Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις προέδρου ΝΔ με κεντροδεξιούς ηγέτες
  • [02] ΕΕ: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής
  • [03] "Δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα"
  • [04] "Επικοινωνιακό τερτίπι"
  • [05] Παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης

  • [01] Συναντήσεις προέδρου ΝΔ με κεντροδεξιούς ηγέτες

    Σειρά συναντήσεων με κεντροδεξιούς ηγέτες είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη.

    Ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίσοφ, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν,τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντικ Ράινφελντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφερντ Μαρτένς.

    Οι ξένοι ηγέτες ρωτούσαν τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Α. Σαμαράς επιδίωξε να στηρίξει την εικόνα της εθνικής οικονομίας: Ενδεικτικό του κλίματος για την ελληνική οικονομία ήταν συνέντευξη της κας Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου, που ανέφερε ότι "αυτό που συνέβη σε μια χώρα επηρεάζει και τις υπόλοιπες. Και γι΄αυτό έχουμε όλοι ευθύνη".

    Στο θέμα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Μπαρόζο, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.

    "Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησαν στην Ελλάδα ποιες προσπάθειες πρέπει να κάνει για το καλό της και για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και για το συμφέρον της Ευρωζώνης και έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της", ανέφερε ο Μπαρόζο.

    Το θέμα της ελληνικής οικονομίας, πάντως, δεν συζητήθηκε στο γεύμα που ακολούθησε το κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Την συζήτηση στο γεύμα απασχόλησαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Οι ηγέτες του ΕΛΚ αναφέρθηκαν στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση στην εκπομπή ρύπων μέχρι το 2020 κατά 20%, ή ακόμη και κατά 30%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι κι οι άλλες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, όπως η Αμερική και η Κίνα, θα συμμετάσχουν αντίστοιχα στην προσπάθεια.

    Συζήτησαν ακόμη για τα θέματα που αφορούν το εμπόριο ρύπων και επεσήμαναν ότι ενώ αντιμετωπίζεται σαν είδηση ότι θα συμμετέχει ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Κοπεγχάγη, την ίδια ώρα η Αμερική και η Κίνα δεν δεσμεύονται για ουσιαστικές κινήσεις στη μείωση της ρύπανσης.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος οργανισμός Περιβάλλοντος, κατά αναλογία με άλλους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, πάντα υπό την σκέπη του ΟΗΕ.

    ''Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές''

    Σκληρή επίθεση στον κ. Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τις δηλώσεις του για την οικονομία εξαπέλυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «αστειότητες τα περί απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας» που είπε ο κ. Παπανδρέου λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει ακόμη ο κ. Σαμαράς, «θα πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».

    Προσθέτει ότι «η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό της χώρας να παρεκτρέπεται σε ιταμές, άδικες και αστήρικτες επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ αντί να σπεύδει να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα».

    Συνεχίζει στην δήλωσή του αναφέροντας ότι «οι δυσμενείς αξιολογήσεις της εθνικής οικονομίας δεν οφείλονται τόσο στην σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση όσο στην αναποφασιστικότητα και στην αναβλητικότητα της κυβέρνησης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα».

    Πάντως ο κ. Σαμαράς δείχνει και πρόθεση να στηρίξει την εθνική οικονομία σημειώνοντας: «η ΝΔ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια στην σωστή κατεύθυνση να βγει η χώρα από την κρίση αλλά δεν μπορούν να συνεχισθούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης».

    [02] ΕΕ: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής

    Λίγες ημέρες πριν τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κοπεγχάγη για το κλίμα, οι "27" αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με σκοπό να επιβεβαιώσουν τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

    Ωστόσο, τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη, αρκετά κράτη - μέλη θεωρούν "άτοπη" τη συζήτηση περί χρηματοδότησης για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

    Στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, η χρηματοπιστωτική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα απασχολήσει και αυτή τη φορά τη Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργού της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλντ, η Σύνοδος θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με θέμα την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ.

