Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος για όλα τα μείζονα θέματα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς"
  • [04] Συνεργασία για το κλίμα

  • [01] "Διάλογος για όλα τα μείζονα θέματα"

    Ευρύτατο διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα θα ανοίξει η κυβέρνηση, όπου θα κληθούν όλοι να καταθέσουν τις θέσεις τους, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

    Σήμερα, παραδίδεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 300 εως 1300 ευρώ και η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή και τα νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά.

    Παράλληλα, αρχίζει αύριο ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΓΣΣΕ. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΑΔΕΔΥ. Εθνική υπόθεση, χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο κ. Γ. Λοβέρδος.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρόεδρος και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα εμβολιαστούν στο "ΑΧΕΠΑ" (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΧΕΠΑ )

  • Η υπουργός Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη θα έχει συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ ΑΕ Γ.Ανωμερίτη (10:30:00, Πειραιάς/Υπουργείο Ναυτιλίας)

  • Το 7ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου την εκδήλωσή του για να τιμήσει τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου του 1973. (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Επταπύργιο)

  • Η υπουργός Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (12:30:00, Αθήνα/Υπουργείο)

  • Τη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, ενός από τους επικεφαλής της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης το 1973, θα τιμήσουν και φέτος οι φίλοι και οι σύντροφοί του, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Πολυτεχνικής (13:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Ο Δ. Σιούφας θα παρουσιάσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ (13:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης )

  • 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκδοσης του ΚΕΜΕΣ, «50 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες που αγαπήσαμε», στην αίθουσα συνεντεύξεων του Φεστιβάλ, στο Μουσείο Φωτογραφίας ( 14:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι)

  • Ενημερωτική ημερίδα στη Νομαρχία για τη διατροφή παιδιού-εφήβου, παροχή οδηγιών για την προστασία από τον ιό Η1Ν1 και τα σχολικά κυλικεία (16:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία )

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (προκριματικά, 1η ημέρα): Ρωσία-Ελλάδα - 17:30:00, Κίρισι (RUS)

  • 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Τιμητική εκδήλωση για την ίδρυση και την εξέλιξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου έως σήμερα (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Ολύμπιον)

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Σλοβενία

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (προκριματικά, 1η ημέρα): Ρωσία-Ελλάδα - 17:30:00, Κίρισι

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2011 (9ος όμιλος) - 20:15:00, 20:15 Πορτογαλία-Ελλάδα

  • Μπάσκετ-Προαγγελία Προημιτελικής Φάσης Κυπέλλου Ανδρών

  • Ποδόσφαιρο-Γ` Εθνική (11η ημέρα, 2ος όμιλος): Προαγγελία

    [03] "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς"

    Δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσέρχονται για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μεσημέρι οι πύλες θα κλείσουν και θα αρχίσει η εκδήλωση μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά θα γίνει η καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Η ακαδημαϊκή κοινότητα περιφρουρεί τις εκδηλώσεις.

    Διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας. Δύο χιλιάδες λιγότεροι θα είναι φέτος οι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο. Συγκεκριμένα, αντί 8.000 που ήταν πέρυσι, φέτος θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις 6.000 αστυνομικοί και όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου , συμφωνήθηκε να επεμβαίνουν εάν χρειασθεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

    Οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγήν επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους του δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει:

    "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

    Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.

    Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε.

    Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν. Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές.

    Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους".

    Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο

    Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε.

    Η πολιτική ηγεσία για την επέτειο

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία. Καμία ελπίδα δεν πρέπει να εναποτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν» τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυμά της για την επέτειο και «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ. Να μη δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Φόρο τιμής απέτισαν αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. και της ΚΝΕ.

    Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει: «Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά "αυθόρμητες" αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί».

    «Ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Την ώρα που τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα απειλούνται, που θέσεις εργασίας χάνονται, που η δημόσια περιουσία εκποιείται, που η δημόσια παιδεία επιχειρείται να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και που η αλληλεγγύη στους αδύναμους καταγγέλλεται, αυτή την ώρα σβ έναν δρόμο καλούμαστε να συναντηθούμε. Σβ έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σβ ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε».

    «Σήμερα τιμούμε την γενιά του ΄73, που πάλεψε για "ψωμί παιδεία ελευθερία". Η σημερινή γενιά των νέων, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πιάνει ξανά το νήμα από την αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στην παιδεία, που είναι το μεγάλο στοίχημα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση διαθέτει 1 δις ευρώ επιπλέον από τον πρώτο προϋπολογισμό για τη δημόσια παιδεία, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου μετά τη κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

    Σε ανακοίνωσή του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: "Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία.

    Μια δημοκρατία ακλόνητα ισχυρή. Ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ιστορία μας.

    Αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική.

    Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".

    Εκδήλωση στη Βουλή

    Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Το «χρέος όλων» είναι να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, επισήμανε ο πρόεδρος του Σώματος. «Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς που εναντιώθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος, με τίμημα ακόμη την ίδια τους τη ζωή» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, τονίζοντας ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από τέτοια πρότυπα Δημοκρατίας. «Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κομματική, ιδεολογική ταυτότητα όλοι συμμεριζόμαστε τη θυσία των επαναστατημένων νέων του Πολυτεχνείου και όλοι αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας απέναντι σε κάθε απειλή σε βάρος της Δημοκρατίας και σε κάθε κρίση που πλήττει τον τόπο μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

    [04] Συνεργασία για το κλίμα

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Πεκίνο, ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της "καθαρής" ενέργειας και τις αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

    Οι συνομιλίες των δύο ηγετών για το θέμα αυτό γίνονται λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στόχος της οποίας είναι να οριστεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερθέμανσης του πλανήτη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων για αυτό η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας.

    Για το εμπόριο

    Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δήλωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να απορρίψουν τον προστατευτισμό και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιλύσουν τις διαφορές τους στον τομέα του εμπορίου.

    "Οι δυο χώρες μας πρέπει να αντισταθούν στον προστατευτισμό και να τον απορρίψουν", είπε ο Χου, υπογραμμίζοντας ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται "για να λύσουν με τον κατάλληλο τρόπο τις εμπορικές και οικονομικές διαφορές τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2009 - 5:30:28 UTC