Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διάλογος χωρίς προειλημμένες αποφάσεις"

  • [01] "Διάλογος χωρίς προειλημμένες αποφάσεις"

    Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενό της θέματα Παιδείας.

    Ο αρμόδιος υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο θέμα της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση του ρόλου της γενικής Παιδείας στο γυμνάσιο και το λύκειο και στην αποσύνδεση του σχολείου από ένα εξεταστικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε και άδικο είναι και σκληρό, καθώς παρέχει μόνο μία ευκαιρία στους υποψηφίους σπουδαστές και φοιτητές.

    Στο γενικό πλαίσιο αρχών που θα γίνει ο διάλογος αυτός, τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μας δεσμεύουν οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ για έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο με δημόσιο χαρακτήρα, με επαρκή χρηματοδότηση.

    Ένα σχολείο, πρόσθεσε, το οποίο θα αναπτύξει τις δεξιότητες και θα ενισχύσει τα ταλέντα των μαθητών. Εκτός από τις τεχνολογίες στόχος είναι να υπάρξει και ζώνη πολιτισμού ώστε να υπάρχουν όσον το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για να μπορεί ένας μαθητής να ανακαλύπτει το ταλέντο του και κυρίως να αναπτύσσει τις όποιες δεξιότητές του, είπε.

    Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ξεκινάει στο επίπεδο του συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο σχετικός διάλογος υπό τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος ζήτησε τουλάχιστον έξι μήνες για να συντονιστεί ο διάλογος και να καταγραφούν οι απόψεις.

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν αγκυλώσεις και δογματισμοί. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε άποψη και σε κάθε σκέψη ανεξάρτητα από ποια ιδεολογική και πολιτική αφετηρία προέρχεται. Είμαι βέβαιος, υπογράμισε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα ακουστούν χρήσιμες απόψεις και θα υπάρξει η απαιτούμενη σύνθεση και κυρίως η απαιτούμενη συναίνεση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί για την πρόταση του κ. Π. Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός είπε πως είναι σαφές ότι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρχει η ψυχολογία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ενόψει και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΔΟΕ

    Το πρωί, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δασκάλων, στα γραφεία της Διδασκαλιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

    Η παρουσία μου εδώ, είπε στο τέλος της συνάντησης ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αποτυπώνει το σεβασμό μου στο ρόλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέλουμε να αγκαλιάσουμε το δάσκαλο και να τον κάνουμε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

    Θα ξεκινήσουμε διμερή διάλογο αντιμετωπίζοντας τα κλαδικά προβλήματα και ζητήσαμε τη συμμετοχή των δασκάλων στο διάλογο για την Παιδεία.

    Ο υπουργός τόνισε τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα δημοτικά σχολεία και απάντησε στις φήμες περί παραιτήσεως του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Πάνου Βερέμη, λέγοντας ότι αυτά είναι παντελώς ανακριβή.

    Δεν υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων, ξέρουμε τους ρόλους και όλα είναι καθαρά. Επανέλαβε ότι στο διάλογο προσέρχεται χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τόνισε, ότι αποδέχθηκε τη θέση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τουλάχιστον έξι μήνες διάλογο.

    Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ.Δημήτρης Μπράτης από την πλευρά του, φάνηκε θετικός ως προς τη συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στο διάλογο, τονίζοντας ότι όσες φορές κληθήκαμε να πάρουμε μέρος στο διάλογο πάντα πηγαίναμε. Θα πάμε και τώρα, αλλά η συμμετοχή μας σε αυτόν θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουμε.

    Τόνισε όμως, ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είναι ο υπουργός της ίδιας κυβέρνησης που ψήφισε για τις δαπάνες της Παιδείας το χαμηλότερο ποσοστό. Δυστυχώς είπε, σε αυτό το πλαίσιο δεν βλέπουμε να δίδονται λύσεις. Εμείς πάντως, υποβάλαμε το υπόμνημά μας πριν μια εβδομάδα στο υπουργείο. Μετά τις 16 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε και το διάλογο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 2009 - 15:30:15 UTC