Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ
  • [02] Ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ

  • [01] Στη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ

    Την απόφασή του να στηρίξει τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κοινή εμφάνιση του με τον κ. Σαμαρά.

    "Στέκομαι στο πλευρό του και στηρίζω την υποψηφιότητά του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι "η επιλογή του Αντώνη οδηγεί σε μεγαλύτερη συνοχή, σε διασφάλιση της ενότητας, σε μια παράταξη θεσμών και αρχών, σε ένα ανοιχτό κόμμα με δημοκρατική λειτουργία".

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι κάποιοι πλήγωσαν πολύ και βαθιά τους ψηφοφόρους του κόμματος, και πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Ο κ. Αβραμόπουλος αποδοκίμασε στη δήλωσή του συμπεριφορές του παρελθόντος, προσωπικούς μηχανισμούς και παρασκηνιακές λειτουργίες που κόστισαν στο κόμμα.

    Η απόφασή του, εξήγησε, "δεν έχει να κάνει με προσωπικά συναισθήματα και με παζάρια. Η ΝΔ είναι μία και ενιαία. Οι ανάγκες της εποχής επιβάλουν πολιτικές που δεν στέκονται στα πρόσωπα. Απαιτούν συναντίληψη, αλληλεγγύη και κοινή εργασία".

    Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε γενική αναφορά στην πρότασή του για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, που αποτέλεσε "ένα πρώτο βήμα για ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξουμε αρχηγό με πολιτικούς όρους. Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν να ξαναέρθουν με τη συμπεριφορά μας και το έργο μας".

    Μίλησε ακόμη για το Κέντρο, λέγοντας ότι δεν είναι μια γεωγραφική έννοια, αλλά προσδιορίζεται με πολιτικά χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς, που στεκόταν δίπλα από τον κ. Αβραμόπουλο την ώρα της ανακοίνωσής του, δήλωσε αμέσως μετά: "Ολόθερμα χαιρετίζω την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου" και πρόσθεσε ότι "στο συνέδριο αποδείξαμε ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει. Την ενότητα αυτή θα την μετατρέψουμε σε ελπίδα νίκης". Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι σκόπευε πάντα στην αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και πρόσθεσε ότι αυτή η διεύρυνση αρχίζει από τώρα με τη συμφωνία με το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η προσπάθεια της ΝΔ δεν αφορά μόνο εκείνους που πήγαν σε άλλα κόμματα αλλά κι εκείνους που έμειναν σπίτι και μας γύρισαν την πλάτη, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Αναγνώρισε δημοσίως στον κ. Αβραμόπουλο ότι η πρωτοβουλία για εκλογή από τη βάση ήταν δική του, και ότι είναι το πρώτο βήμα για να γίνει το κόμμα μεγαλύτερο και πιο ισχυρό.

    Η συμφωνία των δύο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς εγγυάται την αμφίπλευρη διεύρυνση. Η ενότητα θα γίνει η αφετηρία για πορεία προς τη νίκη, θα προχωρήσουμε μαζί για να κάνουμε τη ΝΔ μεγαλύτερη και καλύτερη. Τέλος, ανέφερε ότι μέχρι το Πάσχα θα γίνει τακτικό συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Σε θέση μάχης μάχη οι υποψήφιοι

    Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά και την οκοκλήρωση του έκτακτου συνεδρίου, αφενός μεν για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να προσέλθουν στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου και αφετέρου για να πάρουν την ψήφο τους.

    Από το συνέδριο και τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά κυρίως, αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, φαίνεται ότι σημείο αιχμής στις τρεις εβδομάδες που απομένουν για να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους, είναι η ιδεολογική κατεύθυνση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για να προσεγγίσει η ΝΔ ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

    Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση γίνεται με το δίλημμα ποιος μπορεί να ξαναφέρει και με ποιο τρόπο τη ΝΔ στην εξουσία. Πολλοί υποστηρίζουν στη ΝΔ ότι ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την "κούρσα" της ηγεσίας. Ίσως, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, η στάση του κ. Αβραμόπουλου να είναι καθοριστική για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που δείχνει να είναι "ντέρμπι" μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" υπογραμμίζει πως «η εκλογή έχει ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Επιμένω ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει μια πλειοψηφική, σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη ολόκληρης της Κεντροδεξιάς (...) Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Χρειάζεται να προσεγγίσουμε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να απευθυνθούμε σε αυτούς αξιόπιστα, να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και προτάσεις πολιτικής με σύγχρονες θέσεις πάνω στα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την απήχησή μας, να κάνουμε το κόμμα μας και τις ιδέες του πιο ελκυστικές και να αναδειχθούμε και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για την Ελλάδα».

    Το ιδεολογικό και το οργανωτικό, είναι τα δύο ζητήματα που πρέπει να τεθούν στη ΝΔ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ.

    Ο κ. Σαμαρά εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βάση η οποία "αισθάνεται ότι υπάρχει αποξένωση από το κέντρο", και είπε ότι χάθηκε η αλληλεγγύη. "Πρέπει να δοθεί λόγος στη βάση και να οργανωθεί καλύτερα", είπε και ανέφερε ότι δεν απουσίαζε από το συνέδριο την δεύτερη ημέρα, αλλά ήταν εκεί από το πρωί, και πως εάν ήξερε ότι θα μιλούσε η κ. Μπακογιάννη θα ήταν παρών να την ακούσει. «Δεν υπάρχει ρωγμή εξαιτίας αυτού. Θα είμαστε μια γροθιά την άλλη μέρα όλοι» είπε και αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν δευτερολόγησε, σημείωσε ότι κάλυψε τις θέσεις του την πρώτη ημέρα.

