Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η μάχη των υποψηφίων
  • [02] Γραφείο κατά της αυθαιρεσίας
  • [03] "Σικέ παιχνίδια"
  • [04] Η κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ

  • [01] Κορυφώνεται η μάχη των υποψηφίων

    Ανεβαίνουν στη ΝΔ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 29 του μηνός.

    Προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά, που φτάνει έως και τις πέντε μονάδες, δίνουν δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας. Στην τρίτη δημοσκόπηση η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να προηγείται οριακά του αντιπάλου της για το χρίσμα του προέδρου της ΝΔ.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Να επιβραβεύσουν τη συνέπεια και όχι τον καιροσκοπισμό, στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΝΔ, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε πως «η εκλογή νέου αρχηγού με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας" για το κόμμα.

    Σε ομιλία της στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση,στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως δεν πέρασαν ούτε 50 μέρες κι έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς, από τις Βρυξέλλες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι καλό μόνο στην επικοινωνία και στα εύκολα λόγια. Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα του, τόνισε.

    «Μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι μια αδύναμη ΝΔ και ίσως γι αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου τον τελευταίο καιρό. Αλλά ξεχνάνε κάτι: Τον αρχηγό της ΝΔ δεν θα τον βγάλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, θα τον βγάλουν οι νεοδημοκράτες», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Και πρόσθεσε:

    «Σε μια εβδομάδα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το πάρτυ τελειώνει. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυνατή, ενωμένη και αποφασισμένη ΝΔ, θα μας βρείτε μπροστά σας».

    Εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε ότι η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το σκοπιανό.

    Επισήμανε ότι η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών, εισηγήθηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Τόνισε ότι μαζί με τον Κ. Καραμανλή παρουσίασαν με θάρρος τις θέσεις της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.

    Η κα Μπακογιάννη έκανε αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις παρακαταθήκες του, λέγοντας ότι με βάση αυτές η ίδια θέλει μια ΝΔ ανοιχτή και όχι περιχαρακωμένη, ευρωπαϊκή και όχι ευρωσκεπτιστική, πατριωτική και όχι εθνικιστική.

    Τάχθηκε υπέρ του πατριωτισμού, που είναι ανιδιοτελής και ειλικρινής και κατά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας.

    Η ίδια είπε ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως σημείωσε, υποτάσσουν το συμφέρον της χώρας στο προσωπικό κι ενώ εμφανίζονται ως πατριώτες στην πραγματικότητα είναι «μοιραίοι και λίγοι».

    Κάλεσε, μάλιστα, όποιον νομίζει ότι είναι πιο πατριώτης από την ίδια να βγει και να το δηλώσει με όνομα και επώνυμο.

    Σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είπε ότι η ίδια έδωσε τη μάχη δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, αντί να καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την καταστροφολογία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν βγήκαν ούτε στα κανάλια για να υπερασπιστούν τη ΝΔ.

    Απευθύνθηκε στον παριστάμενο συνυποψήφιό της Παναγιώτη Ψωμιάδη και είπε ότι τους ενώνουν η κοινή πορεία, οι κοινοί αγώνες στη ΝΔ, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις. Δεν υπέστειλαν, είπε, ποτέ την κομματική σημαία και δεν μίλησαν για «υπέρβαση» ή προέβλεψαν το «βιοϊστορικό τέλος της ΝΔ».

    Το πρωί η κα Μπακογιάννη παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Αντώνης Σαμαράς

    Στο τρίπτυχο ενότητα - οργάνωση και ιδεολογία που θα συγκροτήσει μία δυνατή ΝΔ στάθηκε ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος Αντώνης Σαμαράς από την Λάρισα.

    «Όταν έχουμε όλα αυτά δεν υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μας αντιμετωπίσει και θα νικήσουμε 100% » είπε Μεσσήνιος πολιτικός στην ομιλία του στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού απηύθηνε προσκλητήριο συμμετοχής στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής προς όλους, τονίζοντας ότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα προσδώσουν στην νέα ηγεσία του κόμματος.

