Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είναι ώρα να αλλάξει ο τόπος πορεία"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Είναι ώρα να αλλάξει ο τόπος πορεία"

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα στους αγρότες όλης της χώρας και θα τους στηρίξει, και ως κυβέρνηση, αφού πίσω από τις κινητοποιήσεις είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Γιάννη Ραγκούση.

    Ο κ.Γιώργος Α. Παπανδρέου εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την «υποδοχή» με χημικά και βία της αστυνομίας, λέγοντας, ότι «είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική χώρα να μην μπορούμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και να σημειώνονται τέτοια έκτροπα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδιώκει την οξύτητα και τον κοινωνικό διχασμό, επισημαίνοντας ότι, «η ΝΔ προσπαθεί να χωρίσει τον Ελληνικό λαό για να κρατήσει την εξουσία».

    "Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Είναι ώρα να αλλάξει ο τόπος πορεία, να αλλάξει με μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτική, που θα σκύψει πάνω στα προβλήματα του κόσμου, των ανθρώπων, των πολιτών. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη σχεδιασμού αυτής της πενταετίας, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν συμπαραστάθηκαν σε μια προσπάθεια των αγροτών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες", υπογράμμισε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη χρήση απρόκλητης βίας και ζήτησε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και την παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ

    Επικίνδυνη για τον τόπο, την υγεία και ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Μέχρι τώρα ανέφερε, χαρακτηρίζαμε την κυβέρνηση "λίγη", "ανίκανη" και ότι εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κατεύθυνση και οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας, η οποία θα τους προστατεύει από τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα.

    Ολα αυτά, τόνισε, δεν θέλει και δεν μπορεί να τα κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τα κάνει μια μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν τα σημερινά γεγονότα στον Πειραιά με την κάθοδο του κ. Γ. Α. Παπανδρέου και τη χρήση χημικών από την αστυνομία.

    Οπως είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στον Πειραιά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγρότες, για να αναδείξει την ελπίδα για τον αγροτικό χώρο και να εκτονώσει την κατάσταση.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής:

    Ο κ.Παπανδρέου έφθασε στο μπλοκ των αστυνομικών δυνάμεων πριν μπει στο χώρο του λιμανιού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι αγρότες. Αμέσως από τα μεγάφωνα αναγγέλθηκε η παρουσία του κ.Παπανδρέου στο χώρο και αμέσως μετά έγινε η χρήση των χημικών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ επιμένει να ζητά την παραίτηση της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν γινόταν χρήση χημικών σε χώρο που θα επισκεπτόταν πολιτειακός παράγων, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είχαν παραιτηθεί πολιτικοί υπεύθυνοι, τόνισε.

    Σε αυτή τη χώρα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,έχει χαθεί η αίσθηση του δημοκρατικού μέτρου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου επέρριψε στην κυβέρνηση πλήρη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν το διήμερο στον Πειραιά και πρόσθεσε ότι τα όσα συνέβησαν το πρωΐ δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ή μια έκφραση συγγνώμης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Λίγη σοβαρότητα και ευθύνη και τσίπα θα ήταν χρήσιμα σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Μαρκογιαννάκη περί υποδοχής των αγροτών στον Πειραιά και την εν συνεχεία αντιμετώπισή τους, τόνισε ότι δεν πρόκειται για αντίληψη του συγκεκριμένου υπουργού, αλλά για μια αντίληψη της ίδιας της κυβέρνησης.

    Επίσης αναφέρθηκε στην "εξαφάνιση", όπως είπε, του κ.Σ. Χατζηγάκη από τη Δευτέρα, ενώ ραντεβού στις Βρυξέλλες έχει την Τετάρτη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι η πρόταση του Συνασπισμού για τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την αστυνομία γίνεται μετά από όλα αυτά πιο επίκαιρη.

    Και πρόσθεσε πως σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα.

    Αυτά,τόνισε, πάνε μαζί,διαφορετικά οδηγούμαστε σε άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις.

    Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφερθηκε και στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, την οποία, όπως είπε,το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο.

    Η επίθεση αυτή, πρόσθεσε, δείχνει να έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν υπήρξαν θύματα.Οι πολίτες, όμως, είπε, αναρωτιούνται τί ακριβώς έχει συμβεί στη χώρα μετά το 2003 και έχουμε την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

    Η απάντηση,πρόσθεσε, ζητείται από την κυβέρνηση, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα την δώσει, γιατί όλα αυτά είναι αποτελεσματα της πολιτικής της.

    Ο διάλογος για την Παιδεία

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο θέμα του διαλόγου για την παιδεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η απάντηση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου σε επιστολή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοποιητική. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει στο διάλογο.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σπηλιωτόπουλου περί επαρκούς χρηματοδότησης της παιδείας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση της οποίας μέλος είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποχρηματοδοτεί την παιδεία, με μείωση των κονδυλίων που διατίθενται σε κάθε προϋπολογισμό. Και προέβλεψε ότι αν ο διάλογος ο οποίος θα διεξαχθει δεν έχει πίσω του απόφαση για γενναία χρηματοδότηση της παιδείας δεν θα έχει αποτελέσματα.

