Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις στήριξης υποψηφίων
  • [02] Αναβλήθηκε η συνάντηση
  • [03] "Νέες κλίνες και προσλήψεις"

  • [01] Δηλώσεις στήριξης υποψηφίων

    Ανεβαίνουν στη ΝΔ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 29 του μηνός.

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν σήμερα ο βουλευτής Ββ Αθηνών της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας καθώς και ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός. Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.

    «Οι δικές μου προτεραιότητες είναι κυρίως οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα και οι προσεγγίσεις του Αντώνη Σαμαρά με βρίσκουν πάρα πολύ σύμφωνο. Είναι πάρα πολύ κοντά και στις δικές μου απόψεις. Δεύτερον, οι προτάσεις του για την αναδιοργάνωση του κόμματος. Πραγματικά πιστεύω, ότι με τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία, να εμπνεύσουμε την κοινωνία και πάνω απ' όλα να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά για να ξεκινήσουμε μια νέα νικηφόρα πορεία στη ΝΔ», ήταν η δήλωση του κ. Γκιουλέκα.

    Με τον κ.Σαμαρά συντάχθηκε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Ταλιαδούρος. Σε δήλωσή του, εκτίμησε πως η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά «διασφαλίζει την αναγκαία ιδεολογικοπολιτική σύνθεση ανάμεσα στις παραδοσιακές μας αξίες και τις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις. Εκφράζει τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό». Τόνισε, επίσης, ότι σέβεται την όποια διαφορετική επιλογή, που θα κάνουν τα στελέχη της ΝΔ.

    Στο πλευρό του κ.Σαμαρά τάχθηκε επίσης και ο τέως βουλευτής Πιερίας, Ευάγγελος Πολύζος, ο οποίος δήλωσε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού «θέτει πριν και πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον και όχι το προσωπικό, δεν έχει σχέση με μηχανισμούς και οικονομικά συμφέροντα και έχει εκφράσει τον απόλυτο σεβασμό στο αποτέλεσμα της εκλογής προέδρου των εσωκομματικών εκλογών».

    Προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά, που φτάνει έως και τις πέντε μονάδες, δίνουν δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας. Στην τρίτη δημοσκόπηση η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να προηγείται οριακά του αντιπάλου της για το χρίσμα του προέδρου της ΝΔ.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Να επιβραβεύσουν τη συνέπεια και όχι τον καιροσκοπισμό, στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΝΔ, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε πως «η εκλογή νέου αρχηγού με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας" για το κόμμα.

    Σε ομιλία της στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση,στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως δεν πέρασαν ούτε 50 μέρες κι έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς, από τις Βρυξέλλες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι καλό μόνο στην επικοινωνία και στα εύκολα λόγια. Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα του, τόνισε.

    «Μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι μια αδύναμη ΝΔ και ίσως γι αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου τον τελευταίο καιρό. Αλλά ξεχνάνε κάτι: Τον αρχηγό της ΝΔ δεν θα τον βγάλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, θα τον βγάλουν οι νεοδημοκράτες», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Και πρόσθεσε:

    «Σε μια εβδομάδα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το πάρτυ τελειώνει. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυνατή, ενωμένη και αποφασισμένη ΝΔ, θα μας βρείτε μπροστά σας».

    Εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε ότι η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το σκοπιανό.

    Επισήμανε ότι η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών, εισηγήθηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Τόνισε ότι μαζί με τον Κ. Καραμανλή παρουσίασαν με θάρρος τις θέσεις της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.

    Η κα Μπακογιάννη έκανε αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις παρακαταθήκες του, λέγοντας ότι με βάση αυτές η ίδια θέλει μια ΝΔ ανοιχτή και όχι περιχαρακωμένη, ευρωπαϊκή και όχι ευρωσκεπτιστική, πατριωτική και όχι εθνικιστική.

    Τάχθηκε υπέρ του πατριωτισμού, που είναι ανιδιοτελής και ειλικρινής και κατά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας.

    Η ίδια είπε ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως σημείωσε, υποτάσσουν το συμφέρον της χώρας στο προσωπικό κι ενώ εμφανίζονται ως πατριώτες στην πραγματικότητα είναι «μοιραίοι και λίγοι».

    Κάλεσε, μάλιστα, όποιον νομίζει ότι είναι πιο πατριώτης από την ίδια να βγει και να το δηλώσει με όνομα και επώνυμο.

    Σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είπε ότι η ίδια έδωσε τη μάχη δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, αντί να καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την καταστροφολογία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν βγήκαν ούτε στα κανάλια για να υπερασπιστούν τη ΝΔ.

    Απευθύνθηκε στον παριστάμενο συνυποψήφιό της Παναγιώτη Ψωμιάδη και είπε ότι τους ενώνουν η κοινή πορεία, οι κοινοί αγώνες στη ΝΔ, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις. Δεν υπέστειλαν, είπε, ποτέ την κομματική σημαία και δεν μίλησαν για «υπέρβαση» ή προέβλεψαν το «βιοϊστορικό τέλος της ΝΔ».

    Το πρωί η κα Μπακογιάννη παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Αντώνης Σαμαράς

    Στο τρίπτυχο ενότητα - οργάνωση και ιδεολογία που θα συγκροτήσει μία δυνατή ΝΔ στάθηκε ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος Αντώνης Σαμαράς από την Λάρισα.

    «Όταν έχουμε όλα αυτά δεν υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μας αντιμετωπίσει και θα νικήσουμε 100% » είπε Μεσσήνιος πολιτικός στην ομιλία του στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού απηύθηνε προσκλητήριο συμμετοχής στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής προς όλους, τονίζοντας ότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα προσδώσουν στην νέα ηγεσία του κόμματος.

    «Να πλημμυρίσουμε τις κάλπες», είπε χαρακτηριστικά. «Και, την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μία ενωμένη γροθιά,είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης», πρόσθεσε.

    Και σημείωσε:

    «Θέλω να το κάνω καθαρό. Η μάχη δεν τελειώνει στις 29 του μηνός,αντίθετα ξεκινάει στις 30,γιατί απέναντι στην ΝΔ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ".

    Ακόμη τόνισε αναφορικά με τους ανθυποψηφίους του ότι «είμαστε ομοϊδεάτες δεν είμαστε αντίπαλοι».

    Αναφερόμενος στο θέμα της οργάνωσης, ο Α. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι υπήρξε αποξένωση του κόμματος από την βάση, που κράτησε καιρό και δημιούργησε μία απαξία.

    Ενώ έκανε και άνοιγμα στους νέους δηλώνοντας:«Να φέρουμε τους νέους να μας πουν όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μεθαύριο».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημά του είναι να ενωθεί η παράταξη,τόνισε:«Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, οι δικοί μας έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Είναι ανάγκη να τους πούμε συγνώμη. Εσένα τον Νεοδημοκράτη μιλάω, που έμεινες σπίτι σου. Όταν δεις την κίνηση αγάπης που σου κάνω να πεις «ναι», γυρίζω πίσω".

    Ο Α. Σαμαράς επανέφερε τις θέσεις του περί ισχυρής Κεντροδεξιάς αλλά και ότι πρέπει «πρέπει πρώτα να ενώσουμε την οικογένεια μας και μετά να πάμε στον γείτονα και τον απέναντι».

    «Ένας πολιτικός μπορεί να μην είναι αλάνθαστος αλλά έχει την υποχρέωση να είναι ακέραιος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

    Ο Αντώνης Σαμαράς εστειλε ένα μήνυμα προς τους «νεοφιλελεύθερους», τονίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω: «Όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν», είπε.

    Ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ αναφέρθηκε και στην Αριστερά, με αφορμή τα θέματα της ιδεολογίας. Η αριστερά, είπε, "νομίζει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κρίνει, λες και είναι αλάνθαστη. Ε', λοιπόν, δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Κοινωνική ευαισθησία έχουμε και εμείς".

    Ωστόσο, δέχθηκε ότι υπάρχει ένας «ιδεολογικός αφοπλισμός» στην ΝΔ.

    «Αισθάνομαι τελευταία διαχειριστής και όχι πολιτικός», είπε και συμπλήρωσε ότι η ιδεολογία γίνεται όπλο για τις δύσκολες στιγμές.

    Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, μίλησε για τα «καρτέλ» αλλά και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με την φθηνή ενέργεια, ενώ έκανε εδική μνεία στο θέμα του Αχελώου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί,για να πάρει ανάσα η περιοχή, αλλά με σεβασμό στους γενικότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

    Καταλήγοντας ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε:

    «Στόχος μου είναι να φτιάξουμε μία δυνατή Κεντροδεξιά , να διευρύνουμε την επιρροή μας, να μην κρύβουμε τις ιδέες μας. Δεν μπορεί ο αριστερός να λέει «είμαι αριστερός» και μείς να κρυβόμαστε. Κάνουμε ένα ταξίδι άμιλλας, ελπίδας, μία πορεία προς τον λαό. Θέλουμε να κάνουμε την ΝΔ ελπίδα της Ελλάδας για να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας».

    Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Θανάση Κοκκινούλη και λοιπά μέλη της διοίκησης.

    Ο Θ. Κοκκινούλης έκανε την ίδια δήλωση που έκανε προ ημερών και για την Ντόρα Μπακογιάννη:

    «Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στον στόχο που έβαλες. Στις 29 Νοεμβρίου εύχομαι να εκλεγεί αρχηγός στην ΝΔ, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή πάνω από όλα αντιπολίτευση στην Βουλή».

    Ο κ. Κοκκινούλης όταν ρωτήθηκε ποίον τελικά θα υποστηρίξει απάντησε: «Δεν αγωνιά ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση μου, γιατί αγωνιάτε εσείς;».

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ενήμερος για τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και η δική του περιφέρεια στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημ, επικαλέσθηκε δε την εμπειρία του ως ευρωβουλευτή για την ΚΑΠ και τόνισε την αναγκαιότητα «από τώρα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το 2013 την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του αγρότη».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την Νομαρχία, τον Δήμο και τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας.

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Κόρινθο βρέθηκε από το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχην Νίκο Ταγαρά, ακολούθως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της ΝΟΔΕ και, τέλος, περιόδευσε στην αγορά της πόλης.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι η νομαρχία του «χάνει 450 συμβασιούχους, που είναι πολύτιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της» και προσθέτοντας πως για το θέμα αυτό «δεν ευθύνεται μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που τους είχε σε ομηρία».

    Σε ό,τι αφορά την παράταξή του, υπογράμμισε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και επανέλαβε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν. Τόνισε, τέλος, πως το «ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στη ΝΔ, εμπιστοσύνη που έχει απολεσθεί».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του, νωρίτερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, είχε δηλώσει «μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να δυναμώσω τη φωνή του λαού της ΝΔ. Το θέμα είναι πώς θα μας βρει η επόμενη ημέρα. Ο λαός της ΝΔ δεν είναι "αγέλη προβάτων", έχει κρίση και συνείδηση και ο καθένας γνωρίζει τι θα κάνει».

    Σημείωσε ακόμη ότι «κάποιοι υψώνουν τείχη πόλωσης κυνηγώντας καρέκλες και αξιώματα. Εγώ επιζητώ την τιμή και την αξιοπρέπεια για το λαό της ΝΔ και δεν μ' ενδιαφέρουν οι καρέκλες».

    Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν πρέπει να επιστρέψει στην ΝΔ ο κ. Τατούλης και να συμμετάσχει στις διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, απάντησε: «Εγώ μιλάω για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, στην οποία πρέπει όλοι να είναι μέσα και φυσικά και ο κ. Τατούλης. Εγώ δεν είμαι από αυτούς, που θέλουν να κάνουν την παράταξη Α.Ε.».

    Συνέντευξη Μπακογιάννη - Σαμαρά στο "Βήμα"

    Σε ένα ιδιότυπο debate από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις, οι δύο υποψήφιοι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους: Η κα Μπακογιάννη επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι κρύφτηκε την ώρα της μάχης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού την επέκρινε για υπόγειους μηχανισμούς, οι οποίοι διαιρούν τις κομματικές οργανώσεις και απωθούν τους ψηφοφόρους.

    Οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ:

    Η κα Μπακογιάννη σημειώνει ότι πρώτος και βασικότερος λόγος της ήττας ήταν «η συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας τα οποία έπληξαν την εικόνα της παράταξης. Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό ήταν καταστροφικό. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Και ένας τρίτος έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε τον τελευταίο χρόνο να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα, τα οποία ήταν μεν αναγκαία, αλλά είχαν πολιτικό κόστος».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι «μας έφυγαν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι από το 2004. Υπήρξε μαζική φυγή από το ένα μεγάλο κόμμα χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί το άλλο (β¦). Τους απογοητεύσαμε από την έλλειψη επαφής μαζί τους (β¦). Τους απογοητεύσαμε διότι όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ στηρίξαμε τη ρευστότητα των τραπεζών, δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φθάσει στην πραγματική οικονομία (β¦). Και κάναμε εκλογές τη λάθος στιγμή. Επίσης ορισμένα στελέχη μας προσέβαλαν το δημόσιο ήθος της παράταξης».

