Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Βγενόπουλος για αερομεταφορές

  • [01] Α.Βγενόπουλος για αερομεταφορές

    Δριμύτατη επίθεση κατά του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκου Σηφουνάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή το ζήτημα των άγονων γραμμών και των αερομεταφορών γενικότερα, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυσάρεστες» τις εξελίξεις στον Τομέα αυτό.

    Ο κ. Βγενόπουλος, αφού εξαίρεσε από την επίθεση τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς όπως είπε, όφειλε να γνωρίζει τα θέματα, αφού επί πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.

    Αρχίζοντας τη συνέντευξή του ο πρόεδρος της MIG έκανε τρεις γενικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις μιλώντας για :

    - Σκανδαλώδη ανεπάρκεια του κράτους που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    - Ύπαρξη σκανδάλων εκ προθέσεως τα οποία παραμένουν αδιερεύνητα.

    - Ανυπαρξία σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα των άγονων γραμμών ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών και εξήγησε λέγοντας ότι ενώ η Ο.Α. είχε καταθέσει πρόταση να εξυπηρετήσει τις 16 από τις 24 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση και τις υπόλοιπες 8 με μια μικρή επιδότηση που θα κάλυπτε τα έξοδα της εταιρίας, «κάποιοι» αποφάσισαν να δώσουν τις 15 γραμμές, αντί του ποσού των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που όπως είπε, ισοδυναμεί με βοήθεια σε πάνω από 5.000 «μη κατέχοντες», σύμφωνα με τον ορισμό της κυβέρνησης.

    Στο σημείο αυτό κατήγγειλε τον κ. Σηφουνάκη, ότι επικαλούμενος διατάξεις της ΕΕ, δεν συμπεριέλαβε στο διαγωνισμό και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η παλαιότητα των αεροσκαφών και άλλα, γεγονός, που όπως τόνισε, τον διέψευσε ο συνήγορος του δημοσίου, στη διάρκεια της σύσκεψης των επτά εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρήτρα για τους αυξημένους ρύπους που εκπέμπουν τα παλαιού τύπου αεροσκάφη. Με τέτοια αεροσκάφη, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται σήμερα οι άγονες γραμμές, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και φέρνει την Ελλάδα πίσω.

    Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι η επιτροπή που ασχολήθηκε με το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, επέτρεψε, κατά παράβαση, τη συμμετοχή εταιριών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και επικαλέστηκε νομική γνωμάτευση, από την οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εταιρία του δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, γιατί η πολιτική της δεν είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά η κοινωνική προσφορά. Ζήτησε, όμως, την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και της δικαιοσύνης για να διερευνηθεί το θέμα.

    Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και σε παλαιότερη, προεκλογική δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού για μειοψηφική συμμετοχή του κράτους σε μεγάλες επιχειρήσεις, την οποία, μάλιστα χαρακτήρισε σωστή και στη συνέχεια ανέφερε δήλωση του κ. Σηφουνάκη, ότι «δεν βλέπει μειοψηφική συμμετοχή του κράτους, αν δεν έχει τον έλεγχο». Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε αν ο κ. Σηφουνάκης αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, ή θέλει να ελέγχει τις προμήθειες και τις προσλήψεις.

    Στη συνέντευξη του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την περιουσία της πρώην Ολυμπιακής, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μπορεί να ανέρχεται από 60 έως και 160 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία, όπως είπε, απαξιώνεται, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει το έργο των εργαζομένων στην τεχνική βάση, αφού καλύπτει μεγάλες εκτάσεις των αποθηκών. Παράλληλα κατήγγειλε ότι μπαίνουν μέσα άτομα και παίρνουν υλικά χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιανού εντολή και που πάνε τα υλικά αυτά.

    Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε σκάνδαλο το μνημόνιο Ελλάδος-Τουρκίας, που υπεγράφη επί προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει αυτού δόθηκε η γραμμή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στην Aegean. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος για το θέμα αυτό βασίζονται στις καταγγελίες που έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σηφουνάκης και οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Οικονομίας ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομιμικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, χαρακτηρίζοντας «εθνική ντροπή» την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος, γεγονός που έχει κάνει την Ελλάδα «περίγελο της Ευρώπης» και το οποίο, όπως τόνισε ισοδυναμεί με 10.000 βατοπέδια και 50.000 siemens. Και αυτό το σκάνδαλο, θα μείνει ατιμώρητο, διερωτήθηκε.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη «διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους» φέρνοντας ως παράδειγμα ότι από το 1984 η οργάνωση «Φλόγα» για παιδιά με καρκίνο, προσπαθούσε να προμηθευτεί ένα μηχάνημα ακτινοβολιών. Το μηχάνημα το αγόρασε η MIG, αλλά το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν επέτρεψε να το τοποθετήσει. Τελικά το μηχάνημα τοποθετήθηκε στο Υγεία και τα παιδιά κάνουν τη θεραπεία εντελώς δωρεά.

    Δήλωση υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δήμητρης Ρέππας, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ομίλου MIG, δήλωσε:

    «Η προσήλωση στη Διαφάνεια σημαίνει ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες και τήρηση των κανόνων δικαίου. Πολύ περισσότερο σε μια χρονική περίοδο όπου διεξάγονται πολλοί διαγωνισμοί και εκδηλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει την αξιοπιστία και το σύννομο κάθε διαδικασίας.

    Κατανοούμε την επιχειρηματική άμιλλα και σεβόμαστε το ενδιαφέρον των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας. Πάνω από όλα όμως, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το νόμο προασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

    Το σύνολο της σημερινής συνέντευξης Τύπου του κ. Βγενόπουλου αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, με το αίτημα να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας.

    Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του».

    Ανακοίνωση της Aegean

  • ** Στο ζήτημα των άγονων γραμμών, αναφέρθηκε και η Aegean σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημένει ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις γραμμές αυτές παραμένει αμείωτο, ενώ κάνει λόγο για απόρριψη της προσφοράς της "με ασήμαντη αιτιολογία που θεωρούμε ήταν λάθος της επιτροπής διαγωνισμών της ΥΠΑ". «Το ενδιαφέρον της Aegean για την εξυπηρέτηση των προορισμών αυτών παραμένει αμείωτο και η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την διετή κάλυψη από 1/4/2010-31/3/2012, που μόλις δημοσιεύθηκε για τις αρχές του επόμενου έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», καταλήγει η ανακοίνωση της Aegean.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2009 - 15:30:23 UTC