Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτο βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας"
  • [02] Ενημερωτικές επιστολές στα μέλη της ΝΔ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Πραγματικές αυξήσεις"
  • [05] "Ελλειμμα σοβαρότητας"
  • [06] "Θα βρεθούν στο δρόμο"
  • [07] "Στάση ευθύνης"
  • [08] "Χωριό της ανακύκλωσης"

  • [01] "Πρώτο βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας"

    Στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, για την εκλογή προέδρου της ΕΕ και εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, οι «27» δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα πρόσωπα και ο Προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός πρωθυπουργός Φρίντριχ Ρέινφιλντ, ανακοίνωσε ότι «τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολύ περισσότερα από τις ευρωπαϊκές καρέκλες».

    Το σχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό

    Το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας, για την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση, γίνεται με το σχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος A. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία, εκτός του προϋπολογισμού, συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα της αναβάθμισης της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής και το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη και στη μάχη που πρέπει να δοθεί για να αλλάξει το κράτος, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και εκείνου των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό έργο, στο σύνολό του, παίρνει, πλέον, "καταιγιστικούς ρυθμούς".

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, τόνισε ότι είναι "ένας Προϋπολογισμός που κάνει το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας μας και ανοίγει το δρόμο της ελπίδας, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης".

    Όπως τόνισε, "δεν είναι ένας προϋπολογισμός που λύνει δια μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου" και τον χαρακτήρισε "προϋπολογισμό ισορροπίας". Μιας "ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών".

    Ισορροπία υπάρχει, επίσης, "μεταξύ της ταχύτητας με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε και της ανάγκης να το κάνουμε με βήματα προσεκτικά. Με σεβασμό απέναντι σε όλους όσους χρειάζονται προστασία και δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι δεδομένη η ανάγκη να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας" και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές και αυτό ξεκινάει από το οριστικό τέλος που βάζουμε σήμερα στην πρακτική των στατιστικών στοιχείων που διαμορφώνονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε Κυβέρνηση".

    Εξ άλλου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο θέμα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή "τα βάζει με τη διαφθορά, την ανομία, που έχει τελικά ως αποτέλεσμα τη κερδοσκοπική καταστροφή του περιβάλλοντός μας, βάζει φρένο στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων".

    Με το νομοσχέδιο, τόνισε επίσης, "προστατεύονται όσες περιοχές πλήττονται από πυρκαγιά, αλλά και με το οποίο βάζουμε οριστικά τέλος στις αυθαιρεσίες, στις καταπατήσεις και κυρίως στη λογική ότι το Κράτος απουσιάζει από παντού και άρα ο καθένα κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με αυτό "μπαίνουμε στην καρδιά του σχεδίου μας για τις πρώτες 100 ημέρες και με αυτό αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας" .

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικότερα στην κατάσταση της χώρας, όπως την παρέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες, όπως τόνισε, "έφεραν την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

    "Ως αντιπολίτευση", πρόσθεσε, ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της χώρας, ήμασταν πάντα δύσπιστοι. Ποτέ όμως δε μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα". Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο κ. Παπανδρέου παρείχε τη διαβεβαίωση πως "οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

    Ο Πρωθυπουργός εντόπισε τις μεγαλύτερες δυσκολίες του προϋπολογισμού, όχι τόσο στη διεθνή κρίση, αλλά στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας. Και κυρίως, όπως τόνισε, "οι βαθιές ρίζες του προβλήματος, είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος, με τη δομή του , τη στελέχωσή του, την πολυνομία του , τη γραφειοκρατία του , την αδιαφάνειά του, τη διαφθορά στις σχέσεις με τον πολίτη". Τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "οι καλύτερες των προθέσεων, οι καλύτερες πολιτικές προτάσεις ή και νόμοι θα ακυρώνονται καθώς θα σκοντάφτουν στο λαβύρινθο της κρατικής μηχανής, την οποία καλούμαστε να τιθασεύσουμε".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι σε αυτόν το αγώνα η κυβέρνηση είναι στην ίδια πλευρά με τους πολίτες "για να ανατρέψουμε αυτό το κράτος της πολυνομίας και ανομίας".

    Τόνισε ότι πρέπει "να ενταθεί η προσπάθεια και να είναι απόλυτα συντεταγμένη για να τα καταφέρουμε και να βγάλουμε τη χώρα από το σημερινό της τέλμα".

    Αναφερόμενος στο μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "στις πρώτες 100 ημέρες δίνουμε τα δείγματα γραφής αξιοπιστίας και διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης, της μεγαλύτερης που πέρασε η χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση".

    Και χαρακτήρισε το 2010 ως "χρονιά που κάνουμε τις ρήξεις με τα κακώς κείμενα στους 5 βασικούς τομείς.

    - Κράτος

    - Πρότυπο ανάπτυξης και οικονομία

    - Παιδεία και καινοτομία

    - Κοινωνική πρόνοια / κράτος πρόνοιας

    - Διεθνής μας παρουσία

    Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Εμείς ήρθαμε γιατί είμαστε μέρος της λύσης".

    Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε, εξ άλλου, ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει όλες τις προτάσεις της και θα συνομιλήσει γι αυτές με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

    Στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας "με ιδιαίτερη χαρά ότι ο εορτασμός της 17ης Νοέμβρη έγινε σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας, που συνέβαλε στο να αναδειχθεί η σημασία του μηνύματος ελευθερίας και δημοκρατίας που σηματοδοτεί αυτή η μέρα για τους Έλληνες".

    Και πρόσθεσε ότι "είναι μια επιτυχία όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και τους πολίτες όταν ζούμε ταυτόχρονα με ασφάλεια και ελευθερία".

    Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

    Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως έγινε γνωστό, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει με αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού τα εισοδήματα έως 2000 ευρώ το μήνα, ενώ από εκεί και πάνω θα "παγώσουν" οι αυξήσεις.

    Παράλληλα, το 2010 θα υπάρξει αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο, πλην των τομέων υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Επίσης, από το 2011 θα ισχύσει ο λόγος "πέντε προς ένα" στις προσλήψεις στο δημόσιο, δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρούντες θα προσλαμβάνεται ένας.

    Με τον τρόπο αυτό και με άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μείωση του ελλείμματος μπορεί να κινηθεί λίγο πάνω από ότι υπολογιζόταν αρχικά και το έλλειμμα να κυμανθεί πολύ κοντά στο 9%.

    Αναφορικά, εξάλλου, με τις οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποφασίστηκε ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ρυθμιστούν με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση των κεφαλαίων και η εξόφληση θα γίνει με τοκοχρεολυτικές δόσεις πέντε ετών.

    Με το πρόβλημα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ θα υπάρξει γενικευμένη αμνηστία για όλες τις δυσμενείς καταγραφές από την 1η Οκτωβρίου 2008 και οι οποίες θα αφορούν είτε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί, είτε οφειλές που θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης για έκδοση μπλοκ επιταγών.

    Το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στόχοι του Νομοσχεδίου είναι η θωράκιση των περιοχών, που επλήγησαν από τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση, η σύνταξη δασικού χάρτη και κύρωση του δασικού χάρτη των ΟΤΑ της περιοχής της Αττικής, η επέκταση του μέτρου αυτού σε όλες τις περιοχές, που πλήττονται από πυρκαγιές, και η άμεση σύνταξη δασικών χαρτών.

    Σημαντική παράμετρος, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ήταν αυτή της δημόσιας διαβούλευσης. Ο διαδικτυακός τόπος, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, φιλοξένησε παρατηρήσεις, απόψεις και προτάσεις αρμοδίων φορέων και μεμονωμένων πολιτών.

    Κατατέθηκαν συνολικά 310 προτάσεις και σχόλια για το σχέδιο νόμου και γενικότερα για την προστασία των δασών. Στην πλειονότητά τους διατύπωναν τις αγωνίες των πολιτών, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις για αλλαγές επί των άρθρων του σχεδίου νόμου.

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε:

    «Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη θωράκιση των δασών μας από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα. Κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου αυτού, σημαντική ήταν η συμμετοχή επιστημονικών και άλλων φορέων στη δημόσια διαβούλευση.

    Ουσιαστική και συγκινητική ήταν η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθειά μας για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανένας φορέας, ή πολίτης, δεν διαφώνησε με τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις κινήθηκαν στη λογική, που διέπει τις απόψεις μας και φυσικά την τελική μορφή του νομοσχεδίου».

    [02] Ενημερωτικές επιστολές στα μέλη της ΝΔ

    Σε 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, η Οργανωτική Επιτροπή του Έκτακτου Συνεδρίου - Εκλογών και Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, απέστειλε δια του Προέδρου της Δημήτρη Σιούφα, επιστολές με τις οποίες τα ενημερώνει για την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος στις 29 Νοεμβρίου και για το που μπορούν να ψηφίσουν, ενώ περιέχουν και την αίτηση επαναβεβαίωσης εγγραφής ή νέας εγγραφής μέλους.

    Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία όλοι όσοι είμαστε εγγεγραμμένοι ως μέλη της ΝΔ, αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, κατά την ημέρα των εκλογών. Όλοι όσοι είμαστε μέλη του Κόμματος, προσερχόμενοι στις κάλπες, θα ανανεώσουμε την εγγραφή μας καταθέτοντας συμπληρωμένη την αίτηση επαναβεβαίωσης. Την αίτηση αυτή μπορεί, επίσης, να την προμηθευτεί κάποιος, είτε από τις οργανώσεις του Κόμματος, είτε στα εκλογικά κέντρα, είτε να την εκτυπώσει από την ιστοσελίδα της Ν.Δ. www.nd.gr. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι την ημέρα των εκλογών, στις 29 Νοεμβρίου, μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, να εγγραφούν ως μέλη και να μετάσχουν στις εκλογές όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές του Κόμματός μας. Τόσο για τα μέλη που ανανεώνουν την εγγραφή τους, όσο και για τους πολίτες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά αρκεί η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή Άδειας Οδήγησης, καθώς και η καταβολή δύο (2) Ευρώ.»

    Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκλογικά Τμήματα θα υπάρχουν σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο.

    Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάλπες θα τοποθετηθούν στα σημεία που αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. Σε περίπτωση κατά την οποία ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο επικρατεστέρων υποψηφίων.

    Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα εκλέγειν έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα μόνον στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δημήτρης Σιούφας διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να έχει ασκήσει πιέσεις μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να επηρεάσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην τοποθέτησή του υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

    Είπε ότι η θεσμική του ιδιότητα του επιβάλει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια ίσες αποστάσεις. Και πρόσθεσε ότι αυτό έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος.

    Περιοδεία Ντ. Μπακογιάννη

    Στην αντεπίθεση πέρασε η Ντόρα Μπακογιάννη για τις επιθέσεις που δέχεται, όπως λέει, τον τελευταίο καιρό. Μιλώντας σε γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας, η υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι σε εσωκομματικό επίπεδο δεν έχουν καταδικαστεί αυτές οι επιθέσεις.

    "Στις εκλογές αυτές με έχουν χτυπήσει χυδαιότερα από οποιονδήποτε πολιτικό, άνδρα ή γυναίκα, τα τελευταία χρόνια. Μη βρίσκοντας πολιτικά επιχειρήματα, επιτίθενται άνανδρα στη γυναικεία μου υπόσταση, με αθλιότητες για την προσωπική μου ζωή, ακόμα και για τη σχέση μου με τα παιδιά μου. Η χυδαιότητα αυτή ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο. Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί. Και πρέπει να ντρέπονται όσοι επιχαίρουν με αυτές. Με λύπη διαπιστώνω ότι τέσσερις μέρες μετά από αυτή τη χυδαία επίθεση κάποιοι δεν έχουν ακόμα καταδικάσει αυτή την αθλιότητα. Ως εδώ, λοιπόν. Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ακέραιο να σιωπάς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Δεν υπηρετείται έτσι η ενότητα. Αφού όμως δεν μιλάνε αυτοί, την απάντηση θα τη δώσετε εσείς. Οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, γιατί αυτές οι συμπεριφορές έχουν αντίκτυπο σε κάθε γυναίκα αυτής της χώρας", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για λασπολόγους και συκοφάντες ενώ άφησε αιχμές και για το σύστημα ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, που προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    "Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που αξίζουμε. Δεν θα διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες. Και δεν θα βγάλει αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που αυτή την περίοδο δίνει ρέστα εναντίον μου. Θα τον βγάλουν οι Νεοδημοκράτες. Ο περήφανος κόσμος της παράταξής μας".

    Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε σε συστράτευση όλες τις γυναίκες του κόμματος τονίζοντας πως η συμμετοχή τους στην πολιτική είναι ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας.

    "Αγαπητές μου Νεοδημοκράτισες. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας. Και έτσι οφείλουμε να το παλέψουμε. Αλλιώς, θα μένει αναξιοποίητο ένα τεράστιο απόθεμα γυναικείου ταλέντου, δυνατοτήτων, εμπειριών, αλλά και δημιουργικής συμβολής στη λύση των προβλημάτων της κοινωνίας μας.

    Να γιατί, εμείς οι λιγοστές γυναίκες που έχουμε την τιμή να έχουμε εκλεγεί βουλευτές, πρέπει να εμπνεύσουμε τις άλλες γυναίκες να ξεπεράσουν τα εμπόδια του κοινωνικού αποκλεισμού. Να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικογένειας και της δουλειάς και να δείξουν ότι οι γυναίκες θέλουν ξέρουν και μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συζήτηση, στη δουλειά, στην παρέα, στο σπίτι, πρέπει να θυμίζουμε η μια στην άλλη ότι η φωνή μας έχει δύναμη".

    Η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για υπέρμετρο λαϊκισμό. "Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα. Η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ ανησυχητική. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το τίμημα του υπέρμετρου λαϊκισμού του. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει διογκωθεί, η αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ανησυχούμε για νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γίνεται κουβέντα για το αν θα μπορούμε να δανειζόμαστε. Και έχει την ανευθυνότητα ο Πρωθυπουργός να μιλάει για «χρεοκοπία» δημοσίως και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον έλεγχο της οικονομίας. Βρίσκεται μόνο ένα μήνα στην κυβέρνηση και έχει χάσει τον έλεγχο παντού, σε όλα τα μέτωπα, από τις Βρυξέλλες έως το λιμάνι του Πειραιά".

    Περιοδεία Αντώνη Σαμαρά

    Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

    «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι στον ακριτικό Έβρο. Ερχόμαστε μέσα σε αυτό το προεκλογικό πλαίσιο, μέσα σε αυτό το πανηγύρι Δημοκρατίας, τη γιορτή Δημοκρατίας της ΝΔ όπου η βάση, μακριά από μηχανισμούς καλείται να εκλέξει με τρόπο δημοκρατικό τον επόμενο αρχηγό της Παράταξής μας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την άφιξή του, το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και πρόσθεσε: «Θα μπορέσουμε εδώ με την επίσκεψή μας να τοποθετηθούμε πάνω σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τις θέσεις μας γύρω από το αύριο. Γιατί μιλούμε για το αύριο, μιλούμε για τα νέα τα παιδιά, αυτή είναι η βασική μας θέση, η προοπτική».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο «κίνδυνο διάσπασης» του κόμματος μετά την εκλογή νέου αρχηγού, ο κ. Σαμαράς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «Κανένας απολύτως κίνδυνος δεν ελλοχεύει για την ενότητα του κόμματος. Είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης, την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, τη γροθιά της Ν Δ».

    Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το επιμελητήριο Έβρου και τα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Έβρου της Ν.Δ., όπου είχε συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

    Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το δημαρχείο Ναυπάκτου και στις 12.30 θα έχει συνάντηση με φίλους και μέλη της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο «Ακτή». Στις 13.30 θα επισκεφθεί στο Μεσολόγγι τα γραφεία της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας και στις 14.00 θα έχει συνάντηση με φίλους και μέλη της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο «Θεοξένια».

    Περιοδεία Ψωμιάδη

    Να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ το απόγευμα από τα Χανιά, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιαδης. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ο κ. Ψωμιάδης βρέθηκε στην Νομαρχία Χανίων και στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ.

    «Βρίσκομαι στο σπίτι της φίλης μου της Ντόρας, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ενωτικό το αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα που πρέπει να φύγει η ΝΔ μπροστά, έχοντας δίπλα της όλο το λαό και καλώ όλους τους Νεοδημοκράτες να πάνε να ψηφίσουν, να σφίξουν την καρδιά τους, και η επόμενη μέρα να είναι πολύ καλύτερη από την επόμενη».

    Ο κ. Ψωμιαδης πρόβλεψε ότι θα υπάρχει και δεύτερος γύρος και ερωτώμενος τη θέση θα τηρήσει ο ίδιος, απάντησε: «Εγώ στη ζωή μου, όταν έπαιζα ποδόσφαιρο και παίζω ακόμα μπάλα, μπαλαντέρ ποτέ δεν ήμουν. Ήμουν αμυντικός. Η μπάλα περνούσε, ο αντίπαλος δεν περνούσε. Άρα επιτρέψτε μου να πω, να αφήσω το λαό να αποφασίσει με τη δική του κρίση κατά συνείδηση. Ο λαός, το έχω τονίσει, το έχετε ακούσει δεν είναι πρόβατο. Νομίζω κατά συνείδηση πρέπει να ψηφίσουμε όλοι, για το καλό της παράταξης, της ενότητας, της πατρίδας μας, της βάσης της ΝΔ, της τόσο προδομένης και ταλαιπωρημένης».

    Κατά την επίσκεψη του στη Νομαρχία Χανίων ο κ. Ψωμιαδης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Κρήτης με την Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση.

    «Αυτό που δεν έκανε η ΝΔ, φοβισμένη για το θέμα της διοικητικής μεταρρυθμίσεις του Καποδιστρία, εύχομαι να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά με γενναία βήματα όχι χλιαρά, όχι φοβισμένα. Γιατί πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε την Ευρώπη που έχει φύγει πολλά χρόνια μπροστά».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας αργότερα σε στελέχη της ΝΔ στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων αναφέρθηκε στους αγώνες των Κρητικών στα εδάφη της Μακεδονίας και τόνισε την ανάγκη η ΝΔ να προχωρήσει ενωμένη και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του ως το ωραιότερο ταξίδι της ζωής του και επανέλαβε ότι θα παραμείνει ως το τέλος της μάχης.

    «Αν με ρωτήσετε, Παναγιώτη τι θα κάνεις τη δεύτερη Κυριακή, γιατί είναι βέβαιο ότι πάμε δεύτερη Κυριακή, σας το λέω ρητά, με πολύ σεβασμό και ταπεινότητα. Θεωρώ ότι στη ΝΔ κανείς δεν ανήκει σε ένα κοπάδι προβάτων. Δεν έχω το ηθικό δικαίωμα και ανάστημα να πω στο θειο μου, τον αγωνιστή τι θα κάνει. Έχετε κρίση έχετε συνείδηση, έχετε γενναιότητα, ψηφίστε για το καλό της ΝΔ και της ενότητας. Αυτή είναι η δική μου υπόδειξη».

    Ο κ. Ψωμιαδης τόνισε ότι την επόμενη των εκλογών όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του νέου αρχηγού, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ.

    «Χάσαμε και παραδώσαμε την εξουσία στο πιάτο. Για μένα δεν έπρεπε να φύγει ο Καραμανλής. Έπρεπε να μείνει γιατί αυτός εκφράζει την ενότητα, όσο κανείς άλλος, της ΝΔ».

    Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ υποτίμησε το ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας υποστηρίζοντας πως δεν οφειλόταν στην οικονομική κρίση, αλλά σε συμπεριφορές, όπως είπε, που πλήγωσαν την κοινωνία και τους πολίτες.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Σλοβενία

  • Επίσκεψη προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο Δέλτα Αξιού

  • Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πολιτική για το φάρμακο θα δώσουν η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου (10:00:00, Αθήνα/ΓΓ Επικοινωνίας)

  • Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, για την παρουσίαση έρευνας με θέμα: "Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης- οι προοπτικές για τις ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης" (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27)

  • Εκδήλωση της UNICEF για την απονομή βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους" - Βράβευση Νίκης Γουλανδρή (12:00:00, Αθήνα/Στοά Βιβλίου)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο (12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς)

  • Εκδηλώσεις 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (20:30:00, Θεσσαλονίκη/Ολύμπιον)

  • Το 10ο διεθνές συνέδριο διοίκησης επιχειρήσεων "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ", με θέμα «ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, Συνέπειες της κρίσης στις αρχές και τις μεθόδους του Μάνατζμεντ και του Επιχειρείν» διοργανώνει στις 19-20 Νοεμβρίου, Το Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Ετα (21:00:00, Θεσσαλονίκη/Porto Palace)

  • Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τη Nευροβιολογία και την Kλινική Ψυχοφαρμακολογία, που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλλάς )

    [04] "Πραγματικές αυξήσεις"

    "Έως χθες το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό ήταν το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Τώρα υιοθετώντας τις θέσεις της ΕΕ ότι η οικονομία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιώντας ξύλινη γλώσσα, προσπαθεί να συγκαλύψει ότι η πολιτική του επιχειρεί να υλοποιήσει τις αντιδραστικές απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, παντού, οι οποίες ήταν προαποφασισμένες στην ΕΕ πολύ πριν από την κρίση", τονίζει το ΚΚΕ σχετικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση αναφορικά με τη θέση του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζει:

    "Οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και εξασφαλισμένη τη συνεργασία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ, αξιώνουν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τους μισθούς πείνας, προκειμένου να υπερασπίσουν τα ταξικά συμφέροντά τους την κερδοφορία τους και τη συσσώρευση κεφαλαίων. Η εργατική τάξη υψώνοντας το ταξικό της ανάστημα πρέπει να τους απαντήσει: Πληρώσαμε αρκετά έως τώρα, είναι ώρα να πληρώσετε εσείς. Πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα. Καμιά απόλυση, μέτρα προστασίας των ανέργων, δραστική φορολόγηση του κερδών και των κεφαλαίων, κατάργηση όλων των προνομίων".

    [05] "Ελλειμμα σοβαρότητας"

    Η απόλυση των περίπου 1000 συμβασιούχων της "Ολυμπιακής", ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε:«Η βιτρίνα λέει για μια πετυχημένη πώληση ενός δημοσίου αγαθού. Της Ολυμπιακής. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο. Είναι οι συμβασιούχοι, είναι αυτοί που στην ουσία κινούσαν την Ολυμπιακή και για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη. Έτσι βρέθηκαν μετέωροι, χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική. Πιστεύω λοιπόν ότι η Πολιτεία πρέπει πριν απ΄ όλα, να είναι εντάξει απέναντι σε εκείνους που κρατούσαν όρθια την Ολυμπιακή. Πρέπει κάτι να γίνει».

    Αναφορικά με την κατάταξη της Ελλάδας σε χαμηλή θέση της λίστας της "Διεθνούς Διαφάνειας", που αφορά στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε τα εξής:

    "Με τις ευλογίες του Εφραίμ, τις μεθοδεύσεις Χριστοφοράκου και με τα "ναύλα" Παυλίδη, κατρακυλήσαμε στον κατάλογο των χωρών με υψηλό δείκτη αδιαφάνειας και διαφθοράς. Αναρωτιόμαστε μετά, γιατί δεν γίνονται επενδύσεις, όταν είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, με μια δικαιοσύνη ελεγχόμενη και με συντεχνίες όργανα συμφερόντων αλλά και κομμάτων. Έχουμε έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης ως κράτος. Επιβάλλεται να αλλάξουμε μυαλά".

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης σχετικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία και την αντίδραση των τραπεζιτών στο σχέδιο νόμου για ρύθμιση των χρεών, τόνισε ότι "οι τραπεζίτες, πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν, ότι από κάποια στιγμή και μετά, δεν μπορούν να υπαγορεύουν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά να υπακούουν".

    [06] "Θα βρεθούν στο δρόμο"

    Στο Δέλτα του ποταμού Αξιού θα περιοδεύσει σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας και θα έχει συνάντηση με φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών στη Χαλάστρα.

    Χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με συμβασιούχους και απασχολούμενους σε προγράμματα stage, στη Θεσσαλονίκη.

    Ακουσε τα προβλήματα τους, καθώς αρκετοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα και να χάσουν κι αυτό το πενιχρό εισόδημα που παίρνουν κι ενημερώθηκε για τις κινητοποιήσεις τους με αποχή από την εργασία αυτό το διήμερο.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως «η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, με προγράμματα stage, είναι η μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι άνθρωποι που θα βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα με πρόσχημα την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πολεμήσει το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία. Αν ήθελε να τα καταπολεμήσει δεν θα καταργούσε τα stage από το δημόσιο τομέα, μεταφέροντας τα στον ιδιωτικό. Το μόνο που επιθυμεί είναι να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα μόνο και μόνο για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης».

