Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

  • [01] Νέα εμπόδια στη ροή φυσικού αερίου

    Η Ουκρανία εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

    Ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπαγορεύουν τις ενέργειες της Ουκρανίας στη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο.

    "Χθες πιστεύαμε ότι η πόρτα για το φυσικό αέριο άνοιξε, αλλά την έκλεισαν πάλι οι Ουκρανοί", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Φαίνεται ότι χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας", τόνισε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του το Κίεβο, παραδέχθηκε ότι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των "απαδάδεκτων συνθηκών διέλευσης".

    "Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom", τόνισε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    ΕΕ: "Απαράδεκτη" η παρεμπόδιση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "υπάρχει πολύ μικρή έως και μηδενική ροή φυσικού αερίου" παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άνοιξαν οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία με προορισμό τους ευρωπαίους πελάτες της, κάνοντας λόγο για "πολύ σοβαρή" και "απαράδεκτη" κατάσταση.

    "Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα" , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς που πρέπει να παρακολουθήσουν.

    "Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία" στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", δήλωσε άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Gazprom επρόκειτο να τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η εταιρεία θα δοκιμάσει το σύστημα διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε μαζί με την τσεχική προεδρία με τη Ρωσία και την Ουκρανία την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο "χαιρετίζει την ανακοίνωση από τη Ρωσία της ροής του φυσικού αερίου στους αγωγούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεράν Ταραντέλας.

    "Απευθύνουμε έκκληση στην καλή θέληση των δύο πλευρών, οι οποίες κατέστησαν δυνατή αυτήν την συμφωνία να επιλύσουν τα προβλήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και να καταλήξουν σε μια διαρκή λύση η οποία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 2009 - 19:30:13 UTC