Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: "Η παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%"
  • [02] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης
  • [03] Προχωράει το Μετρό
  • [04] Ομιλία Κ.Σημίτη στην Πάτρα

  • [01] ΔΝΤ: "Η παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%"

    Την ασθενέστερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,5% το 2009, από 2,2% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του το Νοέμβριο. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από τον αποπληθωρισμό και ότι τα τοξικά επενδυτικά προϊόντα (τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στην κρίση) χρειάζεται να απομακρυνθούν από το τραπεζικό σύστημα.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι το Ταμείο θα πιεστεί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά αιτήματα από τις πηγές του και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της δε συντονιστούν πιο στενά. "Αρκετά κράτη βρίσκονται ήδη σε ουρά στην πόρτα μας" δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Όπως είπε "προς το παρόν έχουμε αρκετά χρήματα. Όμως αν πραγματικά χρειαστεί να βοηθήσουμε αυτά τα κράτη, το μερίδιο του λέοντος των πηγών μας θα καταναλωθούν σε 6 με 8 μήνες. Γι' αυτό ήδη ζητώ από τα κράτη μέλη επιπλέον κεφάλαια, και η Ιαπωνία έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεση της".

    [02] Επέκταση επιδόματος θέρμανσης

    Δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν στην επέκταση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και στην απάλυνση των διατάξεων για την υπαγωγή των συναλλασσόμενων στο σύστημα «Τειρεσίας», ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Λέγκας.

    Έτσι, στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται πλέον και στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα, καθώς και στα άτομα με αναπηρία, (έμμεσα ασφαλισμένα, ή ανασφάλιστα), εφβ όσον λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα της υπβ αριθμ. 6373/21.5.2008 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, ο αριθμός των επιπλέον δικαιούχων ανέρχεται στις διακόσιες χιλιάδες.

    Επίσης, ο κος Λέγκας ανακοίνωσε πως, επιταγές που αποδεδειγμένα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από την σφράγισή τους, δεν πρόκειται να εμφανίζονται στα αρχεία της εταιρείας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. - και οι ήδη καταχωρημένες πρόκειται να διαγραφούν. Με την ρύθμιση, δίνεται συνολικά προθεσμία 16 ημερών για να εξοφληθεί μία ακάλυπτη επιταγή.

    Τέλος, της αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, θα εξαιρούνται και «δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, που δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσόν των 500 ευρώ».

    [03] Προχωράει το Μετρό

    Διακόπτεται απο τις 14 Φεβρουαρίου και για ένα εξάμηνο η κυκλοφορία της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ απο το σταθμό Εθνική Αμυνας μέχρι το Αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια της διακοπής, για την εξυπηρέτηση του κοινού, έχουν προβλεφθεί εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών.

    Κυρίως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών προς το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Εθνική Αμυνα, απ' όλη την ευρύτερη περιοχή. Η απευθείας λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας με το σταθμό Εθνική Αμυνα και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα απο το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισα.

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι η διακοπή δημιουργεί πρόβλημα στο επιβατικό κοινό, αλλά οφείλεται στο τραγικό λάθος να έχει κατασκευστεί η σήραγγα χωρίς καμία πρόβλεψη για το σταθμό Αγ. Παρασκευή, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.

    Παράλληλα, στο ίδιο τμήμα της γραμμής κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.

    Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου κατασκευάζεται παράλληλα υπόγειος χώρος στάθμευσης 630 θέσεων, ενώ πάνω απο το σταθμό θα λειτουργεί σταθμός μετεπιβίβασης για τις λεωφορειακές γραμμές.

    Ο κ. Σουφλιάς, που επισκέφθηκε την Πέμπτη τα έργα, είπε ότι θέλει ο σταθμός του Νομισματοκοπείου να λειτουργεί ως φίλτρο για όσους προτίθεται να κατεβαίνουν στο κέντρο απο την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, προβλέπεται χώρος στάθμευσης 500 θέσεων και στο σταθμό της Αγ. Παρασκευής.

    Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι δύο νέοι σταθμοί της επέκτασης του Περιστερίου στο Δημαρχείο και την Ανθούπολη. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης προς Ελληνικό, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, οι σταθμοί στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη βρίσκονται στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, ενώ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή των σταθμών στην Ηλιούπολη και στον Άλιμο. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι.

