Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα"
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Σε ετοιμότητα ο λαός"
  • [04] "Να πάρουμε εμείς τα μέτρα"
  • [05] "Κοινή αντίδραση"
  • [06] Ένσταση της Κύπρου
  • [07] Θύματα τα παιδιά

  • [01] "Δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα"

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος 'Ολι Ρεν, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας είναι ικανά να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά 4% έως το τέλος του 2010.

    Την αποφασιστικότητα της ΕΕ και ειδικότερα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα αν υπάρξει ανάγκη και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

    Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η ΕΕ μπορεί και θα προβεί στις σωστές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο με την κ.Μέρκελ και στις 9 Μαρτίου στο Λευκό Οίκο με τον κ.Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ο κ.Ομπάμα ανυπομονεί να συζητήσει με τον κ.Παπανδρέου ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μόνιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στις κοινές προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας τόσο στην περιοχή της όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει τα δικά μας χρέη τόνισε, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα μέσα και έξω από τη χώρα. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας".

    Ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι κόποι θα πιάσουν τόπο και η χώρα θα βγει από την καταιγίδα με το κεφάλι ψηλά. Ασκησε οξεία κριτική στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι "λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της και τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για το πλιάτσικο".

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου θα απονείμει βραβεία σε μαθητές στην μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (11:00:00 Αθήνα)

  • Κοινή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι (11:00:00 Αθήνα)

  • Εκδήλωση ΝΔ-"Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων" (11:30:00 Θεσσαλονίκη)

  • Η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου τιμούν τη μνήμη του μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, Κώστα Βιδάλη, στ χωριό Μελία Λαρίσης (11:00:00 Λάρισα)

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Μηχανιώνας από Αιγύπτιους αλιεργάτες (11:00:00 Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (24η αγωνιστική):

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΚΑΒΑΛΑ 14:30 ΝOVA

    ΑΡΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ 16:45 ΝOVA

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 16:45 ΝOVA

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 16:45 ΝET

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 19:00 ΝOVA

    Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (21η αγωνιστική):

    19.00 Κηφισιά - ΕΑ Πατρών

    Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (23η αγωνιστική):

    Ιωνικός-Ολυμπιακός Βόλου

    Πανσερραϊκός-Αγροτικός Αστέρας

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Ηλιούπολη

    Εθνικός-ΟΦΗ

    Αιγάλεω-Παναιτωλικός

    Κέρκυρα-Εθνικός Αστέρας

    Χειμερινοί Ολυμπιακοί-Βανκούβερ 2010-Οι τελικοί της Κυριακής

    00:40 Έλκηθρο - Τετραθέσιο ανδρών (4η σειρά)

    01:00 Κέρλινγκ - Τελικός ανδρών: Καναδάς-Νορβηγία

    05:00 Χόκεϊ επί πάγου - «Μικρός τελικός» ανδρών: Φινλανδία-Σλοβακία

    19:30 Σκι δρόμων αντοχής - 50 χλμ. ανδρών, μαζική εκκίνηση, κλασική

    22:15 Χόκεϊ επί πάγου - Τελικός ανδρών: ΗΠΑ-Καναδάς

    Χαντμπολ-Α1 Γυναικών (16η ημέρα):

    14:00 Αναγέννηση Βυρ.-Ελπίδες Δράμας

    16:00 Νέα Ιωνία-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών

    16:00 Αρίων Πτολ.-Ποσειδών Λουτρ.

    16:00 Αρης Θεσ.-ΑΣΕ Ορμή

    16:00 Εθνικός Κοζ.-Αναγέννηση Αρτας

    Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (2ος όμιλος, 24η αγωνιστική)

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (18η ημέρα)

    17.00 Ηλυσιακός-Μαρούσι

    22.00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (19η ημέρα)

    Ολυμπιακός Β.-ΦΕΑ ΝΦ/ΝΧ

    Πανιώνιος-Απόλλων Καλ.

    Αθηναϊκός-Άρης

    ΔΑΣ Άνω Λιοσίων-Εσπερίδες

    Παναθηναϊκός-Απόλλων Πτ.

    Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 24η αγωνιστική)

    [03] "Σε ετοιμότητα ο λαός"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για τα 67 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

    "Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο εξαγγελίας νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Καλούμε την εργατική τάξη, όλο το λαό, να είναι σε ετοιμότητα και να αντιδράσει αμέσως", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [04] "Να πάρουμε εμείς τα μέτρα"

    «Ο 14ος μισθός, δυστυχώς, φαίνεται να οδηγείται σε κατάργηση, πράγμα που σημαίνει εξαιρετική δυσχέρεια τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την οικονομία. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αύξηση του Φ.Π.Α., γεγονός που επίσης θα δυσκολέψει την αγορά, με συνέπεια να στεγνώσουν οι τράπεζες », δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Η συνεννόηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα είναι αυτή που μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα για το τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του "ALTER".

