Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια
  • [02] Διάλογος για την Παιδεία
  • [03] Προκήρυξη για τη θέση προέδρου της ΕΡΤ
  • [04] Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης
  • [05] Πωλητήριο στην έπαυλη

  • [01] Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια

    Τη σημασία της "Ατζέντας 2014" ανέπτυξε στους Έλληνες δημοσιογράφους στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Είναι μια πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κωνσταντινούπολη, τρεις μόνον μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και ο κ. Δρούτσας στον ενάμιση μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιεί έναν πρώτο "μικρό γύρο" στα Δυτικά Βαλκάνια, υποδηλώνοντας την υψηλή προτεραιότητα που έχει η ελληνική πρωτοβουλία.

    Πρώτος στόχος είναι να προωθήσει την ελληνική πρόταση στις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των χωρών της περιοχής, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις, ενώ παράλληλα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση σε όλες τις συναντήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, εισπράττοντας θετική υποδοχή από τους ευρωπαίους εταίρους.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε την ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε καμία περίπτωση, τόνισε ο κ. Δρούτσας δεν πρέπει να εκληφθεί η ετοιμότητα και το ανοιχτό μυαλό που δείχνει η Ελλάδα για επίλυση του θέματος, ως ενθάρρυνση παράλληλης διαδικασίας. Στηρίζουμε, πρόσθεσε, τη διαδικασία που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με την εντολή που έχει δώσει ο ΟΗΕ και επανέλαβε την καθαρή και γνωστή ελληνική θέση για γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

    Είπε ακόμη ότι η γειτονική χώρα δείχνει ως τώρα ότι δεν έχει την πραγματική βούληση και το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται για την προώθηση της επίλυσης του θέματος.

    [02] Διάλογος για την Παιδεία

    «Το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάλυσης των δεδομένων, ώστε η ρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, να μη δημιουργήσει αναστάτωση και να είναι προς όφελος κυρίως των μαθητών, αλλά και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Εκπαίδευσης & Θρησκευμάτων, σχετικά με την κατάργηση της βάσης του "10", από τις προσεχείς Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Η κ. Διαμαντοπούλου κάλεσε σε συνάντηση εκπροσώπους των δασκάλων και των νηπιαγωγών της χώρας, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα οι τελευταίες εξαγγελίες για τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών.

    Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η διά βίου μάθηση των κληρικών κ.λπ.

    Στο τέλος της συνάντησης η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επιπλέον φορολόγηση της Εκκλησίας σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τα όσα είχαν πει ορισμένοι κληρικοί περί αιφνιδιασμού της Εκκλησίας μία ημέρα μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου πριν από λίγες ημέρες.

    «Ο κ. πρωθυπουργός εξαρχής», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, «επεσήμανε και έθεσε με μεγάλη ένταση την ανάγκη ενός ειλικρινούς και σε βάθος διαλόγου με την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθεση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την οικονομία και για τη χώρα, η Εκκλησία της Ελλάδας όπως -έτσι και αλλιώς- το έχει δηλώσει να συνεισφέρει όπως και οι άλλοι Έλληνες, αλλά με δικαιοσύνη. Δηλαδή ούτε με δυσμενή μεταχείριση ούτε με ευμενή. Νομίζω ότι αυτή είναι η βάση αρχής ενός διαλόγου μέσω του οποίου θα επιλυθούν και αυτό και όλα τα ζητήματα. Πάνω από όλα υπάρχει η θέληση, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός για να λυθούν όλα αυτά. Δεν υπάρχει ακόμα καμία νομοθέτηση. Υπάρχει μόνο η θέση της κυβέρνησης για τις βασικές αρχές».

    Ο Ιερώνυμος είπε σχετικά: «Κοιτάξτε, στο θέμα της ειλικρινούς συνεργασίας θα ήθελα να βάλω ένα ερωτηματικό διότι δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι ο κύριος πρωθυπουργός το απέκρυψε αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι κάπως διαφορετικά εκτιμήθηκαν τα πράγματα. Πιστεύω ότι η θέση του πρωθυπουργού που ετέθη τότε στη συζήτησή μας, να γίνουν επιτροπές, θα υλοποιηθεί. Αλλά αυτό είναι κάτι γενικότερο».

    Η υπουργός, όμως, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με την κατάργηση της βάσης του «10» από τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ιδιαίτερα τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάλυσης των δεδομένων, ώστε η ρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, να μη δημιουργήσει αναστάτωση και να είναι προς όφελος κυρίως των μαθητών, αλλά και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».-

    [03] Προκήρυξη για τη θέση προέδρου της ΕΡΤ

    Για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στάλθηκε η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και Πολιτισμού &Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, με την οποία προκηρύσσεται η θέση του προέδρου του ΔΣ - Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ.

    Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη, μέσω της ιστοσελίδας της ανοιχτής διακυβέρνησης του γραφείου του Πρωθυπουργού http://www.opengov.gr/yppot έως και την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009.

    [04] Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης

    Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στο ύψος του προϋπολογισμού των 16 κρατών για το 2010, που προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6%, για να φτάσουν στα 122,9 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    "Ο προϋπολογισμός είναι μία ισχυρή απάντηση στην οικονομική κρίση", δήλωσε ο Χανς Λίντμπλαντ, υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας, μετά τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, που διήρκεσαν 12 ώρες. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο, το Δεκέμβριο.

    Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη οδηγείται προς τη σταδιακή ανάκαμψη, καθώς το Ακαθάριο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% τον επόμενο χρόνο και κατά 1,6% το 2011.

    [05] Πωλητήριο στην έπαυλη

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να πουλήσει την πολυτελή έπαυλή του στη Σαρδηνία, την "Βίλα Τσερτόζα" έναντι 450 εκατομμυρίων ευρώ στον εμίρη του Άμπου Ντάμπι, αναφέρει η ημερήσια ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντελα Σέρα".

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν επιβεβαιώθηκε από τον άνθρωπο που ασχολείται με την ακίνητη περιουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εδώ και αρκετές δεκαετίες. "Ουδέν σχόλιο. Δε μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αρνηθώ", δήλωσε ο Κλαούντιο Τζιουντόλι.

    "Ο εμίρης Μοχάμεντ, πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι έψαχνε για μία κατοικία στη Μεσόγειο" και σύμφωνα με την εφημερίδα η βίλα του Μπερλουσκόνι στην Σαρδηνία έχει όλα όσα αναζητά ο εμίρης.

    "Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι σωστές, το άρθρο αυτό είναι εντελώς λάθος", δήλωσε χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του ένας αξιωματούχος στο Άμπου Ντάμπι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν "ενοχλημένος" από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στην έπαυλη και τον εμφανίζουν με γυμνόστηθες κοπέλες και έτσι αποφάσισε να την πουλήσει.

    Η ιδιοκτησία αποτελείται από τρεις κατοικίες, που απλώνονται σε έκταση περίπου 80 εκταρίων, σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Σαρδηνίας, την Κόστα Εσμεράλδα. Το κατάλυμα όπου διέμενε ο Καβαλιέρε κάλυπτε μία έκταση 2.600 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην οποία βρίσκονταν περίπου δέκα σαλόνια, επτά υπνοδωμάτια, κουζίνες και μπάνια. Το δεύτερο σπίτι προοριζόταν για τα παιδιά του Μπερλουσκόνι από τον δεύτερο γάμο του, ενώ το τρίτο για καλεσμένους, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει φιλοξενηθεί εκεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 November 2009 - 7:30:27 UTC