Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ
  • [02] Παράνομη και καταχρηστική η απεργία
  • [03] "Αντιλαϊκή θύελλα"
  • [04] "Ενίσχυση της απασχόλησης"

  • [01] Στη μάχη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ

    Την απόφασή του να στηρίξει τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κοινή εμφάνισή του με τον κ. Σαμαρά.

    "Στέκομαι στο πλευρό του και στηρίζω την υποψηφιότητά του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι "η επιλογή του Αντώνη οδηγεί σε μεγαλύτερη συνοχή, σε διασφάλιση της ενότητας, σε μια παράταξη θεσμών και αρχών, σε ένα ανοιχτό κόμμα με δημοκρατική λειτουργία".

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι κάποιοι πλήγωσαν πολύ και βαθιά τους ψηφοφόρους του κόμματος, και πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Ο κ. Αβραμόπουλος αποδοκίμασε στη δήλωσή του συμπεριφορές του παρελθόντος, προσωπικούς μηχανισμούς και παρασκηνιακές λειτουργίες που κόστισαν στο κόμμα.

    Η απόφασή του, εξήγησε, "δεν έχει να κάνει με προσωπικά συναισθήματα και με παζάρια. Η ΝΔ είναι μία και ενιαία. Οι ανάγκες της εποχής επιβάλουν πολιτικές που δεν στέκονται στα πρόσωπα. Απαιτούν συναντίληψη, αλληλεγγύη και κοινή εργασία".

    Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε γενική αναφορά στην πρότασή του για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, που αποτέλεσε "ένα πρώτο βήμα για ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξουμε αρχηγό με πολιτικούς όρους. Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν να ξαναέρθουν με τη συμπεριφορά μας και το έργο μας".

    Μίλησε ακόμη για το Κέντρο, λέγοντας ότι δεν είναι μια γεωγραφική έννοια, αλλά προσδιορίζεται με πολιτικά χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς, που στεκόταν δίπλα από τον κ. Αβραμόπουλο την ώρα της ανακοίνωσής του, δήλωσε αμέσως μετά: "Ολόθερμα χαιρετίζω την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου" και πρόσθεσε ότι "στο συνέδριο αποδείξαμε ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει. Την ενότητα αυτή θα την μετατρέψουμε σε ελπίδα νίκης". Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι σκόπευε πάντα στην αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και πρόσθεσε ότι αυτή η διεύρυνση αρχίζει από τώρα με τη συμφωνία με το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η προσπάθεια της ΝΔ δεν αφορά μόνο εκείνους που πήγαν σε άλλα κόμματα αλλά κι εκείνους που έμειναν σπίτι και μας γύρισαν την πλάτη, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Αναγνώρισε δημοσίως στον κ. Αβραμόπουλο ότι η πρωτοβουλία για εκλογή από τη βάση ήταν δική του, και ότι είναι το πρώτο βήμα για να γίνει το κόμμα μεγαλύτερο και πιο ισχυρό.

    Η συμφωνία των δύο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς εγγυάται την αμφίπλευρη διεύρυνση. Η ενότητα θα γίνει η αφετηρία για πορεία προς τη νίκη, θα προχωρήσουμε μαζί για να κάνουμε τη ΝΔ μεγαλύτερη και καλύτερη. Τέλος, ανέφερε ότι μέχρι το Πάσχα θα γίνει τακτικό συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    B<Δήλωση Π. Ψωμιάδη>/B<

    «Άλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης. Δεν μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να πλήξω ή να ωφελήσω κάποιον», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά.

