Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"
  • [02] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [03] Ένταση στην Εξεταστική
  • [04] Άκαρπη συνάντηση
  • [05] Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [06] Αποκλεισμός του λιμανιού

  • [01] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"

    Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα της υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν εκεί.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δύσκολη σημερινή κρίση και να γίνει ευκαιρία για να προωθηθούν οι αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα που έχει η χώρα.

    Παράλληλα με την προώθηση των αλλαγών και την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να στηρίξει το φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες και λειτουργίες και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ένα από τα θέματα των επόμενων άτυπων συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και σε μία από τις τακτικές συνεδριάσεις του Οργάνου, οι υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και στα θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καθημερινή δραστηριότητα των υπουργείων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται και σήμερα η λογική του υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία.

    Παρατήρησε ότι τα υπουργεία λειτουργούν με στεγανά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία, ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες, και ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμβάλουν όσο γίνεται καλύτερα στην προώθηση των θεμάτων που έχουν συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Παπανδρέου, εξ άλλου, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν ληφθούν οι αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό.

    Σημαντικό θεωρεί επίσης ο πρωθυπουργός το ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και προβληματισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα οδηγούνται σε κάποια κατάληξη, ώστε να μπορεί η κυβερνηση να κάνει σωστά το έργο της.

    "Εχουμε αναλάβει", τόνισε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου, "να υπηρετήσουμε τη χώρα και τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, καθώς και να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της πολιτική, γιατί αυτή μονο μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στα μικρά αλλά και κυρίως στα μεγάλα ζητήματα".

    [02] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει στις μετακινήσεις του αύριο, το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα λειτουργεί είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα μείωσης των αποδοχών τους, το νέο Ασφαλιστικό και στις περικοπές των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων.

    Απεργία εργαζομένων στον Τύπο

    Κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, εξήγγειλαν για αύριο, Πέμπτη, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον κλάδο του Τύπου, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι πρόεδροι των οργανώσεων, Π. Σόμπολος, Στ. Νικολόπουλος και Π. Καλφαγιάννης, αντίστοιχα, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσαν, ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις «ενάντια στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

    Ειδικότερα, το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης αφορά τη «μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», την «κατοχύρωση των θέσεων εργασίας» και την «παύση των απολύσεων», την «απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων, που ψηφίστηκαν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας», «να μη γίνουν οι εργαζόμενοι εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η κακοδιαχείριση και η κερδοσκοπία με την ανοχή του πολιτικού συστήματος, και να μη χαθούν οι πόροι των ταμείων, οι συντάξεις, η περίθαλψη και η επικούρηση του κλάδου».

    Οι ομιλητές, εξάλλου, χαρακτήρισαν «κορυφή του παγόβουνου» το ασφαλιστικό και μίλησαν για λαίλαπα σαρωτικών μέτρων, η οποία θα μεταβάλει δραματικά το εργασιακό και βιοτικό επίπεδο.

    Αναφέρθηκαν στο «ανασφαλές περιβάλλον», που βιώνει ο χώρος, και υπογράμμισαν την αγωνιστικότητα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις.

    Χαρακτήρισαν «εκπροσώπους Τύπου της Τρόϊκα» τους υπουργούς, οι οποίοι αποδέχονται τις αποφάσεις της, «παρουσιάζοντας κάποια αρχική αντίδραση μόνο», μίλησαν για «αξιοπρέπεια και χρέος να διατηρήσουμε τα στοιχειώδη από τα κεκτημένα», τονίζοντας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Τέλος, ο κ. Σόμπολος αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσει μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων του κλάδου. Επίσης, καταδίκασε τη «δολοφονική επίθεση» του Ισραήλ ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και ανακοίνωσε ότι έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο οι τρεις δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στην αποστολή.

    Η απεργία ξεκινά στις 6 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσει έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

    Η απεργιακή συγκέντρωση είναι στις 11 το πρωί μπροστά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ,

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

    [03] Ένταση στην Εξεταστική

    Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε σήμερα στο γραφείο του τους δύο εφέτες ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννη Φιοράκη, προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις για το γνωστό e-mail, στο οποίο γίνεται αναφορά για δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων.

