Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "24 ώρες χωρίς εμάς"
  • [02] "Μείωση πυρηνικών όπλων"

  • [01] "24 ώρες χωρίς εμάς"

    Από κάθε οικονομική συναλλαγή απέχουν σήμερα οι μετανάστες, σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ως μορφή αντίστασης "στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού".

    Σκοπός της παγκόσμιας κίνησης με την επωνυμία "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" είναι η αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή, δηλαδή να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Στη Γαλλία και τη Γερμανία οι μετανάστες καλούνται να απέχουν από τις εργασίες τους.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οργανώθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα Νίκος Αγκρο - Μίλησαν οι: Στέλλα Πρωτονοταρίου, Γιάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Φίλης, Μακ Γίνκα, Μόσχος Μανδραβέλης και Βασίλης Χρονόπουλος.

    "Η μετανάστευση συνιστά μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις και οφείλουμε όλοι -πέρα από κάθε σκοπιμότητα- να την αντιμετωπίσουμε ως συνισταμένη που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία", δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, με αφορμή την πρωτοβουλία «1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς».

    «Η πρωτοβουλία "24 ώρες χωρίς εμάς", μας καλεί να αναλογιστούμε τη συνεισφορά των νόμιμων μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αλλά και να εργαστούμε συλλογικά και συγκροτημένα στην κατεύθυνση της εξάλειψης φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού», ανέφερε η κ. Τζάκρη

    Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προωθεί τρόπους για την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι μετανάστες και υλοποιεί δράσεις για την ομαλή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της χώρας, πρόσθεσε η υφυπουργός Εσωτερικών.

    Συζήτηση για το μεταναστευτικό

    «24 ώρες χωρίς εμάς»... ονομάζεται η 1η Μαρτίου, στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για την ανάδειξη της αξίας και του πλούτου που αποτελούν οι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη. Ξεκίνησε από πρωτοβουλίες μεταναστών στη Γαλλία και την Ιταλία και έχουν προστεθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Φέτος, ο συμβολικός εορτασμός επεκτάθηκε και στην Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού, έγινε το μεσημέρι συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα. Σε αυτήν συμμετείχαν η διευθύντρια του 132ου δημοτικού σχολείου Στέλλα Πρωτονοτάριου, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο 28χρονος «δεύτερης γενιάς», νιγηριανής καταγωγής, μετανάστης, Μανώλης Αφολάνιο, η δικηγόρος από το Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Γιάννα Κούρτοβικ, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Τάκης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» Νίκος Φίλης και ο Βασίλης Χρονόπουλος από το διαδικτυακό περιοδικό «diavatirio.net». Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Αγκρο.

    Η κ. Πρωτονοτάριου, που είχε εκδιωχθεί διότι εφάρμοσε στο σχολείο ό,τι υλοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και προτάσσεται από Π.Δ. του πρώην υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, επανήλθε πρόσφατα ως διευθύντρια στο 132ο δημοτικό σχολείο. Μαζί με τους άλλους δασκάλους προχώρησε σε πρακτικές σύνδεσης του σχολικού περιβάλλοντος με το γονεϊκό χώρο, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα παιδιά μεταναστών και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους. Η πρακτική αυτή -όπως σημείωσε- σταμάτησε τα φαινόμενα βίας μεταξύ των παιδιών και έφερε τους γονείς κοντά στο σχολείο. Η κ. Πρωτονοτάριου επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν διευθυντές σχολείων που αρνούνται να εγγράψουν μετανάστες μαθητές και ότι υπάρχουν σοβαρές μαθητικές διαρροές από σχολεία, όπου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τους μαθητές αλλοδαπής καταγωγής.

    Υπερασπιζόμενος τη δυναμική αυτορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, ο κ. Μανδραβέλης σημείωσε ότι «η οικονομική δραστηριότητα ορίζει πόσους χρειαζόμαστε. Οσο υπάρχουν διαθέσιμες δουλειές, θα έρχονται» και επισήμανε ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη ελέγχου στα εργοτάξια και τις βιοτεχνίες.