    «Να πλημμυρίσουμε τις κάλπες», είπε χαρακτηριστικά. «Και, την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μία ενωμένη γροθιά,είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης», πρόσθεσε.

    Και σημείωσε:

    «Θέλω να το κάνω καθαρό. Η μάχη δεν τελειώνει στις 29 του μηνός,αντίθετα ξεκινάει στις 30,γιατί απέναντι στην ΝΔ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ".

    Ακόμη τόνισε αναφορικά με τους ανθυποψηφίους του ότι «είμαστε ομοϊδεάτες δεν είμαστε αντίπαλοι».

    Αναφερόμενος στο θέμα της οργάνωσης, ο Α. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι υπήρξε αποξένωση του κόμματος από την βάση, που κράτησε καιρό και δημιούργησε μία απαξία.

    Ενώ έκανε και άνοιγμα στους νέους δηλώνοντας:«Να φέρουμε τους νέους να μας πουν όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μεθαύριο».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημά του είναι να ενωθεί η παράταξη,τόνισε:«Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, οι δικοί μας έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Είναι ανάγκη να τους πούμε συγνώμη. Εσένα τον Νεοδημοκράτη μιλάω, που έμεινες σπίτι σου. Όταν δεις την κίνηση αγάπης που σου κάνω να πεις «ναι», γυρίζω πίσω".

    Ο Α. Σαμαράς επανέφερε τις θέσεις του περί ισχυρής Κεντροδεξιάς αλλά και ότι πρέπει «πρέπει πρώτα να ενώσουμε την οικογένεια μας και μετά να πάμε στον γείτονα και τον απέναντι».

    «Ένας πολιτικός μπορεί να μην είναι αλάνθαστος αλλά έχει την υποχρέωση να είναι ακέραιος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

    Ο Αντώνης Σαμαράς εστειλε ένα μήνυμα προς τους «νεοφιλελεύθερους», τονίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω: «Όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν», είπε.

    Ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ αναφέρθηκε και στην Αριστερά, με αφορμή τα θέματα της ιδεολογίας. Η αριστερά, είπε, "νομίζει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κρίνει, λες και είναι αλάνθαστη. Ε', λοιπόν, δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Κοινωνική ευαισθησία έχουμε και εμείς".

    Ωστόσο, δέχθηκε ότι υπάρχει ένας «ιδεολογικός αφοπλισμός» στην ΝΔ.

    «Αισθάνομαι τελευταία διαχειριστής και όχι πολιτικός», είπε και συμπλήρωσε ότι η ιδεολογία γίνεται όπλο για τις δύσκολες στιγμές.

    Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, μίλησε για τα «καρτέλ» αλλά και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με την φθηνή ενέργεια, ενώ έκανε εδική μνεία στο θέμα του Αχελώου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί,για να πάρει ανάσα η περιοχή, αλλά με σεβασμό στους γενικότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

    Καταλήγοντας ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε:

    «Στόχος μου είναι να φτιάξουμε μία δυνατή Κεντροδεξιά , να διευρύνουμε την επιρροή μας, να μην κρύβουμε τις ιδέες μας. Δεν μπορεί ο αριστερός να λέει «είμαι αριστερός» και μείς να κρυβόμαστε. Κάνουμε ένα ταξίδι άμιλλας, ελπίδας, μία πορεία προς τον λαό. Θέλουμε να κάνουμε την ΝΔ ελπίδα της Ελλάδας για να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας».

    Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Θανάση Κοκκινούλη και λοιπά μέλη της διοίκησης.

    Ο Θ. Κοκκινούλης έκανε την ίδια δήλωση που έκανε προ ημερών και για την Ντόρα Μπακογιάννη:

    «Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στον στόχο που έβαλες. Στις 29 Νοεμβρίου εύχομαι να εκλεγεί αρχηγός στην ΝΔ, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή πάνω από όλα αντιπολίτευση στην Βουλή».

