Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η απέλαση των ακτιβιστών
  • [02] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"
  • [03] «Ό,τι υπάρχει στο μνημόνιο ισχύει»
  • [04] Δεν συμφωνούν ΓΣΕΕ-εργοδότες
  • [05] Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
  • [06] Ένταση στην Εξεταστική
  • [07] Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [08] Αποκλεισμός του λιμανιού
  • [09] Εκρήξεις στο Αφγανιστάν

  • [01] Σε εξέλιξη η απέλαση των ακτιβιστών

    Στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ, μεταφέρθηκαν το μεσημέρι το σύνολο των ακτιβιστών που κρατούνταν στη φυλακή Μπιρ Σέβα, όπου άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία απελευθέρωσής τους.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει αρνηθεί να υπογράψει το χαρτί απέλασης το οποίο αξίωναν οι Ισραηλινοί.

    Η μεταφορά των κρατουμένων έγινε με λεωφορεία, αλλά και με μικρά βαν χωρίς παράθυρα.

    Την ώρα που περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, οι ακτιβιστές άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά.

    Αμέσως μετά ακολούθησαν σκηνές πανικού από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στην περιοχή. Δυο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.

    Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς δικηγόρους, μέλη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούσαν επιμόνως από το πρωί να συναντηθούν με συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων, αλλά δεν τους επετράπη.

    Τα κλειστά φορτηγά μετέφεραν άτομα τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση.

    Ανάμεσα σε αυτά φέρεται να είναι και δυο Ελληνες πολίτες, οι κ.κ. Καρυπίδης και Καρατζάς, με τους οποίους, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η επικοινωνία στους Ελληνες διπλωμάτες. Ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών φέρεται να τους ενημέρωσε ότι τους μεταφέρουν και αυτούς στο αεροδρόμιο.

    Στο μεταξύ, αεροσκάφος C - 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε σήμερα στις 15.29, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Ισραήλ, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες.

    Διεθνείς πιέσεις

    Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο αραβικός κόσμος ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα και την απελευθέρωση των εκατοντάδων μελών του Στόλου της Ελευθερίας.

    Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

    Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα. Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

    Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει στο πλοίο Rachel Corrie που κατευθύνεται προς τη Γάζα να ολοκληρώσει τον πλου του. "Βρίσκομαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση γι΄αυτό το θέμα, συμβουλεύοντας να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πλοίο", δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν στο κοινοβούλιο. Χθες, Τρίτη, ο Κόουεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: "Αν συμβεί ο,τιδήποτε στους πολίτες μας, (το Ισραήλ) θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες".

    Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον "Στόλο της Ελευθερίας", αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

    Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.

    Το πλοίο "βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια", δήλωσε η Μαλόνεϊ στο γαλλικό πρακτορείο.

    Η ακτιβίστρια δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο, που σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

    Συνέντευξη των Ελλήνων ακτιβιστών

    Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν, κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν χθες από το Ισραήλ. Πρόκειται για επιβάτες των πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστινίους της Γάζας.

    Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία "Ελεύθερη Μεσόγειος" και "Σφενδόνη". Οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό "Mavi Marmara". Όπως εξήγησε ο Παλαιστίνιος Ισμάτ Σάμπρι -που δεν ταξίδεψε με το πλοίο, αλλά εργάσθηκε σκληρά προκειμένου να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια- ό,τι φορτώθηκε στα πλοία πέρασε από αυστηρότατο έλεγχο και δεν έγινε η ελάχιστη παράβαση, πόσο μάλλον παρανομία. Άρα οι αξιώσεις των ισραηλινών αρχών περί ύπαρξης όπλων είναι έωλες.

    Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γελαλής "έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα". Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

    Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

    Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

    Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

    Οι τέσσερις άνδρες καταλόγισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι "παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος", αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες. Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο... Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 460 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών.

    Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν "πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους".

    [02] "Μεγάλες αλλαγές τώρα"

    Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το θέμα της υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν εκεί.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δύσκολη σημερινή κρίση και να γίνει ευκαιρία για να προωθηθούν οι αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα που έχει η χώρα.