    Στο ερώτημα αν επί του θέματος έχουν κάνει προσωπικά λάθη, η κα Μπακογιάννη δηλώνει:

    «Ως κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τη θέση μου. Εγώ στα δύσκολα για το κόμμα βγήκα μπροστά και ξέρω ότι από αυτό είχα κόστος. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ασφάλεια της απόστασης για να προστατεύσουν το προφίλ τους».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

    «Ποιος δεν έχει κάνει; Κάποια στιγμή διαφώνησα και για τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τα πράγματα πιο καθοριστικά. Στήριξα τον Καραμανλή και δεν μετανιώνω γιβ αυτό».

    Ο Α. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη συμφωνούν ότι μετά την εκλογική μάχη ο ηττημένος θα πρέπει να στηρίξει τον νικητή και ο νικητής να εμπιστευθεί τον ηττημένο και ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα σύμβολα του κόμματος.

    Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, η κα Μπακογιάννη δηλώνει πως η υποψηφιότητά της μπορεί να διασφαλίσει πως η ΝΔ θα παραμείνει μεγάλο κόμμα. Κόμμα εξουσίας που μπορεί να κερδίσει εκλογές. «Ισχυρή ΝΔ είναι η μεγάλη ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Και, παράλληλα, να απευθυνθούμε με σύγχρονο πολιτικό λόγο στην κοινωνία. Το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι λογικές περιχαράκωσης και ιδεολογικής καθαρότητας, οι οποίες είναι συνταγή αποτυχίας. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που πιστεύω ότι έχω είναι ότι η υποψηφιότητά μου ενώνει την παράταξη».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς τονίζει: «Ότι απευθύνομαι ταυτόχρονα τόσο σε αυτούς που επιθυμούν την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών μας όσο και σε εκείνους που ζητούν να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις που κερδίζουν έδαφος παντού στην Ευρώπη. Δεν το αφήνω το κόμμα να διαιρεθεί ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς «δεξιούς» και στους πιο σύγχρονους «φιλελεύθερους»».

    Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επώδυνα μέτρα, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει:

    «Αν είναι σωστό και αναγκαίο ένα μέτρο, θα προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό. Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας συνεπάγονται τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Αν εκλεγώ αρχηγός, θα επιδιώξω να υπάρξει μια εθνική συμφωνία σε ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, στα οποία απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει:

    «Θα στηρίξω τα χρήσιμα μέτρα. Αυτά που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όχι αυτά που τιμωρούν την κοινωνία για να διασώσουν τις στρεβλώσεις που μας έφεραν στην τωρινή κρίση. Ούτε αυτά που προστατεύουν τους ισχυρούς και τιμωρούν τους αδυνάτους. Το μυστικό είναι η ανάπτυξη. Και δεν πρόκειται να πνίξουμε την οικονομία για να τη... σώσουμε».

    Εξ άλλου στο ερώτημα αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για συνεργασία στην επίλυση του Ασφαλιστικού, η κα Μπακογιάννη σημειώνει:

    «Η τελική επιλογή μας θα διαμορφωθεί από την ουσία τού τι θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί μετρά βεβαίως και η ουσία. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποφασιστικό, χωρίς να πλήξουμε τις διαμορφωμένες, ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες. Καθαρές κουβέντες».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς λέει:

    «Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα. Αλλά και θα εμποδίζω οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον της. Το αν θα συνεργαστώ ή όχι, λοιπόν, να μου το ρωτήσετε όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Αναβλήθηκε η συνάντηση

    Αναβλήθηκε η συνάντηση για το θέμα του ασφαλιστικού, που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ μπλόκαραν την είσοδο του Υπουργείου Εργασίας και παρεμπόδισαν την είσοδο των συνδικαλιστών.

    «Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό. Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος

    Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και εξέφρασε την αισιοδοξία για θετική έκβαση των συζητήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο, είναι η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.

    «Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».

    ΕΒΕΑ- Παρουσίαση μελέτης για ασφαλιστικό

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ατομική σύνταξη ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές και χωρίς όρια ηλικίας αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που παρουσίασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Οι προτάσεις βασίζονται σε μελέτη του επίκουρου καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτωνα Τήνιου και έχουν εφαρμογή σε Σουηδία και Ιταλία.

    Στη μελέτη αναφέρεται ότι το αργότερο έως το 2015 θα πρέπει να βρίσκεται εγκατεστημένο ένα νέο σύστημα στη χώρα μας ενώ σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ιταλία όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος είναι οι εξής:

    1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς "οιονεί καθορισμένης εισφοράς" (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στο νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

    2. Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.

    3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος), ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών, μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

    4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για τριάντα και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος.

