Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός
  • [02] "Συναίνεση δε σημαίνει συνυπευθυνότητα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ανυπακοή και αντεπίθεση"

  • [01] Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός

    Στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός,προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.Το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Αύριο, θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

    Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    "Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Στην αρχή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.

    Η σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε δύο ώρες και δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

    Γ. Παπανδρέου

    Με θετικές εντυπώσεις αποχώρησε από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το αποτέλεσμά της.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσίασε πρόταση δέκα σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας την διαφθορά και τόνισε ότι η αντιμετώπισή της και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί προσωπική του πεποίθηση, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2008 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι επείγουσα για τους εξής λόγους: Πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα. Δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου. Τρίτον θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών. Τέταρτον υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μια υπόθεση εθνική για την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι οι προσλήψεις στο δημόσιο, η ανάρτηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναβάθμιση της στατιστικής υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να χτυπηθεί η ρίζα του κακού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας. Οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός αφορούν:

    - Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

    - Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

    - Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.

    - Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

    Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

    Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας. Επείγοντα χαρακτήρα έδωσε ο κ. Παπανδρέου στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.

    Παράλληλα όπως τόνισε θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως τόνισε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση του κ. Παπανδρέου να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

    Αντ.Σαμαράς

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.

    "Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".

    Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

    Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την πάταξη της διαφθοράς παρουσίασε το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πανεθνική προσπάθεια. Δηλαδή ένα αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου".

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τον καινούργιο χρόνο να διεξαχθεί μια συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτος.

    Αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές ήταν:

    1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

    2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

    3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

    4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

    5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

    6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "- Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

    - Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    - Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ.

    - Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.

    - Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου".

    Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού και πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, "αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γιβ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού Νόμου με βάση το Γερμανικό σύστημα. Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απβ αυτές και τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.

    Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό". κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Αλ.Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".

    Εξ άλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.

    "Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν".

    Επίσης, προειδοποίησε ότι το διάστημα 2010-2012 "θα περάσουν φοβερές αντιλαϊκές επιλογές από τη Βουλή" και διευκρίνισε ότι το κόμμα της "δεν θα ήθελε να υποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, με το ζήτημα των σκανδάλων".

    Όσον αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

    Επίσης έκανε λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων,τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

    Χαρακτήρισε δε "σκανδαλώδη" τα προνόμια που, όπως είπε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

    Όσον αφορά την "ρουσφετολογία", διευκρίνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ότι "το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική που υιοθετήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά το 1949, προκειμένου να ενσωματωθεί ένα μέρος των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και μέσα από αυτή την κρατική υπαλληλία να επιδιωχθεί ο έλεγχος και η ενσωμάτωση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών, για να διευκρινίσει ότι με τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και αντίθετα θα συρρικνωθεί η οικονομική δύναμη αυτών των στρωμάτων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

    Ειδικότερα επισήμανε ότι "αχνά ο πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά πρέπει να σας πω ότι ακούστηκαν εκεί και πράγματα λίγο περίεργα. Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του. Για μας οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση". Και σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των κρατικών δαπανών και ειδικά το αίσχος των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων.

    Γ.Καρατζαφέρης

    Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

    Αλ.Τσίπρας

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "πρέπει να πάμε σε ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", ζήτησε δε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, καθώς "είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση".

    Ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε ότι "είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

    "Πρώτα απ' όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια.Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικο πλαίσιο", ανέφερε.

    Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα θέμα που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσον τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι, όπως είπε, "χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με συνταγματικές αναθεωρήσεις και διότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους νόμους, αλλά και με την εφαρμογή τους".

    Προβαίνοντας σε έναν "εκ των προτέρων διαχωρισμό" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης" και πως "είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Σ' αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.

    "Υπ΄αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όμως αυτές δεν θα μας σώσουν από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο κ.Α. Σαμαράς. Πρόσθεσε δε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών ενδεχομένως να γίνει και με τη μορφή πρότασης νόμου.

    Εξ άλλου ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν τέθηκε προς συζήτηση και η οικονομική συγκυρία, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι "υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα".

  • ** Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετική πρόταση, που διατύπωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας - και αυτός την απεδέχθη - ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα (στις 13.20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Αδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου, στις 13.23 ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13.26 ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

    Οι αρχηγοί πήραν τις θέσεις τους στο γραφείο στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και στις 13.30 ακριβώς, εισήλθε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δεξιά του Κάρολου Παπούλια κάθισε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι, αριστερά του προέδρου, κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Στη σύσκεψη τηρήθηκαν πρακτικά, τα οποία κατέγραψαν 4 στενογράφοι της Βουλής.

    Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992, όταν στις 18/2 εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

    Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

    Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

    Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μιά ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

    Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ).

    [02] "Συναίνεση δε σημαίνει συνυπευθυνότητα"

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τις εξαγγελίες, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην "παρθενική" του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για "αναβλητικότητα" και "γενικόλογη έκθεση ιδεών", καθώς επίσης και για "αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας".

