Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ
  • [02] "Διασφάλιση και ενίσχυση των ασθενέστερων"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να μην υποστείλουν τη σημαία"
  • [05] "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"
  • [06] "Εκ βάθρων αλλαγή"

  • [01] Συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ

    Συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ.Λ.Ζαγορίτη θα έχει ο πρωθυπουργός στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα παραστεί στην ορκωμοσία του υφυπουργού Εσωτερικών κ.Κ.Γκιουλέκα. Στη 1 θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ.Στ.Καλαφάτη.

    Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Δ. Σιούφας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου, για τις διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, καθώς και για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    Επίσης, ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και για το μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στη προ ημερησία διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και αφορά τον διάλογο για τα θέματα της Παιδείας.

    [02] "Διασφάλιση και ενίσχυση των ασθενέστερων"

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος, Μανώλης Σκουλάκης και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Καρανίκας, θα παραχωρήσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

    Οι ιδέες και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, ήταν η κοινή διαπίστωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Φραντς Μίντεφεριγκ, με τον οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε στο Βερολίνο γεύμα εργασίας.

    Τόσο ο κ.Παπανδρέου όσο και ο κ.Μίντεφεριγκ τόνισαν ότι στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται η αξία των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας, τις οποίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνόψισε στο τρίπτυχο: διασφάλιση και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, επέκταση και δημιουργία νέων υποδομών και πράσινη ανάπτυξη.

    Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ο κ.Μίντεφεριγκ δήλωσε ότι οι δυο τους έθεσαν ως στόχο στο τέλος του 2009 να υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος τους SPD έπλεξε το εγκώμιο του κ.Παπανδρέου καθώς, όπως είπε, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δίνει νέα ώθηση στη Σοσιαλδημοκρατία και συνεχίζει την παράδοση του Βίλι Μπραντ.

    Πρόσθεσε ότι η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία θα στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου για να πετύχει στο έργο του.

    Νωρίτερα,ο κ.Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Περ Στάινμπρουκ με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την αντιμετωπισή της.

    Διαπιστώθηκε ότι πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία αλλά και να βρεθούν τρόποι για να οδηγηθούν οι τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με τους δύο συνομιλητές του και θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η στήριξη των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει εκεί η Σοσιαλιστικής Διεθνής τόσο για την παγίωση της εκεχειρίας, όσο και για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Συζητήθηκε επίσης και συμφωνήθηκε να αναλάβει το SPD την προεδρία ειδικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για θέματα αφοπλισμού,που αφορά τόσο στα συμβατικά όπλα όσο και στα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Και εκφράστηκε η ευχή και η ελπίδα τόσο οι ΗΠΑ,όσο και άλλες χώρες να συμβάλλουν σε μια νέα προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και ελέγχου τους.

    Οι Γερμανοί συνομιλητές του κ. Παπανδρέου,έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα,ιδιαίτερα από την περίοδο του περασμένου Δεκεμβρίου και μετά. Διαπιστώθηκε ότι η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα αδικεί τη χώρα μας, καθώς είναι διαφορετική από αυτή που δόθηκε την τελευταία περίοδο στον διεθνή χώρο.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση "να αποφασίσει και να σοβαρευτεί και να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα και επικαλούμενος την αποστροφή του Υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη ότι "τα χρήματα (500 εκατ. ευρώ) αποτελούν αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ευχή οι αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής δήλωσε ότι από το 2004 έχει συνέλθει μόνο μια φορά, εν αντιθέσει με τις 11 φορές που συνεκλήθη στην διάρκεια της προηγούμενης οκτατετίας, γεγονός, όπως είπε, που αναδεικνύει την "αναξιοπιστία της κυβέρνησης και στο θέμα αυτό".

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την διεθνή οικονομία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "ακούσαμε από τον εναλλακτικό τσάρο της ελληνικής οικονομίας κ. Γ. Σουφλιά ότι ανησυχεί και ο πρωθυπουργός" και κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να πάρει αποφάσεις και να καταθέσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς κι έναν νέο προϋπολογισμό που "να παρουσιάζει, επιτέλους, ένα σχέδιο, όπως αυτό που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην γλιστρήσει η χώρα στην ύφεση".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το μόνο που ακούμε από την κυβέρνηση είναι κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία υπερβαίνουν τα 5,6 δισ. ευρώ και διερωτήθη "μήπως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε κάποιους εν όψει εκλογών".

    Κληθείς να διευκρινίσει αυτή του την τοποθέτηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ειπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ επιφυλακτικό, λόγω του γεγονότος ότι ένα μέρος των προγραμμάτων αυτών γίνεται με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι "ξέρουμε τις υπόγειες διαδρομές με τους εξοπλισμούς".

