επωνυμία "το μπαλκόνι του Πηλίου", αφού έχει μια παροιμιώδη πανοραμική θέα, σχεδόν από κάθε γωνιά της, στον Παγασητικό.

    Αποτελείται από τον κυρίως οικισμό, που είναι αυστηρά διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός, καθώς και από μικρότερα "οικιστικά σύνολα", που αναπτύχθηκαν, κυρίως την τελευταία δεκαετία, στην κτηματική περιφέρειά της, όπου βρίσκονται και οι αγροτικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των κατοίκων.

    Από το 1204, οπότε συναντούμε τα πρώτα στοιχεία για τη Μακρινίτσα, η περιοχή εμφανίζεται με σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής καθώς και την οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού, τόσο ως πρωτεύουσα των "βακουφίων", με ιδιαίτερα προνόμια στην εποχή της τουρκοκρατίας και ως πρωτεύουσα του ομωνύμου Δήμου έως και το 1914, όσο και ως Κοινότητα, ακόμη και μετά την εφαρμογή του Προγράμματος "Καποδίστριας".

    Στην Τουρκοκρατία, η Μακρινίτσα συνέβαλε καθοριστικά στις μάχες για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, με τη "Μάχη της Μακρινίτσας", το 1878, όπου διακρίθηκαν μεταξύ των πολεμιστών η ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη και ο φιλέλληνας, Άγγλος δημοσιογράφος, των "Times" (Τάιμς) του Λονδίνου, Κάρολος Όγλ.

    Η μάχη διεξήχθη στην θέση "Σταυρός" του βουνού "Σαρακηνός", στα δυτικά της Μακρινίτσας. Επίσης, η Μακρινίτσα στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση και ακμή, οι κάτοικοί της ασχολούνταν με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, έφτιαχναν μετάξια που έστελναν στο εξωτερικό, ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος και έφθαναν σ' όλες τις αγορές της Βαλκανικής, μέχρι τη Βιέννη και την Οδησσό (σ.σ. μάρτυρες της ανάπτυξης και της ευμάρειας είναι τα αρχοντικά, οι κρήνες, οι εκκλησίες κ.ά.).

    Σήμερα, οι κάτοικοι της Μακρινίτσας ασχολούνται κυρίως με τουριστικά επαγγέλματα (διασκέδαση, εστίαση, καταστήματα εμπορίου), τη γεωργία, από την οποία κάποια προϊόντα, όπως τα βότανα, προορίζονται για εμπορία, κτηνοτροφία (κυρίως αίγες ελευθέρας βοσκής), υλοτομία, ξύλευση, παραγωγή καυσόξυλων.

    Επίσης, αρκετοί είναι οικοδόμοι- κυρίως πετράδες, που ειδικεύονται στην συντήρηση-ανακαίνιση και την κατασκευή παραδοσιακών κατασκευών (στέγες, πεζούλες, τζάκια)- μεταφορείς υλικών με ζώα, λόγω ιδιομορφίας του οικισμού (καλντερίμια), υδροτριβείς και υδρονομείς.

    Είναι αξιοσημείωτη η ανάπτυξη μιας ιδιόρρυθμης οικονομίας μικρής κλίμακας, που συνέβαλε στη συγκράτηση του πληθυσμού και στην εξασφάλιση της συνέχειας του οικισμού, χωρίς να αναγκαστεί να καταλήξει σ' έναν οικισμό - μουσείο.

    Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη. Πρόκειται για Λαογραφικό Μουσείο-αναπαράσταση Αρχοντικού.

    Τα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια στη "Λέστιανη", στο "Λοζίνικο", στο "Αλεβίζι", το γεφύρι στη συνοικία Κακονά, το "γεφύρι της Καρυάς" και το γεφύρι στο Σαρακηνό είναι μερικά ακόμη από τα αξιοθέατα της περιοχής.

    Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Βατσαρέα- Μαυράκη, στο οποίο σχεδιάζονται, εκπονούνται και υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ομάδες πολιτών.

    Μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο "Θεόφιλος", ιδιοκτησίας της Κοινότητας Μακρινίτσας, όπου υπάρχει η τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, με θέμα "η ανάπαυλα του Κατσαντώνη, μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα", είναι εκ των ων ουκ άνευ μιας βόλτας στην περιοχή.

    Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να απολαύσει τις 7 εκκλησίες, που χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αιώνα, όπως και τις έξοχου σχεδιασμού πλατείες, όπως η κεντρική πλατεία, που συγκαταλέγεται στις ομορφότερες πλατείες της Ευρώπης (Πρόγραμμα: Η Πλατεία. Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά), η πλατεία της Κακονάς, η πλατεία του Έρωτα.