    Στη δυναμική των πολιτισμών και των εθνικών ταυτοτήτων, που δεν είναι στατικές, αλλά εξελίσσονται, αναφέρθηκε ο κ. Χριστόπουλος, απαντώντας στην επιχειρηματολογία που καταδικάζει την ανατροπή του παρωχημένου καθεστώτος χορήγησης της ελληνικής υπηκοότητας και επικρίνει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση υπηκοότητας και πολιτικών δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς που διαμένους επί χρόνια στη χώρα. Σημείωσε ότι από όσους πρόσφυγες και μετανάστες τρέπονται σε φυγή από τις χώρες τους, μόνο 10%-15% κατευθύνονται προς την Ευρώπη και δεν είναι στόχος οι εύπορες χώρες, όπως νομίζουν οι κάτοικοί τους.

    «Δεν έχει κανένας δικαίωμα να μας πει εάν είμαστε Ελληνες ή όχι. Εμείς έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ», τόνισε ο μουσικός Μανώλης Αφολάνιο και ο Αλβανός δημοσιογράφος Νίκος Αγκνο συμπλήρωσε: «Κάποτε προσπαθούσα να εξηγήσω στην κόρη μου, που έχει γεννηθεί εδώ, ότι είναι μετανάστρια. Διότι αυτή ήταν η κατάσταση για τα παιδιά μας μέχρι τώρα. Η κόρη μου θύμωσε και μου είπε: Μετανάστης είσαι εσύ και φαίνεσαι. Εγώ δεν είμαι μετανάστρια». Στα αυτιά του μικρού παιδιού η λέξη «μετανάστρια» και η αμφισβήτηση της πραγματικής του ιδιότητας ηχούσε σαν βρισιά.

    Στην «κολοσσιαία συνδρομή των μεταναστών στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρθηκε η κ. Κούρτοβικ και ο κ. Τάκης εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο «εκδηλώνεται με πολιτικά σημαίνοντα τρόπο η αναγνώριση της συμμετοχής των μεταναστών στη ζωή της χώρας». Οπως εξήγησε, το νομοσχέδιο «δημιουργεί προϋποθέσεις για ευημερία, ασφάλεια και προκοπή για όλους», αφού πλέον «οι μετανάστες που θα αποκτήσουν την υπηκοότητα θα ταυτίζονται με το δημόσιο συμφέρον των Ελλήνων».

    «Τσιγγούνικο» και «άτολμο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κ. Φίλης. Ομως, είπε, «είναι θετικό, διότι ενεργοποιεί μια δύσκολη διαδικασία πολιτικής συμμετοχής των ξένων μέσω των δημοτικών εκλογών(...). Εχει ξεκινήσει μια περίοδος οικονομικής κρίσης που αναμένεται να πλήξει τους πιο φτωχούς. Αυτοί, Ελληνες και ξένοι, χρειάζεται να έχουν τη δύναμη της πολιτικής συμμετοχής και της διατύπωσης του δικού τους λόγου για να μην πυροδοτηθούν εκρήξεις στη βάση της κοινωνίας. Διότι εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα αποτελεί αιτία ακόμη μεγαλύτερης εργασιακής απαξίωσης». Οπως σημείωσε, στην 20χρονη ιστορία της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής αλλοδαπών, η αρχική προκατάληψη για τους Αλβανούς αντικαταστάθηκε με την προκατάληψη ενάντια στους μουσουλμάνους και την ταύτιση του Ισλάμ με την τρομοκρατία.

    Με την παρατήρηση «Στο σύνθημα "Είμαστε όλοι μετανάστες" απαντώ "Μακάρι να είμασταν όλοι ντόπιοι"» έκλεισε τον κύκλο των παρεμβάσεων ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεταναστευτική ιστορία των Ελλήνων εντός και εκτός ημεδαπής.

    [02] "Μείωση πυρηνικών όπλων"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεξεργάζεται μια στρατηγική πυρηνικής άμυνας που θα περιλαμβάνει μια "θεαματική μείωση" του αριθμού των πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Η στρατηγική αυτή "στοχεύει σε μια θεαματική μείωση των αποθεμάτων (πυρηνικών όπλων), η οποία θα εξακολουθεί ταυτοχρόνως να αποτελεί μια συμπαγή και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη" και θα χρηματοδοτείται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 17:30:15 UTC