    Βάσει ενός σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι "27" αναμένεται να τονίζουν ότι καθώς η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη των αγορών αυξάνεται, εκτιμάται δε μια ισχνή ανάκαμψη για το 2010 και πιο ισχυρή ανάπτυξη για το 2011.

    Ωστόσο, οι "27" θα επισημαίνουν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς το 2010 αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης.

    Για το λόγο αυτό, θα υπογραμμίζουν ότι η στήριξη των οικονομιών θα συνεχιστεί έως ότου επανέλθει πλήρως η οικονομική ανάκαμψη.

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώνει την ανάγκη να χαραχθούν συντονισμένες στρατηγικές εξόδου από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Εξ άλλου, το θέμα των κλιματικών αλλαγών θα απασχολήσει σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.

    Οι "27" καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 2010-2012 οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να βοηθηθούν από τις αναπτυγμένες, με περίπου 5 έως 7 δισ. ευρώ, ετησίως.

    Η σουηδική προεδρία της ΕΕ προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεσμευτεί σήμερα σε ένα συγκεκριμένο ποσό, ύψους 2 δισ. Ευρώ ετησίως.

    Ωστόσο, η ΕΕ θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ δεν είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες της ΕΕ στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

    «Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις και άλλων ανεπτυγμένων χωρών και θα κινηθούμε αναλόγως», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρίντριχ Ράινφιλντ, λίγες μέρες πριν τις τελικές αποφάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.

    Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων κατά 20% ως το 2020 και υπόσχεται να φτάσει μείωση 30%, αν και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

    Για να μειωθεί η θέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται πως οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν ως το 2020, κατά 25 ως 40% τις εκπομπές αερίων, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

    Προς το παρόν οι αναπτυγμένες χώρες στο σύνολό τους, δεσμεύονται πως θα μειώσουν τους ρύπους κατά 13,3%. Στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται πως θα δεσμευτούν σε μείωση κατά 17,8%, εφόσον η ΕΕ δεχτεί να μειώσει τους ρύπους της κατά 30%.

    [03] "Δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα"

    "Η χώρα έχει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα, δεν τίθεται όμως ζήτημα διακινδύνευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα μισθού ή δώρου Πάσχα" αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη σύσκεψη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου περί Εργασιακών Σχέσεων.

    Οσον αφορά στο θέμα των Ταμείων, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι: "Αν δεν γίνουν οι αλλαγές στα Ταμεία ως προς το ασφαλιστικό σύστημα τώρα, το 2015 δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις. Είναι απολύτως βέβαιο αυτό και πρέπει τώρα να φροντίσουμε ώστε να μην δεινοπαθήσουν οι συνταξιούχοι του 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση".

    Επίσης πρόσθεσε: "Προσθέτουμε εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις για να μην επαναληφθεί το ΄΄φαινόμενο Κούνεβα΄΄, βελτιώνουμε ό,τι σήμερα υπάρχει και ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων για να προστατέψουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες, τους μετανάστες που δουλεύουν εδώ. Ξέρουμε ό,τι η ολοκληρωμένη δουλειά μας θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε επανασυστήσει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Είπαμε, όμως, ότι τον Δεκέμβριο θα τελειώσουμε σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, και το κάναμε. Σημασία έχει όταν βάζεις ένα χρονοδιάγραμμα να το τηρείς. Είπαμε για Δεκέμβριο και έτσι έγινε. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα σταλεί στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου΄".