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλάϊ των κινητοποιήσεων αυτών των ανθρώπων και θα διεκδικήσει:

    - Να μην υπάρχει ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία. Να τους δοθούν αναδρομικά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να προκηρυχθούν θέσεις σταθερής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, εκεί που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία, περιβαλλοντική προστασία).

    - Μέχρι να προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις , τα παιδιά που εργάζονται με προγράμματα stage να μην πεταχθούν στο δρόμο. Και κυρίως να μην τους δοθεί η δυνατότητα να περάσουν σε ένα άλλο καθεστώς εργασιακής σκλαβιάς, αυτή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πατάει σε δυο βάρκες και πολύ σύντομα, αν συνεχίσει έτσι, θα βουλιάξει στο νερό».

    Σε ερώτηση για τα οργανωτικά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, απάντησε: «Αυτά για μας είναι συνηθισμένα, δεν είναι τίποτε περίεργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος πλουραλιστικός και δημοκρατικός. Συζητάμε ανοιχτά και δημοκρατικά, προκειμένου να βρούμε τη λύση στα οργανωτικά προβλήματα που έχουν προκύψει. Αλλωστε, αν τα κουκουλώναμε όλα τα προβλήματα και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, θα ήταν σαν να σνομπάρουμε τους ίδιους τους πολίτες που μας στήριξαν ζητώντας από εμάς να μην συνεχίσουμε όπως πριν».

    Σχετικά με τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου επισήμανε: «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας λέει την άποψη του δημόσια και η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή».

    Για το ενδεχόμενο να μην δοθούν αυξήσεις στο δημόσιο από ένα όριο μισθού και πάνω παρατήρησε: «Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία είναι οι πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι που είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με μισθούς αστείους των 400, 500 και 600 ευρώ. Αν υπάρχουν και 100-200 στο δημόσιο που παίρνουν υψηλούς μισθούς, είναι προφανές ότι κανείς δεν θα ασχοληθεί να διεκδικήσει γι αυτούς. Τα θέμα είναι τι θα κάνουμε με τη μεγάλη μάζα εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης».

    [07] "Στάση ευθύνης"

    Tο εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι επαρκές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζουν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι σε συνέντευξη Τύπου της Eλληνικής Eταιρείας Λοιμώξεων.

    Oι ειδικοί τόνισαν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του κύματος της πανδημίας, ενώ εκτιμάται ότι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων. Aυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νοσηλεία περισσότερων ασθενών σε κοινούς θαλάμους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Aπό τα πρόσφατα στοιχεία του EKEΠY προκύπτει ότι στην Eλλάδα υπάρχουν 20 ασθενείς με πνευμονία από τη νέα γρίπη εκ των οποίων οι 13 νοσηλεύονται σε Mονάδα Eντατικής Θεραπείας. Aπό αυτούς οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση εκ' των οποίων οι 2 δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 4 από τους 7 είναι παχύσαρκοι, γεγονός που ενδεχομένως επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας τους.

    Ό, τι αφορά στην πορεία του εμβολιασμού ο κ. Mάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και Mέλος της Eπιτροπής Πανδημίας τόνισε ότι αν και οι γιατροί των νοσοκομείων προσέρχονται για να εμβολιαστούν, οι νοσηλευτές αντιστέκονται ακόμη. Mέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για να εμβολιαστούν 4000 άτομα εκ των οποίων το 10% έως 20% ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

    Η αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου σε ότι αφορά την προστασία από τη νέα γρίπη, είπε ο κ. Μ. Λαζανάς, έχει αποδειχθεί από τις μελέτες του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC και ECDC) και ξεπερνά το 90%.

    Oι λοιμωξιολόγοι σημείωσαν ότι στη Σουηδία, σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί 137 ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί σοβαρές. Eπίσης, στην ίδια χώρα έχουν εμβολιασθεί 5000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 50.000 παιδιά 3 έως 6 ετών υγιή ή με υποκείμενα νοσήματα. Στα παιδιά έχουν καταγραφεί 31 ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000, και μόνο 5 σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Aυτές οι αντιδράσεις έχουν θεωρηθεί ήπιες.

    H παθολόγος-λοιμωξιολόγος Κυριακή Κανελλακοπούλου, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μη ειδικοί γιατροί λένε να μην εμβολιαστεί ο κόσμος. Aυτό, σημείωσε, σε μητέρες παιδιών κάτω των 6 μηνών μπορεί να θεωρηθεί ιατρική αμέλεια. O παθολόγος λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" κ. Γαργαλιάνος δήλωσε ότι κάνουν λάθος οι γιατροί που λένε όχι στο εμβόλιο και συνέχισε λέγοντας, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι καλύτερα είναι να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Eπίσης, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται με το πανδημικό εμβόλιο και θέτουν έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο για όσους εργάζονται σε μονάδες νεογνών, καθώς τα νεογνά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν μολυνθούν με γρίπη.

    Ενημέρωση της Βουλής

    Το μήνυμα να τηρηθεί στάση ευθύνης στο θέμα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, εξέπεμψε από τη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι όλοι μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη όχι όμως να αποτρέπουν το κοινό από το να εμβολιαστεί, διότι αυτό βαίνει σε βάρος του ελληνικού λαού.