    Παράλληλα με την προώθηση των αλλαγών και την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να στηρίξει το φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες και λειτουργίες και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ένα από τα θέματα των επόμενων άτυπων συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και σε μία από τις τακτικές συνεδριάσεις του Οργάνου, οι υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και στα θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην καθημερινή δραστηριότητα των υπουργείων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται και σήμερα η λογική του υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία.

    Παρατήρησε ότι τα υπουργεία λειτουργούν με στεγανά σε σχέση με τα άλλα υπουργεία, ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες, και ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμβάλουν όσο γίνεται καλύτερα στην προώθηση των θεμάτων που έχουν συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Παπανδρέου, εξ άλλου, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν ληφθούν οι αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό.

    Σημαντικό θεωρεί επίσης ο πρωθυπουργός το ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και προβληματισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα οδηγούνται σε κάποια κατάληξη, ώστε να μπορεί η κυβερνηση να κάνει σωστά το έργο της.

    "Εχουμε αναλάβει", τόνισε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου, "να υπηρετήσουμε τη χώρα και τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, καθώς και να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της πολιτική, γιατί αυτή μονο μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στα μικρά αλλά και κυρίως στα μεγάλα ζητήματα".

    Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

    Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει.

    «Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημείωσε, δε, πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

    Η υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.

    Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

    Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

    Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διωρία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου ενοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκατό δομές της πρόνοιας, που στο εξής θα εποπτεύονται από έναν ενιαίο φορέα, στον οποίον θα δίνουν αναφορά ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και λειτουργούν.

    Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

  • Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

  • Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

  • Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.

  • Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.

  • Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

  • Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

  • Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

  • Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.

  • Ενδυνάμωση του εθελόντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε ο εθελοντισμός να φανεί στην πράξη, αλλά και να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

    [03] «Ό,τι υπάρχει στο μνημόνιο ισχύει»

    «Ό, τι υπάρχει στο μνημόνιο ισχύει. Όσον αφορά στις σκέψεις για τη βελτίωση και τη διεύρυνση θα φανεί με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα καταργήσει τη βασική σύνταξη που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    «Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε, με αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να υπάρχει όσο πιο κοινωνικά δίκαιη σύνταξη γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Πρόσθεσε δε ότι «το μνημόνιο είναι καθορισμένο, τα συμφωνηθέντα ισχύουν, κάποια σημεία που θέλουν διευκρίνιση, τα διευκρινίζουμε».

    Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι από το Νοέμβριο η κυβέρνηση είχε θέσει το χρονοδιάγραμμα για τον Ιούνιο.

    «Συνεπώς βρισκόμαστε κοντά, εφόσον τελειώσουν οι λεπτομέρειες, στην κατάθεση του ασφαλιστικού», συμπλήρωσε.

    Σχετικά με το εάν συνδέεται το ασφαλιστικό με την δεύτερη δόση της δανειοδότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη δεύτερη δόση της δανειοδότησης.

    Διαβεβαίωσε δε ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, αν και όπως επισήμανε, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, «αλλά τις παλεύουμε».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, είναι στην κατεύθυνση οι συντάξεις να διασφαλίζουν μια ποιοτική ζωή στον Έλληνα πολίτη, στο πλαίσιο της συνταξιοδότησής του.

    Για το εάν η κυβέρνηση "θα αντέξει" με το ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «εμείς τολμούμε να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, να νομοθετούμε τη συνέχιση της δημόσιας ασφάλισης και συνταξιοδότησης».

    Επιπλέον, τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση δεν το άνοιγε για να μην επιβαρυνθεί με το πολιτικό κόστος, σε λίγο δεν θα υπήρχαν συντάξεις, ταμεία υγείας και δημόσια περίθαλψη.

    «Αυτά εμείς τα κατοχυρώνουμε και τα διασφαλίζουμε. Κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Πεταλωτής.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας σχετικά με "χειρισμούς" του Α. Λοβέρδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δεν υπάρχει φυσικά καμία δυσφορία".

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι «όσοι παρακολουθούμε την πολιτική ζωή αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να χειρίζεται μια κυβέρνηση και ένας αρμόδιος υπουργός το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού».