    Για δηλώσεις Ι. Παπαθανασίου

    Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου για την ανάγκη περιστολής των δαπανών και τόνισε ότι οι δημόσιες δαπάνες διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

    Παράλληλα τόνισε ότι έχουμε διόγκωση και της διαφθοράς και η χώρα κατρακυλά στις πίσω θέσεις του καταλόγου της διεθνούς διαφάνειας.

    Η επιστολή Γιαννέλη

    Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του βουλευτή Λεσβου της ΝΔ Γιάννη Γιαννέλη ότι δεν θα ψηφίζει τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης και αν αυτό συνιστά απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η επιστολή αυτή αναδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε, ανταποκρίθηκε θετικά στο μήνυμα του κ.Γιαννέλη, στέλνοντας, όμως, κι η ίδια ένα μήνυμα προς τους βουλευτές της, να διεκδικήσουν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Αυτό, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει η ΝΔ και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

    Ο εκλογικός νόμος

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει στρατηγική με βάση εκλογικά σενάρια,πρόσθεσε ότι κάθε μέρα χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση και οτι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης χαρακτήρισε εκτρωματικό τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου" και τόνισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα φέρει προς ψήφιση ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι στηριγμένος στο λεγόμενο γερμανικό μοντέλο.

    Απέρριψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ τροφοδοτεί την εκλογολογία, τονιζοντας ότι υπάρχουν τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έθεσαν το θέμα του εκλογικού νόμου, αναζωπυρώνοντας την εκλογολογία, ενώ, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ απλά ζήτησε εκλογές.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Μεταφύτευση φοίνικα, 80 ετών, από τη συμβολή των οδών Δελφών και Δροσίνη, σε σημείο απέναντι από το νέο δημαρχιακό μέγαρο (9:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Διεθνές Συνέδριο "Εικόνες κρατών σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον" - Greek Politics Specialist Group - Χαιρετισμός Ντόρας Μπακογιάννη (09:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Ημερίδα του ΕΒΕΑ με θέμα "πως να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εποχή οικονομικής κρίσης" (09:30:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ)

  • Ημερίδα του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση - Στηρίζουμε τη γυναίκα" - Εναρκτήρια ομιλία από τη Φ. Γεννηματά (10:00:00, Αθήνα), Ομιλίες: Λ. Κατσέλη, Χρ. Πολυζωγόπουλου

  • Παρουσίαση έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: 'Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27 )

  • Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (12:00:00, Αθήνα/"Χίλτον")

  • Συνέντευξη Τύπου οργανώνει η πρεσβεία της Κούβας για έκθεση που θα παρουσιάσει η Κούβα στη Γενεύη,στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (12:30:00, Σοφοκλέους 5-Φιλοθέη)

  • Συνάντηση του υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ (13:30:00, Αθήνα/ΓΣΕΕ)

  • Διάλεξη του καθηγητή Γεωπονίας και μέλους του Συμβουλίου Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Σ. Τσιούρη για την "αξία των υγροτόπων", με έμφαση στην Κορώνεια και τη Βόλβη. (18:00:00, Θεσσαλονίκη/Επαρχείο Λαγκαδά)

  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ντέιβιντ Τιάνο, με θέμα: "Οι επιταγές του Μαξ Μέρτεν: Η απόδειξη ότι επιβλήθηκαν λύτρα στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης", στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ. (18:30:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 43)

  • Ομιλία ΓΓ ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε συγκέντρωση του κόμματος στη Δραπετσώνα με θέμα «την οικονομική κρίση και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ» (19:00:00, Δημαρχείο Δραπετσώνας)

  • Συνεδρίαση Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (19:30:00, Αθήνα/υπ. Οικονομικών)

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με τον Ραβίνο Μπέηκερ - προσωπικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

  • Οι αγρότες στον Προμαχώνα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους (Σερρες)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroCup γυναικών (Φάση των «16», Β΄ Αγώνας)

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (17η Ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (εξ αναβολής, 12η ημέρα) 19:00 Ηρακλής - Αρης

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 2η Αγωνιστική, 7ος Όμιλος): Ουνικάχα Μάλαγα-Παναθηναϊκός - 21:45:00, Μάλαγα, Ισπανία

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών (α΄ φάση)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 22η αγωνιστική)

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 22η αγωνιστική)

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (προημιτελικοί),

    19:00 Πανσερραϊκός-Παναθηναϊκός

    21:15 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

  • Υδατοσφαίριση-Α1 Ανδρών (11η ημέρα & εξ αναβολής), 9η ημέρα (εξ αναβολής)

    17.00 ΝΟ Πατρών-Ηρακλής 11η ημέρα 20.30 Πανιώνιος-Παλ.Φάληρο

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (7η ημέρα), 17.00 Γλυφάδα-Εθνικός

    17.00 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2009 - 5:30:15 UTC