Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στη Σερβία
  • [02] "Οχι στο διάλογο για την Παιδεία"
  • [03] ΄Ενταση στο λιμάνι
  • [04] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ
  • [05] Στα λευκά η Βρετανία

  • [01] Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη στη Σερβία

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ είναι ταυτόσημες με τις σερβικές, δήλωσαν η Υπουργός Εξωτερικών και ο Σέρβος ομόλογός της Βουκ Γέρεμιτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι, όπου η κα Μπακογιάννη πραγματοποιεί επίσκεψη ως προεδρεύουσα του Διεθνούς Οργανισμού.

    Οι δύο Υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση χαρακτήρισαν άριστες τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και υποσχέθηκαν να τις αξιοποιήσουν περαιτέρω προς όφελος των δύο λαών, ενόψει μάλιστα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Στο πλαίσιο των στενών οικονομικών σχέσεων (η Ελλάδα είναι πρώτος ξένος επενδυτής στη Σερβία) οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας και βρέθηκαν ένα βήμα πριν την επίλυση του ελληνικού αιτήματος για ίση μεταχείριση των οδηγών ελληνικών φορτηγών, στα ζητήματα του κόστους διέλευσης και στάθμευσης στους σερβικούς αυτοκινητοδρόμους.

    "Θα ανταλλάξουμε έγγραφα, σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας και αναμένουμε θετική εξέλιξη, ίσως και εντός των προσεχών ωρών", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη έδωσε την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, λέγοντας ότι "δουλεύουμε σκληρά γι΄αυτό και ότι δεν πρέπει να χάνεται το όραμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης παρά την περίοδο περισυλλογής που διανύει η ΕΕ".

    "Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξή μας στην ΕΕ, που αποτελεί την υπ΄αριθμόν 1 στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας", απάντησε ο κ.Γέρεμιτς.

    "Το Βελιγράδι έχει διδαχθεί από την ιστορία και έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας", είπε η υπουργός Εξωτερικών.

    Ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ μίλησε για το σημαντικό ρόλο του "στη γειτονιά μας" και υποσχέθηκε ότι η ελληνική προεδρία θα σταθεί δίπλα στο Βελιγράδι για την επίτευξη του μεγάλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που αφορά την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού σώματος, καθώς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Οι δύο υπουργοί ερωτηθέντες για το θέμα εισδοχής του Κοσόβου στον ΟΑΣΕ, αν η Πρίστινα το ζητήσει, απάντησαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη συναίνεση και των 56 κρατών - μελών, ενώ ο κ.Γέρεμιτς τόνισε ότι η χώρα του "δεν θα συναινέσει ποτέ σε κάτι τέτοιο".

    "Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη και ο οργανισμός δεν υπεισέρχεται σε θέματα ξένα της ευθύνης του", πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    Ερωτηθείσα για την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο όνομα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα συνεισέφερε στην περιφερειακή ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση με "γεωγραφικό προσδιορισμό και με ισχύ έναντι όλων", τονίζοντας ότι "ούτε ένας στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει αυτή τη θέση",για να εισπράξει το σχόλιο του κ. Γέρεμιτς:

    "Είμαι ενθουσιασμένος με τη σταθερότητα των ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα και θεωρώ ότι είναι άξια μίμησης και από τη σερβική πλευρά".

    Για το ίδιο θέμα η κα Μπακογιάννη απάντησε επίσης:

    "Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με εθνικιστικές ρητορίες του χθες και λογικές που προκαλούν τους γειτονικούς λαούς και βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", προσθέτοντας ότι "μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά χρειάζεται να υπάρχει βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων".

    Η κα Μπακογιάννη τέλος ρωτήθηκε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση με επίκεντρο το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    "Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη πριν ενάμιση χρόνο", απάντησε η κ. Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας ότι "ο στόχος μας δεν είναι οι εκλογές. Εχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε μια δύσκολη κρίση και να βγάλουμε τη χώρα απ΄αυτήν το συντομότερο δυνατόν".

    Ολοκληρώνοντας την απάντησή της αναφέρθηκε στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι στόχος του είναι να πετύχει αφενός δημοσιονομική πειθαρχία και αφετέρου να στηρίξει τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού, αυτές που πλήτονται περισσότερο από την κρίση. Με μια φράση θα το ονόμαζα "Πρόγραμμα Εθνικής Αλληλεγγύης"",είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Στη συνέχεια η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς και αργά το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς.

    Αύριο η υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την περιοδεία της στην περιοχή με την επίσκεψή της στην Πρίστινα.

    [02] "Οχι στο διάλογο για την Παιδεία"

    "Σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μας σε ένα διάλογο που δεν γίνεται σε ``λευκό χαρτί`` αλλά σημαίνει, για μας, αποδοχή τετελεσμένων", αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας στην επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο σχετικά με τον διάλογο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για την Παιδεία.

