Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολι Ρεν: "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"
  • [02] Συνέντευξη Λ. Κατσέλη
  • [03] Επιδείνωση του καιρού
  • [04] Στην κορυφή ο Παναθηναϊκός
  • [05] "Συγκρότηση λαϊκού μετώπου"
  • [06] "Συγκρουσιακά φαινόμενα"
  • [07] "Κύμα αντίστασης"
  • [08] Κινητοποιήσεις
  • [09] Συνομιλίες για επενδύσεις
  • [10] Απονομή των Οσκαρ

  • [01] Ολι Ρεν: "Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, δηλώνει ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, που κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα.

    "Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της ευρωζώνης", σημειώνει στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει "να συνδέονται με αυστηρούς όρους".

    "Συνεργαζόμαστε στενά πάνω στο ζήτημα αυτό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ", προσθέτει ο Ρεν.

    Πολλοί πολιτικοί υπεύθυνοι στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου μετά την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

    "Για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ανάλογες εξουσίες επέμβασης", δηλώνει στη σημερινή Welt am Sonntag ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε τον Φεβρουάριο να παρουσιάσει "προσεχώς" προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την επίβλεψη των εθνικών οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών.

    [02] Συνέντευξη Λ. Κατσέλη

    Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη τύπου σχετικά με την έναρξη των προγραμμάτων κάλυψης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών και άλλων άυλων αγαθών με εγγυημένα χαμηλότοκα από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

    Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Υπουργείου επί της Μεσογείων 119, στις 12 το μεσημέρι.

    [03] Επιδείνωση του καιρού

    Σταδιακή επιδείνωση σημείωσε ο καιρός με βροχές, καταιγίδες στα νότια, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, και πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους έντονα. Ωστόσο, στα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ο υδράργυρος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

    Έκλεισε λόγο των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης από σήμερα το βράδυ. Αναμένεται νεώτερα ενημέρωση.

    Στην Αττική, επικρατούν νεφώσεις με βροχές, ενώ αναμένεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται έντονες νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα ενταθούν και το βράδυ θα χιονίσει και στην πόλη. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος δείχνει μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πέσει χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία και στα πεδινά. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Σταδιακά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 ενισχυμένοι βαθμιαία σε 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία έφθασε στους 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ ενισχυμένοι βαθμιαία σε 5 με 7 και στα νότια 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ . Θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, επικρατούν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία αυξάνουν και σημειώνονται βροχές. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος φθάνει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Στην κορυφή ο Παναθηναϊκός

    Σημαντικό έδαφος στην κούρσα για τον τίτλο έχασε ο Ολυμπιακός, καθώς στον αγώνα που ολοκλήρωσε την 25η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα ηττήθηκε 1-0 από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και έμεινε 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και 3 από τον ΠΑΟΚ. Το γκολ πέτυχε ο Μάρα με πέναλτι στο 6'.

    Προσωρινή ήταν (και πάλι) η άνοδος του ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα, αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ και βρέθηκε εκ νέου στη θέση του οδηγού. Τα γκολ πέτυχαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο οι Σαλπιγγίδης, Λέτο (71΄) και Σισέ (74΄).

    Στους υπόλοιπους σημερινούς αγώνες, «φιλί ζωής» στις καθυστερήσεις (92΄), με τον Μπακαγιόκο, πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος νίκησε 1-0 στους «Ζωσιμάδες» τον Αστέρα Τρίπολης. Οι φιλοξενούμενοι από το 76ο λεπτό αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπαστία με απευθείας κόκκινη κάρτα.

    Στο Ηράκλειο, ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον Ατρόμητο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 82΄ με αυτογκόλ του Σαγκανόφσκι και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στον πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Σφακιανάκη.

    Τέλος, ανετη νίκη με 3-0 πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη απέναντι στη Ξάνθη. Και στα τρία γκολ δημιουργός ήταν ο Τζαβέλλας και εκτελεστές ο Κουμορτζί στο 21΄, ο Λάτκα στο 39΄ και ο Μπάλαμπαν στο 61΄.

    Στους χθεσινούς αγώνες

    Ο ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα 3-0 του ουραγού Πανθρακικού, στο γήπεδο της Τούμπας, και επέκτεινε σε 13 ματς το αήττητο σερί του.

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στη μάχη για την κατάληψη της πέμπτης θέσης της Σούπερ Λίγκας και την είσοδο στα πλέι-οφ, μετά το ισόπαλο 1-1 της Καβάλας με τον Αρη.

    Με γκολ του Μπλάζεκ στο 55' η Λάρισα πήρε νίκη «ανάσα» στο Αλκαζάρ με 1-0 επί της ΑΕΚ, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην πρώτη ήττα μετά από δέκα αγωνιστικές.

    [05] "Συγκρότηση λαϊκού μετώπου"

    Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακό η ΚΕ του ΚΚΕ όπου συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα καθήκοντα του κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα.