    Τα δύο αυτά εμβάσματα αρχικά ερμηνεύτηκε ότι απευθύνονταν σε υπουργό της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Δεν αφορούν, όμως, χρηματισμό υπουργού, αλλά την αποπεράτωση (κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας) του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα.

    Οι δύο ανακριτές διαβεβαίωσαν τον κ. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Αντίγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή και μάλιστα του έχει γίνει αρίθμηση από την ίδια την κ. Νικολακέα.

    Το συγκεκριμένο e-mail προκαλεί αντιπαραθέσεις στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση.

    Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008, αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για "ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό".

    Το θέμα προκάλεσε ένταση από τη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν άγνοια γα το έγγραφο, ενώ ο επικεφαλής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "πλαστό ή χαλκευμένο" έγγραφο.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο, για το οποίο ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν "φτηνός συμψηφισμός" μετά την ομολογία Μαντέλη.

    Προς τους βουλευτές, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι' αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.

    Με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).

    Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

    Το απόγευμα όμως ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο "cabinet man" που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως "άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου" είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.

    Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: "Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του".

    Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για "βρώμικη μηχανή παραπληροφόρησης που στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών της Νέας Δημοκρατίας" και ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαλυράκη.

    Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με δήλωσή του μίλησε για "έγγραφο-φάντασμα", ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δύο κομμάτων: "Παρά τις προσπάθειές μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στη δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού "με στόχο να μη βρεθούν οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε "καμένα χαρτιά" για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών, εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς συν τοις άλλοις, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υφυπουργός βαρύνεται με την αποδοχή της εισήγησης του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου του, Χρ. Μπότσιου, για «διοικητικό» χαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, αν και μετά την έκρηξη του σκανδάλου, δρομολόγησε τις διαδικασίες για κανονικό χαρακτηρισμό της από την αρμόδια δασική υπηρεσία, ως «δάσους».

    Ο κος Κιλτίδης, πρόκειται να εξεταστεί σήμερα από την Επιτροπή - ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατάθεση του επιχειρηματία, Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου στο παρελθόν και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας TORCASO Investments, στην κατοχή της οποίας ήταν στο παρελθόν, το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σημειώνεται πως ο κος Σαχπατζίδης, έχει διευκρινίσει, πως κατά την εποχή που η TORCASO ήταν κυρία του ακινήτου, ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης της.

    Την παράταση εργασιών της Επιτροπής - τετράμηνη ωστόσο - είχε ζητήσει πρώτη, η Νέα Δημοκρατία, μετά από τα δημοσιεύματα για αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, της προαναφερθείσας οικίας.

    Η Εξεταστική, απέρριψε το αίτημα για τετράμηνη παράταση - ενώ και το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Ντίνου Ρόβλια, επέμεινε πως η εταιρεία TORCASO Investments, «είχε εντοπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και η τωρινή εμπλοκή της δεν είναι λόγος να αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος. Η όποια περαιτέρω διερεύνηση της διακίνησης των κεφαλαίων, έχει εξάλλου ζητηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής, Μ. Μπεντενιώτη (28/5/2010) και τα οποία στοιχεία ενδεχομένως προκύψουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της προανακριτικής Επιτροπής και της δικαστικής διερεύνησης».

    Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτης, με επιστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκφράζει την «απογοήτευση» των μελών της Επιτροπής, «καθώς, ενώ τα μέλη της ανέμεναν να φωτιστούν οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και κυρίως να έλθουν στην επιφάνεια οι διαδρομές και οι ροές του χρήματος, τελικά εξήλθαν από τη συνεδρίαση, με μεγαλύτερη σύγχυση».