    Ο κ. Αλαβάνος προσθέτει στην επιστολή, ότι "βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση, μόνον εφόσον:

    Πρώτο, η κυβέρνηση εφαρμόσει το Σύνταγμα και σταματήσει τη διαδικασία δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ξένα Πανεπιστήμια, πράγμα που ουσιαστικά επιτρέπει την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Δεύτερο, η κυβέρνηση παγώσει το Νόμο Πλαίσιο και δεχτεί τις τροποποιητικές προτάσεις των Συγκλήτων.

    Τρίτο, η κυβέρνηση αναλάβει τη δέσμευση για άμεση και ουσιαστική αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την εκπαίδευση, από το θλιβερό 3% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα".

    [03] ΄Ενταση στο λιμάνι

    Ηρεμία επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αποκομμένοι από τις έντεκα διμοιρίες των ΜΑΤ και τους λιμενικούς.

    Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Το πρωί, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης, που είχαν φθάσει νωρίτερα με τα πλοία της γραμμής.

    Συγκεκριμένα, 1.100 αγρότες με 145 αγροτικά αυτοκίνητα και 65 τρακτέρ έφθασαν με τα πλοία "ΛΑΤΩ", "ΚΡΗΤΗ Ι" και "ΦΑΙΣΤΟΣ" με σκοπό να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα αιτήματά τους, ωστόσο η Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δε θα τους επιτρέψει να κάνουν πορεία στους δρόμους με τα μηχανήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Γύρω στις 8.30 το πρωί και ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και τον εισαγγελέα, δέχθηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, που τους έριξαν χημικά και δακρυγόνα.

    Παράλληλα, αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν αποκλείσει τις υπόλοιπες πύλες του λιμανιού εμποδίζοντάς τους να βγουν στο δρόμο. Τα επεισόδια διήρκησαν μία ώρα και σύμφωνα με τους αγρότες, τραυματίστηκαν τέσσερις συνάδελφοί τους, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις.

    Τις συλλήψεις δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ούτε η αστυνομία. Στη συνέχεια, ομάδα αγροτών έριξε τα κάγκελα του λιμανιού στον Άγιο Διονύση και απέκλεισε το δρόμο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες ζητούν είτε να τους αφήσουν να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να συναντηθούν με τον υπουργό, είτε να κατέβει ο υπουργός στο λιμάνι του Πειραιά να ακούσει τα αιτήματά τους.

    Τα αιτήματα των αγροτών των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου είναι στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, μείωση κόστους παραγωγής, επιστροφή 15% ΦΠΑ, έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος η αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών.

    Επικεφαλής των αγροτών βρίσκονται η νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη, ο νομάρχης Λασιθίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Κουράκης και πάρα πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Χανίων.

    Παρών από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι ο εισαγγελέας Πειραιά Γιάννης Σοφουλάκης, ο οποίος και συντονίζει τις αστυνομικές ενέργειες.

    Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησαν στις 11.30 αντιπροσωπεία φορέων και αγροτών του νομού Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις και τα επεισόδια που έγιναν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα να ζητήσει από την κυβέρνηση να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις από το λιμάνι του Πειραιά και να μεταβούν οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Στα Χανιά, οι αγρότες, προχώρησαν από πρωί σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού και τα διοικητικά δικαστήρια.

    Η απόφαση για κατάληψη είχε ληφθεί από χθες το απόγευμα όταν οι αγρότες αποφάσισαν να φύγουν από το μπλόκο στο "Πλατάνι" ανοίγοντας την εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου.

    Ωστόσο μετά και τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, χωρίς να επιτρέψουν πλέον ούτε τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

    «Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι και το Πάσχα, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά μας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας Στ. Λίτος και πρόσθεσε: "Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών".

    Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες πρόκειται να αναπαραστήσουν και "γάμο" στον Προμαχώνα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν αναπαραστήσει "την κηδεία" του αγρότη με στόχο, όπως είχαν δηλώσει, να στείλουν μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την δυσμενή οικονομική κατάσταση τους.

    Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

    Το μπλόκο του Προμαχώνα, που είναι και το μοναδικό μπλόκο αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ενισχυθεί κι από άλλους αγρότες του νομού.

    Το πρωί αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, το τελευταίο σημείο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που κρατούσαν αποκλεισμένο από την αρχή των κινητοποιήσεων τους, οι Θεσσαλοί αγρότες, και ο δρόμος έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".

    [04] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ

    Με την ανακοίνωση της απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης -και έπειτα από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων μηνών- έπεσε, το μεσημέρι, η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

    Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους κατηγορούμενους για τις πράξεις της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης (στην πλημμεληματική του μορφή, καθώς πρόκειται για ανήλικους) και της περιύβρισης νεκρού, επιβάλλοντάς τους αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι την ενηλικίωσή τους.

    Εξάλλου, ένοχος για τις πράξεις της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της υπόθαλψης εγκληματία κρίθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο Ελληνόπουλων.