    "Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την οικονομία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς, "είχε τρεις σοβαρές ανεπάρκειες. Πρώτον, αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα, ενώ χρειάζονται άμεσα και μόνιμα. Δεύτερον, εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθεροποίησης ευσεβείς πόθους, το ευχολόγιό του δεν συνιστά στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Τρίτον εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει το 2012, δηλαδή ως τότε θα αυξάνεται; Αυτό από μόνο του θα είναι καταστροφικό".

    Ο κ. Σαμαράς ρώτησε: "Σε τι μας καλεί ο κ. Παπανδρέου να δείξουμε συναίνεση; Στη γενικολογία του, στα ευχολόγιά του, στην αναβλητικότητά του;".

    Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου: "τα κοστολογημένα και εξειδικευμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και τους νέους γενικούς γραμματείς, ο κ. Παπανδρέου περιμένει να τα φέρει ο Αι Βασίλης;". Επισήμανε ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση προς τα πού να κατευθυνθεί, δεν έχει σχέδιο, παλινωδεί συνεχώς και τις συνέπειες από τις παλινωδίες τις πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός.

    Ο κ. Σαμαράς έδειξε τις προθέσεις του να υπερασπιστεί το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες, δεν τα κάναμε όλα σωστά, αλλά δεν θα δεχθούμε την ισοπεδωτική κριτική τους. Θα την απαντήσουμε και θα την αποκρούσουμε. Στο κάτω-κάτω εμείς διαπράξαμε σφάλματα που ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε, αλλά ανευθυνότητα δεν επιδείξαμε, λαϊκισμό δεν κάναμε, με τους θεσμούς δεν παίξαμε, λεφτά δεν υπάρχουν, δεν τάξαμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράσαμε".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εσωτερικά του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας ότι "βάζει σφουγγάρι" και διαγράφει τα όσα έγιναν προ της εκλογής του, υπογράμμισε όμως ότι "δεν θα δεχθώ κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητας. Το χρωστάω και το χρωστάμε όλοι σε 800.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν".

    Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές, που είναι όλοι οι νεοδημοκράτες, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Έκανε ειδική αναφορά στον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι "είναι ο ηγέτης που επί δώδεκα χρόνια πρόσφερε πολλά, είναι κοντά μας και τον θέλουμε μαζί μας σε όλα τα μεγάλα που έρχονται".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη, ότι μπροστά τους είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης ενόψει του 8ου Συνεδρίου και έδωσε το γενικό πλαίσιο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, λέγοντας ότι θα είναι συνετή, δυναμική και συνεπής με βάση τις αρχές και τις αξίες του κόμματος.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να αποφεύγει δυο βασικά λάθη: πρώτον τη λογική του «ώριμου φρούτου», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να περιμένει παθητικά τη φθορά του αντιπάλου και δεύτερον την απαξίωση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα.

    "Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα, προκειμένου να την κυβερνήσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν θα θεωρεί δεδομένη ούτε την αντίθεσή μας ούτε τη στήριξή μας στο έργο της κυβέρνησης".

    Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, ο κ. Σαμαράς είπε: "Σας ζητάω να τα δώσετε όλα, σε αυτή τη μάχη κανείς δεν περισσεύει, όλοι θα κριθούν από τη δουλειά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την προσφορά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την αξιοσύνη τους".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση ούτε και την ετοιμότητα να κυβερνήσει.

    "Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης τιμωρείται πολύ σκληρά και από τις αγορές" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι για την έξοδο από την κρίση χρειάζεται απασχόληση, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη.

    "Δεν θα βγούμε από την κρίση με φοροεπιδρομή και ασφυξία, αλλά με ανάπτυξη" συμπλήρωσε, και στη συνέχεια ανέφερε τρία πεδία για άμεσα μέτρα: Τον τομέα μη φορολογικών δημόσιων εσόδων, των δραστικών περικοπών των δαπανών στα μη μισθολογικά στο δημόσιο και έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όχι μόνο στο ένα σκέλος που είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επίσης, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ για συνάντηση μαζί του και σημείωσε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί έναν-έναν ξεχωριστά όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι. "Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα", τόνισε συμπληρώνοντας πως ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δημιουργεί υπόβαθρο ανοχής, γιατί δεν περιορίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και θέτει ζήτημα αλλαγής στη σχέση μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας από το ίδιο βήμα, είπε ότι το φαινόμενο της κρίσης δεν είναι ειδικό μόνο για την Ελλάδα και ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί η οικονομία σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας. Σημείωσε ότι δυσκολότερη από την κατάσταση της οικονομίας είναι η κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής παραδέχθηκε ότι υπάρχει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. "Το ομολογούμε δεν το αποδεχόμαστε σαν φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπιστεί", συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως μάγος "με τρικ και με μαγικά προσπαθώντας να δείξει τη μια πλευρά του νομίσματος".

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αθανάσιος Λαβίδας είπε από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές και ότι χρειάζονται θυσίες από όλους.

    "Αν δεν αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη δημόσια σπατάλη, η χώρα δεν θα ορθοποδήσει", ανέφερε, επισημαίνοντας πως ζητούμενο δεν είναι να βρούμε τα αίτια της κρίσης, αλλά να εφαρμόσουμε με επιμονή τα μέτρα που θα αποφασίσουμε να λάβουμε.