    «Βέβαια, δεν υποβαθμίστηκε και δεν απαξιώθηκε το έργο της ομάδας εργασίας, ούτε αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες των μελών της. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίστηκαν στην διερεύνηση των στοιχείων αυτής της υπόθεσης, πλην όμως το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν κρίθηκε επαρκές» αναφέρεται στην επιστολή του κου Μπεντενιώτη και ανακοινώνεται το αίτημα των μελών της Εξεταστικής, να συνεχιστούν οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά την κατάθεση του πορίσματος.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σε δηλώσεις του απήντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας στους υπολογισμούς του πορίσματος που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, σύμφωνα με τους οποίους, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. «Το μέγεθος συναρτάται με την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Είναι λοιπόν θέμα Δικαιοσύνης και Προκαταρκτικής Επιτροπής» παρατήρησε ο κος Ρόβλιας.

    [04] Άκαρπη συνάντηση

    Άκαρπη απέβη η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι πάνω στις διαπραγματεύσεις πέφτει ως βαριά σκιά η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά έκανε επίσης λόγο για βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύμβαση με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία, να περιφρουρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό και να προστατεύσουν το ετήσιο εισόδημα διασφαλίζοντας μια σταθερή αμοιβή της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

    [05] Επίσκεψη στην Αθήνα

    Η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στην Αθήνα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θυσίες του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να κατακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία με διαφάνεια, με προστασία του εισοδήματος και των συντάξεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πώς θα συντονιστούν οι προσπάθειες, ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική, έχοντας μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και στην πράσινη ανάπτυξη.

    Επίσης, συζήτησαν τα ζητήματα της περιοχής, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπούζεκ για τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανοικοδόμηση μιας νέας σχέσης βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Ο πρωθυπουργός επίσης συζήτησε με τον κ. Μπούζεκ, το θέμα που έχει προκύψει με το απευθείας εμπόριο ΕΕ και κατεχομένων στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

    Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με καταληκτική ημερομηνία το 2014, πάντα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση των δυο ανδρών.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι, όπως βλέπει και ο ίδιος ο κ. Μπούζεκ, η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενος τόπος για τον Τουρισμό: Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθώς έγινε υπερπροβολή ορισμένων αρνητικών εικόνων από τις κινητοποιήσεις σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Έρχομαι από την Ευρώπη με μήνυμα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, είπε από τη μεριά του ο κ. Μπούζεκ, ο οποίος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ηράκλειο έργο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχει.

    Ο κ. Μπούζεκ είπε ότι τα μέτρα είναι σαν τα φάρμακα, πικρά αλλά απαραίτητα. Υπενθύμισε τη δική του δράση ως μέλος του πολωνικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και είπε ότι, στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, η Πολωνία κατέβαλε σκληρές προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας εκ μέρους της Ελλάδας και προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο.

    Τέλος, ο κ. Μπούζεκ είπε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένταση η οποία όμως συνοδεύει πάντα τις μεταρρυθμίσεις.

  • ** Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Η παρουσία του στην Ελλάδα εντάσσεται στην τακτική δραστηριότητα του Προέδρου του ΕΚ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Ο πρόεδρος του ΕΚ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Επίσης, ο κ. Μπούζεκ είναι ο κεντρικός ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων.

    [06] Αποκλεισμός του λιμανιού

    Αποκλεισμένο είναι το λιμάνι του Πειραιά από 102 μηχανότρατες και γρι-γρι, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για μια οδηγία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Εξαιτίας του αποκλεισμού δεν απέπλευσαν το "Speedrunner 4" και το "Νήσος Μύκονος". Επίσης προγραμματισμένο απόπλου για τις 14.00 έχουν δύο κρουαζιερόπλοια το "Costa Victoria" και το "Shape Fire", τα οποία αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός δεν θα αποπλεύσουν, ενώ και τρίτο κρουαζιερόπλοιο έχει προγραμματισμένο απόπλου στις 18.00.

    Στις 15.00 έχει κατάπλου το Blue Star, ενώ το "Φαίδρα" ερχόμενο απο την Αίγινα είναι έξω απο το λιμάνι του Πειραιά.

    Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"

    Νέα κινητοποίηση, αποκλειστικά και μόνο για το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:

    "Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με το θέμα του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου "Zenith" και κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του πλοίου, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά. Και αυτή η κινητοποίησή μας αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, με πρώτο και κορυφαίο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 12:30:40 UTC