Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το σεισμό στη Χιλή
  • [02] Σε διαθεσιμότητα

  • [01] Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το σεισμό στη Χιλή

    Ξεπέρασαν τα 300 τα θύματα του σεισμού 8,8 βαθμών που έπληξε χθες τη Χιλή, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στη χώρα. Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και πιθανόν δεν είναι κατοικίσιμα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν στις υποδομές της χώρας. Σημειώνεται έλλειψη νερού και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.Σοβαρές είναι οι ζημιές στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο.

    Ο συναγερμός για τσουνάμι που σήμανε σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Χιλή ήρθη παντού, εκτός από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αμερικανούς ειδικούς.

    Στην Ιαπωνία εκδόθηκε σήμερα Κυριακή προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρων σε όλο το μήκος των ακτών της χώρας που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών ενημερώθηκαν να τις εγκαταλείψουν και να καταφύγουν σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο.

    Σεισμικά κύματα έπληξαν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του. Τσουνάμι έπληξε την πόλη Ταλκαχουάνο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της πόλης.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τσουνάμι έπληξε την πόλη την ώρα που πολλοί μετασεισμοί δονούσαν τη Χιλή, ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 βαθμών.

    "Ακόμα δεν μπορούν να αποτιμηθούν όλες οι ζημιές", δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μπατσελέτ σε τηλεοπτικό της διάγγελμα, υπογραμμίζοντας ότι "ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρος".

    "Η δύναμη της φύσης χτύπησε για ακόμα μία φορά την πατρίδα μας", δήλωσε η πρόεδρος.

    Επεσήμανε μάλιστα ότι έξι περιφέρειες της Χιλής έχουν κηρυχθεί "ζώνες καταστροφής", προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας και πόρων.

    Η Μπατσελέτ ζήτησε από τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναβληθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς, που κανονικά θα ξεκινούσε στις 3 Μαρτιού, και ότι όλα τα θεάματα ακυρώνονται για 72 ώρες.

    Η παραγωγή σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου και δύο μεγάλων ορυχείων χαλκού σταμάτησαν προσωρινά, πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές δε θα πληγούν.

    Η κρατική εταιρία Codelco (Corporaci?n Nacional del Cobre de Chile) διέκοψε την λειτουργία των μεταλλείων Ελ Τενιέντε και Ανδίνα, και ο υπουργός Ορυχείων Σαντιάγο Γκονσάλες δήλωσε ότι η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε δύο ημέρες. Πάντως, άλλα κρατικά όσο και ιδιωτικά μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

    Διεθνής βοήθεια

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αρχές της χώρας αυτής στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

    Και η Παγκόσμια Τράπεζα, από την πλευρά της, προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Χιλή."Οι σκέψεις μας είναι στο λαό της Χιλής αυτή τη δύσκολη ώρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    "Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση της Χιλής με κάθε τρόπο που η κυβέρνηση θα κρίνει χρήσιμο", πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον η ιντερνετική μηχανή αναζήτησης Google έθεσε στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου μια υπηρεσία που ονομάζει "Ρerson Finder: Chile Earthquake" για να τους βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων τους, στον εντοπισμό τους, για να λάβουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά.

    Το εργαλείο αυτό που λειτουργεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση chilepersonfinder.appspot.com.

    Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν πληκτρολογώντας το όνομά του.

    Η εταιρία Google είχε υιοθετήσει την ίδια τακτική και μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή με το εργαλείο "Ρerson Finder" για αυτό το σεισμό να διαθέτει σήμερα 58.700 φακέλους προσώπων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να στείλει έκτακτη βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

    Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

    "Η Ισπανία ως η χώρα που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ" ενεργοποίησε τους μηχανισμούς συντονισμού που υπάρχουν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των καταστροφών, προκειμένου να μπορέσει να σταλεί βοήθεια στη Χιλή μόλις καταγραφούν οι ζημιές που έχουν γίνει και εκτιμηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ανακοίνωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    Γι' αυτό το σκοπό η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα Κυριακή σε σύσκεψη την ισπανική υπηρεσία ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας.

    "Η Ισπανία, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, είναι διατεθειμένη να προσφέρει, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Αϊτής, όλα τα μέσα που διαθέτει στην περιοχή για να συντονίσει την παροχή βοήθειας μπροστά σε αυτή τη νέα καταστροφή που έπληξε μία αδερφή χώρα", υπογράμμισε ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

    Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουν βοήθεια μετά το σεισμό να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής έχουν εκτιμήσει με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

    Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή, 320 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

    Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

    Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

    «Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.

    [02] Σε διαθεσιμότητα

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας 5 δόκιμοι αστυφύλακες μετά από συμπλοκή μεταξύ τους σε μπαρ της Κομοτηνής, για ασήμαντη αφορμή. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι 4 δόκιμοι αστυφύλακες που ήταν μαζί στο μπαρ, διαπληκτίστηκαν με τον 5ο που βρισκόταν επίσης εκεί, αλλά σε άλλη παρέα, μαζί με δύο φίλους του, για πειράγματα που είχαν σχέση με την καταγωγή τους.

    Συγκεκριμένα οι 4 που κατάγονται από τη Λαμία άρχισαν να ειρωνεύονται τον 5ο ο οποίος είναι ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τους δύο φίλους του, επίσης ομογενείς, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή. Οι συμπλεκόμενοι δεν συνελήφθησαν γιατί δεν υπέβαλαν μηνύσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, σε βάρος των 5 δοκίμων διατάχθηκε ένορκή διοικητική εξέταση με το ερώτημα της διαγραφής τους από τη σχολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 February 2010 - 5:30:15 UTC