    Ο κ. Κοκκινούλης όταν ρωτήθηκε ποίον τελικά θα υποστηρίξει απάντησε: «Δεν αγωνιά ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση μου, γιατί αγωνιάτε εσείς;».

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ενήμερος για τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και η δική του περιφέρεια στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημ, επικαλέσθηκε δε την εμπειρία του ως ευρωβουλευτή για την ΚΑΠ και τόνισε την αναγκαιότητα «από τώρα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το 2013 την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του αγρότη».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την Νομαρχία, τον Δήμο και τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας.

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Κόρινθο βρέθηκε από το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχην Νίκο Ταγαρά, ακολούθως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της ΝΟΔΕ και, τέλος, περιόδευσε στην αγορά της πόλης.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι η νομαρχία του «χάνει 450 συμβασιούχους, που είναι πολύτιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της» και προσθέτοντας πως για το θέμα αυτό «δεν ευθύνεται μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που τους είχε σε ομηρία».

    Σε ό,τι αφορά την παράταξή του, υπογράμμισε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και επανέλαβε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν. Τόνισε, τέλος, πως το «ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στη ΝΔ, εμπιστοσύνη που έχει απολεσθεί».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του, νωρίτερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, είχε δηλώσει «μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να δυναμώσω τη φωνή του λαού της ΝΔ. Το θέμα είναι πώς θα μας βρει η επόμενη ημέρα. Ο λαός της ΝΔ δεν είναι "αγέλη προβάτων", έχει κρίση και συνείδηση και ο καθένας γνωρίζει τι θα κάνει».

    Σημείωσε ακόμη ότι «κάποιοι υψώνουν τείχη πόλωσης κυνηγώντας καρέκλες και αξιώματα. Εγώ επιζητώ την τιμή και την αξιοπρέπεια για το λαό της ΝΔ και δεν μ' ενδιαφέρουν οι καρέκλες».

    Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν πρέπει να επιστρέψει στην ΝΔ ο κ. Τατούλης και να συμμετάσχει στις διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, απάντησε: «Εγώ μιλάω για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, στην οποία πρέπει όλοι να είναι μέσα και φυσικά και ο κ. Τατούλης. Εγώ δεν είμαι από αυτούς, που θέλουν να κάνουν την παράταξη Α.Ε.».

    Συνέντευξη Μπακογιάννη - Σαμαρά στο "Βήμα"

    Σε ένα ιδιότυπο debate από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις, οι δύο υποψήφιοι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους: Η κα Μπακογιάννη επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι κρύφτηκε την ώρα της μάχης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού την επέκρινε για υπόγειους μηχανισμούς, οι οποίοι διαιρούν τις κομματικές οργανώσεις και απωθούν τους ψηφοφόρους.

    Οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ:

    Η κα Μπακογιάννη σημειώνει ότι πρώτος και βασικότερος λόγος της ήττας ήταν «η συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας τα οποία έπληξαν την εικόνα της παράταξης. Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό ήταν καταστροφικό. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Και ένας τρίτος έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε τον τελευταίο χρόνο να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα, τα οποία ήταν μεν αναγκαία, αλλά είχαν πολιτικό κόστος».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι «μας έφυγαν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι από το 2004. Υπήρξε μαζική φυγή από το ένα μεγάλο κόμμα χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί το άλλο (β¦). Τους απογοητεύσαμε από την έλλειψη επαφής μαζί τους (β¦). Τους απογοητεύσαμε διότι όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ στηρίξαμε τη ρευστότητα των τραπεζών, δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φθάσει στην πραγματική οικονομία (β¦). Και κάναμε εκλογές τη λάθος στιγμή. Επίσης ορισμένα στελέχη μας προσέβαλαν το δημόσιο ήθος της παράταξης».