    Οπως είπε ο υπουργός βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών, ύψους 155 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εγκατασταθεί κλιματισμός σε όλους τους παλαιούς συρμούς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά προάστια, με κατάληξη στον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρίες θα καταθέσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Η επέκταση αυτή είναι μήκους 7,6 χιλιομέτρων με έξι σύγχρονους σταθμούς.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε επίσης ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι μελέτες για τη γραμμή 4 (γραμμή U) που θα έχει τη μορφή πετάλου, θα ξεκινά απο το Γαλάτσι θα φθάνει στο Πανεπιστήμιο και απο εκεί μέσω Παγκρατίου θα καταλήγει στο Μαρούσι. Η γραμμή αυτή θα έχει 20 σταθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής της και γενικότερα για το σχετικό διαγωνισμό.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν ξεκινήσει προμελέτες και για άλλες επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπως για παράδειγμα απο το Περιστέρι στην Πετρούπολη και απο τον Πειραιά στον Αγ. Δημήτριο.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Νομισματοκοπείο και την Αγ. Παρασκευή να ''καθαιρέσει'' όλες τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων, γιατί η κατάσταση, όπως είπε, είναι τραγική. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφώνησαν και όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι. Διευκρίνισε ότι για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων στη Μεσογείων θα έχει αύριο και σχετική σύσκεψη.

    ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

    Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης βρήκε τη σειρά του. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε και τα προβλήματα που είχαν υπάρξει με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με την Κοινοπραξία ξεπεράστηκαν, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση και του έργου επέκτασής του προς την Καλαμαριά.

    Για αγρότες και εκλογές

    "Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο απ' αυτό που απαιτούσε η κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό δεν συναρτάται με τις εκλογές", δήλωσε ο κ.Σουφλιάς, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν οι παροχές στους αγρότες, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, αποτελούν εκλογικές παροχές.

    Η οικονομική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τρεις κατευθύνσεις, είπε. Την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ανάλογα με τις δυνατότητες που είχε προέβη στις συγκεκριμένες παροχές. Επρεπε, πρόσθεσε ο υπουργός, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αγροτών, έπρεπε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης που είχε εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά και να επιδοτηθούν τα πλοία για να εξυπηρετηθούν τα νησιά.

    Ο κ. Χατζηγάκης έκανε 17 μέρες διάλογο με τους αγρότες, αποφασίσαμε να τους δώσουμε αυτά τα χρήματα που μπορούσαμε, απ' εκεί και πέρα είπαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα αυξηθούν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι ''αυτή η συζήτηση είχε γίνει πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός, στον προϋπολογισμό έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, εάν υπάρξουν δυνατότητες απορρόφησης, τότε το συζητάμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών''. Είμαστε, πρόσθεσε, στην κατεύθυνση αυτή, αν υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης.

    Τέλος, για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το ΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε και ελπίζει ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση θα έχει διευθετηθεί. Γίνονται προσπάθειες, πρόσθεσε, απ' όλες τις πλευρές.

    [04] Ομιλία Κ.Σημίτη στην Πάτρα

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η κρίση».

    Σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης ο Κώστας Σημίτης πρότεινε μεταξύ άλλων, «την ενίσχυση των υποδομών, την ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων και την στροφή στις στοχευμένες εισοδηματικές παροχές».

    Όσον αφορά στις συνέπειες εκτίμησε ότι «θα υπάρξει περιορισμός της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας», ενώ πρόσθεσε ότι «η ύφεση πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα, τους νέους, διευρύνει τη φτώχια και αυξάνει κατά πολύ την ανεργία στις μεγαλύτερες ηλικίες.»

    Ο Κώστας Σημίτης συμπλήρωσε ότι «οι παραγωγικές δυνάμεις φοβούνται να δραστηριοποιηθούν, τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν, ενώ η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται.»

    Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα». Ακόμη πρόσθεσε ότι «το πολιτικό κλίμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι να υπάρξει μια Κυβέρνηση ικανή να ακολουθήσει μια πολιτική που πείθει ότι επιχειρείται σοβαρά, με συνέπεια και για μακρύ χρονικό διάστημα η αντιμετώπιση της υστέρησης της χώρας.»

    Σχετικά με την στάση των τραπεζών ο Κώστας Σημίτης είπε ότι "πρωτίστως επιδιώκουν να εξασφαλιστούν, παρά να ενισχύσουν τη ρευστότητα," κάτι που όπως συμπλήρωσε "δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 21:30:20 UTC