    Ως προς το χρόνο και τη διαδικασία προώθησης των αλλαγών, υιοθετεί το ΕΒΕΑ τη στρατηγική των διαδοχικών και παράλληλων φάσεων, που προτείνεται από τη μελέτη. Δηλαδή:

    - την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα έχουν απτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    - την ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που θα τοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές του διαστάσεις.

    - τη μελέτη των εναλλακτικών λύσεων για μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος.

    - Και τέλος, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, την τελική νομοθέτηση, από την οποία θα προκύψει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    ''Αυτό που ζητάμε ουσιαστικά, είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη μεταρρύθμιση με δόσεις. Γιατί αυτό, εκτός του ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο, εκτός του ότι δημιουργεί ένα καθεστώς μόνιμης εκκρεμότητας, καταρρακώνει και την, ήδη χαμηλή, αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος'' είπε ο κ. Μιχαλος.

    Η κατάσταση στο ασφαλιστικό θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος και σημείωσε ότι ''το ασφαλιστικό μας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις, από το 1990 ως σήμερα, έχουν ανοίξει το θέμα αυτό, χωρίς βέβαια ποτέ να το αντιμετωπίζουν. Σίγουρα υπήρξαν κυβερνήσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους πρόσθεσαν χρόνια βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίστοιχα, υπήρξαν και κυβερνήσεις που έκαναν μία τρύπα στο νερό.. Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το θέμα και να κάνει διάλογο. Χωρίς βέβαια να είναι γνωστό το που θέλει να πάει και το ΕΒΕΑ επιχειρεί να παρέμβει και να δώσει ένα προσανατολισμό στο διάλογο και στον κυβερνητικό σχεδιασμό''.

    Η μελέτη παρουσιάζει μερικές πτυχές του προβλήματος, και κυρίως μια συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης και από αυτά ο κ. Μίχαλος σημείωσε τα ακόλουθα:

    - το σύστημα συντάξεων, παντού στον κόσμο, αναπληρώνει το εισόδημα εργασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει τις ανισότητες. Στην Ελλάδα οι ανισότητες μετά τα 65 είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Το σύστημα συντάξεων όχι μόνο δεν φαίνεται να θεραπεύει τις ανισότητες, αλλά τις μεγεθύνει, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία ως προς την κοινωνική αποστολή του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης που υπόσχονται τα Ταμεία για πλήρη εργασιακή πορεία είναι χαμηλά. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις είναι άνω του 100%. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάξεις προκύπτουν από λίγα έτη υπηρεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και στο ΙΚΑ, μόλις το 15% των ανδρών που κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης επικαλείται ως νομική βάση το όριο των 65 ετών. Το 85% ακολουθεί κάποιου είδους εξαίρεση από τον κανόνα.

    - Το δικό μας σύστημα συντάξεων δημιουργεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για κάθε ευρώ που παράγει η οικονομία, σχεδόν 25 λεπτά θα πρέπει να αφαιρούνται για την κατανάλωση των συνταξιούχων. Ενώ το 30% της δαπάνης για συντάξεις χρηματοδοτείται πλέον μέσω επιχορηγήσεων, δηλαδή από το φορολογούμενο. Ποσοστό το οποίο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.

    - Το σύστημα επιβάλλει υψηλό μη μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Υψηλό κόστος συμμόρφωσης, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας στους εργοδότες. Μεγάλα εμπόδια στην κινητικότητα των εργαζομένων, ιδίως από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη 2ου και 3ου πυλώνα, δηλαδή στην ανάπτυξη μη κρατικών, συλλογικών και ατομικών προσπαθειών βελτίωσης της οικονομικής θέσης των ηλικιωμένων. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ισότητας των φύλων, το σύστημα ενσωματώνει μια υπερπροστατευτική θέση στις γυναίκες, που θυμίζει πατερναλιστικά πρότυπα παλαιάς κοπής. Τέλος, η πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια του συστήματος το καθιστούν, αντί για εστία συναίνεσης, μια μόνιμη εκρηκτική θρυαλλίδα στις εργασιακές σχέσεις.