    Και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να δεσμευθεί από τώρα με διάφορα προγράμματα, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δεσμεύσει την μελλοντική κυβέρνηση με συμφωνίες.

    Για διολίσθηση της χώρας σε αυταρχισμό, με την αμφισβήτηση στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για "αναίτια και βάναυση επίθεση των ΜΑΤ κατά απεργών της ΑΔΕΔΥ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ελληνική ομογένεια στο Βερολίνο καθώς και στις συναντήσεις του με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας όπου συζητήθηκαν θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης,καθώς και οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς για τον "δημοψηφισματικό" χαρακτήρα που δίνει στις προσεχείς ευρωεκλογές ο κ. Γ. Παπανδρέου και ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν εθνικές εκλογές πριν από αυτές, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ζητάμε εκλογές, αν, όμως, δεν διεξαχθούν μέχρι τις ευρωεκλογές, τότε αυτές παίρνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος".

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται από το γεγονός ότι "μετά το φαινομενικό τέλος των σκανδάλων, το Κίνημα χάνει την δυναμικότητά του στις δημοσκοπήσεις", ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι εκείνο που αναδεικνύεται είναι πως παγιώνεται η ανατροπή, η απογοήτευση έναντι της ΝΔ και η στροφή του κόσμου προς το ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε ότι οι εκλογές κερδίζονται το βράδυ της Κυριακής των εκλογών και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί την διαφορετική,αξιόπιστη και με προοπτικές,δύναμη διακυβέρνησης της χώρας.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα διανείμει κουβέρτες και υπνόσακους σε άστεγους της πόλης (09:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος θα τελέσει την επίσημη έναρξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013" ( 09:30:00, Ξεν. Caravel)

  • Συνάντηση υπουργού Παιδείας Α.Σπηλιωτόπουλου με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ (10:00:00, Αθήνα)

  • Απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος. Συγκέντρωση στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ (Ιπποκράτους 7) (10:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 7)

  • Συνέντευξη τύπου της Greenpeace όπου θα γίνει παρουσίαση της νέας έκθεσης " Το πραγματικό κόστος του άνθρακα" (10:30:00, Αθήνα/Κλεισόβης 9 Πλ. Κάνιγγος)

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με τον Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ Ζαγορίτη (10:30:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Συνάντήσεις υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη με εκπροσώπους αγροτών (11:00:00, Αθήνα/Υπουρ. Αγροτικής Ανάπτυξη)

  • Συνέντευξη Τύπου της Διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ορκωμοσία Κώστα Γκιουλέκα (11:30:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Η Τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, για την παρουσίαση Ειδικού Προγράμματος δανείων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αττικής (12:00:00, Αθήνα)

  • ΠΑΣΟΚ - Συνέντευξη Φλωρίδη - Σκουλάκη για θέματα υγείας (12:00:00, Αθήνα/ΠΑΣΟΚ)

  • Συνέντευξη τύπου της ΤΕΔΚΝΑ και του ΣΕΓΑΣ για τον "Μαραθώνιο Ειρήνης για την Παλαιστίνη" (12:30:00, Αθήνα/Κότσικα 4 )

  • Συνάντηση του Π/Θ Κ Καραμανλή με τον Υπ Μακεδονίας Θράκης Στ. Καλαφάτη (13:00:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Περιοδεία Α. Τσίπρα στον Εβρο, Αλεξανδρούπολη

    09.00 - 10.00: Βιομηχανική Ζώνη Αλεξανδρούπολης:

    Εργοστάσιο πρώην ΟΤΤΟ: συνάντηση με εργαζομένους

    10.00 - 12.30: Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Σύσκεψη με αρχές και φορείς του Νότιου Έβρου

    12.30-13.30: Συνέντευξη Τύπου (Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης)

    13.30-14.30: Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης: Παιδαγωγικό Τμήμα, (Πέτροβιτς Δ.)

  • Επίσκεψη Γιάννη Βαληνάκη στη Μολδαβία (Σύνοδος ΥΠΕΞ Βαλκανίων)

  • Τελετή απονομής παράσημου του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δ. Μπακατσέλο (19:00:00, Ψυχικό/Παπαναστασίου 50)

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (εξ αναβολής, 12η ημέρα)

    17:00:00, Αθήνα/Αμπελόκηποι

    17:00 Παναθηναϊκός - Ηρακλής Κηφισιάς

  • Μπάσκετ-Συνάντηση γγ ΕΟΚ Παναγιώτη Τσαγκρώνη και εκπροσώπων της Α2 ανδρών με Γ. Ιωαννίδη (10:30:00, Υφυπουργείο Αθλητισμού)

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (Φάση των 16, Α΄ Αγώνας):

    Εσπερίδες-Ντιναμό Μόσχας - 19:00:00, Κλειστό Εσπέρου

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (Φάση των 16, Α΄ Αγώνας):

