Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός
  • [02] Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη
  • [03] Παραιτήθηκε ο Ντίνος Ρόβλιας
  • [04] Απεργούν δάσκαλοι και εργαζόμενοι ΚΕΠ
  • [05] Σε αναζήτηση συμφωνίας για το κλίμα
  • [06] "Αλλαγή μοντέλου"
  • [07] Συζήτηση για τις προσλήψεις
  • [08] Χωρίς ενημέρωση αύριο
  • [09] Θέλει την πρόκριση

  • [01] Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός

    Στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός,προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.Το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Αύριο, θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα με την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC και υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα "συστημικής διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων".

    Αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ότι αρκετά χρήματα διατίθενται σε πολιτικά ρουσφέτια, όχι σε πραγματικές υπηρεσίες, κι αυτό προφανώς έχει δημιουργήσει την αίσθηση της έλλειψης του κράτους δικαίου, το οποίο με τη σειρά του έχει διαιωνίσει προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή. Αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα αυτών των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους, θα βοηθήσουμε τους ανέργους και θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πειραχτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, όλοι οι άλλοι θα αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί" και ανέφερε ότι "η ευρεία πλειοψηφία του λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα μας, κι αυτό με οπλίζει με αποφασιστικότητα, με πραγματική πολιτική βούληση και δύναμη να φέρω εις πέρας αυτές τις μεταρρυθμίσεις".

    Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    "Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Στην αρχή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

    Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.Η σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε δύο ώρες και δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

    Με θετικές εντυπώσεις αποχώρησε από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το αποτέλεσμά της.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσίασε πρόταση δέκα σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας την διαφθορά και τόνισε ότι η αντιμετώπισή της και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί προσωπική του πεποίθηση, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές κινήσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2008 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι επείγουσα για τους εξής λόγους: Πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα. Δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου. Τρίτον θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών. Τέταρτον υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, μια υπόθεση εθνική για την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι οι προσλήψεις στο δημόσιο, η ανάρτηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο Διαδίκτυο και η αναβάθμιση της στατιστικής υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να χτυπηθεί η ρίζα του κακού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας. Οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός αφορούν:

    - Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα σύμφωνα με την πρόταση θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά να είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

    - Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

    - Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.

    - Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

    Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμφωνήσουν τα κόμματα στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται συμβάσεις δημοσίων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και για το σύστημα προμηθειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

    Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Προς το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας. Επείγοντα χαρακτήρα έδωσε ο κ. Παπανδρέου στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.

    Παράλληλα όπως τόνισε θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

    Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως τόνισε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση του κ. Παπανδρέου να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.

    [02] Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη

    Συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές έχει έως και την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

    Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ συναντήθηκε και στο Παρίσι με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Αγγλία όπου θα έχει συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.

    Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, εστιάζοντας από την πλευρά του στην ανάλυση και την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και τη γενικότερη ανάταξη της οικονομίας.

    Σε συνομιλία που είχε με Ελληνες ανταποκριτές, ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της, εξου και η περιοδεία του σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εξηγήσει προσωπικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και να πείσει για την βούληση της γρήγορης υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο τους ομολόγους του υπουργούς όσο και τους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, που ανησυχούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και που σύντομα θα κληθούν να ανταποκριθούν στην αγορά νέων κρατικών ομολόγων.

    Ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα ενήμερος για το εξαιρετικά αρνητικό από επικοινωνιακής άποψης κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία και γενικότερα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ατμόσφαιρας. "Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν να δουν έργα και στο βαθμό που θα υλοποιούνται, θα ανακτάται βαθμηδόν και η εμπιστοσύνη τους, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις και στην παρουσίαση της κατάστασης από τα μέσα ενημέρωσης", είπε μεταξύ άλλων ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αύριο στο Λονδίνο συνεντεύξεις με "κρίσιμα" για τις αγορές ΜΜΕ.

    Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο - μία "ήπια" σχετικά μέρα - έδωσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και μία γεύση της επικρατούσας ατμόσφαιρας. "Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεντρικό σχόλιο των οικονομικών σελίδων της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" υπό τον τίτλο "Ο Ελληνας ασθενής". Ανάλυση που δημοσιεύεται στη μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" ασχολείται με την αντιμετώπιση της "ελληνικής σχεδόν-κατάρρευσης" παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπειχειρήματα σχετικά με το τι είναι προτιμότερο, η παροχή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή η ανάληψη αυτού του ρόλου από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογραμμίζεται, "ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, θα πρέπει άρα προσωρινά να αίρεται η δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι το "άγχος" της γερμανικής πλευράς αφορά το ενδεχόμενο κλυδωνισμών στην ευρωζώνη εξου και ήταν σημαντική η εξήγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν οι όποιες "παρενέργειες" για την συνοχή της. Ο κ.Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα κάποιου "σχεδίου βοηθείας" της Ελλάδας. Η υποστήριξη της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ο υπουργός - εκδηλώνεται με την αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση της διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, ότι πραγματοποιεί σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και με την προτροπή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα...

    Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλήσης, και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, "η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο".

    Συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκράντ. Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Γαλλίδα υπουργό για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση "του πολύ σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος" που έχει η χώρα. "Ενημέρωσα τη συνάδελφό μου για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων" τόνισε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η ειλικρινής αυτή ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση από το Euro group των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν πείστηκε η Γαλλίδα υπουργός και αν εξασφάλισε την υποστήριξή της απάντησε: "Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε. Πρέπει να πείθουμε στην πράξη ότι γίνονται αυτά τα οποία λέμε και πιστεύω ότι έχουμε δώσει σοβαρά δείγματα γραφής από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Ότι η προσπάθεια γίνεται με σοβαρότητα, με βάθος, με μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, που βοηθούν το μέσο Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια και τους χαμηλόμισθους, αλλά και διορθώνουν το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα".

    Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την αντιμετώπιση της Γαλλίδας υπουργού, είπε: "Η αντιμετώπιση που έχουμε από τους ευρωπαίους ομολόγους μας, αλλά και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια είναι ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουν να φανεί και στο δρόμο η μετάφραση της προσπάθειας αυτής σε πραγματική μείωση του ελλείμματος". Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης όπου θα υπάρχει πλήρης περιγραφή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κάποια από τα μέτρα αυτά, είπε, έχουν άμεση απόδοση και κάποια έχουν να κάνουν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση τον Φεβρουάριο.

    "Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, ο προϋπολογισμός δείχνει την προσπάθειά μας για τη μείωση του ελλείμματος και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πείσουμε, τους Έλληνες πολίτες καταρχάς και στη συνέχεια τους ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές". Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι "οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να διασώσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί", απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσωσης. "Δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο με τους συναδέλφους μας. Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Οι αγορές μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά. Περιμένουν να δουν έργα. Είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να πείσουμε, συγχρόνως όμως βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα".

    Χ.Αλμούνια: Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

    "Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προσβλέπει στην εξέταση του προγράμματος σταθερότητας, τον Ιανουάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

    «Σημειώνουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, μέσα από μόνιμες περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις στα έσοδα. Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, στο φορολογικό σύστημα και στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

    Ο προϋπολογισμός του 2010, που είναι υπό συζήτηση στην Ελληνική Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Προσβλέπουμε στην ανάλυση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα διασφαλίσουν την άμεση σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων».

    [03] Παραιτήθηκε ο Ντίνος Ρόβλιας

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, μετά από δημοσιεύματα που εμφανίζουν το πολιτικό γραφείο του «να ασχολείται με αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών και στρατιωτικών».

    Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

    «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και υπέβαλα την παραίτησή μου ανεξάρτητα από την ουσία της καταγγελίας, για να μην προξενήσω το ελάχιστο πρόβλημα στην κυβέρνηση, πολλώ μάλλον σ΄ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Θεώρησα ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετώ τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ρόβλιας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ανακοινώνοντας την παραίτηση του κ. Ρόβλια τόνισε ότι ο υφυπουργός «μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πώς παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή ότι δεν διακινήθηκαν από το γραφείο του. Πλην, όμως, για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε δεκτή», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός για όλα αυτά τα θέματα επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες δεοντολογίας, που θα δεσμεύουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης από εδώ και πέρα και ανέθεσε τη σχετική εισήγηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.

    [04] Απεργούν δάσκαλοι και εργαζόμενοι ΚΕΠ

    Απεργούν σήμερα, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για το νέο τρόπο προσλήψεων. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο.

    Συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την προκήρυξη θέσεων εργασίας και την αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους.