    ''Οι παραπάνω λόγοι θα αρκούσαν για να αντιληφθεί το πολιτικό μας σύστημα γιατί θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι όμως μόνοι αυτοί. Υπάρχει ένα στοιχείο στην μελέτη το οποίο συγκλονίζει. Οι εργαζόμενοι μετά το 1992, έχουν υψηλότερα όρια ηλικίας, υψηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις από τις άλλες γενιές. Υπολογισμοί του ΟΟΣΑ του 1998, αλλά και πιο πρόσφατοι, λέει η μελέτη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική απόδοση των εισφορών της γενιάς αυτής είναι ήδη αρνητική. Δηλαδή, αν τα άτομα αυτά τοποθετούσαν τα χρήματα των εισφορών τους σε κάποια ασφαλή επένδυση, θα προέκυπτε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα πάρουν από το ΙΚΑ. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί μια κοινωνία να προχωρήσει παραπέρα με μια τέτοια παραδοχή; Εγώ πιστεύω ότι αυτό αποτελεί αίτιο για μεγάλες κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον. Αίτιο για την πλήρη απαξίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όσοι δεν το βλέπουν, απλώς στρουθοκαμηλίζουν. Δεν μιλάμε πλέον για άλλο ένα κομμάτι του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά για μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του κράτους δικαίου'' πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή, ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα πρέπει:

    Β· Να θέτει το σύστημα σε νέα βάση.

    Β· Να έχει ορατό αντίκρισμα για το νέο εργαζόμενο.

    Β· Να έχει ορατά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

    Β· Να επιτρέπει στον κάθε εργαζόμενο να προχωρά με προγραμματισμένο βήματα, που καλύπτουν όλη του την εργασιακή ζωή.

    ''Η νέα αρχή είναι αναγκαία, γιατί και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν αποκλείσει κάθε αλλαγή στις εισφορές, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Και το μόνο που δεν έχουν αποκλείσει, είναι η γενναία επιβάρυνση της μελλοντικής γενιάς, την οποία βέβαια και κανείς δεν ρωτά. Οι δηλώσεις ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, χωρίς να αλλάξουν οι παράμετροι του συστήματος, ακούγονται πλέον ουτοπικές. Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν, μόνο αν το σημερινό σύστημα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Που θα έχει εντελώς άλλες παραμέτρους και άλλη λογική λειτουργίας'' κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

    [03] "Νέες κλίνες και προσλήψεις"

    Ομαλά εξελίσσεται ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, που άρχισε σήμερα το πρωί και αφορά τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 6 μηνών, που έχουν προβλήματα υγείας, τους αιμοδότες, καθώς και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.

    Μέχρι το μεσημέρι και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν εμβολιαστεί 6.500 άτομα.

    Ικανοποιητικός φαίνεται ότι είναι και ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που εμβολιάζονται, καθώς τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 13.406 γιατροί είχαν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευσή τους.

    Αμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι να ανοίξουν 95 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να δημιουργηθούν άλλα 54 και να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 300 ατόμων κυρίως νοσηλευτών εκτάκτως, ενώ όπως ανακοίνωσε, μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές.

    Η υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι υπάρχει σκέψη να επεκταθούν τα εργαστήρια που κάνουν το τεστ για τη νέα γρίπη και ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, η οποία φαίνεται να καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στη χώρα μας.

    Οπως έγινε γνωστό σήμερα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί σε δεκαέξι χώρες 65 εκατομμύρια άνθρωποι με το νέο εμβόλιο, χωρίς να έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή παρενέργειες.

    Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και στις 7 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

    Στο μεταξύ, σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένα αγόρι 7,5 ετών ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. «Προσπαθούμε, ελπίζουμε να μπορέσει να ανανήψει. Ο 7χρονος πήγε στο νοσοκομείο με κάποια αναιμία που δεν εξηγείται και θρομβοπενία. Έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εξετάζεται αν αυτό το σύνδρομο είναι λόγω του ιού ή αν είχε κάποια άλλο νόσημα το οποίο δεν το ξέρανε» δήλωσε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

    Όσον αφορά την 11χρονη που είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και έχασε χθες βράδυ τη ζωή της δήλωσε ότι το κοριτσάκι είχε περάσει πριν από 4 χρόνια φυματίωση και αποδείχτηκε ότι ο νέος ιός της γρίπης πιθανά ενεργοποίησε τη φυματίωση.

    Ακόμη δύο νεκροί, που είχαν νοσήσει και από τον ιό της νέας γρίπης, καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για ένα 70χρονο με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής πάθησης και πέθανε την Παρασκευή λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Το δεύτερο θύμα είναι ένα 16χρονο αγόρι που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης και πέθανε χτες από πολυοργανική ανεπάρκεια.

    Συνολικά σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 15 άνθρωποι στους οποίους εντοπίστηκε ο ιός της νέας γρίπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 November 2009 - 15:30:31 UTC