Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο νόμου για ποινές ανηλίκων
  • [02] Δηλώσεις Κων. Μητσοτάκη
  • [03] Αποτροπή 6 αυτοκτονιών στο διαδίκτυο
  • [04] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  • [05] "Οι Ωκεανοί μας, η Ευθύνη μας"
  • [06] Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Ηλεκτρονική απογραφή
  • [08] "Φώτα πορείας" στα...κοπάδια

  • [01] Σχέδιο νόμου για ποινές ανηλίκων

    Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει βελτιώσεις στην ποινική δικονομία για ανήλικους, ενώ θα δίνεται παράλληλα ιδιαίτερη μέριμνα στη κοινωνική πρόληψη.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα κυρίως στη πρόληψη, προσθέτοντας ότι για πρώτη γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη στις εταιρίες προστασίας ανηλίκων. Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις τις οποίες, όπως είπε, θα ακούσει με μεγάλη προσοχή.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ Καστανίδης, στο νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα αλλάζουν τα όρια ποινής για ανηλίκους θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

    - Ο ανήλικος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος ηλικίας του για να τιμωρηθεί με ποινές σωφρονισμού.

    - Μειώνονται από τα 20 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 10 χρόνια οι ποινές, ενώ για πολύ βαριά κακουργήματα επιβάλλονται τα 15 χρόνια ως μέγιστος χρόνο ποινής.

    - Η προσωρινή κράτηση του ανήλικου δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

    - Υποχρεωτικά θα υπάρχει παράσταση συνηγόρου υπεράσπισης του παιδιού.

    - Δημιουργείται ειδική κατηγορία δικαστών ανηλίκων με 3ετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης της μόνο για άλλη μια φορά.

    - Υποχρεωτικά ο εισαγγελέας ανηλίκων θα πρέπει να ακροαστεί το παιδί πριν αποφασίσει την άσκηση ή μη δίωξης του.

    - Καταργείται η διαδικασία του αυτόφωρου για παιδιά.

    - Ιδρύεται κεντρικό επιστημονικό όργανο ενάντια στη θυματοποίηση παιδιών.

    [02] Δηλώσεις Κων. Μητσοτάκη

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν ζήτησε να κληθεί στην εξεταστική αλλά αν τον καλέσουν είναι αυτονόητο ότι θα πάει.

    Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας είπε πως είναι στο χέρι μας να μην χρεοκοπήσουμε. "Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση" είπε, ενώ σε ερώτηση αν χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα και αν θα δημιουργηθούν νέα κόμματα απάντησε πως "αυτό θα το δείξει το προσεχές μέλλον".

    [03] Αποτροπή 6 αυτοκτονιών στο διαδίκτυο

    Την αυτοκτονία έξι νέων κάτω των 17 ετών απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ανήλικοι επικοινωνούσαν, μέσω διαδικτυακών "αιθουσών συζητήσεων" (chart rooms) και άλλων ιστοσελίδων, με άλλους χρήστες του Ίντερνετ, εκφράζοντας την επιθυμία τους να δώσουν τέλος στη ζωή τους, για ψυχολογικά προβλήματα, που οφείλονταν κυρίως σε λόγους ανεργίας και διαπροσωπικών σχέσεων.

    Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, στο πλαίσιο της προληπτικής έρευνας στο Διαδίκτυο, ανέλυσαν τα ψηφιακά τους ίχνη και αφού βρήκαν τα στοιχεία τους και την κατοικία τους, ενημέρωσαν τους οικείους τους καθώς και ψυχολόγους, προκειμένου να τους παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη.

    Ένας από τους έξι ανήλικους, την ώρα που εντοπίστηκε, έπαθε σοβαρή ψυχολογική κρίση και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

    Σε μια άλλη περίπτωση, ο νεαρός εγκατέλειψε το σπίτι του και βρέθηκε λίγο αργότερα από τους αστυνομικούς, στους οποίους δήλωσε ότι αναζητούσε ανώδυνο και ασφαλή τρόπο για να αυτοκτονήσει.

