Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προστασία της πλήρους απασχόλησης"
  • [02] "Η δουλειά είναι δικαίωμα"

  • [01] "Προστασία της πλήρους απασχόλησης"

    Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η νέα κυβέρνηση, για την αναθεώρηση των διατάξεων που διέπουν τα σταζ και την ενοικίαση των εργαζομένων, θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο - ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας παράλληλα πως η υπαρκτή ασυδοσία στην αγορά εργασίας, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην απαγόρευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που συνιστούν κοινωνική ανάγκη.

    Απαντώντας σε ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ιδέα ενός κράτους που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα εξασφαλίζει την ευνομία και θα αποτρέπει φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας, αλλά από την άλλη θα επιτρέπει την μερική απασχόληση για λόγους μαθητείας, ή επιλογής. Άλλωστε, «μονιμότητα όλων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια».

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ζητά τον συμβιβασμό του ανέργου, του νέου και της γυναίκας με την ανεργία, «αλλά βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τα σταζ και τη μαθητεία, συμφωνώ πως το πλαίσιό τους έχει καταστρατηγηθεί, αλλά διαφωνώ πως είναι αρνητικά. Το να μπορεί ένας νέος να αποκτήσει εμπειρία στο χώρο της δουλειάς δεν είναι αρνητικό, αλλά τον βοηθά να συνδέει τις πρακτικές με τις θεωρητικές του ικανότητες - αρκεί όμως, αυτές οι μορφές απασχόλησης να μην καταστρατηγούνται και να μην υποκρύπτουν πλήρη εργασία, υποσκάπτοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων».

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία που έχει κρίσεις, αλλά και αλλαγές. Θα υπάρχουν περίοδοι που υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μονιμότητα όλων. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Θα εγκαταλείψει τον άνεργο στη μοίρα του ή θα τον προστατεύσει, θα τον επανεκπαιδεύσει, εν ανάγκη θα του εξασφαλίσει και κοινωνική εργασία; Αυτό το σύστημα φέρνουμε εμείς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • ** Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζει από τις 11:15 πμ το ΚΥΣΕΑ.Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου.

    -

    [02] "Η δουλειά είναι δικαίωμα"

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, υποστηρίζοντας πως η εποχή που οι γυναίκες ήθελαν μια ολιγόωρη εργασία έχει παρέλθει.

    «Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν, είτε μερικά απασχολούμενοι είτε σε σταζ είτε νοικιασμένοι, υπαγόμενοι σε εργολάβους μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο δεν ήρθε με την (όντως υπαρκτή) οικονομική κρίση. Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονταν στην Ευρώπη και προ κρίσης, όπου οι αντιστάσεις ήταν μικρότερες - και υπάρχει σαφής τοποθέτηση της Κομισιόν να επεκταθούν. Γιατί το οριακό σημείο στο οποίο έφθασε η οικονομία, οφείλεται στις αντιφάσεις ενός οικοδομήματος που στηρίζεται στο κέρδος και δεν θα ορθοποδήσει εάν δεν πλατύνει και εμβαθύνει στις μορφές αυτές εκμετάλλευσης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    «Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Δεν είναι καν θέμα αξιοκρατίας» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη - όχι "θα δουλέψεις αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα". Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο και γιβ αυτό υποστηρίζουμε το 35ωρο, το πενθήμερο και εφτάωρο. Δεν δεχόμαστε τον όρο "μαθητεία" όπως παρουσιάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας θα πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολές - κι εκεί όπου χρειάζεται, όπως π.χ. στην περίπτωση των νοσηλευτριών, να αμείβεται κανονικά, να έχει άδειες και να καταργηθεί για τον φοιτητή και τον σπουδαστή. Οι 720.000 που δίνονται σαν διάφορες μορφές απασχόλησης, ζητάμε να θεωρούνται μόνιμες. Απορρίπτουμε και όλη αυτή τη λογική του ΑΣΕΠ, με τα διδακτορικά που εξασφαλίζονται από ξένα πανεπιστήμια. Η σημερινή οργάνωση της κοινωνίας, απαιτεί βεβαίως υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης απβ όλους - όχι όμως δέκα διδακτορικά από τον καθένα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2009 - 11:30:30 UTC