    «Ακούμε ακραίες τοποθετήσεις για το εμβόλιο. Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν και τις αποφάσεις. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας, αλλά και καθενός ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός κατά την ενημέρωση που παρείχε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πανδημία γρίπης από κοινού με την υφυπουργό, Φώφη Γεννηματά, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργο Σαρόγλου.

    Η υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν χωρεί ανησυχία και πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός, επισημαίνοντας πως υπάρχουν αντιδράσεις δύο άκρων: Από τη μία ότι είναι ήπια πανδημία και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αλλά όταν αρχίσει η πίεση αρχίζει και η αγωνία για το αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία. «Χρειάζεται στάση ευθύνης. Δεν υπάρχει πανικός αλλά πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας», τόνισε.

    Παρατήρησε ότι εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού παρουσιάζει ομαλή αυξητική τάση, διευκρινίζοντας, ότι «μπορεί η συμμετοχή να μην είναι αθρόα αλλά δεν είναι και υποβαθμισμένη, όπως παρουσιάζεται».

    Όπως ενημέρωσε στις 16 Νοεμβρίου εμβολιάστηκαν 2.015 άτομα και χθες 2.194. Η ανάδειξη του θέματος ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο, είπε η υπουργός, ζητώντας τη συμμετοχή όλων σβ αυτό.

    Ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα βουλευτών - μελών της Επιτροπής (γιατροί στην πλειονότητά τους) ενημέρωσε ότι από τις 23 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει κέντρο εμβολιασμού στη Βουλή για τους βουλευτές και τους υπαλλήλους.

    Ενημέρωσε ακόμη ότι την επόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή η φάση εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς να αποκλείεται ο εμβολιασμός οποιουδήποτε το ζητήσει, και από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά και στις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού. Τότε θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατ. εμβόλια.

    Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ισχύει ο προεκλογικός κανόνας, το να κλείνει ένα τμήμα στο οποίο εμφανίζονται πέντε κρούσματα και άνω. «Δεν υπάρχει σήμερα η ανάγκη να αλλάξει αυτό το μέτρο το οποίο έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί καλά», είπε η υπουργός, η οποία διαπίστωσε αυξητική τάση κρουσμάτων στα τμήματα που κλείνουν, με πιο έντονη στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του κλίματος. Ανακοίνωσε ότι στις 11 Νοεμβρίου ήταν 46 τα τμήματα που έπρεπε να κλείσουν, στις 13 του μήνα έγιναν 122, και χθες 163.

    Για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είπε πως θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε 400 κλίνες, τώρα όμως που τελούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν άμεσα 95 κλίνες σε ΜΕΘ και να στελεχωθούν. Γίνεται επίσης προσπάθεια για άλλες 55 κλίνες, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού.

    «Υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας που προκλήθηκε από την επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να μιλάνε οι επιστήμονες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμμορφώνονται», παρατήρησε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής (Κ. Βελόπουλος, ΛΑΟΣ) σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για τη σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τη σκοπιμότητα του εμβολίου, η κ. Ξενογιανακοπούλου είπε ότι οι πολιτικές φαρμάκου θα αλλάξουν, με την επαναφορά της λίστας, με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, των γιατρών και των ταμείων, με τον τρόπο τιμολόγησης.

    «Είναι τεράστιο το θέμα. Δεν θα το λύσουμε όμως τώρα που δοκιμαζόμαστε. Και δεν μπορεί με αυτό το πρόσχημα να αμφισβητήσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού. Σκοπιμότητες υπάρχουν παντού. Κι από κείνους που θέλουν το εμβόλιο κι από κείνους που το πολεμάνε». Εξήγησε ότι πρόκειται για εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, τα ίδια που χρησιμοποιούνται ακόμη και από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν έντονες καιρικές συνθήκες.

    «Είναι βέβαιο ότι ζούμε κρίση αξιών, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε υπεραπλουστεύσεις και γενικεύσεις», είπε και η κ. Γεννηματά.

    Η υφυπουργός Υγείας διέψευσε ότι απαιτείται υπογραφή για να εμβολιαστεί κάποιος. Επίσης προανήγγειλε ενημερωτική καμπάνια στην οποία θα δίνονται σαφείς οδηγίες στους πολίτες για τα θέματα της γρίπης και του εμβολιασμού.

    Η κ. Γιαμαρέλου, η οποία δήλωσε ότι είναι η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα, είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για τόσο ελαφριά γρίπη και άρα δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα, και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το εμβόλιο είναι, εκτός από αποτελεσματικό και ασφαλές. Επικαλέστηκε στατιστικές έρευνες που προέκυψαν σε άλλες χώρες στις οποίες έγινε νωρίτερα το εμβόλιο, λόγω του κρύου, και σύμφωνα με τις οποίες, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και ήπιων αντιδράσεων. «Όλοι οι λοιμωξιολόγοι της χώρας πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι σκόπιμο να χορηγηθεί», είπε.