    «Σε μία περίοδο που η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ολομέτωπο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία» και «κατά την οποία αναπτύσσονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις» και «συντελούνται σοβαρές διεργασίες στη συνείδηση των εργαζομένων» το ΚΚΕ «με τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην παρέμβασή του στην εργατική τάξη, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και καθοριστική στην ανάπτυξη των μεγάλων αγώνων, στην πολιτικοποίησή τους, στην οικοδόμηση της ταξικής ενότητας, στην εκπλήρωση του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης» και «να τεθεί επικεφαλής στη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ.

    Στο μεταξύ, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, δήλωσε πως «και οι δύο είπαν καθαρά ότι οι λαοί τις Ευρώπης, βεβαίως και της Ελλάδας, πρέπει να απαλλαγούν από συνήθειες, αντιλήψεις που έχουν μέχρι τώρα, που είχαν στο παρελθόν, δηλαδή να συμβιβαστούν με το να χάσουν όλες τις κατακτήσεις που είχαν αποσπάσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση» δήλωσε.

    Η κα Παπαρήγα μίλησε για «τη σκληρότητα και την βαρβαρότητα των ταξικών μέτρων που πάρθηκαν και τα οποία βεβαίως θα συνεχιστούν» για «να σώσουν την πλουτοκρατία» και σημείωσε ότι «στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο αντίπαλος, ο εχθρός του λαού και των λαών είναι πριν απ' όλα εσωτερικός, και αυτόν τον εχθρό πρέπει να νικήσει ο λαός. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να ξεχάσουμε ότι μετά την εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΟΚ στην ΕΕ και την πλήρη ενσωμάτωση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, ο εχθρός βρίσκεται επίσης σε κάθε χώρα της ΕΕ και συνολικά στην Κομισιόν»

    «Εμείς όταν λέμε η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, αν το πούμε έτσι, εννοούμε αφεντικό στην Ελλάδα πρέπει να γίνει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της, τα λαϊκά στρώματα». τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    [06] "Συγκρουσιακά φαινόμενα"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης με δήλωσή του εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του "για τα συγκρουσιακά φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στα δύο μεγάλα κόμματα, σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται η επίτευξη ενιαίου μετώπου και ομοψυχίας απέναντι στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα".

    «Όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς την οικογένεια σου, τότε αύριο δεν μπορείς να υπερασπιστείς και την πατρίδα. Αυτό το οποίο κάνει ο κ. Σαμαράς να αποφεύγει να στηρίξει το οποιοδήποτε έργο της Ν.Δ. νομίζω ότι προσβάλει την ίδια την παράταξη. Σαφέστατα ο κ. Καραμανλής έκανε πάρα πολλά λάθη, όμως δεν υπήρχε δόλος ούτε σε αυτόν ούτε και στον κ. Σημίτη", ανέφερε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

    "Μου κάνει εντύπωση η πολεμική των δυο κομμάτων εξουσίας απέναντι στους προκατόχους των δύο αρχηγών του σήμερα .

    Η κρίση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι δυσβάσταχτη. Είναι αδιανόητο να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο.

    Και αντί να δημιουργείται ένα ενιαίο ευρύτερο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, διαπιστώνω ότι μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ τρώγονται.

    Αυτό μας έλειπε, σε αυτή την κρίση, να έχουμε και μια εσωτερική φαγωμάρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετους κινδύνους την Ελλάδα".

    Δηλώσεις Αϊβαλιώτη

    «Από τα πράγματι σκληρά -και εν πολλοίς εξαιρετικά άδικα- μέτρα φοβίζει περισσότερο η αμετροέπεια της Αριστεράς αλλά και το «κρυφτούλι» της Ν.Δ. Τα επώδυνα αυτά μέτρα για να αποδώσουν πρέπει να συνδυαστούν -αύριο κιόλας- με αναπτυξιακές προτάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, ανάφερε:

    "Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παρίσι φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από εκείνη στο Βερολίνο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η επόμενη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον να πάει ακόμα καλύτερα".

    [07] "Κύμα αντίστασης"

    Λίγες ώρες μετά την ψήφιση των μέτρων από την Bουλή , με διαδικασίες εξπρές, άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την επέκταση τους και στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.

    "Η αποτυχία των μέτρων ήδη πιστοποιήθηκε από το τοκογλυφικό επιτόκιο που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα επιβεβαιωθούν από την εκτίναξη της ανεργίας, την οικονομική εξόντωση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια καθολική επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας. Η απάντηση θα είναι διαρκής μέχρι την ήττα της αυτής της αντικοινωνικής πολιτικής", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

    "Η βουβή αγανάκτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης αποκτά φωνή, δημιουργώντας ένα τεράστιο και ογκούμενο κύμα αντίστασης απέναντι στην ανάλγητη και αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική", τόνισε.