    Το έλλειμμα της χώρας μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να ξανασκεφτούμε με όρους οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης ζήτησε, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, την αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, προσεκτικές μεταρρυθμίσεις που να σέβονται τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς επίσης δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, περιορισμό των δαπανών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που είναι πηγή της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, μίλησε για την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας, που πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και για τη μείωση των δαπανών είναι εξωπραγματικοί και υποστήριξε ότι ο περιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 3,6% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκής.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ανέφερε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι πως η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Ήρθε η ώρα να ξοδεύουμε λιγότερα και να εισπράττουμε περισσότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί η παραγωγή νέου πλούτου.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός για την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή

  • Ημερίδα με θέμα "Από τη Γονιδιακή Ρύθμιση στη Βιοτεχνολογία" (09:00:00, Θεσσαλονίκη/Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ)

  • Συνεδρίαση ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα (09:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνέντευξη τύπου της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (11:00:00, Αθήνα/Αριστοτέλους 17)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση της παράστασης «Το κορίτσι με τα μαύρα», του Μιχάλη Κακογιάννη (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα: "Δημόσια έργα και διαδίκτυο" (12:00:00, Αθήνα/Χαριλάου Τρικούπη 182)

  • Σύσκεψη παραγωγικών και εμπορικών φορέων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 12 - 2ος όροφος)

  • Εκδήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες (12:00:00, Θεσσαλονίκη/βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ")

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "του '60 οι εκδρομείς" (13:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Κουμπάρη)

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο (13:30:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Εκδήλωση με θέμα «Ο ανηφορικός δρόμος των δικαιωμάτων στην Ελλάδα» (18:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους)

  • Εκδήλωση με θέμα "Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο της Κυπριακής Δημοκρατίας", διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή της κίνησης πολιτών Θεσ/νίκης "Κυπρίων Πολιτεία", στην αίθουσα διαλέξεων της Ετ.Μακεδονικών Σπουδών (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης 4 )

  • Αναγόρευση του ομότιμου καθηγητή της Γενετικής και Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, Αργύρη Ευστρατιάδη σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ )

  • Εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας και Εγκαταστάσεων με θέμα «For Freedom and Democracy» στο χώρο Συνεργείο, στο Μεταξουργείο (19:00:00, Αθήνα/Κολονού 31)

  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική κρίση και την ανάπτυξη (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου)

  • Παρουσίαση του ημερολογίου της Δημοτικής Κίνησης "Θεσσαλονίκη των Πολιτών & της Οικολογίας", στο Κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος" (19:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Πετρόπουλου «Φυλακές Ανηλίκων» στο βιβλίο Καφέ «Εναστρον» (19:30:00, Αθήνα/Σόλωνος 101)

  • Πρόγραμμα της Βουλής

    10:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις". (2/3)

    11:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Συνέχιση της ενημέρωσης από τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας.

    11:30 (Γερουσίας) Επιτροπές ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ: Ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την πολιτική, που ακολουθείται, σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

    12:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων, έτους 2008, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ακρόαση του προέδρου Ανδρέα Λαμπρινόπουλου.

    17:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις".

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (8η ημέρα),

    Δ.Τόφαλος 17.30 Ολυμπιάδα Π.-Αιγάλεω

    Ιβανώφειο 17.30 Ηρακλής-Νήαρ Ηστ

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (3η αγωνιστική, Α΄ όμιλος)

    19:30 Ολυμπιακός - Μπουντεγιόβιτσε

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (11η αγωνιστική)

    17.00 Κερατέα - Ηρακλής

    18.30 Άρης - ΕΑ Λαρίσης

    19.00 Πανελλήνιος - Πανιώνιος

    20.00 Ανατόλια - Απολλώνιος

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας (Γυναίκες, Δ΄ φάση)

    17.30 ΣΦΒ Ερμής - Πειραματικό

    18.30 ΑΕΚ - Βριλήσσια

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Φάση ομίλων, 2η ημέρα)

    18:00 Ολυμπιακός-Μπούντβα (Γ΄ όμιλος)

    19:00 Πανιώνιος-Βάσας (Β΄ όμιλος)

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Φάση «16», β΄ αγώνες)

    20:00 ΝΕ Πατρών-Κάταρο

    20:30 Σπαντάου-Βουλιαγμένη

    [04] "Ανυπακοή και αντεπίθεση"

    "Άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος είναι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και που γκρεμίζουν τις τελευταίες κατακτήσεις στο Ασφαλιστικό, στο εισόδημα, στην εργασία. Αυτά με θέρμη τα υπερασπίζεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Όταν τα λαϊκά δικαιώματα δέχονται πόλεμο ο λαός έχει μόνο ένα δρόμο: Να απαντήσει με ανυπακοή και με αντεπίθεση", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε άλλη ανακοίνωση χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα επικίνδυνη -όχι μόνο για τους μετανάστες- την πρόταση του υπουργού για τη θεσμοθέτηση της μόνιμης συμμετοχής της Frontex στις διώξεις μεταναστών, όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στην ενδοχώρα και τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου στη χώρα μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 5:30:28 UTC