Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμεσα στη Βουλή ν/σ για το καμποτάζ
  • [02] Ερωτήσεις για οικονομία-ιδιωτικοποιήσεις
  • [03] Στο 5,4% ο πληθωρισμός
  • [04] Περικοπές δαπανών στη Γερμανία
  • [05] Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς

  • [01] Αμεσα στη Βουλή ν/σ για το καμποτάζ

    «Όπως γνωρίζετε, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό καθώς και η δική του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι κοινώς αποδεκτοί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα το καμποτάζ.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλο, στους υπουργούς Επικρατείας, κ. Παμπούκη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γερουλάνο, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη, και του γενικού γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Βλάχου, τόσο τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον κ. Ανωμερίτη για το καμποτάζ και της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς, όσο και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της κρουαζιέρας, βάσει των οποίων έγινε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ. Με βάση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

    [02] Ερωτήσεις για οικονομία-ιδιωτικοποιήσεις

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τον κίνδυνο μη εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων από το μηχανισμό στήριξης, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως σημειώνει, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ, διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα, ο ρυθμός και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου δεν είναι τα αναμενόμενα, με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο και την εκταμίευση και των επόμενων δόσεων των δανείων.

    Συμπληρώνει ότι καθυστερήσεις και κενά εντοπίζονται και στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, η αγορά ασφυκτιά και οι επενδύσεις δεν προχωρούν με τους αναμενόμενους ρυθμούς, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να κωλυσιεργεί σημαντικά και να μην αποδίδει, αφήνοντας ανοικτό το δραματικό σενάριο λήψης πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

    Ερωτά κατόπιν αυτού τον πρωθυπουργό, πώς διασφαλίζει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο, ότι θα εκταμιευτούν απρόσκοπτα οι δόσεις των δανείων και ότι θα δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Ερώτηση Τσίπρα για ιδιωτικοποιήσις

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες "καθίστανται αντικοινωνικές και σε βάρος των εργαζομένων", κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στηρίχθηκε στην απελευθέρωση των αγορών, στην αναζήτηση φθηνότερης εργασίας και στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού και κάθε δημόσιας λειτουργίας.

    «Το αποτυχημένο αυτό μοντέλο ανάπτυξης, ιδιαίτερα οι αποκρατικοποιήσεις, συμπληρώνει, οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση, ενώ τα φιλέτα των δημόσιων επιχειρήσεων που πουλήθηκαν στέρησαν τη χώρα από τη δυνατότητα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια».

    Ερωτά κατόπιν αυτού τον πρωθυπουργό, «γιατί η κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αν έχει μελετήσει τις επιπτώσεις ανάλογων πολιτικών σε διεθνές επίπεδο και σε τι θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

    -

    [03] Στο 5,4% ο πληθωρισμός

    Στο 5,4% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) τον Μάιο εφέτος από 4,8% τον Απρίλιο 2010 και έναντι αύξησης 0,5% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2009 και 2008. Σύμφωνα επίσης με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης τον Μάιο 2010 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Σε μέσο όρο το α΄ πεντάμηνο εφέτος, ο ΓΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,9%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για αύξηση κατά 1,9% στο σύνολο του 2010.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΓΔΤΚ κατά 5,4% προήλθε από ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 16,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

    ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

    στ) Κατά 20,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 3,7% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ια) Κατά 5,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση κατά 1,1% του δείκτη της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Μάιο εφέτος στο 5,3% από 4,7% τον Απρίλιο 2010 και έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2008.

    [04] Περικοπές δαπανών στη Γερμανία

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και "σημαντικών" αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε,που ηγείται του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι οι περικοπές μόνο για τον επόμενο χρόνο θα είναι συνολικά 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Περαιτέρω περικοπές θα υπάρξουν τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

    Κατά τη διάρκεια μίας διήμερης σύσκεψης στο γραφείο της Μέρκελ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια καθώς και σχέδια για τη συγκέντρωση νέων εισόδων με την επιβολή φόρου στην πυρηνική ενέργεια.

    Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές στον τομέα της άμυνας, αλλά είπε ότι δεν θα είναι ασήμαντες.

    Ισπανία: Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους.

    Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που γίνεται περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων του δημοσίου τομέα στην Ισπανία.

    Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία CCOO, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία.

    Στην απεργία συμμετέχουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας των δήμων, η πλειοψηφία των ταχυδρομικών υπαλλήλων, ενώ σε τομείς όπως η υγεία, η πυροσβεστική υπηρεσία και τα σωφρονιστικά ιδρύματα, παρέχονται οι ελάχιστες υπηρεσίες. Επίσης διακόπηκαν τα προγράμματα δημοτικών ραδιοσταθμών.

    Η CCOO υπολογίζει τη συμμετοχή στην απεργία στο 80%.

    Επίσης προγραμματίζονται διαδηλώσεις σ΄ολόκληρη τη χώρα.

    Η σημερινή απεργία είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση που αντιμετωπίζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2004.

    Η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,2% το 2009 στο 6% το 2011 και κάτω από το όριο του 3% ως το 2013.

    Τα μέτρα προβλέπουν επίσης μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% από αυτόν τον μήνα και πάγωμα το 2011. Οι περικοπές αυτές θα εξοικονομήσουν στην κυβέρνηση 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Τα μέτρα λιτότητας προβλέπουν επίσης πάγωμα των συντάξεων, περιορισμό των κρατικών επενδύσεων και κατάργηση των επιδομάτων γέννησης.

    -

    [05] Πέθανε ο Ανδρέας Βουτσινάς

    Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου, με διεθνή καριέρα και μεγάλη ακτινοβολία, ο Ανδρέας Βουτσινάς, έφυγε από τη ζωή, σήμερα το πρωί στις 9, στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα και όπου πέρασε δύσκολες ώρες.

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι, ύστερα από ατύχημα. Είχε χρειαστεί να μεταφερθεί εσπευσμένα στο χειρουργείο ενώ η υγεία του είχε αρχίσει να κλονίζεται πριν από χρόνια, όταν υπέστη ένα βαρύτατο εγκεφαλικό.

    Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί.

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στην Σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του W. Douglas. Φοίτησε στη Σχολή του L. Strassberg και το 1957 έγινε μέλος του Actorsβ Studios.

    Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, στον Καναδά, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Φαίη Ντάναγουέι, την Τζέην Φόντα, τον Ουόρεν Μπίτι, τη Φανί Αρντάν, την Ειρήνη Παπά και άλλους, σκηνοθέτησε επίσης στο Μπροντγουέι, την Κομεντί Φρανσέζ, το Θέατρο του Πήτερ Μπρουκ.

    Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σχολή της Τέχνης, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου.

    Έχει παίξει στον κινηματογράφο σε ταινίες του Μελ Μπρουκς, Ζιλ Ντασέν και Λουί Μπεσόν.

    Τέλος έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με δύο ύψιστες τιμητικές διακρίσεις. Τελευταία του σκηνοθεσία στο θέατρο είναι το έργο του Τζορτζ Μπερνάρ Σο "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν" που ανέβηκε το περασμένο χειμώνα στη σκηνή του θεάτρου "Ορφέας".

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς απέκτησε ένα γιο τον Μάριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 10:30:37 UTC