    «Αγωνίζομαι για την ενότητα της επόμενης μέρας. Καλώ τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας να αντισταθούν στις πιέσεις και να στηρίξουν μια καθαρή και δυνατή φωνή, τη φωνή του Παναγιώτη Ψωμιάδη», πρόσθεσε.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους, στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, και σημείωσε:

    «Εγώ τα δαχτυλίδια τα έχω καταγγείλει γιατί δαχτυλίδια φοράνε οι πρίγκιπες και έχω καταγγείλει τους πρίγκιπες στη ΝΔ. Εγώ δεν είμαι με τους γαλαζοαίματους, είμαι με τον απλό Νεοδημοκράτη. Δεν κατέβηκα να στηρίξω τη μία ή την άλλη πλευρά. Κατέβηκα να εκφράσω το λόγο, τη φωνή του απλού Νεοδημοκράτη, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τη δεύτερη Κυριακή θα προτείνω στον κόσμο, που δεν είναι πρόβατα, να ψηφίσουν ΝΔ, την ενότητα και μία καλύτερη μέρα σύσφιγξης των σχέσεων».

    Αύριο, ο κ. Ψωμιάδης θα κάνει περιοδείες στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη και φίλους της ΝΔ.

    Σε θέση μάχης μάχη οι υποψήφιοι

    Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά και την οκοκλήρωση του έκτακτου συνεδρίου, αφενός μεν για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να προσέλθουν στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου και αφετέρου για να πάρουν την ψήφο τους.

    Από το συνέδριο και τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά κυρίως, αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, φαίνεται ότι σημείο αιχμής στις τρεις εβδομάδες που απομένουν για να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους, είναι η ιδεολογική κατεύθυνση και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για να προσεγγίσει η ΝΔ ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

    Επί της ουσίας, η αντιπαράθεση γίνεται με το δίλημμα ποιος μπορεί να ξαναφέρει και με ποιο τρόπο τη ΝΔ στην εξουσία.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" υπογραμμίζει πως «η εκλογή έχει ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Επιμένω ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει μια πλειοψηφική, σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη ολόκληρης της Κεντροδεξιάς (...) Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Χρειάζεται να προσεγγίσουμε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να απευθυνθούμε σε αυτούς αξιόπιστα, να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και προτάσεις πολιτικής με σύγχρονες θέσεις πάνω στα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την απήχησή μας, να κάνουμε το κόμμα μας και τις ιδέες του πιο ελκυστικές και να αναδειχθούμε και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για την Ελλάδα».

    Το ιδεολογικό και το οργανωτικό, είναι τα δύο ζητήματα που πρέπει να τεθούν στη ΝΔ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ.

    Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βάση η οποία "αισθάνεται ότι υπάρχει αποξένωση από το κέντρο", και είπε ότι χάθηκε η αλληλεγγύη. "Πρέπει να δοθεί λόγος στη βάση και να οργανωθεί καλύτερα", είπε και ανέφερε ότι δεν απουσίαζε από το συνέδριο την δεύτερη ημέρα, αλλά ήταν εκεί από το πρωί, και πως εάν ήξερε ότι θα μιλούσε η κ. Μπακογιάννη θα ήταν παρών να την ακούσει. «Δεν υπάρχει ρωγμή εξαιτίας αυτού. Θα είμαστε μια γροθιά την άλλη μέρα όλοι» είπε και αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν δευτερολόγησε, σημείωσε ότι κάλυψε τις θέσεις του την πρώτη ημέρα.

    Αναφερόμενος στο ιδεολογικό ζήτημα, έκανε λόγο για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, για να μεγαλώνει ο πλούτος με δίκαιη διάχυσή του προς τα κάτω. Αναρωτήθηκε «γιατί να χαρίσουμε την αγάπη για την πατρίδα στην άκρα δεξιά και την κοινωνική ευαισθησία στην αριστερά, γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα του προνομιακού λόγου στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και δημόσιας τάξης;» και εκτίμησε ότι «δεν ζητούν μόνο οι δεξιοί δημόσια ασφάλεια». Είπε ακόμη ότι θέλει ένα κράτος διαιτητή που να θέτει κανόνες και όχι επιχειρηματία ή νυχτοφύλακα.