    Στο ερώτημα αν επί του θέματος έχουν κάνει προσωπικά λάθη, η κα Μπακογιάννη δηλώνει:

    «Ως κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τη θέση μου. Εγώ στα δύσκολα για το κόμμα βγήκα μπροστά και ξέρω ότι από αυτό είχα κόστος. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ασφάλεια της απόστασης για να προστατεύσουν το προφίλ τους».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

    «Ποιος δεν έχει κάνει; Κάποια στιγμή διαφώνησα και για τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τα πράγματα πιο καθοριστικά. Στήριξα τον Καραμανλή και δεν μετανιώνω γιβ αυτό».

    Ο Α. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη συμφωνούν ότι μετά την εκλογική μάχη ο ηττημένος θα πρέπει να στηρίξει τον νικητή και ο νικητής να εμπιστευθεί τον ηττημένο και ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα σύμβολα του κόμματος.

    Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, η κα Μπακογιάννη δηλώνει πως η υποψηφιότητά της μπορεί να διασφαλίσει πως η ΝΔ θα παραμείνει μεγάλο κόμμα. Κόμμα εξουσίας που μπορεί να κερδίσει εκλογές. «Ισχυρή ΝΔ είναι η μεγάλη ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Και, παράλληλα, να απευθυνθούμε με σύγχρονο πολιτικό λόγο στην κοινωνία. Το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι λογικές περιχαράκωσης και ιδεολογικής καθαρότητας, οι οποίες είναι συνταγή αποτυχίας. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που πιστεύω ότι έχω είναι ότι η υποψηφιότητά μου ενώνει την παράταξη».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς τονίζει: «Ότι απευθύνομαι ταυτόχρονα τόσο σε αυτούς που επιθυμούν την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών μας όσο και σε εκείνους που ζητούν να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις που κερδίζουν έδαφος παντού στην Ευρώπη. Δεν το αφήνω το κόμμα να διαιρεθεί ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς «δεξιούς» και στους πιο σύγχρονους «φιλελεύθερους»».

    Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επώδυνα μέτρα, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει:

    «Αν είναι σωστό και αναγκαίο ένα μέτρο, θα προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό. Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας συνεπάγονται τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Αν εκλεγώ αρχηγός, θα επιδιώξω να υπάρξει μια εθνική συμφωνία σε ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, στα οποία απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει:

    «Θα στηρίξω τα χρήσιμα μέτρα. Αυτά που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όχι αυτά που τιμωρούν την κοινωνία για να διασώσουν τις στρεβλώσεις που μας έφεραν στην τωρινή κρίση. Ούτε αυτά που προστατεύουν τους ισχυρούς και τιμωρούν τους αδυνάτους. Το μυστικό είναι η ανάπτυξη. Και δεν πρόκειται να πνίξουμε την οικονομία για να τη... σώσουμε».

    Εξ άλλου στο ερώτημα αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για συνεργασία στην επίλυση του Ασφαλιστικού, η κα Μπακογιάννη σημειώνει:

    «Η τελική επιλογή μας θα διαμορφωθεί από την ουσία τού τι θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί μετρά βεβαίως και η ουσία. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποφασιστικό, χωρίς να πλήξουμε τις διαμορφωμένες, ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες. Καθαρές κουβέντες».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς λέει:

    «Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα. Αλλά και θα εμποδίζω οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον της. Το αν θα συνεργαστώ ή όχι, λοιπόν, να μου το ρωτήσετε όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Γραφείο κατά της αυθαιρεσίας

    "Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως απο το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία ίδρυσης "Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας" και αναφερόμενος σε δύο ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά κατά μητέρας μπροστά στο παιδί της.

    Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως τόνισε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.

    "Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

    "Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση.

    Η θητεία του συγκεκριμένου προσωπικού θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά.

    Ο υπουργός τόνισε ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".

    Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

    "Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν επαγγελματισμό και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν κάνουμε διώξεις, ούτε κυνήγι φαντασμάτων, αλλά προστασία ατομικών δικαιωμάτων", τόνισε.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι η φόρμα επικοινωνίας με τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας θα έχει απολύτως προσωπικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις.

    [03] "Σικέ παιχνίδια"

    Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε "σικέ παιχνίδια".