    [04] Δεν συμφωνούν ΓΣΕΕ-εργοδότες

    Άκαρπη απέβη η τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι πάνω στις διαπραγματεύσεις πέφτει ως βαριά σκιά η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

    Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά έκανε επίσης λόγο για βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύμβαση με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία, να περιφρουρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό και να προστατεύσουν το ετήσιο εισόδημα διασφαλίζοντας μια σταθερή αμοιβή της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

    [05] Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

    Προσκλητήριο σε ξένους και εγχώριους επενδυτές απηύθυνε η κυβέρνηση, μέσω ενός προγράμματος μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επιθυμώντας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσαν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

    Ο φάκελος των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται στους επενδυτές επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια) της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), της ενέργειας (ΔΕΗ-ΔΕΣΠΑ, ΕΛΠΕ) των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), των τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ) και των ακινήτων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ακίνητα ΟΣΕ). Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα προβλέπουν, κατά περίπτωση, συμβάσεις, παραχώρησης, είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου, δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά και πλήρη ιδιωτικοποίηση. Για το τρέχον έτος, πρώτα στον κατάλογο είναι ο ΟΣΕ και τα τυχερά παίγνια, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξετάζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "στόχος δεν είναι να πουλήσουμε κοψοχρονιά, ούτε να προχωρήσουμε στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας". Ερωτώμενος ειδικά για τις τράπεζες, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις και χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες για κάποιο εγχείρημα. Απηύθυνε δε εκ νέου σύσταση στο πιστωτικό σύστημα της χώρας "δει την επόμενη ημέρα στρατηγικά". Σε άλλες ερωτήσεις, είπε:

    " Για τον ΟΤΕ: "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή διοίκησης είτε στη γενική συνέλευση, είτε πιο μετά". Το Δημόσιο θα συζητήσει με τη νέα διοίκηση για πιθανή νέα διάθεση πακέτου μετοχών στη D. T.

    " Για τον ΟΠΑΠ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Σε μερικές εβδομάδες θα δοθεί προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, που θα προβλέπει, τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, τη συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τη δυνατότητα διάθεσης νέων αδειών, τη ρύθμιση του ιντερνετικού στοιχήματος και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ (π.χ. ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, κ.λπ.).

    " Για τα ακίνητα του Δημοσίου: Συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών για αξιοποίηση, ενώ προτεραιότητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου είναι το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος των ακινήτων (π.χ. καταπατημένα, αυθαίρετα, κ.λπ.).

    " Στη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΦΑ: Το Δημόσιο διατηρεί το 51% στις εταιρίες.

    Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου:

    Στον ΟΣΕ, όπου το Δημόσιο κατέχει το 100% σε όλες τις εταιρίες του ομίλου, ενώ οι ετήσιες ζημιές είναι σχεδόν 1 δις. ευρώ και το χρέος προσεγγίζει τα 10 δις. ευρώ, εντός του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου, που θα προβλέπει: Την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και την εκχώρηση του μάνατζμεντ, το κλείσιμο των ζημιογόνων δρομολογίων, τον εξορθολογισμό στη στελέχωση του προσωπικού, τον καθορισμό διεταιρικών συμβάσεων με όρους αγοράς για προμήθειες και συντήρηση, την εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού και ανάπτυξη μέσω συμβάσεων παραχώρησης και τις συμβάσεις παραχώρησης Εμπορευματικών Κέντρων Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι θα είναι εφικτός, εάν χρειασθεί, και ο διαχωρισμός των επιβατικών και των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, θα εκπονηθούν νέα οργανογράμματα, με βάση τα οποία θα κληθούν σε αξιολόγηση όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Για όσους δεν θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες, θα δοθεί η δυνατότητα μετάταξης σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

    Για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74% σε κάθε έναν Οργανισμό) και τα 10 περιφερειακά λιμάνια (το Δημόσιο κατέχει το 100%), στόχος είναι η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων, στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων της χώρας. Στη συνέχεια θα προωθηθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, και η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο, με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το Δημόσιο.

    Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα γίνει χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, με ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρία συμμετοχών ή και στο Χρηματιστήριο. Στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου το Δημόσιο ελέγχει το 100% χωρίς εταιρική δομή, θα γίνουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης των επί μέρους ή ομάδων με στρατηγικούς επενδυτές, θα ιδρυθούν εταιρία ή εταιρίες, όπου το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης αεροδρομίων και θα εισαχθούν οι εταιρίες αυτές στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων για το Καστέλι στην Κρήτη, ενώ για το 2011 θα αρχίσει η επέκταση του μετρό, με νέα γραμμή που θα καλύπτει κυκλικά την Αθήνα.

    Στην ΕΥΑΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74%) θα διατεθεί το 23%, ενώ στην ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει το 61%) θα γίνει περαιτέρω διαχωρισμός του δικτύου και θα πωληθεί το 10%. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η εταιρία συμμετοχών "Ελληνικά Ύδατα Α.Ε.", η οποία θα περιλαμβάνει την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τις επαρχιακές εταιρίες.

    Στα ΕΛΤΑ (το Δημόσιο ελέγχει το 90% και το υπόλοιπο 10% ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα πωληθεί το 39%, ώστε να διατηρηθεί πλειοψηφία του 51%. Στον ΟΤΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή, ενώ στο φάσμα συχνοτήτων θα γίνει μελέτη συμβάσεων παραχώρησης.

    Στη ΔΕΠΑ (το Δημόσιο κατέχει το 65% και υπάρχει option της ΔΕΗ για το 30%), θα γίνει εκτίμηση της αξίας του option, ενώ κατεύθυνση είναι ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, με τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και της διαχείρισης. Στη ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας και θα υλοποιηθεί το 3ο ενεργειακό πακέτο. Στα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

    Στα Καζίνα θα υπάρξει πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ.

    Για την ΚΕΔ, την ΕΤΑ και τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, θα υπάρξει συγχώνευση των εταιριών και στη νέα εταιρία θα μπορούν να παραχωρηθούν και ακίνητα που διαχειρίζονται τα υπουργεία. Παράλληλα, θα γίνει αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης (βάσει του ν. 3049/2002) και διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρίες συμμετοχών, με ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑ. Προϋπόθεση είναι να γίνει ειδικός νόμος κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Ακινήτων.

    Στα ΞΕΝΙΑ, θα υπάρξει πώληση μεμονωμένων ξενοδοχείων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος, στο οποίο θα δοθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία και αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης. Εξετάζεται η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ, με διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Στα Τουριστικά Ακίνητα, θα δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια "υψηλής ποιότητας" και θα δοθούν σε εταιρίες ανάπτυξης με συμβάσεις παραχώρησης, με την ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ και τη διακράτηση από το Δημόσιο του 51% ή του 34%. Τέλος, θα υπάρξουν ειδικοί φορείς για την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων (Ελληνικό, Τατόι).

    Η κυβέρνηση θεωρεί τις συμβάσεις παραχώρησης ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. υποδομές, ακίνητα) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η Αττική Οδός, το Ρίο- Αντίρριο και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Νέες συμβάσεις παραχώρησης θα υπάρξουν για την Εγνατία, τους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική, τους οδικούς άξονες της Κρήτης και τα εμπορευματικά κέντρα του ΟΣΕ (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη).

    Τέλος, το Δημόσιο θα δώσει δημιουργήσει μια εταιρία συμμετοχών με ένα "καλάθι" πλειοψηφικών ή μη συμμετοχών του, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα έσοδα από το Χρηματιστήριο με την είσοδο της εταιρίας στο ΧΑ. Στην εταιρία θα μπορούν να δοθούν και μετοχές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εισαχθούν άμεσα στο ΧΑ. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στο "καλάθι" αυτό μπορούν να μπουν και οι συμμετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ.

    [06] Ένταση στην Εξεταστική

    Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε σήμερα στο γραφείο του τους δύο εφέτες ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννη Φιοράκη, προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις για το γνωστό e-mail, στο οποίο γίνεται αναφορά για δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων.

    Τα δύο αυτά εμβάσματα αρχικά ερμηνεύτηκε, από τα δημοσιεύματα, ότι απευθύνονταν σε υπουργό της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Δεν αφορούν, όμως, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, χρηματισμό υπουργού, αλλά την αποπεράτωση (κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας) του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα.