    [04] "Επικοινωνιακό τερτίπι"

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με την εργασιακή επισφάλεια κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για "κρίση αξιοπιστίας" επισημαίνοντας ότι έχει κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

    Χαρακτήρισε ακόμα "επικοινωνιακό τερτίπι" την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο πάνω στα θέματα της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι "ο διάλογος δεν είναι φάρμακο για κάθε νόσο ιδιαίτερα όταν είναι δεδομένο ότι η πολιτική έχει προαποφασιστεί. Ζητάει η κυβέρνηση πολιτική συναίνεση σε άδικες πολιτικές, για την εφαρμογή δεξιάς στρατηγικής. Αποδέκτης μιας τέτοιας πρόσκλησης μπορεί να είναι ο κ. Σαμαράς και ενδεχομένως και ο κ. Καρατζαφέρης. Εμάς θα μας βρουν απέναντι με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και την συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ".

    Ακόμη τόνισε ότι "πρόκειται για μεγάλη απάτη δύο μήνες αφότου ο ελληνικός λαός πίστεψε στις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για αυξήσεις και αναδιανομή του πλούτου, χωρίς προσχήματα μια να μας μιλούν για χρεοκοπία και μια για κίνδυνο της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης να αποδειχθεί χειρότερο από την ίδια την ασθένεια".

    Ακόμα αναφέρθηκε στα μέτρα για πάγωμα μισθών και συντάξεων χαρακτηρίζοντάς τα "λάδι στη φωτιά", στην περικοπή του 13ου μισθού ως "μαχαίρι στην πληγή" και έκανε λόγο για ανάγκη μαχητικής αναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε διαδικασίες μετατροπής της χώρας σε πειραματόζωο της ΕΕ".

    Ακόμα είπε ότι στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτυπώνεται σε αριθμούς η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και υπενθύμισε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, το οποίο όμως σήμερα με πρόσχημα τις πιέσεις της ΕΕ η ίδια η κυβέρνηση διευρύνει.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης υπάρχουν δύο σαφώς διαφορετικές στρατηγικές, η δεξιά νεοφιλελεύθερη και η αριστερή για να επισημάνει ότι "δεν αντιμετωπίζεται η κρίση με πολιτικές που δημιουργούν την κρίση και για το λόγο αυτό απέναντι σε αυτές τις πολιτικές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει πολιτική ασπίδα κοινωνικής προστασίας".

    Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασιακή επισφάλεια, που θα διαρκέσει έξι μήνες και έχει δύο άξονες, την διεκδίκηση σταθερών σχέσεων εργασίας και την κατάργηση της επισφάλειας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

    Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα κυκλοφορήσουν έξι αφίσες, φυλλάδιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταχωρήσεις στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, ραδιοφωνικά σποτ, θα γίνει χρήση του διαδικτύου, θα συγκεντρωθούν υπογραφές για την εργασιακή επισφάλεια και θα πραγματοποιηθούν δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά τα θέματα, ανά την Ελλάδα με στόχο μεταξύ άλλων και την ενίσχυση της διαδικασίας σύστασης σωματείων εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.

    [05] Παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης

    "Με βαθειά ευγνωμοσύνη και μεγάλη ταπεινότητα" παραλαμβάνει το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επίσημη τελετή απονομής του βραβείου που έγινε στο Δημαρχείο του Όσλο.

    "Σε σχέση με ορισμένους από τους γίγαντες της ιστορίας που έλαβαν αυτό το βραβείο (...) αυτά που έχω επιτύχει εγώ είναι μικρά", υπογράμμισε.

    "Όταν ο (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ είχε κερδίσει το δικό του βραβείο, αυτό ενθάρρυνε τον κόσμο, αλλά μεγάλωσε και το κύρος του στις ΗΠΑ κατά τρόπο που του επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματικός", είχε δηλώσει λίγο πριν από την τελετή παραλαβής του βραβείου ο Ομπάμα.

    Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος για να καταπολεμηθεί το κακό στον πλανήτη και για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το "υψηλό" ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.

    Η χρήση βίας είναι μερικές φορές δικαιολογημένη, επέμεινε, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγούσαν στην κατάθεση των όπλων από τους μαχητές της.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να θυσιάζουν τα ιδανικά τους για την αντιμετώπιση των εχθρών τους, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά του στην πολιτική του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει σκληρή δράση κατά των χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως κυρώσεις που "έχουν πραγματικό τίμημα".

    Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να "περιπαίζουν το σύστημα", σημείωσε, αναφερόμενος στις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι δύο χώρες στο παρελθόν σε σχέση με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

    Η Επιτροπή επέλεξε τον αμερικανό πρόεδρο για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών" και "την εργασία του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στον ίδιο τον Ομπάμα, όταν ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου την απόφασή της να τιμήσει με το βραβείο τον αμερικανό πρόεδρο.

    Ο Ομπάμα, που παρέλαβε το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο εννέα μόλις ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να αναχαιτίσουν τους ταλιμπάν, δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγη ώρα πριν από την τελετή απονομής του βραβείου.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τη θεμελίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο, τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δραστηριοποίηση για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

    "Ο στόχος δεν είναι το να κερδίσει κανείς ένα τεστ δημοτικότητας ή ένα βραβείο, ακόμη κι ένα τόσο τιμητικό βραβείο όσο το Νομπέλ Ειρήνης. Ο στόχος είναι η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων... εάν επιτύχω στις αποστολές μου, ελπίζω ότι οι επικρίσεις θα περιορισθούν σε έκταση, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο μέλημά μου... Εάν αποτύχω, όλες οι φιλοφρονήσεις και τα βραβεία του κόσμου δεν θα κρύψουν αυτήν την αποτυχία", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Αναφερόμενος στα σχέδια για το Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισημία ως προς την ημερομηνία του Ιουλίου 2011 για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

    "Στις αρχές Ιουλίου 2011 θα αρχίσουμε να μεταβιβάζουμε τις ευθύνες στον αφγανικό λαό και στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. "Δεν υπάρχει καμία ασάφεια ως προς το θέμα αυτό και δεν θα υπάρξει. Από τον Ιούλιο 2011, θα αρχίσουμε τη μετάβαση", πρόσθεσε.

    Ωστόσο επανέλαβε ότι ο ρυθμός αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης, ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα επί του πεδίου. "Ο ρυθμός με τον οποίο θα γίνει, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει από τακτικής απόψεως θα εξαρτηθεί από διάφορες συνθήκες", είπε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ υπεραμύνθηκε της απόφασής της να απονεμηθεί το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ανέλαβε την προεδρία, μία απόφαση που κρίθηκε από πολλούς ως πρώιμη.

    "Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το βραβείο ήρθε πολύ νωρίς", δήλωσε ο Γιάγκλαντ στην ομιλία του με την ευκαιρία της απονομής του Νόμπελ. "Η ιστορία όμως είναι γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες. Τώρα, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις ιδέες του προέδρου Ομπάμα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το βραβείο είναι "μια έκκληση για δράση προς όλους εμάς".

    Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, ενώ πολλοί αμερικανοί αισθάνονται περήφανοι που ο πρόεδρός τους παραλαμβάνει το βραβείο, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι δεν του αξίζει η τιμητική αυτή διάκριση.

    Μέσα στη γενική κατάπληξη που έχει προκαλέσει η βράβευσή του, ο αμερικανός πρόεδρος περιόρισε στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή του στις επίσημες προβλεπόμενες εκδηλώσεις, καθώς απέρριψε την πρόσκληση για πρόγευμα με τον βασιλιά της Νορβηγίας, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου και δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ που δίνεται προς τιμή του, απόφαση που η πλειοψηφία των Νορβηγών χαρακτήρισε "αγενή".

    Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντρο Γουίλσον, που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Ο Τζίμι Κάρτερ τιμήθηκε με το βραβείο δύο δεκαετίες μετά την περίοδο προεδρίας του.

    Άλλοι προβεβλημένοι τιμηθέντες με Νομπέλ Ειρήνης είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η Μητέρα Τερέζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2009 - 18:48:55 UTC