Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Mητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων"
  • [02] Το μετρό της Θεσσαλονίκης είδε. . . φως
  • [03] "Αποκατάσταση αξιοπιστίας"
  • [04] "Νέο θεσμικό πλαίσιο"

  • [01] "Mητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων"

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα και η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας που είχε με τους δημοσιογράφους.

    Αναφερόμενη στον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη, που όπως και η ίδια έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε:

    «Δεν είμαστε αντικαταστάτες προηγούμενων υπουργών. Εκφράζουμε νέες αντιλήψεις».

    Είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αναγνώρισε την ύπαρξη δυσκολιών στο έργο της, ζήτησε τη συνεργασία όλων, λέγοντας πως «κανείς δεν περισσεύει» και δεσμεύτηκε για «λίγα λόγια και πολλή δουλειά».

    [02] Το μετρό της Θεσσαλονίκης είδε. . . φως

    Ο «Κωστίκας» είδε φως και. . . βγήκε. Ο λόγος για τον πρώτο "μετροπόντικα", που ολοκλήρωσε το σχεδόν επτάμηνο υπόγειο ταξίδι του, κάτω από κέντρο της Θεσσαλονίκης, και βγήκε στο φως της ημέρας, στο εργοτάξιο του μετρό, στη στάση Πανεπιστημίου.

    Το 1.650 τόνων, μήκους 100 μέτρων, μηχάνημα διάνοιξης της σήραγγας, που ξεκίνησε από το Σιδηροδρομικό Σταθμό τον περασμένο Απρίλιο, "υποδέχθηκαν" το μεσημέρι, στο βάθους περίπου 30 μέτρων «όρυγμα», απ' όπου στο εξής θα βγαίνουν τα υλικά από την εκσκαφή για τις σήραγγες του μετρό, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, οι εκπρόσωποι της "Αττικό Μετρό" και των εταιριών της αναδόχου κατασκευάστριας κοινοπραξίας, καθώς και εργάτες.

    Ο "μετροπόντικας" γκρέμισε και το τελευταίο κομμάτι τοίχου που χώριζε τη σήραγγα από το εργοτάξιο και οι χειριστές του, Έλληνες και Ιταλοί (από τις ιταλικές εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία) βγήκαν από το θάλαμο χειρισμού του μηχανήματος, κρατώντας ελληνικές και ιταλικές σημαίες, για να γιορτάσουν τη συγκινητική συνάντηση, με όσους τους περίμεναν από την άλλη πλευρά, στο φως της ημέρας.

    «Καθένας που είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη στιγμή, μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να νιώθει», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών.

    Ο κ. Μαγκριώτης απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό, ενώ εκτός από όσους εργάστηκαν για να φθάσει στο σημερινό σημείο το έργο ευχαρίστησε και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τον Γιώργο Σουφλιά.

    «Πρέπει να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας δίχασαν, που μας στενοχώρησαν και δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις για το μετρό πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα. Το μετρό μάς ενώνει όλους και έτσι πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωσή του, να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί. Θα διασφαλίσουμε γρήγορα τις λύσεις των προβλημάτων, τις αναγκαίες μελέτες που χρειάζονται και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής των 9,6 χιλιομέτρων», ανέφερε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το συντονισμό της "Αττικό Μετρό" με τη "Μετρό Θεσσαλονίκης", όσο και ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία κρατικών φορέων, ιδιαίτερα με φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου. «Είναι ένα θέμα που πιστεύω πολύ σύντομα θα το λύσουμε με τον κ. Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε.

    Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τη σχεδιαζόμενη επέκταση της γραμμής του μετρό προς την Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε μη νόμιμες τις διαδικασίες αναφορικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη Μίκρα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι «εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για να είμαστε μέσα στις προθεσμίες στο διαγωνισμό».

    Ο κ. Μαγκριώτης δεν θέλησε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής του μετρό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «χρειάζεται καλή προετοιμασία, ώστε να δώσουμε όσο γίνεται πιο ασφαλείς ημερομηνίες», προσθέτοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να τις ανακοινώσει.

    [03] "Αποκατάσταση αξιοπιστίας"

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα τις πρώτες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει τόσο για την τόνωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας όσο και για την μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το πέρας των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, παρουσίασε αναλυτικά στους ομολόγους του το πλαίσιο των νομοθετικών προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει αλλά και που προτίθεται να προωθήσει για την ανεξαρτητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των stages, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, την διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.α.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τη σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα προβλήματα που παρατηρούνται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία όπως τόνισε έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Ελληνας πολίτης, ενώ ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν είχε επισημάνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν πιθανότατα και οι αρμόδιες για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών κοινοτικές υπηρεσίες.

    Τέλος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποπιστία των στατιστικών στοιχείων της. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως αύριο θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε χθες και σήμερα από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδικητικότητας και δεσμεύθηκε ότι ως τις αρχές του 2010, οπότε θα έχει υποβληθεί και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα έχουν επαρκή δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Δηλώσεις Χ. Αλμούνια

    Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

    Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι με βάση αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

    Εξάλλου, κληθείς χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup να σχολιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, ο κοινοτικός επίτροπος αφού είπε ότι είχε μια σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στη συνέχεια ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως.

    [04] "Νέο θεσμικό πλαίσιο"

    «Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος.

    Σημείωσε δε, ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τις εκφάνσεις, που υπήρχαν στο νόμο και την πλήρη απουσία διοικητικών αποφάσεων, που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή του.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μη γίνεται έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία», επικαλούμενος την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, η οποία «στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύει ότι χωρίς εξαιρέσεις τα πράγματα προχωρούν».

    Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα δώσει τη δυνατότητα να ελλατωθεί το κάπνισμα στα παιδιά και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι. Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.

    Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος HELP, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και με τη χρήση καρτούνς θα μπορούν να περνούν μηνύματα κατά του καπνίσματος, αλλά και τα παιδιά, με διαδραστικούς τρόπους, να δέχονται συμβουλές για την αποφυγή του καπνίσματος.

    Όπως είναι γνωστό, το HELP είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αρχίσει από το 2005, εξελίσσεται συνεχώς και στοχεύει στη διακοπή, ή μη έναρξη του καπνίσματος, στις ηλικές από 15 έως 35 χρόνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2009 - 17:30:42 UTC