    Η γγ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, να γίνει διάλογος στη Βουλή ή τηλεοπτική συζήτηση για το ασφαλιστικό, είπε ότι δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ, είναι η ώρα των συλλαλητηρίων.

    Αν γίνει ντιμπέιτ θα πάμε, αλλά η όλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, είπε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό "κήρυξη πολέμου", και τόνισε ότι η απάντηση του ΚΚΕ είναι "πόλεμο στον πόλεμο".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τον καταστροφικό τυφώνα σχεδιασμένων μέτρων, που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις που απέμειναν την τελευταία 20ετία στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία και την πρόνοια".

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημειώσατε Χ, δηλαδή ισοπαλία στην αντιδραστική πολιτική, καθώς ο επόμενος γίνεται χειρότερος από τον προηγούμενο ακριβώς γιατί συνεχίζει την ίδια πολιτική και προσθέτει νέα βάρη στα προηγούμενα" είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Στόχος αυτής της πολιτικής, είπε, είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

    Σχετικά με την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι πρόκειται για κοροϊδία και πρόσθεσε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό της κερδοφορίας και στάχτη στα μάτια του λαού, για να καταθέσει θυσίες στην πλουτοκρατία και να αναπληρώσει χίλιες φορές πάνω την έκτακτη εισφορά.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κηρύξουν πόλεμο στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο παρά μόνο αγώνας και αντεπίθεση.

    Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι ανοίγουν πόρτες για πλήρη ιδιωτικοποίηση του, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την κάρτα υγείας, λέγοντας ότι η κάρτα υγείας θα αποτελέσει μέσο για τον περιορισμό των παροχών.

    Η γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και ζήτησε άμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας και πολιτικής προστασίας.

    Επίσης ζήτησε να απαγορευθούν με νόμο όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 35ωρο και πενθήμερο εργασίας με πλήρη ένσημα, να υπάρξει κατώτατος μισθός 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για την αντιπυραυλική ασπίδα που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το Αιγαίο έχει πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσφέρεται να εξυπηρετήσει δυτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και φυσικά ζητάει ανταλλάγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το θέμα, είπε γγ του ΚΚΕ, είναι ότι δεν ξέρουμε καν τι λέει η επιστολή Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το ΚΚΕ, κατέληξε η κα Παπαρήγα, όσο υπάρχουν σύνορα θα τα υπερασπίζεται.

    [04] Η κοινωνική δικτύωση στην ΕΕ

    Το 41% των χρηστών Ίντερνετ στην ΕΕ είναι κοινωνικά δικτυωμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ιστοσελίδες όπως το Φέισμπουκ (Facebook), ιστολόγια, διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων και φωτογραφιών, επιγραμμικά (online) παιγνίδια με τη συμμετοχή πολλών παικτών κ.α., σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Μελλοντικών Τεχνολογικών Μελετών του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το ποσοστό των κοινωνικά δικτυωμένων ευρωπαίων χρηστών αυξάνεται στο 64% (δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις) για τα άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών. Παγκοσμίως 165 εκατ. χρήστες συνδέονται κάθε μήνα στις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, MySpace, Twitter κ.α.).

    Ο αριθμός των ιστολογίων (blogs) έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. διεθνώς, ενώ δημιουργούνται κάθε μέρα πάνω από 100.000 νέα προσωπικά ιστολόγια. Το 20% έως 50% των χρηστών Ίντερνετ διαβάζουν ιστολόγια, o αριθμός των οποίων διπλασιάζεται με φρενήρη ρυθμό (κάθε έξι μήνες περίπου).

    Εξάλλου πάνω από ένα δισεκατομμύριο φωτογραφίες και 40 εκατ. βίντεο, που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι χρήστες, "ανεβαίνουν" στις σχετικές υπηρεσίες ανταλλαγής μεταξύ των χρηστών (YouTube, Flickr κ.α.).

