Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο οι αποφάσεις

  • [01] Αύριο οι αποφάσεις

    Αύριο θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους οι αγρότες της Κρήτης, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Ζαχαρία Σπυριδάκη, δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλου και Οικονομικών Αθανάσιου Μπούρα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα μαζί τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Εξάλλου, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών από την Κρήτη, ματαιώθηκαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

    Ειδικότερα, η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ ακύρωσε το σημερινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού Μυτιλήνη από τον Πειραιά για Χίο - Μυτιλήνη και ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του πλοίου και αύριο από τη Μυτιλήνη για Χίο - Πειραιά. Επίσης, ακυρώθηκαν για σήμερα όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ από και προς τον Πειραιά.

    Το πρωί, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης, που είχαν φθάσει νωρίτερα με τα πλοία της γραμμής.

    Συγκεκριμένα, 1.100 αγρότες με 145 αγροτικά αυτοκίνητα και 65 τρακτέρ έφθασαν με τα πλοία "ΛΑΤΩ", "ΚΡΗΤΗ Ι" και "ΦΑΙΣΤΟΣ" με σκοπό να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα αιτήματά τους, ωστόσο η Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δε θα τους επιτρέψει να κάνουν πορεία στους δρόμους με τα μηχανήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    Γύρω στις 8.30 το πρωί και ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και τον εισαγγελέα, δέχθηκαν επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ, που τους έριξαν χημικά και δακρυγόνα.

    Παράλληλα, αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν αποκλείσει τις υπόλοιπες πύλες του λιμανιού εμποδίζοντάς τους να βγουν στο δρόμο. Τα επεισόδια διήρκησαν μία ώρα και σύμφωνα με τους αγρότες, τραυματίστηκαν τέσσερις συνάδελφοί τους, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις.

    Τις συλλήψεις δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ούτε η αστυνομία. Στη συνέχεια, ομάδα αγροτών έριξε τα κάγκελα του λιμανιού στον Άγιο Διονύση και απέκλεισε το δρόμο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες ζητούν είτε να τους αφήσουν να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να συναντηθούν με τον υπουργό, είτε να κατέβει ο υπουργός στο λιμάνι του Πειραιά να ακούσει τα αιτήματά τους.

    Τα αιτήματα των αγροτών των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου είναι στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, μείωση κόστους παραγωγής, επιστροφή 15% ΦΠΑ, έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος η αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών.

    Επικεφαλής των αγροτών βρίσκονται η νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη, ο νομάρχης Λασιθίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Κουράκης και πάρα πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Χανίων.

    Παρών από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικά στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ήταν ο εισαγγελέας Πειραιά Γιάννης Σοφουλάκης, ο οποίος και συντόνιζε τις αστυνομικές ενέργειες.

    Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησαν στις 11.30 αντιπροσωπεία φορέων και αγροτών του νομού Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις και τα επεισόδια που έγιναν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα να ζητήσει από την κυβέρνηση να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις από το λιμάνι του Πειραιά και να μεταβούν οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Στα Χανιά, οι αγρότες, προχώρησαν από το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού και τα διοικητικά δικαστήρια.

    Η απόφαση για κατάληψη είχε ληφθεί από χθες το απόγευμα όταν οι αγρότες αποφάσισαν να φύγουν από το μπλόκο στο "Πλατάνι" ανοίγοντας την εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου.

    Ωστόσο μετά και τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

    Κλειστός παραμένει ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, χωρίς να επιτρέψουν πλέον ούτε τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

    «Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι και το Πάσχα, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά μας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας Στ. Λίτος και πρόσθεσε: "Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα. Είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών".

    Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Λίτο το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες πρόκειται να αναπαραστήσουν και "γάμο" στον Προμαχώνα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν αναπαραστήσει "την κηδεία" του αγρότη με στόχο, όπως είχαν δηλώσει, να στείλουν μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την δυσμενή οικονομική κατάσταση τους.

    Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

    Το μπλόκο του Προμαχώνα, που είναι και το μοναδικό μπλόκο αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ενισχυθεί κι από άλλους αγρότες του νομού.

    Το πρωί αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, το τελευταίο σημείο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που κρατούσαν αποκλεισμένο από την αρχή των κινητοποιήσεων τους, οι Θεσσαλοί αγρότες, και ο δρόμος έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στον "αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ", στις 15 Μαρτίου. "Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα και να πάρει διδάγματα από τον αγώνα μας. Να ξεχωρίσει από τη μια τη γραμμή της υποταγής και από την άλλη τη γραμμή της σύγκρουσης, με τις αιτίες των προβλημάτων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης για σειρά επαφών σχετικά με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο Χατζηγάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ.

    Εκτός από το πακετο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με την κα Μποέλ μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν:

    -Την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όσον αφορά στις επιδοτήσεις (ΟΣΔΕ), και

    -Καταλογισμούς σε βάρος της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

    Ενόψει της αναχώρησης του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τους αγρότες για την κατανόηση που έδειξαν και άνοιξαν τους δρόμους και τους κάλεσε εκ νέου στον ανοικτό διάλογο που τώρα αρχίζει για όλα τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

    Αναφερόμενος δε σε διάφορες δηλώσεις και προβολή αιτημάτων, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αφορά αποζημιώσεις για προϊόντα που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. "Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της ΕΕ δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό και τη γεωγραφική εκπροσώπηση θέτουν στον παρόντα χρόνο προβλήματα αξιοπιστίας του κράτους αλλά κυρίως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην ΕΕ, την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία", τόνισε περαιτέρω.

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς αγρότες να συνεκτιμήσουν τρία δεδομένα:

    -Να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,

    -Να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδας και,

    -Να μην δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 19:30:15 UTC