    Οι δύο ανακριτές διαβεβαίωσαν τον κ. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Αντίγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή και μάλιστα του έχει γίνει αρίθμηση από την ίδια την κ. Νικολακέα.

    Το συγκεκριμένο e-mail προκαλεί αντιπαραθέσεις στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση.

    Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2008, αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου που έκαναν λόγο για "ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου για πληρωμή 1 εκ. σε γαλάζιο υπουργό".

    Το θέμα προκάλεσε ένταση από τη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν άγνοια γα το έγγραφο, ενώ ο επικεφαλής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για "πλαστό ή χαλκευμένο" έγγραφο.

    Ενημερώνοντας την επιτροπή και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο, για το οποίο ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν "φτηνός συμψηφισμός" μετά την ομολογία Μαντέλη.

    Προς τους βουλευτές, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι' αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.

    Με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).

    Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.

    Το απόγευμα όμως ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο "cabinet man" που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως "άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου" είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.

    Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας είπε ότι στο ίδιο το mail, αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: "Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του".

    Ο κ. Τζαβάρας μίλησε για "βρώμικη μηχανή παραπληροφόρησης που στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών της Νέας Δημοκρατίας" και ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαλυράκη.

    Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης με δήλωσή του μίλησε για "έγγραφο-φάντασμα", ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δύο κομμάτων: "Παρά τις προσπάθειές μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στη δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει".

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού "με στόχο να μη βρεθούν οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε "καμένα χαρτιά" για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ".

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών

    Νέα «ολιγοήμερη» παράταση εργασιών, εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς συν τοις άλλοις, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά την εμπλοκή στην υπόθεση, του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υφυπουργός βαρύνεται με την αποδοχή της εισήγησης του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου του, Χρ. Μπότσιου, για «διοικητικό» χαρακτηρισμό ως δασικής, της έκτασης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, αν και μετά την έκρηξη του σκανδάλου, δρομολόγησε τις διαδικασίες για κανονικό χαρακτηρισμό της από την αρμόδια δασική υπηρεσία, ως «δάσους».

    Ο κος Κιλτίδης, πρόκειται να εξεταστεί σήμερα από την Επιτροπή - ενώ έχει δρομολογηθεί και η κατάθεση του επιχειρηματία, Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος είχε συναλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου στο παρελθόν και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας TORCASO Investments, στην κατοχή της οποίας ήταν στο παρελθόν, το ακίνητο που αγόρασε στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σημειώνεται πως ο κος Σαχπατζίδης, έχει διευκρινίσει, πως κατά την εποχή που η TORCASO ήταν κυρία του ακινήτου, ο ίδιος δεν ήταν ιδιοκτήτης της.

    Την παράταση εργασιών της Επιτροπής - τετράμηνη ωστόσο - είχε ζητήσει πρώτη, η Νέα Δημοκρατία, μετά από τα δημοσιεύματα για αγορά εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, της προαναφερθείσας οικίας.

    Η Εξεταστική, απέρριψε το αίτημα για τετράμηνη παράταση - ενώ και το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Ντίνου Ρόβλια, επέμεινε πως η εταιρεία TORCASO Investments, «είχε εντοπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και η τωρινή εμπλοκή της δεν είναι λόγος να αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος. Η όποια περαιτέρω διερεύνηση της διακίνησης των κεφαλαίων, έχει εξάλλου ζητηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής, Μ. Μπεντενιώτη (28/5/2010) και τα οποία στοιχεία ενδεχομένως προκύψουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της προανακριτικής Επιτροπής και της δικαστικής διερεύνησης».

    Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μ. Μπεντενιώτης, με επιστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκφράζει την «απογοήτευση» των μελών της Επιτροπής, «καθώς, ενώ τα μέλη της ανέμεναν να φωτιστούν οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και κυρίως να έλθουν στην επιφάνεια οι διαδρομές και οι ροές του χρήματος, τελικά εξήλθαν από τη συνεδρίαση, με μεγαλύτερη σύγχυση».

