Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαναλειτούργησε το σύστημα περισυλλογής πετρελαίου της ΒΡ
  • [02] Στις κάλπες οι Πολωνοί
  • [03] Εκδήλωση για την προστασία του Σέιχ Σου
  • [04] Έρευνα για τις βιαιότητες στο Κιργιστάν
  • [05] Το θεματικό πάρκο του Χάρι Πότερ
  • [06] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [08] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί
  • [09] Πιο ευέλικτο το γιούαν
  • [10] Ο Τρισέ κατά των τραπεζών

  • [01] Επαναλειτούργησε το σύστημα περισυλλογής πετρελαίου της ΒΡ

    Η εταιρία πετρελαιοειδών ΒΡ ανακοίνωσε ότι επαναλειτούργησε το σύστημα περισυλλογής του πετρελαίου μετά από 10ωρη διακοπή για την επιδιόρθωση του προβλήματος και αναμένοντας να περάσει η καταιγίδα που είχε ξεσπάσει στον Κόλπο του Μεξικού.

    Η εταιρία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι το σύστημα επαναλειτούργησε στις 6.30 τοπική ώρα ( 14.30 ώρα Ελλάδας) και "έκτοτε έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός λειτουργίας του".

    Στο μεταξύ νωρίτερα είχε σχηματισθεί στην περιοχή του νότιου Μεξικού η τροπική καταιγίδα Σίλια, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Κυκλώνων θα απομακρυνόταν γρήγορα.

    Η καταιγίδα Σίλια, η τρίτη που εκδηλώνεται στην περιοχή του Ειρηνικού, βρισκόταν 575 χιλιόμετρα νοτίως του μεξικανικού θέρετρου του Ακαπούλκου.

    [02] Στις κάλπες οι Πολωνοί

    Άνοιξαν σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα [07:00 ώρα Ελλάδας] οι κάλπες για τις εκλογές στην Πολωνία, που διεξάγονται κατ' ανάγκη στη χώρα λόγω του θανάτου, στο αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Απριλίου στο Σμολένσκ, του συντηρητικού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και αρκετών μελών της κυβέρνησής του.

    Ο "ευρωσκεπτικιστής" δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, είναι ανάμεσα στους 10 υποψηφίους και ένας από τους δύο επικρατέστερους, με τον δεύτερο να είναι ο 58χρονος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

    Ο τελευταίος, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, φέρεται να είναι ο πιθανότερος νικητής, αν και δε θεωρείται βέβαιο πως θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα γίνει την 4η Ιουλίου.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών θα βοηθήσει στη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα καθορίσει τον τόνο στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Μόσχα.

    Η εκλογική μάχη θεωρείται η πιο παράξενη στην μετακομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται μετά το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και πολλών μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ελιτ σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, τον Απρίλιο.

    Τα περίπου 26.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας].

    [03] Εκδήλωση για την προστασία του Σέιχ Σου

    Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εθελοντισμό και την προφύλαξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές, πραγματοποίησε η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να πληροφορήσει το κοινό για την προστασία του Σέιχ Σου και να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δασοπυροσβεστών με την εγγραφή νέων μελών.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι πολίτες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για το σχέδιο περιφρούρησης και περιπολιών του φετινού καλοκαιριού.

    [04] Έρευνα για τις βιαιότητες στο Κιργιστάν

    Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση του Κιργιστάν την διενέργεια μιας "εξαντλητικής και διαφανούς" έρευνας για τις βιαιότητες που έπληξαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

    "Ζητούμε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κιργιστάν να διενεργήσει μία έρευνα εξαντλητική και διαφανή και η οποία θα κάνει όσους είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Απριλίου 2010 και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εθνοτικής βίας να λογοδοτήσουν", αναφέρει ψήφισμα το οποίοι προτάθηκε από τις ΗΠΑ και το Κιργιστάν και εγκρίθηκε κατά την τελευταία ημέρα της 14ης συνόδου στη Γενεύη.

    Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδικάζει "κατηγορηματικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων σχετικά με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Απρίλιο καθώς και τις προκλήσεις και τις βιαιότητες στην Ος και στην Τζαλαλαμπάντ".

    [05] Το θεματικό πάρκο του Χάρι Πότερ

    Χιλιάδες άνθρωποι στήθηκαν σε ουρές έξω από το νέο θεματικό πάρκο στα στούντιος της Universal, που είναι αφιερωμένο στο νεαρό μάγο Χάρι Πότερ. Τα εγκαίνια του θεματικού πάρκου, στο Ορλάντο της Φλόριντα, προσέλκυσαν χιλιάδες φίλους του Χάρι Πότερ που ήθελαν να είναι από τους πρώτους που θαυμάζουν τον κόσμο του νεαρού μάγου.

    Οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ είχαν την τύχη να δουν από κοντά τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν στη μεγάλη οθόνη τους ήρωες της ιστορίας, μεταξύ των οποίων ο Ντάνιελ Ράντκλιφ.

    Σε ορισμένα τμήματα του θεματικού πάρκου οι επισκέπτες περίμεναν περίπου δύο ώρες για την είσοδο. Στο πάρκο εκτός από τους χώρους που αναπαριστούν τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, υπάρχουν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

    Το πάρκο που είναι αφιερωμένο στον Χάρι Πότερ έχει φτιαχτεί σε έκταση 80 στρεμάτων, βρίσκεται κοντά στο πάρκο του Ντίσνεϊ και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το κόστος του ανέρχεται σε 265 εκατομμύρια δολάρια.

    Το εισητήριο κοστίζει 79 δολάρια για τους ενήλικες και 69 δολάρια για παιδιά κάτω των 10 χρόνων.

    [06] "Νέο κοινωνικό συμβόλαιο"

    Σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και ενωτικός στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μια εβδομάδα πριν από το 8ο συνέδριο αρχών και θέσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφού κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν για να κερδίσει τις εκλογές, μετά προχώρησε στην ψήφιση του μνημονίου με το οποίο οδηγεί την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης μεγαλύτερων ελλειμμάτων και ακόμη πιο σκληρών μέτρων", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    "Η κυβέρνηση" πρόσθεσε, "με την πολιτική της πέτυχε το κατόρθωμα της ύφεσης του πληθωρισμού και της ανεργίας. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του χρέους τον έθεσε σε κίνηση το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980".

    "Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις κατά τη διακυβέρνησή μας, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε, το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία", δήλωσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, ότι η ΝΔ δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το μεταναστευτικό και στην εξωτερική πολιτική. Επανέλαβε τη θέση του, ότι στα μείζονα εθνικά θέματα είναι σφάλμα η Ελλάδα να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σε στιγμή αδυναμίας.

    Προειδοποίησε δε τον κ. Παπανδρέου, ότι "είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μυστική διπλωματία και σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις".

    Αναφέρθηκε επίσης στο εργασιακό λέγοντας, ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και παράλληλα, οικονομική ανάκαμψη για να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές οδύνες.

    Χρειάζονται οι φρέσκες ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "είναι έγκλημα το ότι κατάργησε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, που είναι οι δυο κλάδοι που έχουμε εθνικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα" και υποσχέθηκε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανόρθωσης της χώρας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Κλείνοντας, ανέφερε ότι "αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο αναζητά ο ελληνικός λαός για να ελπίσει ξανά. Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοί μας και μας πολεμούν λυσσαλέα, εμείς όμως είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Πολύ σύντομα αυτοί που μας πολεμούν θα ζητούν τη βοήθειά μας. Το συνέδριο αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθειά μας για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα. Δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, είναι η νέα αφετηρία μας".

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Απεργία στο Μετρό

    Τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων στο μετρό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα. Για το Σαββατοκύριακο το μετρό λειτουργεί κανονικά.

    Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, που έχουν συμπληρώσει ήδη δύο μέρες απεργίας, αντιδρούν στην απόφαση της εταιρίας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 286 εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης προσελήφθησαν παράνομα, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό (ΑΜΕΛ), είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα, στον οποίο έθεσαν το θέμα της ανανέωσης συμβάσεων των συμβασιούχων, ενώ ζήτησαν επίσης να μην ισχύσουν οι περικοπές που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

    Αποχή των διορθωτών

    Με πλειοψηφία έξι προς τέσσερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή στα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέα απόφαση.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

    Την Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε έκκληση προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους". Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

  • ** Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    [08] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

    Έναν πρώτο κατ' αρχήν κατάλογο, με δέκα ονόματα πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί κατά το παρελθόν και συνεβλήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens και από τους οποίους θα ζητηθεί με προσωπική επιστολή να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έδωσε η εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την ομώνυμη υπόθεση.

    Πρόκειται για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Βουλγαράκη.

    Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

    Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

    Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

    [09] Πιο ευέλικτο το γιούαν

    Η Κίνα θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας της, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τη Λαϊκή Τράπεζα Κίνας.

    Το Πεκίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γιουάν να αυξήσει την αξία του ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

    Θετικές αντιδράσεις

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Κίνας για την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος γιούαν, γεγονός που θα το καθιστά περισσότερο ευέλικτο.

    "Είναι ένα εποικοδομητικό βήμα που μπορεί να διασφαλίσει την ανάκαμψη και να συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία", ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση αυτή της Κίνας, τονίζοντας ότι είναι θετικό βήμα τόσο για την Κίνα και όσο για την παγκόσμια οικονομία και θα βοηθήσει στη διόρθωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η κίνηση είναι "ενθαρρυντική" και τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν ότι αναμένουν αλλαγές στην τιμή συναλλάγματος του γιουάν, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν χαιρέτισε επίσης την κίνηση της Κίνας δήλωσε όμως ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία ή τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο ανερχόμενες οικονομίες.

    Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κίνας: "Αναμένουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην προώθηση μίας σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην Κίνα, στις ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

    Τέλος, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κίνας για αύξηση της ευελιξίας του γιουάν είναι "μία καλοδεχούμενη εξέλιξη" και ότι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό.

    [10] Ο Τρισέ κατά των τραπεζών

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επέκρινε δριμύτατα τη συμπεριφορά των τραπεζών μετά τη παγκόσμια οικονομική κρίση, σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα.

    " Όλες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει, αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε" τονίζει ο Τρισέ στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt της Κυριακής.

    Για τους λόγους αυτούς, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι ακατανόητο για τους διευθύνοντες να σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

    Ο Τρισέ επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές, τα πακέτα των πριμ και τη νοοτροπία της αύξησης των κερδών σε μικρό διάστημα, στοιχεία που ελάχιστα συνάδουν με την πραγματική οικονομία.

    Ο ίδιος υπεραμύνεται της απόφασης που πήρε η ΕΚΤ, το Μάιο, να αγοράσει ομόλογα από χώρες μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. " Η κατάσταση ήταν πολλή δραματική. Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της κρίσης αυτή τη στιγμή", επισημαίνει ο Τρισέ.

    Μπαροζο: "Το ευρώ δεν μπορεί να πεθάνει"

    Το ευρώ δεν μπορεί να πεθάνει, "είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου", δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole-24 Ore.

    Οταν ερωτάται για την πιθανότητα το ευρώ να μην επιβιώσει της έλλειψης συντονισμού και σύγκλισης των οικονομιών της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο απαντά: "δεν συμμερίζομαι αυτήν την ανάλυση".

    "Το ευρώ είναι ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο και το δεύτερο διεθνές νόμισμα", εξηγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι " το επίπεδο του χρέους μας είναι χαμηλότερο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία".

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχεται ότι " προβλήματα εμφανίσθηκαν σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ , αλλά το ισχυρό και αξιόπιστο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της ευρωζώνης και των χωρών που δεν συμμετέχουν σε αυτήν".

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει επίσης "την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ", και αναφέρθηκε στην απόφαση η οποία ελήφθη την Πέμπτη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 June 2010 - 6:30:35 UTC