    Η Μακρινίτσα είναι, επίσης, διεθνώς γνωστός τουριστικός προορισμός, που καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου δίνει τη δυνατότητα για κοντινές αποδράσεις, με ορμητήριο την ίδια: σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια, κολύμπι στις παραλίες του Νοτιοανατολικού Πηλίου, διαδρομές στο κοινοτικό δάσος οξιάς, στο Πουρί και στη Ζαγορά, αναρρίχηση (σ.σ. υπάρχει αναρριχητικό πεδίο στους πρόποδες του Σαρακηνού, στις αρχές της συνοικίας "Koυκουράβας"), πεζοπορία στη διαδρομή Βόλος-Κουκουράβα, Μακρινίτσα-Πορταριά, ιππασία.

    Η ζεστή φιλοξενία στα ανακαινισμένα αρχοντικά, η μεγάλη ποικιλία βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως τσίπουρο, κόκκινο κρασί, φασολάδα, τσιτσίραβλα, η ποικιλία βοτάνων για αφεψήματα, ροφήματα και καλλυντικά, τα γλυκά κουταλιού και η έξοχη τοπική κουζίνα, "αποζημιώνουν" τον επισκέπτη για την επιλογή του.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Βαθαίνει η ύφεση"

    "Η ραγδαία μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο και η συνεχιζόμενη κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Αυγούστου, καταδεικνύουν ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν ανακόπτεται, αλλά και ότι βαθαίνει", τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

    "Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέτει, μέσα στην κρίση και σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ένα προϋπολογισμό που επιχειρεί μια νέα φοροεπιδρομή και εφαρμόζει μια νέα λιτότητα. Όπως είναι απαράδεκτο για τη χώρα ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αντί να τονώσει την οικονομία, τα λαϊκά εισοδήματα, τις δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και την απασχόληση, διαπραγματεύεται τους όρους και τη διάρκεια ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., πράγμα που θα επιδεινώσει την οικονομική καθίζηση και τα κοινωνικά προβλήματα", αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει:

    "Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τις γενικότερες ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν στην Ευρώπη, ώστε να αμφισβητήσει το προκρούστειο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., να διεκδικήσει την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ των κρατών μελών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλό spread, με το επιτόκιο της παρέμβασής της που δανειοδοτεί και τις εμπορικές Τράπεζες (1%). Τέλος να αξιοποιήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αναπροσανατολίσει συνολικά τον προϋπολογισμό του 2010 ώστε να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά αναπτυξιακοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί στόχοι, αντί μιας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης".

    [07] Στο επίκεντρο το έλλειμμα

    Tα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010, θα παρουσιάσει σήμερα στο Ecofin ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνεδρίαση του Ecofin, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών θα επικεντρωθεί στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 3 Νοεμβρίου.

    Το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από αυτές τις προβλέψεις είναι ότι, η οικονομία της ΕΕ, έχοντας γνωρίσει την πιο βαθιά μακροχρόνια και εκτεταμένη ύφεση στην ιστορία της, έχει φτάσει πλέον σε σημείο καμπής.

    Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά και στα νομισματικά μέτρα που ελήφθησαν. Τόσο στην Ευρωομάδα όσο και στο ΕκοΦιν οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις στρατηγικές απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να βασίζονται στο στόχο για αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομικών της ΕΕ, με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Επίσης στο συμβούλιο ΕκοΦιν θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Οκτωβρίου και ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή καθώς και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και την απασχόληση.

    Συνέντευξη Τρισέ στον ΑΝΤ1

    Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της Ελλάδος με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, στην αποκλειστική συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

    Ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει να είναι χαμηλότερες του 2% και έκρουσε τον κώδωνα τού κινδύνου για το υψηλό έλλειμμα, αλλά και για την αξιοπιστία των στοιχείων, που θα στέλνει η Ελλάδα στην Κομισιόν.

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πως δεν μπορούν να έχουν νούμερα που να μην μπορούν να εμπιστευτούν, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης των χωρών μελών του Eurogroup. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη απόκτησης μιας πλήρους ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως δεν το θεωρεί απίθανο μία χώρα μέλος του ευρώ να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια και δεν απέκλεισε μία χώρα να περάσει σε μία πολύ προσεχτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα.

    [08] Συστάσεις για εμβολιασμό

    Σταδιακά, ως τις αρχές Δεκεμβρίου καλείται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

    Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά η σύσταση τόσο του υπουργείου όσο και του σχεδόν συνόλου των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει για να ωφεληθεί συνολικά η κοινότητα και να αναχαιτίσει τη νέα γρίπη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και αφορά όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

    Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

    Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τους χώρους, όπου θα γίνονται, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.

    Τόσο η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά, κάλεσαν με δήλωσή τους γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Μάλιστα, έκαναν έκκληση να βοηθήσουν, ώστε να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία και την προκατάληψη που έχει αναπτυχθεί για την ασφάλεια του εμβολίου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει -με καθαρά συμπτώματα της νέας γρίπης- 2% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20% έχουν περάσει τη νέα γρίπη στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2009 - 7:30:38 UTC