    [05] Σε αναζήτηση συμφωνίας για το κλίμα

    Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεν είναι ικανοποιητική, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ίβο ντε Μπόερ, πριν αρχίσει η φάση της διάσκεψης κατά την οποία θα πάρουν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    "Υπάρχει κάποια πρόοδος (μετά την έναρξη των συνομιλιών), αλλά όχι επαρκής για να μπορούμε να παρουσιάσουμε την Κοπεγχάγη ως επιτυχία", δήλωσε ο γραμματέας της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. "Και τελούμε υπό την πίεση του χρόνου. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην ίδια κατεύθυνση", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Οι υπουργοί περιβάλλοντος βρίσκονται ήδη στην δανική πρωτεύουσα για να επεξεργαστούν μία συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία θα υπογράψουν την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που μεταβαίνουν στην Κοπεγχάγη.

    Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο συμφωνίας, που θα είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που συνεχίζονται από τη Δευτέρα.

    Ο Ίβο ντε Μπόερ δήλωσε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει θριαμβολογία για νίκη ενός κράτους σε βάρος του άλλου, ή μίας ομάδας σε βάρος της άλλης. Σκοπός είναι να βρεθούν λύσεις για να μειωθούν τα προβλήματα".

    [06] "Αλλαγή μοντέλου"

    Με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρας θα κάνει δηλώσεις.

    Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

    Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "πρέπει να πάμε σε ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", ζήτησε δε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, καθώς "είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση".

    Ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε ότι "είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

    "Πρώτα απ' όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια.Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικο πλαίσιο", ανέφερε.

    Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα θέμα που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσον τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι, όπως είπε, "χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με συνταγματικές αναθεωρήσεις και διότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους νόμους, αλλά και με την εφαρμογή τους".

    Προβαίνοντας σε έναν "εκ των προτέρων διαχωρισμό" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης" και πως "είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

    Σ' αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.

    "Υπ΄αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όμως αυτές δεν θα μας σώσουν από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο κ.Α. Σαμαράς. Πρόσθεσε δε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών ενδεχομένως να γίνει και με τη μορφή πρότασης νόμου.

    Εξ άλλου ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν τέθηκε προς συζήτηση και η οικονομική συγκυρία, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι "υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα".

    [07] Συζήτηση για τις προσλήψεις

    Αρχισε χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

    Υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, που τόνισαν ότι εφαρμόζεται επιτέλους αξιοκρατία στις προσλήψεις ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες νέους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μεταρρυθμιστική τομή στο δημόσιο, που βάζει τέλος και στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων νέων αλλά και σε ένα άδικο σύστημα προσλήψεων καθιερώνοντας κανόνες αξιοκρατίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.

    Ταυτόχρονα, ο κ Ραγκούσης επέμεινε στην κατάργηση της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να μονοπωλεί το δικαίωμα της μονιμοποίησης ή να έχει προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων άλλων νέων ή ανέργων.

    «Το σημερινό νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την ψήφισε, για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος και το πολιτικό σύστημα αλλά και να καθιερωθούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, είπε ότι θα «πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγνώμη από τους συμβασιούχους τους οποίους εξαπάτησε προεκλογικά».

    «Θα μείνετε μόνοι σας και θα σας κυνηγούν οι πράξεις σας. Αν θέλετε νέα σχέση με την αντιπολίτευση όπως διατείνεστε, θα πρέπει να μεταβάλετε τη θέση σας που οδηγεί χιλιάδες νέους στην ανεργία. Τα κακά δείγματα γραφής σας και το κακό παρελθόν σας θα σας συνοδεύουν πάντα», τόνισε ο κ Ζώης. Ταυτόχρονα επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά, όπως είπε, υποστήριζαν σε όλους τους τόνους, ότι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτοδικαίως μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εγκαλεί τη ΝΔ στη βάση αρχών και αξιών γιατί η δική της αναξιοπιστία έχει αποδειχθεί στη πράξη».

    Ο κ. Ζώης επέμεινε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η ενισχυμένη μοριοδότηση, άποψη την οποία υποστήριξε λίγο αργότερα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε επίσης ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, με συμβάσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την σημερινή άποψη της. Ακόμη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα ακόμα δείγμα του διαχρονικού παλιού ΠΑΣΟΚ το οποίο καλλιέργησε προεκλογικά στυγνό εμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες νέους τους οποίους, όπως είπε, μετεκλογικά τους πετάει στο δρόμο.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας ότι «είναι ανούσιο και υποκριτικό να παρακολουθούμε την εναλλαγή ρόλων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν εγκλωβίζονται κάτω από κούφιες αντιπαραθέσεις, και άσφαιρες υποσχέσεις γιατί βιώνουν καθημερινά τις αντιλαϊκές πολιτικές τους».