    Ακόμα, το 32% των ευρωπαίων χρηστών Ίντερνετ έχει δημιουργήσει προφίλ σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 38% των χρηστών ηλικίας 15 - 25 ετών στην Ευρώπη έχουν προφίλ σε παραπάνω από μια τέτοια υπηρεσία. H κοινωνική δικτύωση πλέον επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ήδη περίπου ένας στους τέσσερις (25%) ευρωπαίους χρήστες την έχει εντάξει στη ζωή του. Σε πολλές χώρες οι χρήστες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις κοινωνικές ιστοσελίδες και τα προσωπικά ιστολόγια σε σχέση με την ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) τους.

    Η ταχεία ανάπτυξη της κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη (γνωστής και ως Web 2.0), σύμφωνα με την έκθεση, επιτρέπει στους χρήστες να ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή τόσο στην αγορά όσο και στην πολιτική. Όπως επισημαίνεται, δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, πέρα από την ψυχαγωγία τους και την επικοινωνία μεταξύ τους, υποστηρίζουν πλέον, μέσα από το Web 2.0, τις δραστηριότητες της εργασίας τους, την υγεία τους, τη μάθησή τους και τη δημόσια λειτουργία τους ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

    Μεταξύ άλλων, αρκετοί εργαζόμενοι επιλέγουν πια να δημιουργήσουν "κοινότητες" με κοινά ενδιαφέροντα έξω από το χώρο και τα ωράρια της δουλειάς τους, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Επίσης, η κοινωνική δικτύωση ενθαρρύνει τις κάθε είδους κοινωνικές καινοτομίες, όπως η δια βίου μάθηση, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία κ.α.

    Η έκθεση ακόμα επισημαίνει ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όλο και πιο συχνά υιοθετούν την κοινωνική δικτύωση για να εμπλέξουν τους πελάτες και τους πολίτες στο σχεδιασμό και την παροχή νέων και πιο αποτελεσματικών προϊόντων και υπηρεσιών, με κεντρικό άξονα μια χρηστο-κεντρική νοοτροπία (όπου ο χρήστης των υπηρεσιών βρίσκεται στο επίκεντρο), καθώς και την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών-πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.

    Περίπου μια στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (25 - 35%) εκτιμάται ότι πειραματίζεται με κάποια μορφή κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, αν και οι Ευρωπαίοι κάνουν πλέον ευρεία χρήση της κοινωνικής δικτύωσης, από επιχειρηματική σκοπιά η Ευρώπη υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ, καθώς οι σημαντικότερες εταιρίες-πάροχοι σχετικού περιεχομένου (YouTube, Wikipedia, Facebook, Twitter κ.α.) είναι αμερικανικές.

    Η μελέτη όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συνεχής εξάπλωση της κοινωνικής δικτύωσης επιφέρει τον κίνδυνο ενός νέου "ψηφιακού χάσματος", καθώς συνεχώς νέες τεχνολογίες και εφαρμογές ξεπηδάνε. Απειλητικές είναι και άλλες δυνητικές παρενέργειες, για παράδειγμα η τάση όλων και περισσότερων ανθρώπων να κάνουν αυτό-διαγνώσεις για μια ασθένειά τους (πραγματική ή φανταστική), βασισμένοι όχι στην αξιολόγηση κάποιου γιατρού, αλλά στη γνώμη των φίλων τους στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, η "έκρηξη" του Γουέμπ (Web) 2.0 φέρνει μαζί της νέες απειλές σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως η αύξηση του κυβερνο-εκφοβισμού ή η κλοπή και η κακόβουλη παραχάραξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας κάποιου.

    Σε κάθε περίπτωση και παρά τα "γκρίζα" σημεία, η έκθεση προβλέπει ότι η κοινωνική δικτύωση θα εξελιχτεί περαιτέρω και θα αποτελέσει μελλοντικά ένα θεμελιώδες τμήμα της ψηφιακά δικτυωμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

    Link: Για το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση: http://ipts.jrc.ec.europa.eu/publications/pub.cfm?id=2819


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 November 2009 - 13:30:29 UTC