    Τόνισε ότι δεν θα είναι δυο ξένοι στην ίδια πόλη με την κ. Μπακογιάννη την άλλη ημέρα, ενώ για τα γεγονότα του 1993 αφού είπε ότι δεν θέλει να μπει σε συζήτηση για το χθες, δήλωσε δικαιωμένος και πρόσθεσε: «τα γεγονότα του '93 εμένα με δικαίωσαν. Απέτρεψαν μια συνθηκολόγηση σε ένα εθνικό θέμα. Το μόνο που θέλω είναι να φύγουμε από τους όρους του χθες και να περάσουμε στο αύριο. Το μόνο που πρέπει να δούμε από το χθες είναι τα αίτια που μας έφεραν εδώ» πρόσθεσε.

    "Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε τη μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά. Πώς θα δώσουμε στη ΝΔ λαϊκή ταυτότητα", δηλώνει ο κ. Π. Ψωμιάδης στον "Ελεύθερο Τύπο".

  • ** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Η διαδικασία εκλογής από τη βάση δρομολογήθηκε με την έγκριση της αλλαγής του καταστατικού από το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

    -

    [02] Παράνομη και καταχρηστική η απεργία

    Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά. Κατά των απεργών είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.

    Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ.

    Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

    "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στις προσφυγές και στην απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και προσθέτει: "Μοναδική λύση αποτελεί ο ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης με τους απεργούς εργάτες και υπαλλήλους του λιμανιού για την πλήρη και χωρίς όρους κατοχύρωση της απασχόλησης τους, των εργασιακών δικαιωμάτων τους και της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και της κυβέρνησης με τη Cosco για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης στη βάση και των επισημάνσεων της ΟΜΥΛΕ και όλων όσων αφορούν τα συμφέροντα του δημοσίου (έλεγχος, φορολογικά, κα)", προσθέτει η ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας την απόφαση κάλεσε του εργαζόμενους "να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας'', αλλά και την κυβέρνηση ''με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας''.

    "Αδικη" και "αυταρχική" χαρακτηρίζει την απόφαση το ΚΚΕ, καθώς "στρέφεται και κατά του δικαιώματος όλων των εργαζομένων στην απεργία" και "υπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των μεγαλοεργοδοτών να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του λιμανιού στους πολυεθνικούς ομίλους.

    "Νόμιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας για δημόσια λιμάνια, ναυπηγεία, επιβατηγά και εμπορικά πλοία στην υπηρεσία του λαού" αναφέρει το ΚΚΕ και "καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους με άλλους κλάδους εργαζομένων. Να μην καμφθούν από τις συκοφαντίες και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά ούτε από τις άδικες-τρομοκρατικές αποφάσεις των δικαστηρίων".

    «Η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων υποδηλώνει αυταρχισμό και δεν αποτελεί λύση. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι το δίμηνο πάγωμα εφαρμογής της σύμβασης και η παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου» δηλώνει ο ΣΥΝ.

    Οι εξελίξεις στη απεργία των λιμενεργατών εξετάστηκαν στη συνάντηση των Θ. Πάγκαλου και Χ. Παμπούκη με τον Κινέζο πρέσβη.

    Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ ανέλαβε σήμερα ο κ. Γ. Ανωμερίτης.

    «Έχουμε αποκλείσει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιστράτευση των εργαζομένων, αλλά τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται, σαφώς και τα συνυπολογίζουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς για το αν η σημερινή δικαστική απόφαση επί της απεργίας των λιμενεργατών δημιουργεί νέα δεδομένα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους.

    «Κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και οι εργαζόμενοι έχουν την υπευθυνότητα να σεβαστούν αυτή την απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πεταλωτής έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει αίτημα στο πρωθυπουργικό γραφείο για ραντεβού με τον πρόεδρο της Κόσκο.

    Αναφερόμενος δε, στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, και ο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τον Κινέζο πρέσβη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: «Σεβόμαστε τη σύμβαση, εκφράσαμε, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, τις επιφυλάξεις μας. Από εκεί και πέρα, ορίσαμε και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στη σύμβαση αυτή».

    «Δεν υποκρύπτεται τίποτα πίσω από αυτές τις συναντήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη απουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, από τη χτεσινή συνάντηση και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει μια ενιαία θέση για το θέμα του λιμανιού» και άλλωστε, «είχε προηγηθεί συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με την κ. Κατσέλη, προ ημερών».