    Για όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, οι οποίες εστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

    [04] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

    Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε πεζοδρόμιο, εξερράγη με τηλεχειριστήριο μπροστά από ένα νοσοκομείο της συνοικίας Κουτσουκτσεκμετσέ, στη δυτική πλευρά της πόλης. Η βομβιστική επίθεση πιστεύεται ότι είχε στόχο ένα διερχόμενο από το σημείο αυτό λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο μετέφερε προσωπικό που μετέβαινε στην εργασία του.

    Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ένα όχημα της αστυνομίας με σπασμένα τα τζαμιά από την έκρηξη.

    Οι τραυματίες, ανάμεσά τους αστυνομικοί και περαστικοί, έχουν διακομισθεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια που διοργανώνει η Τουρκία, στην οποία μετέχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους ο πρόεδρος του Ιράν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

    [05] "Οι Ωκεανοί μας, η Ευθύνη μας"

    Οι ωκεανοί αποτελούν βασικό κομμάτι των οικοσυστημάτων του πλανήτη, επηρεάζουν καθοριστικά και ρυθμίζουν το κλίμα. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 2009, η 8η Ιουνίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

    Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε σχέση με τους ωκεανούς.

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει τεράστιο κόστος για τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως τα κοράλλια και οι ψαρότοποι, καταστρέφονται από την υπερεκμετάλλευση, την παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία, τις καταστροφικές μορφές αλιείας και την εισβολή ξένων ειδών. Η αυξημένη θερμοκρασία, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας και η οξίνηση των ωκεανών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες απειλές για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες αλλά και τις εθνικές οικονομίες, τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

    Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού από την συνεχιζόμενη διαρροή πετρελαίου, που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και των ωκεανών επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις ισορροπίες στο πλανήτη.

    Οι ωκεανοί πλήτονται ακόμη από τις εγκληματικές δραστηριότητες. Η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες κατά των πλοίων, απειλούν τη ζωή των ναυτικών και την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας η οποία μεταφέρει το 90% των παγκόσμιων αγαθών. Το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων μέσω της θάλασσας είναι ένα παράδειγμα του πως οι εγκληματικές δραστηριότητες απειλούν ανθρώπινες ζωές, την ειρήνη και την ασφάλεια των ωκεανών.

    Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, τονίζει ο γγ του ΟΗΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι ωκεανοί προσφέρουν στην κοινωνία. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να συντηρήσουμε την ικανότητά των ωκεανών να ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα, να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες οικοσυστήματος, βιώσιμα μέσα βιοπορισμού και ασφαλή ψυχαγωγία.

    Αρκετά διεθνή εργαλεία, που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αντιμετωπίζουν αυτές τις αμέτρητες προκλήσεις. Κεντρική θέση καταλαμβάνει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία προσφέρει το πλαίσιο για κάθε δραστηριότητα στους ωκεανούς και τις θάλασσες ενώ αποτελεί τη βάση της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από τον στόχο της καθολικής συνεργασίας, ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Σύμβασης και την υποστήριξη του κράτους δικαίου στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

    Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, «Οι Ωκεανοί μας, η Ευθύνη μας», δίνει έμφαση στο ατομικό και συλλογικό καθήκον να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και να διαχειριστούμε με προσοχή τις πηγές του. Οι ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικές ωκεανοί, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου, την οικονομική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    [06] Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κ. Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον την Τετάρτη) θα υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

    Επίσης δήλωσε ότι αναμένει τις ενέργειες του προέδρου του ΣΥΝ, Α. Τσίπρα, προς την κατεύθυνση της αποσαφήνισης των σχέσεων του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο.

    Την εικόνα κρίσης που προκλήθηκε από την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ από το 6ο συνέδριο και την συνακόλουθη μη συμμετοχή τους στα όργανα του κόμματος, περιγράφουν στελέχη του κόμματος σε σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων, που υπογραμμίζουν τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.

    Ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας τόνισε ότι "θα απευθυνθούμε στους συντρόφους μας στις άλλες συνιστώσες, που όλοι μαζί συναποτελούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε τα προβλήματα και την εικόνα που ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δείχνει προς την κοινωνία και θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο"και πρόσθεσε ότι αυτό που εμείς είπαμε στο Συνέδριό μας είναι ότι εντός μιας πολιτικής συμμαχίας δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρχουν ανταγωνιστικά σχέδια.