    Αθηναϊκός-Ελιτζούρ Ράμλα - 20:30:00, Βύρωνας

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 1η Ημέρα, 7ος Όμιλος):

    Παναθηναϊκός-Παρτιζάν - 20:45:00, ΟΑΚΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 1η Ημέρα, 5ος Όμιλος):

    Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός - 21:45:00, Μιλάνο

    [04] "Να μην υποστείλουν τη σημαία"

    "Να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα τους, όπως επιδιώκουν η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στελέχη αυτών των κομμάτων στο αγροτικό κίνημα", κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες το ΚΚΕ. "Τους καλούμε να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην παρασυρθούν από αυτούς που υπηρετούν τα σχέδια υπονόμευσης και διάλυσης του αγώνα τους. Να υπερασπιστούν με πείσμα το δίκιο τους, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να γίνει πιο συνειδητός, πιο αποτελεσματικός. Δίπλα σας και μαζί σας είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Απέναντί σας έχετε τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους, τους πλουτοκράτες, την ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν", τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Επιστολή Α. Παπαρήγα στον υπουργό Παιδείας

    Την άρνηση του κόμματός της να συμμετάσχει στο διάλογο για την Παιδεία γιατί το ΚΚΕ "δεν νομιμοποιεί με τη συμμετοχή του ένα διάλογο που επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να προετοιμαστούν προαποφασισμένες επιλογές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ", τονίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας.

    Η κ. Παπαρήγα υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε δημόσια στην πρόταση διαλόγου που κατέθεσε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη συνολική προτασή του για την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εμμένει το ΚΚΕ, αναφέρει η κ. Παπαρήγα, καθώς και στο σύστημα πρόσβασης από ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής μόρφωσης σε μια ενιαία ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

    Η κ. Παπαρήγα, καταλήγοντας, αναφέρει ότι "στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να αναπτυχθούν οι θέσεις των κομμάτων, συζητώντας πάνω στις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας".

    [05] "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"

    Με τους εργαζομένους στα κλωστήρια πρώην ΟΤΤΟ Έβρος θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Αλ.Τσίπρας, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στον Εβρο, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αρχές και φορείς της Αλεξανδρούπολης και θα επισκεφθεί το παιδαγωγικό τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

    «Βρισκόμαστε στην κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και της απεγνωσμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να διασπάσει τον αγώνα, το ενιαίο και αγωνιστικό μέτωπο των ανθρώπων της υπαίθρου και της αγροτικής τάξης» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο Νομό Έβρου.

    Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στο τελωνείο Κήπων και αφού συνομίλησε μαζί τους υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «επειδή ξέρουμε τα αδιέξοδα και την απόγνωση του αγροτικού κόσμου, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην ενωτική πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών. Θα είμαστε μαζί τους στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα για αξιοπρέπεια και δουλειά».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι ο νομός πλήττεται από την ανεργία ενώ οι φυσικές πλουτοπαραγωγικές του πηγές είναι μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτες. Τόνισε δε, ότι η Πολιτεία πρέπει να σκύψει περισσότερο πάνω στην αναπτυξιακή πολιτική του νομού και να μην βλέπει τον Έβρο μόνο ως τόπο όπου μπορεί να εγκαθιστά πεδία βολής και στρατόπεδα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετέβει στο Διδυμότειχο, όπου συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης..

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Διεκδικούμε την ριζική αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των ελλειμματικών ποιοτικών μεσογειακών προϊόντων. Απαιτούμε την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των αγροτών στην ελληνική κοινωνία. Προτείνουμε την χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε:

    Β· «Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αγροτών που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    Β· Να αυξηθεί κατά 50% το επιστρεφόμενο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

    Β· Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στο 15% για όλα τα προϊόντα ζωικής και φυτικής παραγωγής.

    Β· Να καθιερωθεί ως ελάχιστο ύψος σύνταξης ΟΓΑ τα 600 ευρώ.

    Β· Να παγώσει κάθε διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για τουλάχιστον 2 χρόνια.

    Β· Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για τους μικρομεσαίους αγρότες και μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο για να γίνουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα»

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, γιατί όπως είπε ο κόσμος δεν μπορεί να προσδοκά κάτι διαφορετικό από αυτά τα δύο κόμματα και κάλεσε τους πολίτες για ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, με την προοπτική ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, μέσα από την ενότητα των εργαζομένων, της νεολαίας και των πιο αδύναμων λαϊκών στρωμάτων.

    Ναι στο διάλογο υπό προϋποθέσεις

    Τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του διαλόγου για την παιδεία, ανακοίνωσε ο Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά σε εκλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πέντε "ναι" και ένα "όχι":

    - Λέμε "ναι" στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.

    - Λέμε "ναι" στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

    - Λέμε "ναι" σε μια ισχυρή μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση.