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο διπλό ταξίδι του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ και Γερμανία τόνισε ότι "είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα συμφέροντα της χώρας μας που θα γίνουν ταξίδια και στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Ήταν σωστές οι φωνές που μιλούσαν για μη αποκλεισμό του Δ.Ν.Τ. απ' τον προσανατολισμό μας. Πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη, ότι η Αμερική καιροφυλακτεί και έχει ερείσματα στην περιοχή μας", ενώ σχετικά με τα μέτρα είπε ότι "δε θα δώσουμε "carta bianca" στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να παίρνουμε εμείς τα μέτρα και όχι να μας τα επιβάλλουν. Πρέπει να επιδεικνύουμε αυτογνωσία ειδάλλως η επιβολή θα σημαίνει και αποδοχή «παιδονόμου».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επισήμανε ότι "'έπρεπε να είχαμε πάρει τα μέτρα νωρίτερα. Εάν μας είχε ζητηθεί να προτείνουμε λύσεις και ιδέες πέντε μήνες νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που σε αυτή τη δύσκολη για τον τόπο στιγμή δεν συμμετέχει ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για το έθνος και την πατρίδα. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς συμμετέχουμε. Δεν είναι δυνατόν να απειλείται η χώρα με πτώχευση και να έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο, και εμείς να τηρούμε ανεύθυνη στάση".

    Τέλος, σε ότι αφορά την Εξεταστική για την Οικονομία εκτίμησε ότι είναι "μεγάλο λάθος τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω ενός τέτοιου ιδιόμορφου και συνάμα αδυσώπητου πολέμου να ξεκινήσουμε εξεταστικές οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η βάναυση προσβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι επίσης μεγάλο λάθος να μην αξιοποιούμε το ρόλο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να καλούμε το Κοινοβούλιο να παίξει αυτό το ρόλο".

    Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις

    «Σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται η χώρα μας από την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα ή την προβοκάτσια ενός εντύπου. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, αλλά όχι να το καταστήσουμε σημαία ευκαιρίας τώρα που είμαστε σε αδυναμία προσπαθώντας να βάλουμε τάξη, να επιφέρουμε τομές και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

    Αυτό τόνισε απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «αν επαναφέρουμε το θέμα επισήμως στη φάση αυτή, θα ερμηνευθεί, ως αδυναμία, υπεκφυγή και αναζήτηση για άλλοθι».

    Δεν ήθελα μία τέτοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να αντιμετωπίζεται ως σημαία ευκαιρίας ή για εσωτερική κατανάλωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποδείξει η χώρα μας πρώτα ότι είναι αξιόπιστη και πληρώνει τα χρέη της κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους: «Την εικόνα της αξιοπιστίας θα την αποκαταστήσουμε. Προέχει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αποκαταστήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, αλλά περιμένουμε κι από τους εταίρους μας να τηρήσουν και τις δικές τους ρητές και άρρητες δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για τις αποστάσεις που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, δια του πρεσβευτού της, για τα όσα ατυχή και προσβλητικά αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του περιοδικού Focus.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του πρωθυπουργού και καταφέρθηκε κατά των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, το να πετάμε πέτρες στη τζαμαρία δεν συνιστά προσφορά».

    Επαίνεσε ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το γεγονός της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι «ως κίνηση είναι επιβεβλημένη στην πολιτική συγκυρία για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και άλλες δίοδοι».

    Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Καρατζαφέρης στο όλο ιστορικό περί τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά υποτέλειας από πλευράς Ελλάδος και υπογραμμίζοντας ότι όσες χώρες διεκδίκησαν και απαίτησαν πήραν αποζημιώσεις.

    Επιτέθηκε όμως ο κ. Καρατζαφέρης στη Γερμανία κάνοντας λόγο για «κλεπταποδόχους»: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αν είχαμε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα μιλούσαν».

    Απαντώντας ακριβώς στην επισήμανση αυτή στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των εξοπλισμών πρώτιστο κριτήριο παραμένει το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των προμηθευτών και πάντως με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

    Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι το θέμα των αποζημιώσεων «είναι υπαρκτό και ανοικτό. Το θέμα υφίσταται στις διμερείς μας σχέσεις».

    [05] "Κοινή αντίδραση"

    Να υπάρξει μια ημέρα κοινής αντίδρασης όλων των ευρωπαίων πολιτών ενάντια στις πιέσεις που δέχονται πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρο της Γερμανικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι.

    Μάλιστα συμφωνήθηκε να προταθεί ως κοινή ημέρα αντίδρασης να είναι η 24η Μαρτίου, με απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες, με αιχμή του δόρατος τις χώρες της νότιας Ευρώπης που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τους λαούς της Ευρώπης. Σε μια περίοδο που κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών απειλούνται από μια ταξική συμμαχία των κερδοσκοπικών δυνάμεων του κεφαλαίου με τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλούν να άρουν αυτές τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο μόνος δρόμος, είπε, είναι ο συντονισμός δράσης των δυνάμεων της εργασίας, καθώς δεν υπάρχει εθνικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

    «Το πρόβλημα της Ελλάδας, που αύριο θα είναι και πρόβλημα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όλων των χωρών του Νότου, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει να κάνει με την ίδια την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γιβ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας».