    Αναφερόμενος στο ιδεολογικό ζήτημα, έκανε λόγο για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, για να μεγαλώνει ο πλούτος με δίκαιη διάχυσή του προς τα κάτω. Αναρωτήθηκε «γιατί να χαρίσουμε την αγάπη για την πατρίδα στην άκρα δεξιά και την κοινωνική ευαισθησία στην αριστερά, γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα του προνομιακού λόγου στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και δημόσιας τάξης;» και εκτίμησε ότι «δεν ζητούν μόνο οι δεξιοί δημόσια ασφάλεια». Είπε ακόμη ότι θέλει ένα κράτος διαιτητή που να θέτει κανόνες και όχι επιχειρηματία ή νυχτοφύλακα.

    Τόνισε ότι δεν θα είναι δυο ξένοι στην ίδια πόλη με την κ. Μπακογιάννη την άλλη ημέρα, ενώ για τα γεγονότα του 1993 αφού είπε ότι δεν θέλει να μπει σε συζήτηση για το χθες, δήλωσε δικαιωμένος και πρόσθεσε: «τα γεγονότα του '93 εμένα με δικαίωσαν. Απέτρεψαν μια συνθηκολόγηση σε ένα εθνικό θέμα. Το μόνο που θέλω είναι να φύγουμε από τους όρους του χθες και να περάσουμε στο αύριο. Το μόνο που πρέπει να δούμε από το χθες είναι τα αίτια που μας έφεραν εδώ» πρόσθεσε.

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν αποσαφηνίζει με ποιον θα συνταχθεί στο δεύτερο γύρο και τονίζει:

    «Κρατώ κλειστά τα χαρτιά μου για το δεύτερο γύρο, όχι για την επομένη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου. Θα στηρίξω όποιον εκλεγεί».

    "Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε τη μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά. Πώς θα δώσουμε στη ΝΔ λαϊκή ταυτότητα", δηλώνει ο κ. Ψωμιάδης στον "Ελεύθερο Τύπο".

  • ** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Η διαδικασία εκλογής από τη βάση δρομολογήθηκε με την έγκριση της αλλαγής του καταστατικού από το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

    -

    [02] Ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ

    Από τις 5 σήμερα το απόγευμα οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν δωρεάν στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (www.ert-archives.gr), προκειμένου να δουν το ψηφιοποιημένο από την ΕΡΤ αρχείο της, όπως δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, Κώστας Κέκης.

    Ο κ. Κέκης υπογράμμισε ότι "το τρένο μπήκε στις ράγες, ξεκινήσαμε, έχουμε την υποδομή και την τεχνογνωσία. Έχουμε ψηφιοποιήσει μέχρι στιγμής το 7-8% του συνόλου του αρχείου μας. Η ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου θα εξαρτηθεί από τις νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να εξασφαλιστούν".

    Αναφερόμενος στο συνολικό κόστος της δημιουργίας αρχειακού χώρου 2.500 τετραγωνικών μέτρων για την αποθήκευση, συντήρηση, επισκευή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου της ΕΡΤ, ο κ. Κέκης έκανε λόγο για 910.000 ευρώ.

    Το κόστος αυτό αναλύεται σε 200.000 ευρώ για τις οικοδομικές εργασίες, 380.000 για τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και 330.000 ευρώ για τον λοιπό εξοπλισμό.

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Φέτσας, διευθυντής του μουσείου και του αρχείου της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι "η ΕΡΤ πλέον θα μπορεί να αξιοποιήσει το αρχείο της" και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το BBC, ποσοστό 25% της παραγωγής του προγράμματός του το παίρνει από το αρχείο του.

    Στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα του αρχειακού χώρου περιλαμβάνονται σύγχρονα συστήματα αρχειοθέτησης, ειδικό σύστημα εξαερισμού και υγρασίας, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας και σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

    Εξάλλου, το αρχείο της ΕΡΤ σε αριθμούς περιλαμβάνει την ταινιοθήκη της τηλεόρασης με 90.000 εκπομπές σε βίντεο και 18.000 ταινίες φιλμ, το αρχείο ειδήσεων της τηλεόρασης από το 1910 μέχρι σήμερα, τα δελτία ειδήσεων από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ του τελευταίου χρόνου, το αθλητικό αρχείο της τηλεόρασης, το κοινοβουλευτικό αρχείο, το αρχείο των ειδήσεων του ραδιοφώνου, το αθλητικό αρχείο ραδιοφώνου, τη θεατρική βιβλιοθήκη ραδιοφώνου με 1.600 θεατρικά έργα που πρόκειται να εισαχθούν και αυτά στην ιστοσελίδα παράλληλα με εικόνα, τη δισκοθήκη-ταινιοθήκη του ραδιοφώνου, τη μουσική βιβλιοθήκη με 15.000 παρτιτούρες και το φωτογραφικό αρχείο με 300.000 φωτογραφίες από το 1909 και μετά.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Κώστας Κέκης, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε ομάδα, που δούλεψε και στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στο τμήμα κινηματογραφίας της ΕΡΤ, αποτελούμενη από πέντε-έξι άτομα, που επί ενάμιση χρόνο έδωσαν -όπως είπε - τον εαυτό τους. Επίσης ευχαρίστησε τους γενικούς διευθυντές που συνέβαλαν στο έργο και προσωπικά ευχαρίστησε για τη μεγάλη τους, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή, τους Γιάννη Ρουμπάτη, Δημήτρη Χατζηδημητρίου, Μάκη Κτενά, αναφορικά με την ταινιοθήκη και την κ. Κόντου για το ραδιοφωνικό αρχείο.

    Τέλος, χαρακτήρισε "ευτύχημα" το γεγονός ότι η ΕΡΤ πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι "η ΕΡΤ είναι που διαθέτει στο αρχείο της την ιστορία του πολιτισμού της Ελλάδας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2009 - 13:30:29 UTC