    - Λέμε "ναι" στην ανασυγκρότηση του Λυκείου.

    - Λέμε "ναι" στο διάλογο πάνω σε μια λευκή βάση.

    - Λέμε όμως "όχι" σε διάλογο πάνω σε τετελεσμένα.

    Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο που έχει προτείνει το υπουργείο Παιδείας ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    "Πρέπει να γίνει σαφές ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σ' έναν τέτοιο διάλογο, σαν αυτόν που προτείνει η κυβέρνηση, μόνον εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το Σύνταγμα και σταματήσει τη διαδικασία δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ξένα Πανεπιστήμια, πράγμα που ουσιαστικά επιτρέπει την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση. Εφόσον παγώσει το Νόμο Πλαίσιο και δεχτεί τις τροποποιητικές προτάσεις των Συγκλήτων. Εφόσον αναλάβει τη δέσμευση για άμεση αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την εκπαίδευση, από το θλιβερό 3% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα".

    Από κει και πέρα, είπε ο κ. Αλαβάνος, "εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετάσχουμε σε διαδικασίες διαλόγου και με την ΟΛΜΕ και με την ΠΟΣΔΕΠ, και θα προτείναμε στην κυβέρνηση να κάνει κι αυτή το ίδιο. Εφόσον η κυβέρνηση δεν καλύψει αυτές τις τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες θέσαμε, εμείς δεν θα συμμετέχουμε στο διάλογο".

    Σε ερώτηση σχετικά με την κυβερνητική στάση στα αιτήματα των αγροτών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει και πολλά. Δεν έχει καταλάβει το βάθος που έχει σήμερα το αγροτικό πρόβλημα. Ξεκίνησε με μια διαίρεση 500 εκατομμύριων ευρώ, αντί να κάνει πολλαπλασιασμό τόπων, προϊόντων και αναγκών. Εμείς ζητάμε να υπερβεί αυτό το όριο και να δει διαρθρωτικά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Εμείς στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών".

    Στην ερώτηση αν οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να επισπεύσουν την διεξαγωγή των εκλογών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "βρισκόμαστε πιο κοντά, γιατί έχουμε μια ασταθή κυβέρνηση που βλέπουμε ότι έρχεται αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις της νέας γενιάς και όλων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, δεν θέλει τις εκλογές γιατί ξέρει τα αποτελέσματα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται η ζωή στη χώρα μας εξελίσσεται όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης".

    [06] "Εκ βάθρων αλλαγή"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης συναντήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του κόμματος με το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το θέμα των Ναυπηγείων μια πληγή που κρατά πάρα πολύ καιρό και εκτίμησε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

    Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για άλλη μια φορά τη νύφη και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να δείξει συνέπεια και αποφασιστικότητα και να μην άγεται και φέρεται όπως υποστήριξε, από εκβιασμούς από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων που βλέπουν το ψωμί τους να κινδυνεύει, κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Εργαζομένων κ. Καρακίτσιος αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία που μαστίζει το χώρο και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν όπως υποστήριξε, από τα εξοπλιστικά προγράμματα και είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει αρκετά χρήματα στη γερμανική εταιρία, όπως τουλάχιστον αναφέρει η εταιρία, σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσιο.

    Είπε ακόμη ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένει άσχημες εξελίξεις για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία και ότι περιμένει ουσιαστική βοήθεια από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη.

    Δηλώσεις για τους αγρότες

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, να σχολιάσει τις εξελίξεις στις Αγροτικές κινητοποιήσεις , δήλωσε :

    «Το θέμα δεν είναι μόνο πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι. Το θέμα είναι, να ανοίξουν οι δρόμοι για τη γεωργία και πότε θα βρούμε την ατραπό εκείνη, που θα βγάλει τους αγρότες από την ύφεση και τη μιζέρια. Πότε θα τους δώσουμε μια αυτοπεποίθηση για δυναμικές καλλιέργειες, που θα βγάλουν και τους ίδιους από αυτή την καταχνιά και την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή απαξία ».

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, τι πρέπει να γίνει με τα συνεχιζόμενα «μπλόκα» και την αντιπαράθεση διαφόρων κοινωνικών ομάδων εξαιτίας των κλειστών δρόμων , ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε :

    «Χρειάζεται μία εκ βάθρων αλλαγή στην Αγροτική Πολιτική . Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τη στάση της κυβέρνησης απέναντι "στην ομολογία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά εάν η κυβέρνηση προτίθεται να παραπέμψει την υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς και της Τουρκίας για τη διερεύνηση της πιθανής διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και εάν προτίθεται να λάβει, ενδεχομένως σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, κάποιες πρωτοβουλίες στην ΕΕ δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2009 - 5:30:23 UTC