    Είπε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά και μετά να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα.

    «Η ελπίδα έρχεται μέσα από τον συντονισμό, την κοινή δράση και τις κοινές κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

    Ο κ. Παναγόπουλος συμφώνησε ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν είναι μέτρα τα οποία δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια.

    «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη επίθεση που γίνεται στη χώρα μας και το λαό της απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κοινωνικές και πολιτικές. Συντονισμός δράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις επιπτώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά κυρίως με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα αναπτύξει κοινές δράσεις που θα αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει και θα προτείνει πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και τις αγορές.

    Τέλος ο κ. Μπίσκι εξέφρασε τη λύπη του για αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου λέγοντας πως «η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Γερμανία, είναι να παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους γερμανούς και να τα ξοδεύουν υπέρ των τραπεζών και με τη σειρά τους οι τραπεζίτες παίρνουν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας».

    Αυτή, είπε, ήταν μια πρακτική που γινόταν από την πλευρά δυο τραπεζών στην Γερμανία, την λεγόμενη Τράπεζα Ακινήτων και την Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πούμε την αλήθεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Δεν συμφωνώ με την στάση που κράτησε η κα Μέρκελ η οποία άρχισε να συζητά για τα χρήματα και την βοήθεια προς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σβ αυτή την επίθεση των τραπεζών και των τραπεζιτών».

    Ο κ. Μπίσκι είπε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία. «Είναι πρόβλημα που αφορά τόσο την Βόρια όσο και την Νότια Ευρώπη. Αυτό που αναζητούμε και πρέπει να πετύχουμε είναι η κοινή δράση για να αντισταθούμε σβ αυτή την κοινή επίθεση που δεχόμαστε από την Ευρώπη», κατέληξε.

    Σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Οι προτάσεις για τη διοικητική αποκέντρωση και το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται με τη σημερινή οικονομική κρίση και η πορεία προς τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση απασχολούν την Πανελλαδική Σύσκεψη του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

    Συμμετέχουν τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δήμαρχοι , οι εκλεγμένοι δημοτικοί, διαμερισματικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από Δημοτικές Κινήσεις και οι Γραμματείς και υπεύθυνοι Τ.Α. των Νομαρχιακών επιτροπών.

    [06] Ένσταση της Κύπρου

    Η Κύπρος εμπόδισε προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετέχει σε ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σχετική πρόταση υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, στη Μαγιόρκα. Την κυπριακή ένσταση στήριξαν η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία.

    Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, δήλωσε ότι με παρέμβασή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι τα εμπόδια στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΝΑΤΟ δεν είναι θεσμικά, αλλά αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, που αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ.Παπακώστας σημείωσε ότι η πρόταση τα Ρασμούσεν δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, τη στιγμή που η Τουρκία θέτει βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολλούς οργανισμούς.

    [07] Θύματα τα παιδιά

    Η σύγκρουση στο Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή περίπου 350 παιδιών το 2009, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα η επιτετραμμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις, Ραντίκα Κουμαρασουάμι.

    Από τα τουλάχιστον 346 παιδιά τα οποία έχασαν τη ζωή τους πέρυσι "131 [σκοτώθηκαν] από αεροπορικά πλήγματα, 22 από [επιχειρήσεις] έρευνας και εφόδου από τις ειδικές δυνάμειςΒ· 128 σκοτώθηκαν από αντικυβερνητικά στοιχεία, από δολοφονίες και επιθέσεις αυτοκτονίας", δήλωσε η Κουμαρασουάμι στην διάρκεια επίσκεψής της στην Καμπούλ.

    Η Κουμαρασουάμι εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της για το ότι παιδιά στρατολογούνται για να πολεμήσουν εναντίον της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF).

    "Θα συζητήσουμε την ISAF και το στρατό του Αφγανιστάν για να δούμε τι μπορεί να γίνει όταν αντιμετωπίζουν παιδιά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις", σημείωσε.

    "Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο προκειμένου τα παιδιά αυτά θα απελευθερώνονται και να επανεντάσσονται στις κοινότητές τους".

    Είπε ακόμα ότι την ανησυχεί η σεξουαλική βία που ασκείται σε παιδιά, ειδικά σε βάρος αγοριών.

    Το NATO έχει επανειλημμένα δικαιολογήσει το θάνατο παιδιών σε επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων με επιχειρήματα όπως ότι τα θύματα ήταν σε μάχιμη ηλικία ή ότι οι δυνάμεις του βρέθηκαν σε αυτοάμυνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 February 2010 - 7:30:25 UTC