    [03] "Αντιλαϊκή θύελλα"

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προεκλογικές προειδοποιήσεις του ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή θύελλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στο λαϊκό εισόδημα ήταν προαποφασισμένη στην ΕΕ, με την συμφωνία και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πληρώσει ο λαός της συνέπειες της κρίσης και όχι η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή τη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin.

    «Καμιά σημασία δεν πρέπει να δώσει ο λαός στις απαιτήσεις για θυσίες που τον καλούν τα στελέχη της ΕΕ και η κυβέρνηση. Το ζήτημα που επείγει είναι τώρα να οργανώσει την πάλη και την αντεπίθεση του» τονίζει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    Αλ.Παπαρήγα για τις εκδηλώσεις στο Βερολίνο

    "Στο Βερολίνο, η αφρόκρεμα των ιμπεριαλιστών και τα δευτεροκλασάτα στελέχη τους και οι σύμμαχοί τους - ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας πρωθυπουργός - πήγαν να γιορτάσουν την πτώση του τείχους", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Μιλώντας από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είπε: «Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

    » Και ρωτάμε: Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις - τέσσερις δήμους που ανήκαν σε έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες βγες; Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής. Απ' τη μία μεριά ευθύνεται για τη διαίρεση της Γερμανίας και από την άλλη ήθελε τη βίαιη προσάρτησή της».

    "Στην πραγματικότητα πανηγυρίζουν για την καπιταλιστική παλινόρθωση, για την ανατροπή του σοσιαλισμού, πιστεύοντας ότι αυτή η ανατροπή θα είναι οριστική και αμετάκλητη", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "...γι' αυτούς η ελευθερία και η δημοκρατία εμπεδώνονται πάνω σε μια ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία. Γι' αυτούς ελευθερία και δημοκρατία είναι να καταπατούνται τα δικαιώματα των λαών, να ληστεύουν την εργατική τάξη, να διαιρούν λαούς, να κατακερματίζουν ή βίαια να προσαρτούν κράτη. Γι' αυτούς η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συνώνυμες με τον πόλεμο του κεφαλαίου, αλλά και με τον πόλεμο με τα όπλα.

    Όλοι αυτοί που μαζεύονται στο Βερολίνο έχουν ξεχάσει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τείχος που υψώνουν οι Ισραηλινοί μέσα στην Παλαιστίνη".

    "Εμείς για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι είμαστε με την πλευρά του σοσιαλισμού. Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε για τη μεγάλη συνεισφορά του και στους λαούς που γνώρισαν το σοσιαλισμό και για την ανθρωπότητα. Και είχαμε το θάρρος και την τόλμη να βαθύνουμε και να αναδείξουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Γι' αυτό παλεύουμε με νύχια και με δόντια και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την πάλη για το σοσιαλισμό, έναν σοσιαλισμό που στην Ελλάδα θα έχει όλα τα καλά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και βεβαίως θα ενσωματώσει τα διδάγματα από τις αρνητικές εμπειρίες.

    Αν νομίζουν αυτοί που μαζεύονται στο Βερολίνο ότι οι λαοί θα συμφιλιωθούν με την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα πέφτουν έξω. Αργά ή γρήγορα οι λαοί θα σηκωθούν πολύ ψηλά, ακόμα ψηλότερα απ' ότι έγινε στον 20ο αιώνα", ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    [04] "Ενίσχυση της απασχόλησης"

    «Η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πίστωση χρόνου από τους κυρίους Τρισέ και Αλμούνια, είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες πιέσεις, ηδη «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα ομόλογα».

    Ο κ. Τσίπρας "προειδοποίησε" την κυβέρνηση πως «αν υιοθετήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων και για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη».

    «Δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση η συρρίκνωση της κοινωνικής συνοχής. Διέξοδο από την κρίση αποτελεί η προοπτική της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου για την δική μας Αριστερά που διεκδικεί να γκρεμίσει τα τείχη που υψώνονται παντού γύρω μας ένα είναι το μήνυμα: ο σοσιαλισμός, ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2009 - 15:30:34 UTC