    «Βέβαια, δεν υποβαθμίστηκε και δεν απαξιώθηκε το έργο της ομάδας εργασίας, ούτε αμφισβητήθηκαν οι ικανότητες των μελών της. Ακόμα αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίστηκαν στην διερεύνηση των στοιχείων αυτής της υπόθεσης, πλην όμως το αποτέλεσμα του ελέγχου, δεν κρίθηκε επαρκές» αναφέρεται στην επιστολή του κου Μπεντενιώτη και ανακοινώνεται το αίτημα των μελών της Εξεταστικής, να συνεχιστούν οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά την κατάθεση του πορίσματος.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σε δηλώσεις του απήντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας στους υπολογισμούς του πορίσματος που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, σύμφωνα με τους οποίους, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. «Το μέγεθος συναρτάται με την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Είναι λοιπόν θέμα Δικαιοσύνης και Προκαταρκτικής Επιτροπής» παρατήρησε ο κος Ρόβλιας.

    [07] Επίσκεψη στην Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ.

    «Mε χαρά σας υποδέχομαι, ως Πρόεδρο ενός πολύ σημαντικού θεσμού που εκφράζει τους λαούς μας και είναι και μια μεγάλη ελπίδα για τους λαούς μας. Ιδιαίτερα με τις νέες αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου πιστεύω ότι κάτι καλύτερο θα γίνει», τόνισε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Μπούζεκ.

    «Ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προβλήματα δεν είναι μόνον ελληνικά, δεν υπάρχει μόνον η ελληνική κρίση, αυτά αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, όλα τα κράτη- μέλη και αντίστοιχα μέτρα, παρόμοια μέτρα πρέπει να ληφθούν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ακριβώς λοιπόν, επειδή τα προβλήματα είναι κοινά, λάβαμε κοινά μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», απάντησε ο κ. Μπούζεκ.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι ο μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης, η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών αγορών για το μέλλον, η αξιολόγηση κινδύνου που είναι πάρα πολύ σημαντική για τις επενδύσεις και για την κυβέρνηση επίσης ένα πολύ σημαντικό μέτρο είναι η επιβεβαίωση, η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Επίσης, το πώς θα υποστηρίξουμε το κοινό μας νόμισμα.

    Δεν αρκεί, είπε, να είμαστε μία μόνο νομισματική Κοινότητα, αλλά πρέπει να είμαστε και μία οικονομική Κοινότητα, με την έννοια ότι δεν αρκεί η νομισματική κοινή πολιτική γενικώς, αλλά μία κοινή οικονομική πολιτική.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπούζεκ, το κεντρικό μήνυμα είναι μήνυμα αλληλεγγύης:

    «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη σ' αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, δεν είναι μόνη ως προς την λήψη των μέτρων λιτότητας, αλλά παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες. Το πρόγραμμα των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για το μέλλον είναι σημάδι ευθύνης. Επειδή η αλληλεγγύη πάει χέρι-χέρι με την υπευθυνότητα», συμπλήρωσε.

  • ** Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Η παρουσία του στην Ελλάδα εντάσσεται στην τακτική δραστηριότητα του Προέδρου του ΕΚ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Ο πρόεδρος του ΕΚ είχε επίσης είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Επίσης, ο κ. Μπούζεκ είναι ο κεντρικός ομιλητής στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στην Αθήνα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θυσίες του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να κατακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία με διαφάνεια, με προστασία του εισοδήματος και των συντάξεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πώς θα συντονιστούν οι προσπάθειες, ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική, έχοντας μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και στην πράσινη ανάπτυξη.

    Επίσης, συζήτησαν τα ζητήματα της περιοχής, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπούζεκ για τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανοικοδόμηση μιας νέας σχέσης βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Ο πρωθυπουργός επίσης συζήτησε με τον κ. Μπούζεκ, το θέμα που έχει προκύψει με το απευθείας εμπόριο ΕΕ και κατεχομένων στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

    Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με καταληκτική ημερομηνία το 2014, πάντα με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση των δυο ανδρών.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι, όπως βλέπει και ο ίδιος ο κ. Μπούζεκ, η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενος τόπος για τον Τουρισμό: Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθώς έγινε υπερπροβολή ορισμένων αρνητικών εικόνων από τις κινητοποιήσεις σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Έρχομαι από την Ευρώπη με μήνυμα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, είπε από τη μεριά του ο κ. Μπούζεκ, ο οποίος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ηράκλειο έργο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχει.