    "Όλοι και όλες στους δρόμους για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα και για να μην ακολουθήσουν κι άλλα", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχετικά με τις πιέσεις της ΕΕ για μείωση των μισθών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε:

    "Είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν βάναυσα όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Οδηγούν όχι μόνο σε μείωση εισοδημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βάθεμα της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας....

    Ο αγώνας συνεχίζεται όχι μόνο για την ανατροπή και την κατάργηση στην πράξη των κοινωνικά άδικων μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ αλλά και για την αντίσταση στα νέα αντεργατικά μέτρα που ακολουθούν, όπως επίσης και για μία άλλη προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση".

    [08] Κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί. Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν από σήμερα εως την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι. Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν προαναγγείλει 4ωρη στάση εργασίας από 11.00-15.00.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του 'Αρεως.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.

    Κλειστοί θα παραμείνουν οι ΧΥΤΑ, από σήμερα έως και την Πέμπτη.

    [09] Συνομιλίες για επενδύσεις

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για την ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ Αστακού.

    Περισσότερες από 1500 θέσεις εργασίας συνδέονται με την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, για τη δημιουργία σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, σύγχρονης τεχνολογίας με φυσικό αέριο.

    Χθες, με κυβερνητική ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργό Ενέργειας, Abdullah bin Hamad Al Attiyah, για την υλοποίηση της επένδυσης, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κατάρ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

    Το θέμα είχε συζητήσει με τον αντιπρόεδρο του Κατάρ και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο υπουργός Επικρατείας συμφώνησε με τον κ. Al Attiyah να υπάρξει αμοιβαία στήριξη από τις δύο κυβερνήσεις ενόψει της έναρξης διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, υπό την επίβλεψη της αρμοδίας υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.

    Τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ήδη εγκατεστημένος στη νησίδα Ρεβυθούσα, στον κόλπο των Μεγάρων, ενώ συζητείται η κατασκευή ενός ακόμη στην περιοχή της Καβάλας. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε περισσότερα από 3 δις. ευρώ. Με την υλοποίησή της η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε μία ακόμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ το Κατάρ αποκτά πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

    [10] Απονομή των Οσκαρ

    Η Σάντρα Μπούλοκ τιμήθηκε με το πρώτο της Όσκαρ Αβ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρα στην ταινία The Blind Side, κατά την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.

    Η Μπούλοκ ερμήνευσε στην ταινία, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. με πρωταγωνίστρια μία μητέρα σε προάστιο αμερικανικής πόλης που αναλαμβάνει έναν νέγρο έφηβο και τον οδηγεί σε μία λαμπρή καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

    Ο Τζεφ Μπρίτζες τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ Αβ Ανδρικού Ρόλου, το πρώτο στην πολύχρονη κινηματογραφική του σταδιοδρομία, για την ερμηνεία του ως μέθυσου τραγουδιστή της κάντρι, που τελικά βρίσκει τη λύτρωση, στην ταινία Crazy Heart.

    Στη Μονίκ απονεμήθηκε το Όσκαρ Ββ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρας στην ταινία «Μονάκριβη», κατά την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    Στον αυστριακό ηθοποιό Κρίστοφ Βαλτζ απονεμήθηκε το Όσκαρ Ββ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του μοχθηρού Ναζιστή αξιωματικού Χανς Λάντα στην ταινία «Άδωξοι μπάσταρδοι», κατά την 82η τελετή της απονομής των βραβείων της Κινηματογραφικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.

    Ο Βαλτζ, στο ντεμπούτο του σε ρόλο του Χόλιγουντ, θεωρείτο ευρέως ως ο επικρατέστερος για το Όσκαρ, καθώς είχε σαρώσει τα βραβεία στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ πριν την απονομή.

    Η Κάθριν Μπίγκελοου έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία της The Hurt Locker, την ταινία που πραγματεύεται τον πόλεμο του Ιράκ μέσω της δράσης μίας αμερικανικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών.

    Η Μπίγκελοου ήταν η μόλις τέταρτη γυναίκα που έχει προταθεί για τα βραβεία Όσκαρ. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία αντιμετώπιζε στα φετινά Όσκαρ τον πρώην σύζυγό της, σκηνοθέτη της ταινίας Avatar Τζέιμς Κάμερον.

    Η αργεντίνικη ταινία «Το μυστικό στα μάτια της» βραβεύθηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην τελετή απονομής των αριστείων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.

    Παράλληλα, η τρισδιάστατη ταινία «Ψηλά στον Ουρανό» ψηφίσθηκε και παρέλαβε το βραβείο Όσκαρ για την Καλλίτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, στην τελετή απονομής.

    Η ταινία του σκηνοθέτη Πιτ Ντόκτερ αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου κι ενός παιδιού που πετούν με ένα σπίτι δεμένο σε αερόστατο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 March 2010 - 7:30:28 UTC