    Άρα, είπε ο κ. Βίτσας, τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε είναι συγκεκριμένα, έχουν συντροφικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα, είναι μέτρα και συζήτησης αλλά πρώτα και κύρια δράσης.

    Αναφορικά με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Α. Αλαβάνου, ο κ. Βίτσας είπε ότι έτσι όπως εκφράζεται το Μέτωπο δείχνει να είναι ανταγωνιστικό, αλλά, είπε, υπάρχουν περιθώρια συζήτησης.

    Για την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ο Γραμματέας του ΣΥΝ είπε ότι η στάση αυτή είναι λάθος και ζήτησε να το ξανασκεφθούν, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει χρόνος τα προβληματα να διορθωθούν.

    Ο Δ. Παπαδημούλης στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο κόσμος ζητάει "να κρατήσουμε το κόμμα μας ενωμένο και να μπορέσουμε να σταθούμε αντίστοιχοι των περιστάσεων" και πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα, μετά από μια σοβαρή ρωγμή που δημιουργήθηκε στο συνέδριο, αξίζει τον κόπο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απομακρύνουμε βιαστικές κινήσεις που θα βαθύνουν το ρήγμα και για να παραμείνουν και να λειτουργήσουν οι γέφυρες ανοικτές.

    Πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Φ. Κουβέλη, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι είναι κόσμημα για την Αριστερά και πρόσθεσε ότι ο κ. Κουβέλης εχει να προσφέρει ακόμη πολλά στη δική μας Αριστερά, την ανανεωτική, τη δημοκρατική, τη ριζοσπαστική.

    Δεν πρέπει να κάνει βιαστικές κινήσεις, είπε και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες, ενώ κατηγόρησε τον κ. Αλαβάνο ότι χρησιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοχλό διάσπασης του ΣΥΝ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας και με το ΚΚΕ στο μέλλον, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι "οι απόψεις του Συνασπισμού απέχουν σημαντικά. Αν η αριστερά θέλει να έχει μέλλον,δεν μπορεί να υμνεί τη δικτατορία του προλεταριάτου, το σοβιετικό μοντέλο και τον Στάλιν".

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του, αναφερόμενος στην αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τόνισε ότι κινήσεις αποδυνάμωσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ και κάλεσε τα μέλη της πτέρυγας να μην βαθύνουν το ρήγμα που προέκυψε από την στάση της μη συμμετοχής τους στη νέα ΚΠΕ και να παραμείνουν στα όργανα και τις Πολιτικές Κινήσεις του κόμματος.

    [07] Ηλεκτρονική απογραφή

    Ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποφασίστηκε η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.).

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής. Όπως προβλέπεται αυτή θα διενεργηθεί το διάστημα 12-23 Ιουλίου 2010, ενω οι υπόχρεοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών απογράφονται κατά το χρονικό διάστημα 1-9 Ιουλίου 2010.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών του υπαλλήλου. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    [08] "Φώτα πορείας" στα...κοπάδια

    Ο Άρειος Πάγος με την υπβ αριθμ. 606/2010 απόφασή του έκρινε ότι ο βοσκός ο οποίος δεν έχει ευδιάκριτα φώτα στην αρχή και το τέλος του κοπαδιού του, που κινείται νύκτα επί του οδοστρώματος, είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

    Αναλυτικότερα, τον Μάιο του 2002, στην επαρχιακή οδό Σπάρτης - Γερακίου οδηγός κινούμενος στις 9,30 μ.μ. με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων και αφού είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, είδε κοπάδι από 65 αιγοπρόβατα. Εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και μετά από φρενάρισμα 69 μέτρων τραυμάτισε τον βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.

    Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι συνυπαίτιος του ατυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70% και ο βοσκός κατά 30%. Η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει, κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, ενόψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύκτα, επίδραση οινοπνεύματος, ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του».

    Ο βοσκός είναι συνυπαίτιος του ατυχήματος, γιατί παρότι κινούσε το κοπάδι του κατά τη διάρκεια της νύκτας επί επαρχιακής οδού που δεν είχε φωτισμό, δεν είχε τοποθετήσει ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και τελευταίο πρόβατο του κοπαδιού, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 8:30:32 UTC