    Ο κ. Μπούζεκ είπε ότι τα μέτρα είναι σαν τα φάρμακα, πικρά αλλά απαραίτητα. Υπενθύμισε τη δική του δράση ως μέλος του πολωνικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και είπε ότι, στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, η Πολωνία κατέβαλε σκληρές προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας εκ μέρους της Ελλάδας και προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο.

    Τέλος, ο κ. Μπούζεκ είπε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένταση η οποία όμως συνοδεύει πάντα τις μεταρρυθμίσεις.

    -

    [08] Αποκλεισμός του λιμανιού

    Αποκλεισμένο είναι το λιμάνι του Πειραιά από 102 μηχανότρατες και γρι-γρι, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για μια οδηγία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Εξαιτίας του αποκλεισμού δεν απέπλευσαν το "Speedrunner 4" και το "Νήσος Μύκονος". Επίσης προγραμματισμένο απόπλου για τις 14.00 έχουν δύο κρουαζιερόπλοια το "Costa Victoria" και το "Shape Fire", τα οποία αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός δεν θα αποπλεύσουν, ενώ και τρίτο κρουαζιερόπλοιο έχει προγραμματισμένο απόπλου στις 18.00.

    Στις 15.00 έχει κατάπλου το Blue Star, ενώ το "Φαίδρα" ερχόμενο απο την Αίγινα είναι έξω απο το λιμάνι του Πειραιά.

    Μπλόκο της ΠΝΟ στο "Zenith"

    Νέα κινητοποίηση, αποκλειστικά και μόνο για το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:

    "Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με το θέμα του υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιου "Zenith" και κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει στην ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος του πλοίου, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι του Πειραιά. Και αυτή η κινητοποίησή μας αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, με πρώτο και κορυφαίο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους".

    -

    [09] Εκρήξεις στο Αφγανιστάν

    Δυο καμικάζι ταλιμπάν που φορούσαν μπούρκα σκοτώθηκαν σήμερα και ένας ακόμα συνελήφθη από την αστυνομία κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ όπου διεξάγεται η "τζίργκα της ειρήνης", μια παραδοσιακή συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί των αφγανικών φυλών και εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας και πολιτικής σκηνής.

    "Τρεις καμικάζι που φορούσαν μπούρκα εισέβαλαν σε οικοδομή, απ΄όπου εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της σκηνής (όπου διεξάγεται η τζίργκα)", τόνισε ο Γκουλάμ Βαρντάκ, υπουργός Παιδείας και διοργανωτής αυτής της μεγάλης παραδοσιακής συνέλευσης που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

    Οι ρουκέτες δεν βρήκαν το στόχο τους.

    Η επίθεση σημειώθηκε την στιγμή που ο πρόεδρος Καρζάι εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία του. Ο αφγανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην πανικοβληθούν και συνέχισε την ομιλία του.

    Η τριμερής σύνοδος που έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, άρχισε με την ανάγνωση του Κορανιού ενώπιον 1.600 εκπρόσώπων από το Αφγανιστάν, αλλά και ξένων διπλωματών και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Μετά την έναρξη της τζίργκα, που πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια σκηνή στους χώρους του πανεπιστημίου της Καμπούλ, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 28 ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τα θέματα που έθεσε ο αφγανός πρόεδρος.

    Την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις ανέλαβαν οι ταλιμπάν, με ανακοίνωση του εκπροσώπου τους. "Τέσσερις καμικάζι βρίσκονται σε ένα κτίριο κοντά στην σκηνή που πραγματοποιείται η τζίργκα και απειλούν τους συμμετέχοντες", δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. "Χρησιμοποιούν ρουκέτες, ελαφρά όπλα και φορούν ζώνες με εκρηκτικά", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως "αντιστέκονται και οι μάχες συνεχίζονται".

    Περισσότερα από 12.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να διασφαλίσουν την προστασία όσων συμμετέχουν στη τζίργκα.

    Οι αφγανικές αρχές είναι προετοιμασμένες για πιθανές επιθέσεις των ταλιμπάν. Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε σε συνοικία της βόρειας Καμπούλ κρησφύγετο με 300 ρουκέτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 14:30:49 UTC