    «Αν έχει εξαντληθεί ο χρόνος πειραματικών και κλινικών μελετών για το εμβόλιο» ρώτησε ο Χ. Χαραλάμπους (ΚΚΕ) παρατηρώντας ότι η κ. Γιαμαρέλου δεν απάντησε σε αυτό.

    Ο κ. Σαρόγλου ανέφερε ότι πληρούνται στη χώρα μας όλα τα κριτήρια ώστε να θεωρούμε πως πρόκειται για πανδημία, είπε ωστόσο ότι το ποσοστό από 2,3 έως 4% του πληθυσμού που μολύνθηκε είναι πολύ μικρό, κάτι που οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες. Έχουμε ακόμη μιάμιση εβδομάδα καλοκαιρίας για να εντατικοποιήσουμε τον εμβολιασμό, πρόσθεσε. Αφού τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα κοινωνικής διάστασης «να μην κολλήσει δηλαδή ο ένας από τον άλλο», (σχολεία κ.α) ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι αργότερα μπορεί να επαναξιολογηθούν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα αυστηρής επιτήρησης και λήψης μέτρων στις χοιροτροφικές μονάδες, καθώς εκεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι πολύ μεγάλος αν ο άνθρωπος τον μεταδώσει στο ζώο.

    [08] "Χωριό της ανακύκλωσης"

    Για τρεις ημέρες ο δήμος Αθηναίων δημιουργεί στην Πλατεία Συντάγματος το χωριό της ανακύκλωσης.

    Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, θα λειτουργούν περίπτερα των μεγαλύτερων εταιρειών ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τη χρησιμότητα, τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης. Παράλληλα, οι εθελοντές Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα παρέχουν πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Στο «Χωριό της Ανακύκλωσης» συμμετέχουν οκτώ συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης:

    1) Συσκευασιών

    2) Ορυκτελαίων

    3) Συσκευασιών και Αποβλήτων

    4) Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού

    5) Φωτιστικών Ειδών και Λαμπτήρων

    6) Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών

    7) Μεταχειρισμένων Ελαστικών

    8) Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

    Τα περίπτερα θα λειτουργούν:

    Β· την Παρασκευή: 10.00 - 20.00

    Β· το Σάββατο: 10.00 - 18.00

    Β· την Κυριακή: 10.00 - 15.00

    Εκδηλώσεις

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, στην Πλατεία Συντάγματος θα φιλοξενείται υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Lomographic Εmbassy και της gallery Μ55.

    Έξι φωτογράφοι lomo-γραφούν για το περιβάλλον: Ηλίας Κοσίντας, Αθηνά Καζολέα, Μαρίλη Κωσταντινοπούλου, Γιώργος Κουβαράς, Γιάννης Φουντουλάκης, Στεφανία Μιζάρα.

    Οι lomo-φωτογραφίες δίνουν μια άλλη διάσταση στην οπτική αντιμετώπιση των απορριμμάτων, από τους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας, στις χωματερές και τα κέντρα ανακύκλωσης, ακολουθώντας το σλόγκαν «Reduce, Re-use, Recycle».

    Ακόμη, τα παιδιά θα μπορούν να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν την ανακύκλωση μέσα από έξυπνα δρώμενα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους:

    Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, η ομάδα «Φτου ξελευθερία» από τις 10.00 έως τις 14.00 θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Παίζουμε Περιβάλλον;», με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την ανακύκλωση και την πολυτιμότητα του νερού. Αμέσως μετά, την σκυτάλη παίρνει το «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της ανακύκλωσης» που παρουσιάζει η Ψυχαγωγική Εκπαιδευτική Δράση από τις 14.00 έως τις 20.00.

    Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 15.00, η TRASH ART δημιουργεί ... θησαυρούς από τα σκουπίδια. Τα παιδιά μαζί με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά και θα συνθέσουν την πόλη που θέλουν και ονειρεύονται να ζήσουν, μέσα από μια πρωτότυπη κατασκευή. Την ίδια μέρα από τις 15.00 -18.00 θα γίνεται ανταλλαγή λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας. Τη δράση υλοποιεί το σύστημα Φωτοκύκλωση.

    Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 13.00, το θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» της Μαίρης Ιγγλέση παρουσιάζει το έργο «Από που παν στο Σκουπιδο...Πρασινιστάν». Θέμα της παράστασης είναι η ανακύκλωση, η προστασία του δάσους και η ισορροπία της φύσης. Λίγο αργότερα, στις 13.30 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στο «Χωριό της Ανακύκλωσης» για να κλείσει μουσικά το τριήμερο των εκδηλώσεων.

    Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να παραδίδουν βιβλία που δεν χρειάζονται. Τα σημεία όπου θα συγκεντρώνονται τα βιβλία από το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης» είναι στο Σύνταγμα, στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά. Ορισμένα από τα βιβλία θα προωθηθούν για τη δημιουργία βιβλιοθηκών.

    Ειδικότερα, τα σημεία που έχουν οριστεί είναι:

    1. Το Σύνταγμα από τις 10.00 έως τις 18.00 στο «Χωριό της Ανακύκλωσης»

    2. Το Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8.00 έως τις 14.00.

    3. Το Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης) από τις 8.00 έως τις 14.00.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2009 - 5:30:35 UTC