    «Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική. Εμείς λέμε δικαίωμα δουλειάς για όλους. Οι ευθύνες αναδεικνύονται και για τα δύο κόμματα που οδήγησαν με τις πολιτικές τους σε αυτά τα χάλια τον τόπο και βασιλεύει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία», πρόσθεσε.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κινείται προς την αξιοκρατία» και για αυτό το κόμμα του το υπερψηφίζει. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της μοριοδότησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για ορισμένους εργαζομένους

    «Εμείς, δεν επενδύουμε στο λαϊκισμό, όπως έκαναν με τις πολιτικές τους τα δύο μεγάλα κόμματα κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες νέους. Εμείς τολμάμε να πούμε ότι συμφωνούμε στο πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο γιατί έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και είναι ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας εξορθολογισμός» πρόσθεσε.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «επίκειται μεταρρυθμιστικό τσουνάμι στο δημόσιο», κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ακολουθεί πολιτική μαστίγιου και καρότου» ενώ επανέλαβε «την ανάγκη να παραμείνει η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας».

    «Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με την καρατόμηση χιλιάδων νέων ανθρώπων τους οποίους οδηγείτε στην ανεργία ενώ την ίδια ώρα δημιουργείται νέα γενιά συμβασιούχων και μάλιστα πολλών ταχυτήτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκαλης δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

    [08] Χωρίς ενημέρωση αύριο

    Την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    Επειδή:

    Τα προβλήματα των δημοσιογράφων, καθώς και των άλλων εργαζομένων στις εφημερίδες, τη ραδιοτηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.

    Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ελαστική απασχόληση γιγαντώνεται. Οι ΣΣΕ παραβιάζονται συστηματικά. Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ομήρων συνεχίζεται. Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι σε μια ολόπλευρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.

    Απαιτούμε:

    Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

    Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.

    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

    Το πρωί της Πέμπτης στις 11 πραγματοποιείται συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας.

    [09] Θέλει την πρόκριση

    Με τις αναμετρήσεις της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής, ολοκληρώνεται το επόμενο διήμερο, η πρώτη φάση των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ και απο τα αποτελέσματα τους, θα κριθούν τα τελευταία «εισιτήρια» για την συνέχεια της διοργάνωσης.

    Στο πλαίσιο του 6ου ομίλου, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ (20.00-ΑΝΤ1), την Ντιναμό Βουκουρεστίου και χρειάζεται έναν βαθμό για να εξασφαλίσει την πρόκριση. Ο Νίκος Νιόπλιας αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον Λέτο στην αρχική ενδεκάδα και στην θέση του Ρουκάβινα, ενώ πιθανότατα θα παίξουν οι υπόλοιποι που νίκησαν στο Καυτανζόγλειο τον Ηρακλή με 1-0, στο ντεμπούτο του Ελληνα τεχνικού. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Στρουρμ Γκρατς που έχει αποκλεισθεί, υποδέχεται την Γαλατασαράι που έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση, σε μία αναμέτρηση με μοναδικό κίνητρο το γόητρο.

    Οσον αφορά στην ΑΕΚ, που έχει μείνει «εκτός νυμφώνος» έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς θα φιλοξενηθεί μεθαύριο από την Μπενφίκα, που κατέκτησε την πρώτη θέση του 9ου ομίλου και θα επιδιώξει να κλείσει νικηφόρα τους αγώνες της στην πρώτη φάση. Παράλληλα, η Εβερτον που επίσης προκρίθηκε, θα υποδεχθεί τους Λευκορώσους της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, σε μία αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Τέλος, από τους υπόλοιπους γώνες, ξεχωρίζουν αυτοί του Αγιαξ με την Αντερλεχτ, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την Τιμσοάρα, της Λιλ με την Σλάβια Πράγας, της Τζένοα με την Βαλένθια, της Χέρενφεν με την Βέντσπιλς και της Χέρτα Βερολίνου με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, της Βασιλείας με την Φούλαμ, της Στεάουα Βουκουρεστίου με την Τβέντε και της Φενερμπαχτσέ με την Σερίφ Τιρασπολ, της Μπριζ με την Τουλούζ και της Σπάρτα Πράγας με την Κοπεγχάγη.

    Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες, έχουν ως εξής:

    --1ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Αγιαξ - Αντερλεχτ

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Τιμισοάρα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Αγιαξ 3-2-0 7-3 11 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Αντερλεχτ 2-2-1 6-3 8

    Ντιναμό Ζαγκρεμπ 2-0-3 5-6 6

    Τιμισοάρα 0-2-3 2-8 2

    --2ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Λιλ - Σλάβια Πράγας

    Τζένοα - Βαλένθια

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Βαλένθια 2-3-0 10-7 9

    Λιλ 2-1-2 12-8 7

    Τζένοα 2-1-2 7-8 7

    Σλάβια Πράγας 0-3-2 4-10 3

    --3ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Χαποέλ Τελ Αβίβ - Αμβούργο

    Ραπίντ Βιένης - Σέλτικ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Αμβούργο 3-1-1 7-5 10 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Χαποέλ Τελ Αβίβ 3-0-2 12-8 9 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Σέλτικ 1-2-2 4-4 5

    Ραπίντ Βιένης 1-1-3 5-11 4

    --4ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    Χέρτα Βερολίνου - Σπόρτινγκ Λισ.

    Χέρενφεν - Βέντσπιλς

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Σπόρτινγκ Λισ. 3-2-0 8-5 11 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Χέρτα Βερολίνου 2-1-2 5-5 7

    Χέρενφεν 1-2-2 6-7 5

    Βέντσπιλς 0-3-2 3-6 3

    --5ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Ρόμα

    Βασιλεία - Φούλαμ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Ρόμα 3-1-1 7-5 10 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Βασιλεία 3-0-2 8-4 9

    Φούλαμ 2-2-1 5-4 8

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-1-4 2-9 1

    --6ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    Παναθηναϊκός-Ντιναμό Βουκ.

    Στουρμ Γκρατς-Γαλατασαράι

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Γαλατασαράι 4-1-0 12-3 13 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Παναθηναϊκός 3-0-2 4-4 9

    Ντιναμό Βουκ. 2-0-3 4-9 6

    Στουρμ Γκρατς 0-1-4 2-6 1

    --7ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Λάτσιο - Λέφσκι Σόφιας

    Βιγιαρεάλ - Σάλτσμπουργκ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Σάλτσμπουργκ 5-0-0 8-2 15 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Βιγιαρεάλ 3-0-2 8-5 9 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Λάτσιο 2-0-2 8-7 6

    Λέφσκι Σόφιας 0-0-5 0-9 0

    --8ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Στεάουα Βουκ. - Τβέντε

    Φενέρμπαχτσε - Σέριφ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Φενέρμπαχτσε 4-0-1 7-3 12 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Τβέντε 2-1-2 4-5 7

    Σερίφ 1-2-2 4-4 5

    Στεάουα Βουκ. 0-3-2 2-5 3

    --9ος ΟΜΙΛΟΣ-- (17/12)

    Μπενφίκα-ΑΕΚ

    Εβερτον-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Μπενφίκα 4-0-1 11-2 12 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Έβερτον 3-0-2 6-8 9 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1-1-3 6-9 4

    ΑΕΚ 1-1-3 4-9 4

    --10ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    Μπριζ - Τουλούζ

    Παρτιζάν - Σαχτάρ Ντόνετσκ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Σαχτάρ Ντόνετσκ 4-1-0 14-2 13 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Μπριζ 2-2-1 9-8 8

    Τουλούζ 2-1-2 6-10 7

    Παρτιζάν 0-0-5 5-14 0

    --11ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    Σπάρτα Πράγας - Κοπεγχάγη

    Κλουζ - Αϊντχόφεν

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Αϊντχόφεν 3-2-0 6-3 11 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Σπάρτα Πράγας 2-1-2 7-6 7

    Κοπεγχάγη 2-1-2 3-4 7

    Κλουζ 1-0-4 4-7 3

    --12ος ΟΜΙΛΟΣ-- (16/12)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο - Βέρντερ Βρέμης

    Νασιονάλ - Αούστρια Βιένης

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Βέρντερ Βρέμης 4-1-0 14-6 13 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1-1 10-5 10 --ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ

    Νασιονάλ 0-2-3 6-11 2

    Αούστρια Βιένης 0-2-3 3-11 2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 7:30:37 UTC