    Τα παραπάνω μέτρα αφορούν -κατά περίπτωση- τα ακόλουθα:

    - τον εγκλεισμό των δύο Ελληνόπουλων αδελφών -14 και 15 ετών σήμερα- στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου,

    - την ανάθεση της επιμέλειας του Ρουμάνου, του Αλβανού, του Βορειοηπειρώτη (μεταξύ 14 και 15 ετών σήμερα) και του 17χρονου μεγαλύτερου αδελφού των δύο Ελληνόπουλων στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων των πόλεων διαμονής τους (Βέροια και Αθήνα)

    - την προσφορά 4ωρης καθημερινής κοινωφελούς εργασίας σε Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες της Βέροιας (Ρουμάνος) και στο Γηροκομείο της Βέροιας (Αλβανός)

    - την παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Βόλου (δύο Ελληνόπουλα), καθώς επίσης στα νοσοκομεία "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης (Ρουμάνος, Βορειοηπειρώτης) και "Γ. Γεννηματάς" των Αθηνών (Βορειοηπειρώτης).

    Πρόκειται για μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παραβατικής τους συμπεριφοράς και στη μέριμνα για την κοινωνική τους επανένταξη.

    Στο σκεπτικό της απόφασής του, το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος του Άλεξ επήλθε ακαριαία από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε στο γνωστό επεισόδιο με την παρέα των πέντε ανηλίκων, στην πλατεία του Δημαρχείου της Βέροιας και ότι το άψυχο πτώμα του 11χρονου μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Έλλης.

    Ωστόσο, δεν υιοθέτησε το σενάριο της «Μπαρμπούτας» -όπως περιγραφόταν στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης- κρίνοντας ότι η εκδοχή αυτή δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.

    Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τα όποια σενάρια αναπτύχθηκαν περί απαγωγής, παιδεραστίας και εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, σχετικά με την τύχη του 11χρονου.

    Ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, Νίκος Βόκας, δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ν. Καραμολέγκου για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία της Βέροιας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν τέλεση -από τους νεαρούς καθώς και άλλων προσώπων, ιδίως του παππού του Ελληνόπουλων- του αδικήματος της «έκθεσης σε κίνδυνο ζωής».

    «Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή μας τα τρία τελευταία χρόνια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την αναγγελία της ετυμηγορίας, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Για κανέναν μας η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια».

    Ένταση επικράτησε προς στιγμήν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν κατά την αναγγελία της απόφασης, ο ένας εκ των δύο Ελληνόπουλων σηκώθηκε από τη θέση του και χτύπησε το χέρι στον τοίχο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του.

    Τη σημερινή διαδικασία δεν παρακολούθησε η μητέρα του μικρού Άλεξ, Νατέλα.

    Αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εξαφάνιση του 11χρονου.

    [05] Στα λευκά η Βρετανία

    Σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προκληθεί από την χειρότερη χιονόπτωση των τελευταίων 18 ετών, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της χώρας. Οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει και πολλές πτήσεις συνεχίζουν να ακυρώνονται.

    Όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς τα δυτικά του Λονδίνου είχαν αναβληθεί μέχρι τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), μετά και από την πλαγιολίσθηση ενός αεροσκάφους της Cyprus Airways το οποίο γλίστρησε την ώρα που προσγειωνόταν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

    Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο του Σίτι, ενώ το Γκάτγουικ στα νότια του Λονδίνου και το Στάντστεντ στα βόρεια του Λονδίνου έχουν πολλές καθυστερήσεις και αναβολές.

    Εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει σε ολόκληρη την χώρα.

    Στην βρετανική πρωτεύουσα τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν και οι περισσότεροι συρμοί του μετρό δεν λειτουργούν, αφού το χιόνι έχει ύψος δέκα εκατοστών.

    Οι Λονδρέζοι πάντως που συνεχίζουν να κυκλοφορούν με προσοχή στους δρόμους δεν πρέπει να ξεχάσουν να διασκεδάσουν με το χιόνι, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το χιόνι που έχει καλύψει την Βρετανία δίνει την δυνατότητα σε κάθε κάτοικο να φτιάξει περισσότερες από 250.000 χιονόμπαλες.

    Δύο τραυματιοφορείς αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν όταν το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν γλίστρησε και αναποδογύρισε στην Σκότια.

    Το μετεωρολογικό γραφείο πρόγνωσης πάντως έχει εκδώσει προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αγγλία, την Ουαλία και την νότια Σκότια, τα οποία θα χειροτερεύσουν σήμερα το βράδυ και αύριο Τρίτη.

    Ισπανία. Δέκα τραυματίες από τη σφοδρή κακοκαιρία

    Σφοδρή θύελλα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά στην περιοχή της Μάλαγας στη νότια Ισπανία, ανακονώθηκε από τα σωστικά συνεργεία.

    Η Ισπανία πλήττεται από την αρχή του χρόνου από αλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, ενώ σήμερα το μετεωρολογικό δελτίο προειδοποιεί για νέους θυελλώδεις ανέμους στις νότιες περιοχές και για χιονοπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

    Χθες Κυριακή δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων γύρω από τη Μαδρίτη λόγω των χιονοποτώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 17:30:20 UTC